Skip to main content

Μια πρώτη ματιά στη Basket League 2021-22 (vids)

Ο “Manolo” ακτινογραφεί το νέο πρωτάθλημα, αξιολογώντας τις μέχρι τώρα κινήσεις των ελληνικών ομάδων.

Μπορεί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμές, πολλά θέματα όσον αφορά τη νέα σεζόν της Basket League να αιωρούνται, από τις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ και τη συμμετοχή του Ολυμπιακού, μέχρι το αγωνιστικό πρόγραμμα και την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, από ομάδες που έχουν τιμωρηθεί με ban, ωστόσο εδώ στο Superbasket, θα επιχειρήσουμε μια πρώτη mini ακτινογραφία του νέου πρωταθλήματος, αξιολογώντας τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις 13 ομάδες.

ΠΟΚ

Ο όρος είναι αδόκιμος, καθώς εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο στα τέλη 60ς, για το διαχωρισμό των τριών μεγάλων ομάδων της Αττικής από τις υπόλοιπες. Στο μπάσκετ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πήραν τα σκήπτρα από τη Θεσσαλονίκη στις αρχές των 90ς και έκτοτε πρωταγωνιστούν εντός και εκτός των τειχών. Ας δούμε πως έχουν κινηθεί μέχρι τώρα στο μεταγραφικό παζάρι…

Παναθηναϊκός: Οι πράσινοι, μετά την περσινή χρονιά, όπου βίωσαν μεγάλες αλλαγές, έτσι και φέτος συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, προσπαθώντας να κάνουν μια ανανέωση του ρόστερ, παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικοί. Για τον πάγκο επιλέχτηκε η δοκιμασμένη λύση του Πρίφτη και αν του δοθεί χρόνος, για να περάσει στην ομάδα τα «θέλω» του, τότε οι οπαδοί του τριφυλλιού θα έχουν λόγους να αισιοδοξούν. Το «αγκάθι» για την ομάδα είναι η έλλειψη ποιοτικών Ελλήνων παικτών πίσω από τους Παπαγιάννη και Παπαπέτρου, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή πλέον η παρουσία 8 ξένων, με όποια ζητήματα προκύψουν στη χημεία. Ωστόσο, οι πράσινοι, αν και έχασαν τον Hezonja, κατάφεραν να ενισχύσουν το «Ελληνικό» στοιχείο, για το μέλλον, με τον Χουγκάζ (παρέμεινε δανεικός στον Ιωνικό), ενώ κάλυψαν και δύο από τα κενά της περσινής περιόδου, αποκτώντας έναν «κανονικό» backup center (Floyd) και άσο (Perry).

Ουσιαστικά απομένει να δούμε τι θα γίνει με την υπόθεση Bray και αν θα κλείσει με αυτόν το back court, όπου δεσπόζουν οι scorers Macon, Nedovic, καθώς και την τελευταία κίνηση στους forwards (έχει ήδη αποκτηθεί ο Okaro White). Στόχος, μια καλυτερη παρουσία, σε σχέση με την περσινή, στην Euroleague και το νταμπλ στην Ελλάδα!

ΑΕΚ: Και στην ΑΕΚ είχαμε μια σημαντική αλλαγή στον πάγκο, με τον επαναπατρισμό του Στέφανου Δέδα, μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσία του στο Ισραήλ με τη Hapoel Holon! Το μείζον ζήτημα για την Ένωση, είναι η τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων και η άρση των ban από τη FIBA, προκειμένου να επικυρωθούν οι αξιόλογες μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει, παρά το μειωμένο budget της. Οι Jelovac, Griffin, Manny Harris, Vaulet είναι ποιοτικοί παίκτες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν σε ένα βαθμό τον απερχόμενο κορμό των έμπειρων Langford, Maciulis και Lojeski. Εκείνος που φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη, ωστόσο, είναι ο G/F Braian Angola. Πέρυσι έφτασε ως το Eurocup και την Partizan, αλλά τα προβλήματα της Σερβικής ομάδας, δεν τον άφησαν να λάμψει κι έτσι επέστρεψε ξανά στο Ισραήλ. Η πρόσφατη συμφωνία της ΑΕΚ με τον Κόνιαρη, ήρθε να προστεθεί σε αυτές των Φλιώνη και Παππά, οι οποίοι θα καλύψουν τα αντίστοιχα κενά των αποχωρήσαντων Γκίκα, Κατσίβελη και Jankovic. Πολλές λοιπόν, οι αλλαγές στην Ένωση, θα τις χαρακτήριζα ως «τέλος εποχής» και πλέον αναζητείται ένα νέο ξεκίνημα. Το κενό του Moreira, μοιάζει για την ώρα μεγάλο, ενώ απουσιάζει και ένας leading guard… Πρώτος στόχος η 4αδα, η πρόκριση στην επόμενη φάση του BCL και η δημιουργία μιας νέας ανταγωνιστικής ομάδας.

