Skip to main content

Με ένα δεκάλεπτο δεν κερδίζεις την Εφές!

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει τον πρώτο ημιτελικό του Final 4 ανάμεσα στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Αναντόλου Έφες.

Ο πρώτος ημιτελικός απέδειξε περίτρανα ένα πράγμα. Σε αυτά τα παιχνίδια το πιο σημαντικό είναι η πνευματική προετοιμασία και φυσικά η θέληση. Η ομάδα που το ήθελε περισσότερο βρέθηκε στο τελικό και όπως είπε και ο Δημήτρης Ιτούδης, η ΤΣΣΚΑ σεβάστηκε παραπάνω απ’ όσο έπρεπε την Έφες, η οποία έπαιξε καθολικό μπάσκετ για τρία δεκάλεπτα, αλλά στο τέταρτο δεκάλεπτο όπως και στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης επαναπαύτηκε στη διαφορά που δημιούργησε και για μια βιαστική επίθεση και ένα άστοχο τρίποντο πανηγύρισε την πρόκριση της σε ένα ακόμη τελικό.

Συνολικά ήταν ένα φτωχό παιχνίδι από άποψη συνεργασιών(8+12 ασσίστς αντίστοιχα), καθώς και οι δύο ομάδες ήταν διαβασμένες αμυντικά και επικράτησε σε μεγάλο βαθμό το επιθετικό ταλέντο του εκάστοτε αθλητή.

Τορνίκε Σενγκέλια = Ο Αταμάν τον εξαφάνισε

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398381929217544193

Ο Εργκίν Αταμάν είχε μια συγκεκριμένη τακτική η οποία δούλεψε όσο βρισκόταν ο Γεωργιανός στο παρκέ. Πιο συγκεκριμένα ο Σενγκέλια δεν χρησιμοποιήθηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο και ίσως ήταν και ο λόγος που η Ρώσικη «αρκούδα» κόντεψε να γυρίσει το παιχνίδι. Ο Τούρκος προπονητής έβαλε πάνω στον Σενγκέλια τον Σερτάκ Σανλί, ο οποίος κάθε φορά που ο Γεωργιανός βρισκόταν στη περιφέρεια, εκείνος δεν τον ακολουθούσε ρισκάροντας τη περιφερειακή του εκτέλεση(0/2 τρίποντα). Εκτός αυτού ήθελε τον Σάνλι ως το «λίμπερο» ψηλό ο οποίος θα βρισκόταν στη ρακέτα και θα έδινε όλες τις βοήθειες, ώστε να διατηρήσει τη ρακέτα του αλώβητη.

Κλειδί οι άμυνες του Σάνλι!

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398378813533442048

Δεν είναι μονάχα οι 19 πόντοι που πέτυχε ο Τούρκος γίγαντας, αλλά κυρίως οι άμυνες που έπαιξε και τα ριμπάουντ που πήρε. Ο Σάνλι χρησιμοποιήθηκε ως ο κύριος βοηθός σε κάθε πιθανό paint touch των Ρώσων, έπαιξε σπουδαία άμυνα τόσο απέναντι στον Έρικ, αλλά κυρίως απέναντι στον Σενγκέλια στο χαμηλό post και φυσικά ήταν πολύ συγκεντρωμένος στην pick-n-roll άμυνα που αποτελεί τρωτό του σημείο.

Το πρώτο δεκάλεπτο στη τριάδα Μίσιτς-Μπομπουά-Σιμόν!

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398356598070906882

Στην αρχή του παιχνιδιού, όλα μαρτυρούσαν ενέργεια. Και οι δύο ομάδες έπαιζαν πολύ δυνατά στην άμυνα με τη ΤΣΣΚΑ να προσπαθεί να επιτεθεί στο τρανζίσιον και να ανοίξει το ρυθμό με κάθε τρόπο. Από την άλλη η Εφές να θέλει να ελέγξει το ρυθμό και να τον κρατήσει στο μισό γήπεδο έχοντας υπεροπλία κυρίως στη περιφέρεια. Ο MVP Βασίλιε Μίσιτς ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος και διάβασε το παιχνίδι εξαιρετικά. Οι επιλογές του στην επίθεση ήταν σπουδαίες, τόσο στην εκτέλεση, όσο και στη δημιουργία. Ο κόουτς Ιτούδης άλλαξε τέσσερις άμυνες πάνω του, αλλά δεν κατάφερε καμία να τον σταματήσει. Ξεκίνησε με αλλαγές, συνέχισε με high flat και τελείωσε με hedge out. Στα πλάγια pick-n-roll προσπάθησε να τον περιορίσει στη sideline(=ice), αλλά ο Σέρβος είχε απάντηση για όλα.

Φυσικά όταν έχεις στο πλάι σου παίκτες όπως ο Σιμόν και ο Μπομπουά, τότε μπορείς να είσαι ήσυχος. Όταν όλη η άμυνα ήταν στραμμένη στο Μίσιτς, ο Κροάτης και ο Γάλλος εκτελούσαν κατά ριπάς, τιμωρώντας και τις αργές close out και τη κακή επικοινωνία.

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398357823780687875

Η ΤΣΣΚΑ προσπάθησε να τρέξει και να σκοράρει στον αιφνιδιασμό κυρίως με το Χάκετ και ανανέωσε μερικές κατοχές στις οποίες βρήκε σκορ με το Σενγκέλια.

