Πανάς: Δεν υπάρχουν πια «επαγγελματικές» νίκες
Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στην φορμαρισμένη Άλμπα που συνοδεύτηκε με τη πιο ολοκληρωμένη εμφάνιση των «πρασίνων».
Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα για τους «πράσινους» κυρίως για το τρόπο με τον οποίο προήλθε η ήττα από τη Ρέαλ. Τι σήμαινε αυτό; Μεγαλύτερη πίεση αποτελέσματος στο σημερινό παιχνίδι. Η ψυχολογία των αθλητών ιδιαίτερα μετά από τέτοιες αναμετρήσεις κρέμεται από μια λεπτή κλωστή που μπορεί να διαλύσει και να παρασύρει τα πάντα. Πόσο εύκολα δηλαδή ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να μείνει στο τρόπο που προήλθε η ήττα από τους Ισπανούς και να χάσει με κάτω τα χέρια από την Άλμπα. Εκεί όμως φαίνονται οι προσωπικότητες και η νοοτροπία της εκάστοτε ομάδες, αλλά προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει κακή ομάδα στη λίγκα. Δηλαδή μια ομάδα με μεγάλο σερί ηττών κάποια στιγμή θα επανέλθει γιατί μιλάμε για το υψηλότερο επίπεδο. Από εκεί και πέρα οι «πράσινοι» κατόρθωσαν κάτι πολύ σημαντικό. Να επαναφέρουν τη ψυχολογία τους σε ρυθμό αγώνα και όχι απλά να κερδίσουν, αλλά να πατήσουν κυριολεκτικά μια ομάδα που μέχρι σήμερα μέτραγε ΤΕΣΣΕΡΙΣ συνεχόμενες νίκες έχοντας πάρει διπλό με εμφατικό τρόπο μέσα στη Βαλένθια.
Αυτό και μόνο μπορεί να σηματοδοτήσει τη σημασία της νίκης για τους «πράσινους» γιατί πολλοί θεωρούν ότι ο Παναθηναϊκός έκανε απλά τη δουλειά του απόψε. Συγγνώμη, αλλά για ποια επαγγελματική νίκη μιλάμε; Και ποια δουλειά του; Υποτιμάμε σε μεγάλο βαθμό τις ομάδες της λίγκας όταν το λέμε αυτό και κυρίως τις νίκες των ελληνικών ομάδων απέναντι σε όποια ομάδα και αν προέλθουν.
Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από μια πολύ σοβαρή ήττα και αντιμετώπισε ομάδα που βρισκόταν σε ρυθμό και είχε δημιουργήσει σερί. Από που και ως που μια νίκη με τόσο ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επαγγελματική»;
Όπως έγραψα και για τον Ολυμπιακό, φέτος δεν υπάρχουν φαβορί και ακόμη περισσότερο έδρες. Αυτό που μετράει στο τέλος κάθε παιχνιδιού είναι οι δύο πόντοι στο σακούλι το καθενός. Υπάρχουν δεκαοχτώ ομάδες που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κερδίσουν οπουδήποτε, οπότε η καραμέλα της επαγγελματικής νίκης δεν υφίσταται πια.
Εκτός αν έχουμε το μυαλό ότι ο φετινός Παναθηναϊκός είναι τόσο ανώτερος από την Άλμπα, οπότε πάσο…
Οι «πράσινοι» έδειξαν αρχικά πολύ διαβασμένοι και μπορούσες να το δεις σε κάθε σύστημα που έπαιζε η Άλμπα. Όλοι οι παίκτες ήταν έτοιμοι να βγουν δυνατά στις close out και να μην επιτρέψουν τίποτα εύκολο στους Γερμανούς. Το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό το 37.5% που οδήγησε την ομάδα του Ρενέσες η αντίστοιχη του coach Βόβορα. Αυτό και μόνο δείχνει την επιθετικότητα με την οποία αντιμετώπισαν το παιχνίδι οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Επιθετικά δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, ειδικά όταν βλέπεις το 21 ασσίστ για 9 λάθη, αυτό και μόνο – εν απουσία Μακ – τα λέει όλα για την αποψινή αναμέτρηση.
Ο Παναθηναϊκός έπαιξε επιθετικά στην άμυνα και παράλληλα είχε μεγάλη ευστοχία από το τρίποντο, εξάλλου όπως έχουμε γράψει ξανά οι «πράσινοι» στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία από τη περιφέρεια και αυτό φαίνεται από τη στατιστική.
Ο Παναθηναϊκός συνολικά είναι 15η πιο εύστοχη ομάδα από το τρίποντο με ποσοστό κοντά στο 35% και αυτό το ποσοστό γίνεται 41% στις νίκες!
Μπορούμε να καταλάβουμε πως οι «πράσινοι» στηρίζουν μεγάλο μέρος των επιτυχιών τους στην επιθετική άμυνα και στην ευστοχία από το τρίποντο, εξάλλου βλέπουμε εδώ ένα παράδειγμα το πως αμύνθηκε η Άλμπα και πως τον αντιμετωπίζουν αρκετές ομάδες της λίγκας.
