Skip to main content

Τζίαν Κλαβέλ στο Superbasket: «Πολυ καλός στην άμυνα ο Άρης, ανέβηκε επίπεδο φέτος ο ανταγωνισμός στο Eurocup»

Ο άσος της Προμετέι, Τζίαν Κλαβέλ μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα της ουκρανικής ομάδας με τον Άρη, την Τετάρτη (6/3), για τα playoffs του Eurocup, υπογραμμίζοντας τις απόψεις του για το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας, για την αγωνιστική νοοτροπία του συλλόγου του, αλλά και τις αναμνήσεις του από την παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον Προμηθέα.

Ο Τζίαν Κλαβέλ είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της Προμετέι, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Άρη, την Τετάρτη (6/3), για τα playoffs του Eurocup, με τον νικητή του ζευγαριού να αντιμετωπίζει στα προημιτελικά την γαλλική Μπουρζ.  Η ουκρανική ομάδα συνεχίζει τις εξαιρετικές εμφανίσεις της από την περσινή σεζόν και με ρεκόρ 10-8 στον Α' όμιλο, προκρίθηκε ως τέταρτη. Έτσι απέκτησε το πλεονέκτημα έδρας και θα υποδεχθεί την Τετάρτη στην Ρίγα της Λετονίας τον Άρη.

Ο παίκτης από το Πουέρτο Ρίκο μας έχει αποδείξει και από το πέρασμα του από τον Προμηθέα ότι είναι απίστευτος σκόρερ, μια διαρκής απειλή για το αντίπαλο καλάθι, με έμφυτο το ένστικτο του σκόρερ. 

Την φετινή σεζόν στο Eurocup με την ουκρανική ομάδα ο 30χρονος γκαρντ έχει κατά μέσο όρο σε 9 αγώνες, 11.1 πόντοι, 1.6 ριμπάουντ, 1.2 κλεψίματα, 2 ασίστ και οχτώ πόντους στο σύστημα αξιολόγησης.

Την περσινή σεζόν, ο Κλαβέλ αναδείχθηκε με την Προμετέι πρωταθλητής  Λετονίας-Εσθονίας., ενώ, αποκλείοντας τον Προμηθέα στα προημιτελικά του Eurocup (80-57), πήγε μέχρι τα ημιτελικά της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την Τουρκ Τέλεκομ με 76-74. Την φετινή χρονιά συνεχίζει να πηγαίνει εξαιρετικά στο πρωτάθλημα με ρεκόρ 22-3 στην κανονική περίοδο, ενώ βρίσκεται και στα playoffs του Eurocup.

Ο 30χρονος γκαρντ από το Πουέρτο Ρίκο αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα την σεζόν 2020-2021, με την φανέλα του Προμηθέα. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του με τους 23 πόντους στον τελικό του κυπέλλου, όπου έκανε εξαιρετικό αγώνα, αλλά η ομάδα από την Πάτρα λύγισε από τον Παναθηναϊκό και ηττήθηκε με 91-79. Επίσης, έχουν μείνει πολλά εντυπωσιακά καλάθια του και buzzer beater ως στιγμιότυπα, αλλά και οι 45 πόντοι που είχε βάλει σε αγώνα playoffs ανάμεσα σε Προμηθέα και ΑΕΚ, επίδοση που αποτελεί την τέταρτη καλύτερη στην ιστορία της Basket League.

Ο Τζίαν Κλαβέλ επίσης έχει αγωνιστεί σε πολλούς αγώνες με την φανέλα του Πουέρτο Ρίκο, όπου μεταξύ άλλων έχει βρεθεί σε διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 στην Κίνα και το Προ-Ολυμπιακό τουρνουά του 2021 στον Καναδά.

Θα αντιμετωπίσετε τον Άρη, την Τετάρτη (6/3) για τα playoffs του Eurocup. Θα ήθελα να μας αναφέρετε τις απόψεις σας για τους κιτρινόμαυρους.

«Ο Άρης είναι μια πολύ καλή ομάδα στην άμυνα. Παίζουν πολύ καλά και αγωνίζονται πολύ physical. Σίγουρα θα γίνει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι αθλητική ομάδα και παίζουν με πάθος».

Πώς περιμένετε να πάει το παιχνίδι με τον Άρη; Τι θεωρείτε ότι πρέπει να προσέξετε συγκεκριμένα στο παιχνίδι σας; Τι θεωρείτε ότι χρειάζεται για να είστε πιο προσεκτικοί στον αγώνα με τους κιτρινόμαυρους;

«Το κάθε παιχνίδι είναι το ίδιο. Παίζουμε μπάσκετ και περνάμε καλά, το απολαμβάνουμε.  Πρέπει να παίξουμε σκληρά. Στην άμυνα και στα ριμπάουντ θα δώσουμε μάχη. Αυτός ο αγώνας πολύ πιθανόν να κριθεί στην άμυνα».

