Παναθηναϊκος: Τα μικρά πράγματα έχουν μεγάλη σημασία
O coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού απέναντι στη Ζαλγκίρις.
Όσο περνάει ο καιρός είναι πιο εύκολο να διαπιστώσουμε το τρόπο παιχνιδιού μιας ομάδας. Μπορεί να νομίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ή του ύψους ή του βάθους, αλλά ο τρόπος που παίζουν οι «πράσινοι» φανερώνει ότι είναι ομάδα αμυντικής φιλοσοφίας που εξαρτιέται σε μεγάλο βαθμό από την ευστοχία του τριπόντου. Από τη στιγμή που δεν έχει σταθερούς σουτέρ είναι δεδομένο ότι οι περισσότερες ομάδες της λίγκας θα θελήσουν να τον ωθήσουν προς τη περιφέρεια και γι’ αυτό σε βράδια όπως απόψε που θα έχει χαμηλά ποσοστά δεν θα μπορεί να ζητά πολλά πράγματα.
Ειδικά όταν ο Μάρκους Φόστερ ο παίκτης που μέχρι την αναμέτρηση με τη Μπαρτσελόνα μετρούσε 6/12 τρίποντα(50%) αγνοείται και η γλώσσα του σώματος μαρτυρά πως ΔΕΝ είναι καλά.
Βέβαια για τους «πράσινους» όλα ξεκινάνε από το αμυντικό κομμάτι. Όσες φορές οι «πράσινοι» έχασαν αυτό το προσανατολισμό έχασαν με κάτω τα χέρια (βλ. Βιλερμπάν, Βαλένθια και Μπασκόνια). Σε όσα παιχνίδια ξεκίνησαν από την άμυνα είχαν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν ή κέρδισαν(βλ. Χίμκι, Μπάγερν και Φενέρμπαχτσε).
Φυσικά θα μου πείτε τι σόι φιλοσοφία είναι αυτή που σε αναγκάζει να πάρεις τρίποντα επειδή σε οδηγεί ο αντίπαλος σε αυτά. Και όμως ο Παναθηναϊκός στερείται ενός παίκτη που θα δώσει κατευθύνσεις στην επίθεση και διαθέτει ΜΟΝΟ ένα αθλητή που έχει στο ρεπερτόριο του την δημιουργία του δικού του σουτ. Αν βάλεις ΚΑΙ ότι δεν έχει παιχνίδι με πλάτη, τότε καταλήγεις ότι ΝΑΙ, η φιλοσοφία των «πρασίνων» είναι αμυντικά προσανατολισμένη, προσπαθώντας να κερδίσει το ρυθμό του από το ανοιχτό γήπεδο και να είναι εύστοχος από το τρίποντο, καθώς όλοι οι αντίπαλοι θα σε εξωθήσουν σε αυτό. Από τη στιγμή που το ταλέντο μιας ομάδας έχει όριο, θα αναγκαστείς να προσαρμοστείς σε αυτό που σου δίνει ο αντίπαλος και θα ελπίσεις σε ευστοχία.
Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε από την άμυνα. Γνωρίζοντας ότι η Ζαλγκίρις στηρίζει μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού της στο pick-n-roll δεν μπήκε ποτέ στη λογική να παίξει δυνατή άμυνα στο πρώτο δεκάλεπτο.
Η Ζάλγκιρις είναι μια ομάδα που εκτελεί αρκετά μέσα από pick-n-roll και κυρίως στο πρώτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να ανταποκριθεί δεχόμενος 8 από τους 24 πόντους μέσα από αυτές τις καταστάσεις. #paozal pic.twitter.com/F6V0LqqClL
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 11, 2020
- Στη πρώτη φάση ο Παναθηναϊκός αμύνεται με over & high flat με τον Παπαπέτρου να πρέπει να βοηθήσει στο ρολάρισμα του ψηλού σαν τελευταίος.
- Ίδια αμυντική αντιμετώπιση με τον Παπαπέτρου δεύτερη φορά να μην τσεκάρει το ρολάρισμα.