Ολυμπιακός: Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η κατάθεση φακέλου δείχνει επιστροφή του Ολυμπιακού στην Α1, άρα και εδώ μιλάμε για νέα πραγματικότητα. Για τους ερυθρόλευκους αναφερθήκαμε εκτενώς σε προηγούμενο κείμενο στη σελίδα. Ο Μπαρτζώκας, στη 2η θητεία του στο λιμάνι, επέλεξε μέχρι τώρα δοκιμασμένες λύσεις, σε επίπεδο της Euroleague, προκειμένου να καλυφθούν τα περσινά κενά, ενός δεύτερου καλού χειριστή με δημιουργία και καλές αμυντικές αρετές (Walkup), καθώς και το μέγεθος στη ρακέτα (Fall). 

Η απόκτηση του Λούντζη έφερε άλλο ένα κορμί στην περιφέρεια, με καλά στοιχεία, ο οποίος αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο σε αγώνες της Α1 και μένει πια η τελευταία (;) σημαντική κίνηση στην περιφέρεια. Το θετικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι διαθέτει αρκετά καλή συνοχή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κορμού παρέμεινε αναλλοίωτο και οι Σλούκας, Vezenkov είναι οι νέοι go-to-guys! Φυσικά, το κενό του Βασίλη Σπανούλη, εντός και εκτός παρκέ, μετά από 11 χρόνια θα είναι τεράστιο και θα πρέπει η ομάδα να μάθει να «ζει» χωρίς τη σιγουριά που προσέφερε.

ΜΙΚΡΟ "ΠΟΚ"

Συνεχίζουμε με τις 3 ομάδες, που συμπληρώνουν όσες βρίσκονται εντός λεκανοπεδίου της Αττικής…

Λαύριο: Η περσινή πορεία του Λαυρίου ήταν το επιστέγασμα μια προσπάθειας αρκετών ετών, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Δεν είναι μόνο η συμμετοχή στον τελικό της Α1, ούτε το καλό μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα, αλλά γενικότερα το «υγιές κλίμα» και όλη η δουλειά που «έβγαινε» προς τα έξω. Με τον ανανεωμένο Μουράτο μπροστάρη και τους rookies Tyson Carter, Alpha Diallo να έχουν το γενικό πρόσταγμα, συνεπικουρούμενοι από τους Devin Davis, Cosey, Anosike και τον «τίμιο» Γερομιχαλό, το Λάυριο άνοιξε τα φτερά του και πέτυχε κάτι το ανεπανάληπτο. Φέτος, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, με τον ανταγωνισμό ακόμη πιο υψηλό και με την ομάδα, να χάνει αρκετά από τα πολύτιμα της εργαλεία. Ο Σερέλης προτίμησε τον έμπειρο Jerry Smith (Λάρισα) για την περιφέρεια, ενώ θα δούμε τους rookies Hasahn French, έναν undersized center – δυναμίτη και τον Al-Wajid Aminu στους ψηλούς. Κατά τα άλλα, σημαντική ήταν και η απόκτηση του Κακλαμανάκη, με τη front line να μοιάζει αναβαθμισμένη σε σχέση με πέρυσι. Ουσιαστικά μένει μια ακόμη κίνηση στο back court, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε συνολικά το ρόστερ. Σίγουρα, η πρόκληση της Ευρώπης (σε ένα δύσκολο όμιλο στο BCL με Malaga, Dijon και Nizhny) είναι μεγάλη, αλλά το ίδιο εύκολα, μπορεί να αποπροσανατολίσει μια ομάδα, που δεν είναι μαθημένη σε διπλά παιχνίδια…  

serelis pagkos43535

 

Περιστέρι: Μια εντυπωσιακή off season για την ομάδα των Δυτικών Προαστίων, η οποία μετά από την περσινή χρονιά που ξεκίνησε με … όνειρα χίλια, αλλά τελικά πέρασε από χίλια μύρια κύματα, πλέον δείχνει αποφασισμένη για το come back! Η παραμονή του Σωτήρη Μανωλόπουλου στον πάγκο (διόρθωσε τα κακώς κείμενα και παρουσίασε ένα αξιόμαχο σύνολο στο τέλος της σεζόν) αποτελεί καλή είδηση και εχέγγυο καλής παρουσίας. Η 6αδα των ξένων (μόνο ο Petteway έμεινε από το περσινό ρόστερ) είναι από τις ποιοτικότερες του φετινού πρωταθλήματος, με ένα μίγμα παικτών, που ξέρουν το Ελληνικό πρωτάθλημα και έχουν παραστάσεις από άλλες διοργανώσεις υψηλού επιπέδου, όπως Ian Miller, Josh Hagins, Yanick Moreira, Chad Brown και Erik McCree, ένας σκληροτράχηλος αριστερόχειρας combo forward. 

