Οι πυλώνες του Ολυμπιακού και το στοιχείο που επιβάλλεται να σταθεροποιηθεί
Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την νίκη του Ολυμπιακού επί της Χίμκι επικροτώντας την επιθετική μαεστρία, αλλά τονίζοντας ότι οι παίκτες δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από το πλάνο.
Το να μπορείς να σκοράρεις εκατό πόντους είναι πράγματι ένα σπουδαίο επίτευγμα, ωστόσο όταν αυτό επιτυγχάνεται απέναντι σε μια ομάδα που έχει ήδη δεχτεί ΤΡΕΙΣ ακόμη κατοστάρες στη διοργάνωση το μόνο που πρέπει να κρατήσεις είναι η νίκη, η ψυχολογία και... πάμε παρακάτω.
Δεν νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο coach Μπαρτζώκας θα θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά των παικτών του, ούτε εγώ θέλω να κάνω κάτι παρόμοιο με τους αναγνώστες εδώ. Το να γράψω διθυράμβους επειδή ο Ολυμπιακός σκόραρε 105 πόντους απέναντι σε μια ομάδα που δέχεται κατά μέσο όρο περίπου 90 πρωτίστως υποτιμά τη δική σας νοημοσύνη. Προς θεού, είναι σημαντική η νίκη και εννοείται ότι αυτό μετράει, αλλά αν ο Ολυμπιακός θέλει να φτάσει μακριά και κυρίως αν οι στόχοι του ΕΙΝΑΙ να φτάσει μακριά, τότε πρέπει να δουλέψει αυστηρά πάνω στον αμυντικό τομέα γιατί, έχει κάπως παρεκκλίνει το τελευταίο διάστημα.
Η αμυντική παρουσία του αποψινού Ολυμπιακού είχε προβλήματα για 35 λεπτά και το μοναδικό πεντάλεπτο, όπου οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να πιέσουν τη μπάλα, να έχουν διάθεση να βάλουν δυνατά το κορμί τους, να πάνε πιο έγκαιρα στις βοήθειες και να βγουν πιο επιθετικά στη close out, ήταν το τελευταίο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου. Διάστημα που ο Ολυμπιακός έχτισε και διαφορά δεκατεσσάρων πόντων.
Πρέπει να καταλάβουμε πως η επίθεση μπορεί να έχει βοηθήσει σημαντικά τον Ολυμπιακό χαρίζοντας του και τεράστιες νίκες όπως με τη Μπαρτσελόνα, αλλά η αμυντική του λειτουργία οφείλει να γίνει πιο σταθερή. Διότι θα υπάρξουν και βραδιές που η μπάλα δεν θα μπαίνει, είτε επειδή θα αντιμετωπίζει ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ που δεν σε αφήνουν να νοιώσεις άνετα, είτε επειδή δεν θα είναι η μέρα σου. Η άμυνα πρέπει να γίνει σταθερά του Ολυμπιακού και είναι ευκαιρία να χτίσει πάνω στις σπουδαίες νίκες που έχει κάνει ξεκινώντας δυνατά από το ξεκίνημα κιόλας του δευτέρου γύρου.
Στα του παιχνιδιού τώρα, θα χρειαστεί να σταθούμε σε τρεις παραμέτρους. Στο επιθετικό ταλέντο του Ολυμπιακού, στους σταθερούς πυλώνες του και στον Τσαρλς Τζένκινς.
