Skip to main content

Ο Ολυμπιακός απέναντι στο... δόγμα του Τρινκιέρι (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την αναμέτρηση της Μπάγερν με τον Ολυμπιακό εστιάζοντας στον «μαέστρο» του pick-n-roll, Αντρέα Τρινκιέρι.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως ο Αντρέα Τρινκιέρι έχει τρομερές ιδέες, αποτελεί ένα κορυφαίο tactician της λίγκας και κατ’ εμέ από τους πιο ευφυείς προπονητές στην Ευρώπη. Διατηρεί ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού που ανάγεται στο αμερικάνικο pace & space και το έχει γαλουχήσει με το δικό του αγαπημένο pick-n-roll.

Για το συγκεκριμένο action που παίζεται σε τεράστιο βαθμό από τον Ιταλό, είχε ξεσπάσει μεγάλος ντόρος όπως ίσως να θυμάστε, σχετικά με το πώς το εφάρμοζε στη Μπάμπεργκ. Μια ομάδα που επί των ημερών του διακρινόταν για τις αποστάσεις, το συγχρονισμό και την υπέρμετρη ευστοχία σε τέτοιες καταστάσεις. Κάτι παρόμοιο προσπαθεί να χτίσει και στη Μπάγερν, αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Εχει τα κατάλληλα υλικά για να το πετύχει;

Pick-n-Roll στην Μπάγερν

trinkeri424343

Είναι σίγουρο πως με τον Αντρέα Τρινκιέρι στον πάγκο, όλοι οι παίκτες έχουν κίνητρο για διάκριση, καθώς πρόκειται για έναν προπονητή που έχει συνεργαστεί σε πρώιμο στάδιο με αρκετούς αθλητές, οι οποίοι κάνουν σήμερα καριέρα στη Euroleague ή το NBA. Το pick-n-roll για τον Ιταλό κόουτς παίζεται σε κάθε κατοχή, δίνοντας τη μπάλα σε συγκεκριμένους παίκτες που αποφασίζουν ανάλογα τη δράση της άμυνας. Αυτό που ανέκαθεν χαρακτήριζε αυτές τις δράσεις του, είναι τα weak side actions που απασχολούσαν τις άμυνες και φυσικά οι εξαιρετικές αποστάσεις που κατά κόρον κάλυπταν παίκτες με καλή ευστοχία από τη περίμετρο.

Αυτό που σίγουρα δεν έχει σε τόσο μεγάλο βαθμό η Μπάγερν, είναι ικανότερους πασέρ μέσα από το pick-n-rοll και αυτό φαίνεται από τα νούμερα στη δημιουργία. Δεδομένα οι καλύτεροι δημιουργοί μέσα από τέτοιες καταστάσεις είναι ο Τζέντοβιτς, ο οποίος ξεκίνησε ιδανικά, αλλά η συνέχεια δεν τον βοήθησε και φυσικά ο Τι Τζέι Μπρέι που δεν έχει μπει ακόμη στην εξίσωση pick-n-roll του Tρινκιέρι. Κάπως έτσι σε μεγάλο βαθμό η του επιλογή είναι να δίνει screen στη μπάλα σε παίκτες που αναζητούν την εκτέλεση, όπως ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού, Γουέιντ Μπάλντγουιν, αλλά και ο Βλάντιμιρ Λούσιτς που πραγματοποιεί σεζόν καριέρας ως τώρα. Με αυτό το τρόπο τόσο ο Μπάλντγουιν κερδίζει αρκετούς πόντους και θα είναι στοίχημα για τους «ερυθρόλευκους» να τον σταματήσουν.

Από εκεί και πέρα κάτι που δείχνει να κάνει πολύ καλά η Γερμανική ομάδα, είναι η συνέπεια και η προσήλωση στο πλάνο. Όταν ο coach Τρινκιέρι λέει ότι στις αλλαγές, θέλει να φθείρει το mismatch στη ρακέτα, αυτό θα γίνει και με μεγάλη υπομονή αναζητάει μετά το pick-n-roll, να ακουμπήσει η μπάλα στο ζωγραφιστό. Είτε ο αντίπαλος παίζει, αλλαγές, είτε έχοντας ένα συγκεκριμένο παιχνίδι για απομόνωση στο χαμηλό post. Και φυσικά υπάρχουν παιδιά όπως ο Ραντόσεβιτς, ο Ρέινολντς και ο Τζόνσον που μπορούν να το πρεσβεύσουν αυτό.

Εν κατακλείδι. Πάντα όταν αντιμετωπίζεις μια ομάδα Τρινκιέρι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να παίξεις απέναντι σε αρκετά pick-n-roll και πολλούς συντελεστές αυτού, καθώς ο Ιταλός θέλει να "σκορπάει" τις μπάλες σε όλα τα γκαρντ που διαθέτει, φροντίζοντας να είναι ικανοί εκτελεστές και με ισχυρά διαβάσματα σε τέτοιες καταστάσεις.

sloukas me bayern filiko5353

Φυσικά η άμυνα του Ολυμπιακού διαθέτει τα εργαλεία να απαντήσεις στα προβλήματα που πιθανώς του θέσουν οι γηπεδούχοι.  Από την μία υπάρχουν οι αθλητικοί ψηλοί που μπορούν να σταματήσουν τα γκαρντ της Μπάγερν στις αλλαγές και από την άλλη μπορεί να βάλει φρένο στη δράση του Λουσιτς, ειδικά από τον Μακίσικ που έχει την ικανότητα να τον περιορίσει.