Το παράδειγμα είναι ακραίο, αλλά έτσι ακριβώς προσεγγίζουν οι περισσότερες ομάδες τον Παναθηναϊκό ο οποίος είναι 15η πιο εύστοχη ομάδα στο τρίποντο και παράλληλα top3 στο επιθετικό ριμπάουντ για να επιβεβαιώσουμε αυτό που λέμε περί άμυνας+ευστοχίας.#paobc #paoalb #euroleague pic.twitter.com/wPLPgkoYGU
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 17, 2020
Η Άλμπα είναι μια ομάδα που παίζει σε πολύ μεγάλη ένταση και με πολύ γρήγορο ρυθμό ειδικά στο τρανζίσιον, οπότε πολύ σωστά ο Παναθηναϊκός δεν επιχείρησε να ανεβάσει ο ίδιος να τρέξει, παρά μόνο σε καταστάσεις που ήταν εξόφθαλμα υπέρ του. Ήλεγξε το ρυθμό κυρίως μέσα από την άμυνα του. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα.
Στοιχεία της αποψινής άμυνας του ☘️:
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 17, 2020
1⃣Γνώση των βασικών plays του αντιπάλου.
2⃣Ενεργά χέρια(deflections).
3⃣Συγκέντρωση στο πλάνο.
4⃣Επικοινωνία.
5⃣Γρήγορες περιστροφές.
6⃣Κάθε παίκτης στις αλλαγές ήταν έτοιμος και στα εσωτερικά και στα εξωτερικά mismatch.#paobc #oncesport pic.twitter.com/GySbNaXxCy
- Στη πρώτη φάση ένα κλασσικό play του Ρενέσες με flex action(flex & down screen) όπου ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να αλλάξει σε ενδεχόμενη έξοδο στη περιφέρεια και παράλληλα ο αμυντικός του σκρίνερ να τσεκάρει την είσοδο προς τη ρακέτα. Ο Γκρέιντζερ μετά το screen που στήνει, περνάει ο ίδιος από down screen και έρχεται η αλλαγή με το Μπεντίλ. Ο Σαντ Ρος παίζει αμέσως άρνηση για να μην επιτρέψει το εσωτερικό mismatch, ενώ και ο Κασελάκης είναι έτοιμος να βοηθήσει σε περίπτωση λόμπας πάσας. Η μπάλα εν τέλει οδηγείται στη κορυφή, όπου έχουμε mismatch Παπαγιάννη και Γκιφάι με τον Έλληνα ψηλό να βγαίνει νικητής.
- Ένα Iverson cut και ucla screen για την Άλμπα, όπου ο Παναθηναϊκός θέλει να γίνει πολύ επιθετικά στο χαμηλό post απέναντι στο Σίκμα. Βλέπουμε πόσο δυνατά περνάει ο Γουάιτ από το screen με τον Φόστερ έτοιμο να τσεκάρει και να αρνηθεί τη πάσα στο παίκτη του. Εξαιρετική δουλειά του Σαντ Ρος στο ένας εναντίον ενός με τις επιλογές να στενεύουν. Οι «πράσινοι» δεν φοβούνται να αλλάξουν στο pick-n-roll, όπου βγαίνουν για μια ακόμη φορά νικητές.
- Ένα stagger screen με γκαρντ και ψηλό για την Άλμπα, όπου οι «πράσινοι» παίζουν αλλαγές γκαρντ με γκαρντ με τον Σαντ-Ρος να παίρνει την έξοδο κάνοντας άρνηση. Σωστή επικοινωνία με το παίκτη του Κουβανού να κόβει και να τον δίνει στο Παπαγιάννη παίρνοντας ο ίδιος τον ψηλό που έμενε ελεύθερος στο high post. Κατάσταση χέρι με χέρι, όπου ο χρήστης κάνει pop out. Σε αυτό το σημείο έχουμε περιστροφή με το Σαντ Ρος να βγαίνει πολύ επιθετικά στον ελεύθερο Γκιφάι και τον Φόστερ γρήγορα να παίρνει το ψηλό στο χαμηλό post. Ο Παπαγιάννης έτοιμος να βγει στη βοήθεια αν χρειαστεί. Επιθετική close out του Παπαγιάννη στον ελεύθερο, όπου μπλοκάρει το σουτ.
- Τρανζίσιον για την Άλμπα. Βλέπουμε πως επικοινωνούν όλοι οι παίκτες, ώστε να πάρουν ευθύνη και να μην μείνει παίκτης ελεύθερος. Slide action για την Άλμπα το οποίο ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει με αλλαγές και το Μπεντίλ να παίζει εξαιρετική άμυνα στη περιφέρεια αναγκάζοντας το χρήστη να σταματήσει ντρίμπλα. Σωστή άρνηση του Κασελάκη που δεν επέτρεψε τη πάσα σε αυτό το σημείο.
- Ένα ακόμη play όπου ο Παναθηναϊκός γνωρίζει τι θα κάνουν οι Γερμανοί. Βλέπετε πως φωνάζει για την αλλαγή στο Νέντοβιτς ο οποίος βγαίνει επιθετικά στη μπάλα, παρά το screen που δέχεται. Ο Παπαγιάννης προσαρμόζεται και βγαίνει στο Γκρέιντζερ, ενώ ο Σαντ-Ρος έχει πάρει το ψηλό παίζοντας τον άρνηση. Η Άλμπα μεταφέρει τη μπάλα στην αδύνατη πλευρά, ώστε να περάσει από εκεί τη πάσα στο ψηλό. Καλές close out άμυνες από Γουάιτ και Παπαγιάννη, ένα ακόμη δύσκολο σουτ.
Εν ολίγοις ο Παναθηναϊκός ήταν διαβασμένος στο τι θα παίξουν οι Γερμανοί. Δεν φοβήθηκαν στις αλλαγές τους περιφερειακούς της Άλμπα και κυρίως τα εσωτερικά mismatch, όπου δεν φθάρθηκαν ούτε μια φορά.