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο, ώστε να πάμε στα υπόλοιπα. Ο Αμερικανός αποκτήθηκε με ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Έχοντας αρκετά ευάλωτη περιφερειακή γραμμή στον αμυντικό τομέα, ο Τζένκινς μπορούσε να φανεί πολύτιμος όπως αποδείχτηκε από την αρχή της σεζόν. Το γεγονός ότι συνδύαζε και την αμυντική του επίδραση με το περίφημο 55% από το τρίποντο έκανε ακόμη καλύτερη τη παρουσία του στο παρκέ και μπορούμε μάλιστα να πούμε πως στα τελευταία παιχνίδια που σίγησε επιθετικά, ήταν και ένας λόγος που οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν ένα σημαντικό κομμάτι που προκαλούσε η αμυντική δύναμη του Τζένκινς. Γιατί είναι σημαντικό να μπορείς να παίξεις άμυνα, αλλά όταν μπορείς και το συνδυάζεις με μικρά επιθετικά κομμάτια όπως τα στατικά σουτ ή έχοντας 3 assists, είναι περίφημο. Ο Τζένκινς είναι ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού που μπορεί να κοντράρει οποιονδήποτε σκόρερ της λίγκας και να του προκαλέσει ζημιά και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητος στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ.
Ο Ολυμπιακός έχει τεράστια ανάγκη τον Charles Jenkins γιατί είναι ο μόνος defensive stopper της περιφέρειας που μπορεί να ματσάρει κάθε go-to-guy της λίγκας, αλλά για να έχει αποτέλεσμα η χρήση του, πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ζωντάνια επιθετικά, όπως έκανε μέχρι τη Μπαρτσελόνα👇 pic.twitter.com/Gp7rOpQDXX
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 29, 2020
Από εκεί και πέρα οι σταθερές του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια της σεζόν έχουν αποδεχθεί περίτρανα οι Σλούκας, Χάρισον και Μάρτιν ο καθένας για το ρόλο του και θα έλεγα ότι όσο περνάει ο καιρός και η παρουσία του Βεζένκοφ έρχεται να παγιωθεί ως υπερπολύτιμη γιατί εκτός από την επιθετική του ποιότητα έχει δείξει σθένος και θέληση στο αμυντικό κομμάτι.
Είναι μεγάλο διάστημα, όπου ο Σλούκας είναι εξαιρετικός. Η δική του επιθετική και δημιουργική παρουσία μπορεί να ανεβάσει τους συμπαίκτες του κατακόρυφα. Σε ένα παιχνίδι, όπου δεν υπήρχε αντίπαλο γκαρντ να τον πιέσει ή ψηλός να τον δυσκολέψει στις αλλαγές έκανε ένα απίστευτο παιχνίδι με τρομερή αποδοτικότητα στην εκτέλεση.
Από εκεί και πέρα, κυρίως ο Μάρτιν ήταν εξαιρετικός απέναντι στην pick-n-roll άμυνα που έπαιζαν οι Ρώσοι. Με τον Έλλις μέσα δεν φάνηκε τόσο, αλλά με τον Μάρτιν ο Ολυμπιακός κατάφερε να ξεκλειδώσει καλύτερα την άμυνα της Χίμκι και ήταν πολύ σημαντικό, γιατί βρήκε ρυθμό!
Μπορεί να μην φάνηκε γιατί οι Ρώσοι δέχτηκαν 105 πόντους, αλλά τουλάχιστον στο πρώτο δεκάλεπτο και μέχρι τη παρουσία του Μάρτιν η Χίμκι είχε πολύ καλή αμυντική προσέγγιση στο pick-n-roll και ευτυχώς για τους «ερυθρόλευκους» το επιθετικό τους ταλέντο μίλησε. Θα φτάσουμε ως εκεί.
Ο Χάρισον με την άνοδο που έχει δείξει στην άμυνα μπορεί να αποτελεί τον κορυφαίο two-way παίκτη της ομάδας – που μπορεί να ανταποκριθεί το ίδιο καλά σε επίθεση και σε άμυνα – γι’ αυτό και η δική του παρουσία σηματοδοτεί την ισορροπία που προσπαθεί να βρει ο Ολυμπιακός μέσα από τις πεντάδες του.