Το δεύτερο δεκάλεπτο στο ατομικό ταλέντο  

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398363503929532425

Στο δεύτερο δεκάλεπτο υπήρχε η ίδια ένταση για τους Τούρκους, όπως και στο πρώτο. Η ΤΣΣΚΑ είχε πολύ κακή επικοινωνία και δεν έβγαζε καθόλου ενέργεια στο αμυντικό pick-n-roll. Πολύ αργές αντιδράσεις πιο συγκεκριμένα από τους ψηλούς των Ρώσων. Η Εφές το εκμεταλλεύτηκε αυτό σε μεγάλο βαθμό, αλλά κυρίως κέρδισε κάθε κατάσταση απομόνωσης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Μίσιτς, Λάρκιν, ακόμη και ο Άντερσον ήταν εκεί, με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να μην μπορεί να παρουσιάσει τίποτα.

Ο Γουίλ Κλάιμπερν ήταν εκεί στο τέλος του πρώτου μέρους και με δύο μεγάλα καλάθια στην εκπνοή ισορρόπησε για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά μονάχα στο σκορ, καθώς η εικόνα των δύο ομάδων απείχε έτη φωτός.

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398366396686508033

Το τρίτο δεκάλεπτο και όλα μέσα για την Εφές

Οι Τούρκοι μπήκαν με ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια στην αρχή του δεύτερου μέρους και φυσικά από τη στιγμή που η ΤΣΣΚΑ δεν βρισκόταν στο παρκέ. Η κακή επικοινωνία συνεχίστηκε, οι αργές αντιδράσεις επίσης και η Εφές δεν αστειευόταν.

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398369747419418629

Τα καλάθια έμπαιναν βροχή, τόσο μέσα από pick-n-roll, επιθέσεις σε close out, σκοτωμένα σουτ όπως αυτό του Σιμόν κλπ. Η ΤΣΣΚΑ δεν μπορούσε να αντιδράσει στο αμυντικό σκέλος. Τα βαριά σχήματα δεν βοηθούσαν ούτε στην εξασφάλιση του ριμπάουντ, καθώς τόσο ο Μίσιτς, όσο και ο Λάρκιν τα χτυπούσαν αλύπητα.

Η ΤΣΣΚΑ έμοιαζε αποδιοργανωμένη και στις δύο άκρες του παρκέ και χρειαζόταν ένα ισχυρό σοκ για να επανέλθει. Το σοκ άκουγε στο όνομα Ίφε Λούντμπεργκ. Ο Δανός γκαρντ έφερε στην ομάδα του Ιτούδη το σκορ που χρειαζόταν. Οι συνεργασίες είχαν αποκοπεί και έτσι, η προσωπική φάση ήταν απαραίτητη. Ο Λούντμπεργκ την πρόσφερε και η ΤΣΣΚΑ είχε ακόμη σφυγμό.

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398372668374724613

Το τέταρτο δεκάλεπτο και η επιστροφή της ΤΣΣΚΑ  

Η Εφές είχε ήδη δημιουργήσει μια μεγάλη διαφορά και άρχισε να νιώθει άνετα, αλλά όπως συμβαίνει από τη σειρά με τη Ρεάλ, όταν δημιουργεί διαφορές, αρχίζει να χαλαρώνει. Η ΤΣΣΚΑ έπαιζε το τελευταίο της χαρτί και έτσι ο Δημήτρης Ιτούδης χαμήλωσε το σχήμα, παίζοντας χωρίς το Σενγκέλια, έβαλε τον Ιβάν Ούκχοφ και άρχισε να πιέζει αφόρητα τους Τούρκους.

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398375770620416000

Ο 25χρονος Ρώσος προτιμήθηκε για τις αμυντικές του ικανότητες και κατάφερε να βγάλει εκτός ρυθμού τόσο το Μπομπουά, όσο και το Σιμόν σε εκείνο το σημείο ή τον Λάρκιν, όποτε κλήθηκε να τον αντιμετωπίσει. Φυσικά σκόραρε δύο μεγάλα τρίποντα όντας «χρυσός» για την Ρώσικη «αρκούδα».

Η Εφές σταμάτησε να παίζει ομαδικά, προσπάθησε να χτυπήσει τις αλλαγές της ΤΣΣΚΑ, αλλά το σχήμα είχε χαμηλώσει και η περιφερειακή άμυνα ήταν ήδη πιο σκληρή.

Από εκεί και έπειτα πάμε στο τεράστιο ταλέντο των Γουίλ Κλάιμπερν και Ντάνιελ Χάκετ.

https://twitter.com/Scouting_View/status/1398377105482727424

Οι δύο Αμερικανοί πήραν από το χέρι τη ΤΣΣΚΑ και με ατομικές ενέργειες χτυπούσαν ανελέητα τη ρακέτα της Έφες που για τρία δεκάλεπτα έμοιαζε με ναρκοπέδιο και στο πιο σημαντικό σημείο ήταν άδεια!

Εν τέλει ορισμένες κακές επιλογές, κάποια μεγάλα σουτ του Μπομπουά και φυσικά το αμυντικό ριμπάουντ του Λάρκιν που έφτασε στο θεό έδωσαν τη πρόκριση στην Έφες!