Μανουσέλης: «Η ελληνική κοινότητα στη Ντόχα έχει πολλά μέλη εδώ και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο»
Ο προπονητής της Αλ Άχλι Ντόχα, Μάνος Μανουσέλης μίλησε για το μπάσκετ στην χώρα της Αραβίας, για το Emir Cup, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινότητα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπάσκετ του Κατάρ.
Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ:
Ο προπονητής της Αλ Άχλι Ντόχα, Μάνος Μανουσέλης, έκανε τη δική του παρέμβαση στην εκπομπή «Στα πέρατα του κόσμου» με τον Σπύρο Καβαλιεράτο. Αναλυτικά είπε:
Για το ότι έφυγε απ’ την Εθνική Κατάρ: «Η Εθνική ομάδα προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Asian Cup, για πρώτη φορά είχε θετικό ισοζύγιο νικών-ηττών. Επειδή έχω ένα θέμα υγείας που θα πρέπει να το διαχειριστώ, ένα πρόβλημα στο πόδι που δεν είναι σοβαρό, ήταν μια πρόταση που με βόλευε κι εμένα και προφανώς η Ομοσπονδία είχε το δικό της σκεπτικό».
Για το Emir Cup, στο οποίο βρίσκονται στα ημιτελικά: «Το Εmir Cup είναι η κορύφωση της σεζόν και γίνονται διάφορες “τρέλες” απ’ τις ομάδες σχετικά με το ποιους φέρνουν να παίξουν μόνο σ’ αυτά τα παιχνίδια. Για παράδειγμα, η Αλ-Σαμάλ που αποκλείστηκε έφερε τον DJ Cooper, τον παλιό παίκτη Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, αλλά και τον Κραβτσόφ, ενεργό μέλος της Εθνικής Ουκρανίας και που έχει αγωνιστεί σε Πίστονς και Σανς. Δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα για τα μέτρα του μπάσκετ στο Κατάρ. Το μπάσκετ, όμως, είναι ένα παιχνίδι που εξακολουθεί να είναι ομαδικό σπορ».
Για τη μετακίνησή του στην Αλ Άχλι: «Εγώ πήγα στην ομάδα τον Απρίλιο, τότε είχε ρεκόρ 2-6. Συνολικά από τότε κάναμε 8 νίκες και 2 ήττες και αλλάξαμε τελείως την εικόνα της ομάδας. Το θέμα, όμως, είναι να κερδίσεις τα κρίσιμα παιχνίδια και να δούμε αν μπορέσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Είμαστε τυχεροί γιατί η Αλ Άχλι είναι η μοναδική ομάδα που έχει στο rotation της αυτήν τη στιγμή έναν παίκτη 17 χρονών κι έναν 15. Μ’ αρέσει να δουλεύω με νέα παιδιά, οι συγκεκριμένοι έχουν πολύ ψηλό “ταβάνι”. Τον 15χρονο τον είχα και στη δωδεκάδα της Εθνικής ανδρών. Επειδή το αποτέλεσμα έχει κόστος και ειδικά το αρνητικό αποτέλεσμα, προσπαθούν όλο ν’ αποφύγουν το κόστος, οπότε κάπως έτσι την πληρώνουν οι “νεαροί” παίκτες».
Για την ελληνική… παροικία στην Αλ Άχλι: «Εγώ στην Αλ Άχλι έχω και άλλους Έλληνες εκτός του Χρήστου Μπρατσιάκου. Έχω και τον Φώτη Λαμπρόπουλο, που ήρθε όταν ξεκινήσαμε την τελική φάση για το Emir Cup και έχω και τον φοβερό Βασίλη Μητσόπουλο, έναν εξαιρετικό γυμναστή που ήταν παλιά στο Ρέθυμνο. Ο Βασίλης ήταν εδώ πολλά χρόνια πριν έρθουμε εμείς, είναι εδώ απ’ το 2013. Τον είχε φέρει ο Στέργιος Κουφός στην Αλ-Ραγιάν, μετά πήγε στην Εθνική ομάδα και από πέρυσι είμαστε μαζί στην Αλ Άχλι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο Τάσος Μαγουλάς στην Ομοσπονδία, ο οποίος παίζει κι αυτός σημαντικό ρόλο και για τους Έλληνες εδώ. Είναι φυσικά και ο Βασίλης Μπρατσιάκος που έχει κάνει φοβερή δουλειά με την Αλ Σαντ και ο Γιώργος Δήμος που είναι συνεργάτης στο Κατάρ Κλαμπ, όπου κι εκεί επίσης έχουν κάνει πολύ καλή πορεία φέτος. Γενικά η ελληνική κοινότητα έχει πολλά μέλη εδώ. Η ελληνική κοινότητα εδώ στη Ντόχα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και ελπίζουμε ότι κάτι θα μείνει για το άθλημα στο Κατάρ».
Για το ενδιαφέρον του κόσμου στο Emir Cup: «Έχει κόσμο, αλλά ισχύουν τα ίδια όπως παντού, ο «βασιλιάς» των σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον γιατί είναι στο όνομα του Βασιλιά, υπάρχει σεβασμός στο πρόσωπό του απ’ όλους, οπότε προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Υπάρχει κι ένα χρηματικό μπόνους για το νικητή και το μετρούν οι ομάδες, γιατί είναι τέλος της σεζόν και αυτές οι κινήσεις βοηθούν».
Για την οργάνωση στη χώρα όσον αφορά τον αθλητισμό: «Η χώρα σε επίπεδο διοίκησης έχει όραμα και έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις όσον αφορά τις εγκαταστάσεις. Υπάρχει το Aspire, που είναι ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια των προπονητών, αφού προσπαθούν να βοηθήσουν με πολύ επιστημονικό τρόπο τους νέους παίκτες σε όλα τα σπορ να εξελιχθούν, ενώ υπάρχει και η κληρονομιά απ’ το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα πολύ μεγάλα γήπεδα και οι πολύ υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις. Επίσης, η χώρα αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να επενδύσει στις μεγάλες διοργανώσεις. Το γεγονός ότι το 2027 θα γίνει στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ «λέει» πολλά από μόνο του και σίγουρα το κομμάτι της μπασκετικής κουλτούρας και το κομμάτι του να λειτουργήσουν οι ομάδες σε μια δεκάμηνη-εντεκάμηνη βάση για το θέμα της βελτίωσης των νέων παικτών είναι κάποια πράγματα που αναμένεται σιγά-σιγά να γίνουν και να το δούμε».
Για το που θα βρίσκεται τη νέα σεζόν: «Έχω συμβόλαιο με την Αλ Άχλι. Θα πρέπει να γυρίσω στο τέλος του Ιουνίου στην Ελλάδα για να διαχειριστώ την κατάσταση με το πόδι μου και ανάλογα με την πορεία της υγείας μου και το χρόνο αποκατάστασής μου θα δω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Υπάρχει πιθανότητα ακόμη και να μείνω στην Ελλάδα».