Skip to main content

Ο Ολυμπιακός πρέπει να σταματήσει τον σταθερό x-factor της Εφές (vids)

O coach Κωνσταντίνος Πανάς σκιαγραφεί τον κρυφό άσσο στο μανίκι του Αταμάν που πρέπει να εξουδετερώσει ο Ολυμπιακός στο ερχόμενο παιχνίδι.

Βλέποντας την Εφές, σαφώς θα σχολιάσεις τον Λάρκιν, τον Μίσιτς, τον Σίνγκλετον και τον Ντάνστον. Όταν όμως μιλάμε για το Κρούνοσλαβ Σίμον, έναν από τους προσωπικά αγαπημένους παίκτες της λίγκας εδώ και χρόνια, τα λόγια είναι περιττά. Κι εφόσον ο Κροάτης έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαπωρούσε θα αποτελέσει τον υπ'αριθμόν ένα κίνδυνο για τον Ολυμπιακό, στο παιχνίδι της Παρασκευής.

Ευφυΐα, οξυδέρκεια, διορατικότητα, υψηλή αντίληψη για το παιχνίδι είναι λίγα από τα πνευματικά χαρίσματα που τον χαρακτηρίζουν. Το να μπορείς να επιβιώσεις σε μια λίγκα με υψηλό physicality και αθλητικότητα, σημαίνει ότι υπερέχεις στους παραπάνω τομείς σε μεγάλο βαθμό.

Ο Σίμον δεν είναι απλά ο παίκτης που αποφορτίζει το Μίσιτς με το κατέβασμα, είναι ο παίκτης που στα πρώτα παιχνίδια των Τούρκων, δίνει ρυθμό μέσα από τη δημιουργία του και φυσικά είναι ο πιο εύστοχος εκτελεστής της αρμάδας του Αταμάν.

krunoslav simon anadolu efes istanbul eb19

Πιο συγκεκριμένα είναι:

1ος σε PPS (Points per Shot) =1.81

1ος σε PPP (Points per Possesion) =1.74

1ος σε eFG=80%

1ος σε TS=80.6%

1ος σε ORTG =1 52.2!!!! Εξωφρενικό νούμερο ανά 100 κατοχές!

2ος σε AST% (Συμπεριλαμβάνοντας μόνο όσους έχουν max 4 games) = 27%

8ος σε USG% = 18.8% δείχνοντας την εξαιρετική αξιοπιστία του ως δευτερεύων χειριστής και τρομερά αποτελεσματικός σε εκτέλεση και δημιουργία με τη λιγότερη δυνατή χρήση της μπάλας στα χέρια!

Τα προηγμένα στατιστικά ανήκουν στον κορυφαίο του είδους του, Ανδρέα Χριστοφόρου. 

https://twitter.com/acbbstatscy

Passing!

simon535354

Για εμένα το σημαντικότερο στοιχείο του Σιμόν είναι η δημιουργία του, καθώς μπορεί να το πραγματοποιήσει κάτω από αρκετές καταστάσεις. Είτε σπρώχνοντας τη μπάλα στον αιφνιδιασμό, είτε παίζοντας pick-n-roll, είτε μέσα από hand-off actions, ή close out επιθέσεις, είναι τόσο οξυδερκής και δημιουργικός που σχεδόν σε κάθε κατάσταση θα μπορέσει να βρει μια πάσα με καλές προϋποθέσεις για το συμπαίκτη του. Αν βάλουμε και το μέγεθος του είναι πιο εύκολο να περάσει ορισμένες πάσες.

Close out επιθέσεις

Οι συνήθειες δεν αλλάζουν, καθώς ο Σιμόν μεγάλωσε και γαλουχήθηκε ως ένας τρομερός πλάγιος παίκτης με έφεση στην επίθεση close out και στα στατικά σουτ, κυρίως από τις γωνίες. Ο Κροάτης παρότι δεν είναι ιδιαίτερα εκρηκτικός, έχει τέτοια εμπειρία πλέον που μπορεί να παίρνει τις ιδανικές αποφάσεις σε επιθέσεις στη close out, είτε εκτελώντας άμεσα με σουτ, είτε κάνοντας split και εξετάζοντας τις υπόλοιπες επιλογές του.

Είναι πολύ σημαντικό ο Ολυμπιακός να σταματήσει κυρίως τον δημιουργό Σιμόν, ο οποίος μπορεί και δίνει ρυθμό στους υπόλοιπους με τις επιλογές του. Εχει τον τρόπο να το κάνει μέσα από την συνολική αμυντική του λειτουργία, όμως ειδικά οι Παπανικολάου και Μακίσικ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις close out επιθέσεις και πολύ επιθετικοί στο μαρκάρισμα του.