- Αλλαγές για το Παναθηναϊκό, ο Παπαγιάννης δεν χρειαζόταν αλλαγή σε αυτό το σημείο με το Παπαπέτρου, πιο πολύ μπερδεύουν ο ένας τον άλλο. Ο Γουάιτ θα μπορούσε να ενοχλήσει το σουτ. Κακή επικοινωνία και αργές αντιδράσεις.
- Ένα διπλρό σκριν(drag) για τη Ζάλγκιρις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός με τριπλή αλλαγή. Ωστόσο παίζει πάλι over & high flatκαι πάλι η αδύνατη πλευρά δεν βοηθάει στο ρολάρισμα.
- Βαθιά αλλαγή για το Παναθηναϊκό με τον Παπαγιάννη να αργεί να βγει στο Γκριγκόνις που τιμωρεί.
- Spain pick-n-roll για τη Ζάλγκιρις όπου οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν με αλλαγή ανάμεσα στον αμυντικό του χρήστη και του back screener. Ο Φόστερ αργεί να βγει στο σουτέρ.
Σίγουρα οι οχτώ πόντοι που πέτυχε η Ζαλγκίρις δεν είναι πολλοί, αλλά αν διαβάσετε το τίτλο θα καταλάβετε τι σημαίνουν τα μικρά πράγματα. Μια ομάδα που παίζει τόσο πολύ με σκριν στη μπάλα, είτε με το playmaker, είτε με τους πλάγιους πρέπει να τη βγάλεις εκτός ρυθμού και να γίνεις πιο επιθετικός. Εδώ σαφώς η πίεση δεν ήταν μεγάλη, αφετέρου το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η μηδαμινές βοήθειες από την αδύνατη πλευρά σε κάθε κόψιμο του ψηλού.
Παράλληλα οι Λιθουανοί είναι 17η σε συνολικό ρυθμό παιχνιδιού πράγμα που δείχνει ότι παίζει τις περισσότερες κατοχές της στο μισό γήπεδο. Βέβαια όποιος την έχει παρακολουθήσει θα δει ότι είναι μια ομάδα που ΑΝ βρει ευκαιρία στο ανοιχτό γήπεδο θα το κάνει και με επιτυχία μάλιστα, ακόμη και αν είναι να σουτάρει για τρεις στον αιφνιδιασμό. Τις ομάδες που έχουν δουλέψει τόσο στο μισό γήπεδο, ΔΕΝ μπορείς να τους δίνεις τόσο εύκολα πόντους στο τρανζίσιον, ΕΙΔΙΚΑ όταν έχεις να δώσεις ΤΕΣΣΕΡΑ φάουλ!
Απέναντι στη 17η ομάδα της λίγκας με το χαμηλότερο ρυθμό, το να βρίσκει με τέτοια ευκολία πόντους στο τρανζίσιον είναι χρυσάφι. Ο Παναθηναϊκός είχε 4 φάουλ να δώσει και στις δύο φάσεις! #paozal pic.twitter.com/xjmFpYV7zW
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 11, 2020
Πέντε πόντοι από αιφνιδιασμό. Μικρά, μικρά πράγματα.
Πάμε όμως στο τομέα στον οποίο οι «πράσινοι» υπερτερούν πέρα από κάθε άλλη ομάδα στη λίγκα φέτος, το επιθετικό ριμπάουντ. Αφενός οι «πράσινοι» πήραν ένα λιγότερο επιθετικό από τους Λιθουανούς, αφετέρου ελάχιστες ήταν οι δεύτερες επιθέσεις που εκμεταλλεύτηκαν. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ η Ζάλγκιρις σκόραρε 13 πόντους παρακαλώ μέσα από επιθετικά ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός έχασε με 12 πόντους πάντως και το χαμηλό σχήμα πιο πολύ χάλασε, παρά βοήθησε τους «πράσινους» σήμερα. Η Ζάλγκιρις δεν κέρδισε μονάχα τα επιθετικά ριμπάουντ βέβαια, αλλά «σκότωσε» τον ρυθμό που αναζητάει ο Παναθηναϊκός μέσα από το τρανζίσιον, το οποίο δεν ήρθε ποτέ μιας και δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ορισμένες εξαίρετες άμυνες που έπαιξε.
Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ πόντους από τις δεύτερες επιθέσεις της Ζαλγκίρις! #paozal pic.twitter.com/2iWlwWfVaT
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 11, 2020
- Σε πρώτη φάση ένα pick-n-roll όπου η αδύνατη πλευρά ΠΑΛΙ δεν είναι σε θέση να βοηθήσει. Όλοι επικεντρώνονται στο άστοχο σουτ και κανείς να τσεκάρει το Γιανκούνας.
- Ίδια κατάσταση και κανένα box out στο Γιανκούνας. Ελεύθερο σουτ του Λεκαβίτσιους
- Στην αλλαγή ο Νέντοβιτς δεν είναι σε θέση να κάνει box out στον Ρούμπιτ. Χωρίς ουσία ο Σαντ Ρος σηκώνεται να κόψει τον Αμερικανό. Ελεύθερο σουτ ο Γιοκουμπάιτις.
- Κακή θέση ο Γουάιτ που δεν μπορείς να κάνει box outστο Ρούμπιτ. Κακή close out ο Γουάιτ, λάθος του Παπαγιάννη που πήδηξε στο σουτ.
- Πάλι ο Γουάιτ επικεντρώθηκε στη μπάλα και δεν ήταν σε θέση να κάνει box out στο Γιανκούνας.
Και φυσικά πάμε και στην άμυνα στον Μάριους Γκριγκόνις όπου ο Παναθηναϊκός δεν στάθηκε πολύ σωστά και δεν είναι μόνο οι 24 πόντοι που πέτυχε και οι 3 ασσίστ, αλλά το γεγονός ότι αυτός με το Γουόκαπ και το Γιοκουμπάιτις – σε μικρότερο βαθμό ο Λεκαβίτσιους – έδιναν όλο το βράδυ το ρυθμό στους Λιθουανούς. Η close out άμυνες πάνω στο Γκριγκόνις ήταν κακές όλο το βράδυ. Ήταν αργές και κυρίως οι αμυντικοί δεν έβγαιναν επιθετικά πάνω του, αλλά φοβόντουσαν την επίθεση στη close out. Το θέμα είναι, τι φοβάσαι περισσότερο από το Γκριγκόνις; Να σουτάρει στατικά ή να επιτεθεί στη close out. Νομίζω πως αποδεικνύει εδώ και χρόνια πως το πρώτο είναι ένα στοιχείο που τον κάνει να εκτελεί και από το κέντρο και να ευστοχεί. Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν ο μόνος που έπαιξε δυναμική άμυνα πάνω του και τον ανάγκασε να επιτεθεί με τη μπάλα κάτω. Το αποτέλεσμα; Να βγάλει τη μπάλα έξω και να δεχτεί δύο τάπες.
Όταν αντιμετωπίζεις τον Marius Grigonis είναι προτιμότερο να τον αναγκάσεις να παίξει με τη μπάλα, κάτω παρά να σουτάρει στατικά. Ο Γιώργος Παπαγιάννης έδειξε το δρόμο, αλλά ήταν ο μόνος που τον ακολούθησε... #paozal pic.twitter.com/J6OI6gpRej
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 11, 2020
Μέσα σε όλα οι «πράσινοι» ήταν και ιδιαίτερα άστοχοι και κυρίως από αυτή την αστοχία που ρίχνει και τον εκτελεστή και τους συμπαίκτες του. Η Ζαλγκίρις έκλεινε σε ορισμένες φάσεις προκλητικά τη ρακέτα τους και έδωσε αρκετά ελεύθερα σουτ, άλλα με πολύ δυνατές close out και άλλα ελεύθερα από τα οποία οι «πράσινοι» είχαν 2/5. Αν δεν μπορείς να ανεβάσει το ποσοστό των ελεύθερων τριπόντων σε 3 ή 4, η άμυνα δεν θα προσαρμοστεί εκ νέου και θα αναγκαστείς να πάρεις και άλλα και άλλα. Μόνο που δεν θα μπορείς να βρίσκεις συνέχεια ελεύθερα τρίποντα, οπότε αυτά που θα πάρεις ελπίζεις ότι θα είναι εύστοχα. Όταν βέβαια φτάνεις τόσο κοντά στη ρακέτα και δεν μπορείς να ευστοχήσεις μιλάει ξεκάθαρα η πνευματική ανετοιμότητα και η συγκέντρωση που δεν έχεις.
Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ άστοχος σε ελεύθερα σουτ που μπορούσαν να του δώσουν ρυθμό, αλλά κυρίως σε φαινομενικά εύκολες προσπάθειες που αν μη τι άλλο ρίχνουν τη ψυχολογία 👇🏻
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 11, 2020
missed close shots: 5
missed open shots: 3#paozal pic.twitter.com/Bk7Hn8PYly
Όταν βλέπεις αυτές τις τρεις άμυνες που βγάζει ο Παναθηναϊκός στο τρίτο δεκάλεπτο αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορούσε να ξεκινήσει από το πρώτο λεπτό να πιέζει με τέτοια ενέργεια.
Στα πρώτα 7 λεπτά της τρίτης περιόδου ο Παναθηναϊκός ανέβασε την άμυνα του πιέζοντας τη μπάλα πιο ενεργά, βγαίνοντας πιο επιθετικά στη close out και όντας πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει τις pick-n-roll δράσεις των 🇱🇹#PAOZAL pic.twitter.com/ox2ItW7S5t
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 11, 2020
- Σε πρώτη φάση είναι ένα σκριν μακριά από τη μπάλα για το Γκριγκόνις όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει επιθετικά και τον αναγκάζει να βάλει τη μπάλα κάτω και έχουμε αλλαγή ανάμεσα στο Παπαγιάννη και το Παπαπέτρου, τόσο ώστε ο δεύτερες να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένας εναντίον ενός το Λοβέρν στο χαμηλό ποστ. Παρεπιπτόντως πήγε πολύ καλά στο 1v1 low post ο Παναθηναϊκός απόψε.
- Σε δεύτερη φάση είναι floppy για τον Μιλάκνις όπου ο Νέντοβιτς τον κυνηγάει λυσσαλέα και έτσι ο Γκριγκόνις οδηγείται σε hand-off drive όπου γίνεται αλλαγή και ο Γουάιτ τον παίζει εξαιρετικά στα πόδια και φυσικά επέρχεται λάθος.
- Hand-off drive του Λεκαβίτσιους που αντιμετωπίζει εξαιρετικά ο Παπαγιάννης στις αλλαγές. Καλή άμυνα του Νέντοβιτς στον Μιλάκνις. Εξαιρετική άμυνα του Παπαπέτρου στο 1v1 του Γιοκουμπάιτις που προλαβαίνει να καλύψει και τον Μακ στη close out και να οδηγήσουν τους Λιθουανούς σε 24ρι.
Τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά λοιπόν:
13 πόντοι από το pick-n-roll στο πρώτο ημίχρονο
13 πόντοι από δεύτερες επιθέσεις
5 πόντοι από αιφνιδιασμό
Σε καταστάσεις που αν ο Παναθηναϊκός έπαιζε πιο συγκεντρωμένα, έπαιρνε τα αμυντικά ριμπάουντ και οι παίκτες έβαζαν τα κορμιά τους πιο επιθετικά κάνοντας και κάνα φάουλ, αυτοί οι 31 πόντοι θα μπορούσαν να ήταν λιγότεροι και να μιλάγαμε διαφορετικά.
Στα μικρά πράγματα να εστιάζετε, αυτά κάνουν τη διαφορά…