Γενικά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε λίγο το παιχνίδι του coach Μπαρτζώκα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ουσιαστικά αναζητάει παίκτες σαν τον Χάρισον σε κάθε θέση, να είναι δηλαδή two-way και να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά που ζητάει στην άμυνα, αλλά να είναι σε θέση να είναι αποδοτικοί και στο pick-n-roll παιχνίδι που προτιμάει. Ο Ζαν Σαρλς, ο Τζένκινς κάνουν εξαιρετική δουλειά στην άμυνα, αλλά θα κερδίσουν τον χρόνο τους μέσα από την αποδοτικότητα τους ΚΑΙ στο επιθετικό κομμάτι. Γι’ αυτό και η απόδοση Χάρισον παίζει σπουδαίο ρόλο. Γιατί είναι το μόνο γκαρντ που κάνει σωστά πράγματα στην άμυνα και παράλληλα κάνει τρομερή δουλειά μέσα από το pick-n-roll παιχνίδι κυρίως εκτελεστικά.
Από εκεί και πέρα πρέπει να καταλάβουμε τη λειτουργία της επίθεσης του Ολυμπιακού και θα σταθώ στη δήλωση που έκανε ο coach Κοκοσκόβ περί απλούστευσης των συστημάτων των «ερυθρολεύκων».
Πρόσφατα έκανα το playbook του coach Μπαρτζώκα το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.scribd.com/document/489073029/Olympiacos-Piraeus-Playbook-2020-2021
Με αυτό το τρόπο μπορώ να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του προπονητή της Φενέρ. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με λίγα επιθετικά συστήματα που έχουν κατά βάσει το pick-n-roll. Ωστόσο είναι απαραίτητα κακό να έχει μια ομάδα λίγα συστήματα;
ΑΣΦΑΛΩΣ και όχι!
Είναι ο τρόπος λειτουργίας της κάθε ομάδας. Μέσα από τα δικά μου μάτια ο coach Μπαρτζώκας προσπαθεί μέσα από τα συνεχόμενα pick-n-roll που μπορεί να είναι παραπάνω από ένα σε κάθε κατοχή να βρει εκείνη την μοναδική ολιγωρία στην άμυνα και να μπορέσει να χτυπήσει. Μέσω αυτού μπορεί να δουλέψει περισσότερο άλλα πράγματα όπως το spacing, να βελτιώσει τις αποφάσεις των αθλητών του και να διευκολύνει τη ζωή τους. Πιστέψτε με και τα πολλά συστήματα πολλές φορές μπορεί να μπερδέψουν τους αθλητές. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φαίνεται ότι αρέσκεται σε μεγάλο βαθμό στο να δουλεύει το spacing και κυρίως στο δεύτερο κομμάτι μετά την αντίδραση του pick-n-roll.
Τα αλλεπάλληλα split και το γρήγορο passing game είναι δύο χαρακτηριστικά του spacing του coach Μπαρτζώκα 🔴⚪️#OlympiacosBC #Euroleague pic.twitter.com/9zFBp1m9or
— Konstantinos Panas (@Scouting_View) December 29, 2020
Και φυσικά βασίζεται σε τεράστιο βαθμό στην επίθεση στη close out και τις αποφάσεις των παικτών του. Το γρήγορο passing game και η εύρεση του σουτ με καλύτερες προϋποθέσεις είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο.
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η επίδραση που έχει το τρίποντο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι ΚΟΜΒΙΚΟΤΑΤΗ. Το να μπορεί να είναι εύστοχος δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τις προσαρμογές στο pick-n-roll, δεν επιτρέπουν δηλαδή να κόψουν το ρολάρισμα του ψηλού, όπου ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη αποδοτικότητα. Πολλές ομάδες θα ρισκάρουν το σουτ του Ολυμπιακού, αλλά όχι να αφήσουν τη ρακέτα τους ξεκρέμαστη με το Μάρτιν και τον Έλλις μέσα. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικός παίκτης είναι ο Βεζένκοφ ή ο Χάρισον και πόσο πολύ βοηθάνε στο spacin.