Skip to main content

Κινηματογραφικοί αυτοσχεδιασμοί που έγραψαν ιστορία (vids)

Το Superbasket θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτοσχεδιασμών σε ταινίες που πέρασαν στην ιστορία του ελληνικού αλλά και παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η Πρωτοχρονιά είναι μία μέρα… χαλαρή για τους περισσότερους από εμάς, ειδικά από την στιγμή που πέφτει Κυριακή. Έτσι, είπαμε να ασχοληθούμε με τον κινηματογράφο και να θυμηθούμε τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτοσχεδιασμών από ηθοποιούς, σε σκηνές που πέρασαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου. Σε μία από αυτές, συναντάμε και τον Κώστα Χατζηχρήστο σε μία περίφημη ελληνική ταινία.

Χάρισον Φορντ

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στις ταινίες του "Ιντιάνα Τζόουνς" ήταν αυτή που ο Χάρισον Φορντ απλά βγάζει το πιστόλι του και πυροβολεί έναν ξιφομάχο. Το σενάριο στη συγκεκριμένη σκηνή ήθελε τους δύο άνδρες να ξιφομαχούν για αρκετά λεπτά, μόνο που ο Φορντ ήταν εμπύρετος κι έτσι πρότεινε μία εναλλακτική περίπτωση, η οποία άρεσε στους παραγωγούς και στον σκηνοθέτη και την κράτησαν στην ταινία.

Χιθ Λέτζερ

Ιστορία έγραψε ο Χιθ Λέτζερ με την απίστευτη ερμηνεία του ως "Τζόκερ" στο "Σκοτεινό Ιππότη", ένας ρόλος που του χάρισε το Οσκαρ β' ανδρικού ρόλου. Ο πρόωρα χαμένος ηθοποιός έκανε ουκ ολίγες φορές τα... δικά του στη διάρκεια της ταινίας, αυτοσχεδιάζοντας σε πολλές σκηνές. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι αυτή στο κρατητήριο όπου ξεσπά σε χειροκρότημα, χωρίς κάτι τέτοιο να είναι στο σενάριο. Φυσικά ο σκηνοθέτης είχε δώσει εντολή να γράφουν οι κάμερες συνεχώς πάνω στον Λέτζερ, γνωρίζοντας πως ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να κάνει κάτι αυθόρμητο.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με αυτοσχεδιασμό, αλλά περισσότερο με... ατύχημα. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είχε ένα σύντομο πέρασμα από τo "Django" του Ταραντίνο και σε μία σκηνή... ξεσπάσματος, χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και κόπηκε με ένα ποτήρι! Όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά συνέχισε κανονικά τη σκηνή χρησιμοποιώντας σε αυτή το ατύχημα. Ο Ταραντίνο δεν σταμάτησε να γράφει με την κάμερα, ενώ οι αποσβολωμένοι ηθοποιοί που συμμετείχαν στο πλάνο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις ολοκληρώθηκε το γύρισμα. Από αυτή την ταινία ο Ντι Κάπριο θα θυμάται τα κάμποσα ράμματα στο χέρι του.

Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Η περίφημη σκηνή του "Ταξιτζή" στον καθρέπτη, δεν είχε λόγια. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε του είπε απλώς "κάτσε μπροστά στον καθρέπτη και κάνε ό,τι σου έρθει στο μυαλό". Κάπως έτσι βγήκε μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου, το περιβόητο "Are you talking to me?" Όλη αυτή η σκηνή όπου ο Ντε Νίρο κάνει διάφορα, είναι ένας αυτοσχεδιασμός του σπουδαίου ηθοποιού με τον Σκορτσέζε απλά να βάζει την κάμερα να γράφει.

Τζακ Νίκολσον

Ακόμα μία ατάκα που έχει μείνει στην ιστορία είναι το "Here's Johnny" του Τζακ Νίκολσον στη συγκλονιστική "Λάμψη" του Κιούμπρικ. Ο Νίκολσον σπάει την πόρτα με το τσεκούρι και τότε πετά τη χαρακτηριστική ατάκα, η οποία δεν υπήρχε στο σενάριο. Φυσικά ο Κιούμπρικ κράτησε κανονικά τον αυτοσχεδιασμό του σπουδαίου ηθοποιού, ο οποίος, χρόνια αργότερα, αποκάλυψε πως αυτή η περίφημη φράση του ήρθε στο μυαλό από ένα ριάλιτι όπου ο παρουσιαστής, Τζόνι Κάρσον, υποδεχόταν το τηλεοπτικό κοινό με αυτό τον τρόπο!

Ρόμπιν Γουίλιαμς

Αν μιλάμε για αυτοσχεδιασμούς, ο αείμνηστος Ρόμπιν Γουίλιαμς είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ακόμα και στις λίγες σοβαρές ταινίες που έκανε, δεν κρατήθηκε να μην κάνει τα δικά του. Στον "Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ", ρόλος που του χάρισε το Οσκαρ, στέλνει... αδιάβαστο τον Ματ Ντέιμον σε μία συγκινητική στιγμή. Την ώρα που μιλά για την αδικοχαμένη σύζυγό του, πετά την ατάκα πως αυτό που του λείπει περισσότερο ήταν οι... κλανιές στον ύπνο της! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στο σενάριο, το γέλιο του Ντέιμον είναι απόλυτα φυσικό και ο σκηνοθέτης αποφάσισε να κρατήσει τη σκηνή ως έχει! Αν προσέξετε, την ώρα της περίφημης ατάκας, η κάμερα αρχίζει να κουνιέται από τα γέλια του κάμεραμαν.

Κώστας Χατζηχρήστος

Στη σχετική λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο δικός μας Κώστας Χατζηχρήστος. Στην ταινία "Ο Ηλίας του 16ου", ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός πλάκωσε, κυριολεκτικά, στα χαστούκια τον συμπρωταγωνιστή του, Θανάση Βέγγο, σε μία σκηνή, το σενάριο της οποία περιλάμβανε μόλις ένα χαστούκι. Κι όμως, ο Χατζηχρήστος δεν σταμάτησε στο ένα, με αποτέλεσμα η έκπληξη του Βέγγου να είναι απόλυτα αληθινή. Μάλιστα, οι φήμες της εποχής ήθελαν τους δύο άνδρες να μη μιλιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού ο Βέγγος κράταγε μανιάτικο τον αυτοσχεδιασμό του Χατζηχρήστου και τα χαστούκια που έφαγε.