Skip to main content

Shot Clock: Μια βραδιά που πρέπει να ξεχάσει

Το «Shot Clock» γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές.

Υπάρχει τρόπος να κερδίσεις τον φετινό Ολυμπιακό, μια καλοπροπονημένη ομάδα με χημεία και ρόλους, χωρίς να κινδυνέψεις ιδιαίτερα; Το ματς της Τρίτης (19/3) ανάμεσα στην Εφές και τον Ολυμπιακό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μια ομάδα μπορεί να επιτεθεί στην εξαιρετική άμυνα των ερυθρόλευκων, να ορίσει τον ρυθμό και τελικά να κερδίσει. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ηττήθηκε, χωρίς να επηρεαστεί ωστόσο δραστικά κάποιος στόχος της. Η ήττα απέναντι στην Εφές όμως είναι οδηγός και για το ματς με την Παρτίζαν: η ομάδα του Ομπράντοβιτς θα επιχειρήσει να χτυπήσει με τα ίδια όπλα, άρα ο Μπαρτζώκας πήρε μια γεύση αυτής της κατάστασης. Ας δούμε αναλυτικότερα, πώς η Εφές κέρδισε το παιχνίδι.

Η 5-out offense απέναντι στην drop άμυνα

Η Εφες από την πρώτη στιγμή έδειξε τις διαθέσεις της. Ο στόχος ήταν να ανοίξει το γήπεδο, να εκμεταλλευτεί το ότι είχε πέντε παίκτες στη πεντάδα της που μπορούν να σουτάρουν, να χτυπήσει την αγαπημένη drop άμυνα με τον Πλάις  να σουτάρει για τρεις. Μόλις το ματς ξεκίνησε, αυτή η τακτική δικαιώθηκε, με τον Γερμανό σέντερ να έχει 3/3 τρίποντα στα πρώτα δύο λεπτά και τον Ολυμπιακό να αναγκάζεται να προσαρμοστεί. Μια προσαρμογή που άνοιξε το γήπεδο και επέτρεψε στους Larkin και Clyburn να αισθανθούν πιο άνετα.

Η Εφές όριζε το ρυθμό

Με το γήπεδο πλέον πιο ανοιχτό, η Εφές ήταν η ομάδα που όριζε το πώς θα εξελιχθεί. Και όσο τα σουτ της έμπαιναν, τόσο ο ρυθμός άνοιγε και ο ΟΣΦΠ αναπόφευκτα ακολουθούσε. Η Εφες τελείωσε το ματς με 51% στο τρίποντο, ο Ολυμπιακός με 44%, οι δύο ομάδες μοίρασαν συνολικά 39 ασίστ για 25 λάθη και η αποτελεσματικότητα ήταν χαρακτηριστικό και των δύο. Πού κρίθηκε λοιπόν το ματς και γιατί οι ερυθρόλευκοι δε κατάφεραν να ακολουθήσουν στο σκορ παρά την αποτελεσματικότητά τους;

Η αδυναμία προσαρμογής

Έτσι όπως ξεκίνησε το ματς, ίσως θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να επενδύσει σε σχήματα που επενδύουν περισσότερο στη γρήγορη εκτέλεση και στο ανοιχτό παιχνίδι. Η Εφες έδειξε ότι δεν πρόκειται να μείνει χαμηλά στο σκορ – ήταν σε μια εξαιρετική μέρα. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κοούτς Μπαρτζώκας, όπως ακριβώς έκανε στα ματς με Εφες και Παρτίζαν μέσα στο ΣΕΦ, θα έπρεπε να πάει στην λογική των πολλών κατοχών και να επιτρέψει στην ομάδα του να φτάσει ψηλά στο σκορ, με περισσότερες ελευθερίες στους Πίτερς, Κάναν και λιγότερα λεπτά στον επηρεασμένο από τον τραυματισμό Τόμας Γουόκαπ.

Η συνέχεια έχει υψηλές απαιτήσεις

Η συνέχεια έχει υψηλές απαιτήσεις για τον Ολυμπιακό, όμως όντας μια από τις καλύτερες ομάδες του δεύτερου γύρου, ένα αποτέλεσμα δεν πρέπει και δεν αρκεί για να φέρει προβληματισμό. Αντίθετα, το χθεσινό ματς δείχνει πώς θα καλεστεί να παίξει ο ΟΣΦΠ και στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτίζαν και η προσαρμογή που θα κάνει -αν την κάνει- θα δείξει και το ταβάνι του στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας – ταβάνι που φτάνει και στο πλεονέκτημα έδρας.