Μετά την κανονική περίοδο του Eurocup, η Προμετέι ξεχωρίζει στις κατηγορίες των στατιστικών της ευρωπαϊκής διοργάνωσης τόσο στην άμυνα όσο και στη επίθεση. Ποια θεωρείτε ότι είναι η φιλοσοφία της Προμετέι και ποια νοοτροπία θέλετε να βγάζετε στον αγωνιστικό χώρο;

«Δεν είναι μυστικό, η φιλοσοφία μας έχει να κάνει με το να τρέχουμε. Θέλουμε να τρέχουμε πολύ. Αλλά και να γνωρίζουμε πότε κάνουμε λάθος και να σταματάμε. Μπορούμε να παίξουμε καλή άμυνα, θέλουμε να έχουμε την μπάλα και να τρέξουμε με αυτήν. Αυτά τα πράγματα σχετίζονται με την φιλοσοφία μας».

Έχετε μεγάλη εμπειρία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα ήθελα να μας μιλήσετε για το πώς αξιολογείτε το επίπεδο του Eurocup της φετινής σεζόν, αλλά και την παρουσία της Προμετέι, η οποία έχει επτά νίκες στους τελευταίους εννέα αγώνες.

«Το επίπεδο του Eurocup είναι πολύ δυνατό. Από περισσότερες ομάδες, βλέπουμε πολλά και ενδιαφέροντα ματς. Αυτήν την σεζόν, ο ανταγωνισμός πραγματικά ανέβηκε επίπεδο. Όλες οι ομάδες είναι ίσες. Κάθε παιχνίδι που πηγαίνεις να αγωνιστείς επρόκειτο να είναι δύσκολο. Απολαμβάνουμε τον κάθε αγώνα όλοι όσοι αγωνιζόμαστε. Ως ομάδα, γνωρίζουμε τα δεδομένα μας, έχουμε νίκες και υπάρχει χημεία. Ο καθένας βοηθάει όποιον χρειάζεται όσο περισσότερο μπορεί. Έχω πολύ καλούς συμπαίκτες. Αυτό κάνουμε όσο καιρό είμαι εδώ. Παίζουμε ομαδικό μπάσκετ. Οι μικρές λεπτομέρειες μας βοηθούν να κερδίσουμε τα παιχνίδια» 

Την περσινή σεζόν με την Προμετέι έπαιξες πολύ καλά και συνεισφέρατε πολύ στην ομάδα με την οποία κάνατε μια πολύ καλή πορεία, στην οποία κατακτήσατε το πρωτάθλημα, αλλά πήγατε και στα ημιτελικά του Eurocup. Θα ήθελα να μας αναφέρεις τις αναμνήσεις σου από την περσινή σεζόν.

«Η περσινή σεζόν ήταν η καλύτερη χρονιά στην καριέρα μου. Κατακτήσαμε το πρωτάθλημα, έλαβα το βραβείο του MVP, είχαμε προκριθεί μέχρι τα ημιτελικά του Eurocup. Είχαμε συνεχόμενες 33 νίκες και μόλις έξι ήττες σε όλη την σεζόν. Ήταν μια απολαυστική χρόνια. Ήταν μια εξαιρετική σεζόν. Επίσης και φέτος μου αρέσει πολύ η χρονιά, όπου ενσωματώθηκα στο δεύτερο μέρος της σεζόν. Περνάω ωραία, αγαπάω τους συμπαίκτες μου, έχουμε πολύ καλή χημεία μεταξύ μας. Εκτιμώ και είμαι ευγνώμων που είναι μέρος της ομάδας»

Στην ελληνική Basket League αγωνιστήκατε με τον Προμηθέα και παίξατε πολύ καλά. Για παράδειγμα, θυμάμαι τους 45 πόντους σας στον αγώνα με την ΑΕΚ στα playoffs, μια πολύ καλή εμφάνιση στο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από εκείνο το χρονικό διάστημα; Ποια είναι οι απόψεις σας για το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Σχετικά με το ελληνικό πρωτάθλημα, είχα σπουδαίους συμπαίκτες στον Προμηθέα στην Πάτρα. Κάποιες φορές μιλάμε με τον Θανάση. Εγώ απόλαυσα το χρονικό διάστημα εκείνο. Ήμασταν πολύ κοντά στο να κατακτήσουμε το κύπελλο και να πάμε στους τελικούς της Basket League. Αλλά γενικότερα απόλαυσα εκείνο το χρονικό διάστημα. Οι καλύτερες αναμνήσεις έχουν να κάνουν ότι πέρασα καλά. Και θεωρώ ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι καλό, έχει τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Άρη, τον Προμηθέα και άλλες ομάδες. Κάτ εμέ πέρασα πολύ ωραία, είναι μια καλή διοργάνωση. Αν τύχει και μπορώ να επιστρέψω στο μέλλον, θα το κάνω. Είμαι χαρούμενος που υπήρξα μέρος αυτής της εμπειρίας».