https://www.youtube.com/watch?v=ZKVPmclnJrQ

Σημαντική ήταν και η απόκτηση του Δημήτρη Κατσίβελη, ο οποίος μετά την καλή του παρουσία στην ΑΕΚ, αναμένεται να αποτελέσει τον κατάλληλο facilitator – πολυτελείας στην περιφέρεια. Οπως φυσικά δυνατή προσθήκη είναι και αυτή του Λίνου Χρυσικόπουλου. Στοχεύει ψηλά φέτος το Περιστέρι με minimum στόχο την είσοδο στην πρώτη 4αδα του πρωταθλήματος.

Ιωνικός: Η ομάδα της Νίκαιας πέρυσι, όχι μόνο απέφυγε τον υποβιβασμό, αλλά «τρύπωσε» και στα Ρ/Ο. Το έργο της δεν θα είναι εύκολο φέτος, καθώς έχασε πολύτιμες μονάδες, όπως ο Hollowell και ο Τολιόπουλος. Μέχρι τώρα κατάφερε να διατηρήσει τον Μαυροκεφαλίδη, ενώ προσέθεσε εμπειρία και με τον Αθηναίου. Απομένουν αρκετά κομμάτια ακόμη για να συμπληρωθεί το puzzle και θα πρέπει πλέον να γίνουν προσεκτικές κινήσεις ξένων παικτών, που θα ανεβάσουν επίπεδο τον Ιωνικό. Η απόκτηση του German εμπεριέχει δόση ρίσκου, καθώς μιλάμε για έναν top scorer σε Κολέγιο, σε περιφέρεια χαμηλού ανταγωνισμού, αλλά πέρασε την παρθενική του επαγγελματική σεζόν σε minor league των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει για τον νέο προπονητή Curro Segura, ο οποίος έχει διατελέσει κυρίως βοηθός στην καριέρα του μέχρι τώρα. Αν δεν ξεκινήσει καλά ο Ιωνικός, ο οποίος θα πάρει μέρος και στο FIBA Europe Cup, δεν ξέρω αν θα πρυτανεύσει η ηρεμία και η υπομονή. 

ionikos53453

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η πάλαι ποτέ κραταιά, μπασκετικά, Θεσσαλονίκη δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε τι έκαναν φέτος το καλοκαίρι ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής…

ΠΑΟΚ: Ο δικέφαλος του Βορρά είναι από τους κερδισμένους της φετινής μεταγραφικής περιόδου. Όχι μόνο κράτησε τον αναμορφωτή του, μετά τα μισά της περσινής σεζόν, τον Άρη Λυκογιάννη, στον πάγκο του και κάποιους σημαντικούς παίκτες όπως οι Jermaine Love, Josh Carter και Malcolm Griffin, αλλά ενισχύθηκε και σε θέσεις – κλειδιά του ρόστερ με τους Καμπερίδη, Τολιόπουλο, Jankovic, Marvin Jones, αλλά και τους rookies στην Α1, Derek Ogbeide και David DiLeo. 

Τον τελευταίο, που είχε αρκετά καλή σεζόν πέρυσι στην ACB με τη Murcia (8.1 πόντοι με 37% στα τρίποντα, 1.7 ριμπάουντ, 0.4 ασίστ και 0.7 κλεψίματα), θα τον δούμε μάλιστα στο SL του Las Vegas με τους NO Pelicans. Συμπερασματικά ο ΠΑΟΚ μοιάζει να κινείται με βάση τον ορθολογισμό και με σκοπό να «χτίσει» μια ομάδα, που θα μπορέσει να έχει μια καλή παρουσία και στο BCL. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά…

Άρης: Ο Άρης για άλλη μια χρονιά βιώνει αβεβαιότητα, καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν ρυθμιστεί ή και τακτοποιηθεί κάποιες από τις παλαιότερες οφειλές του, το ban από τη FIBA δεν έχει αρθεί και έτσι το μεταγραφικό τοπίο είναι θολό. Παρά το ότι έχει συμφωνήσει με τον Jarron Cumberland (έναν δυνατό G/F, ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε στην G League), η μεταγραφή του δεν έχει επικυρωθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Xeyrius Williams (στην Ουγγαρία πέρυσι). Ακούγεται επίσης ότι οι κίτρινοι θέλουν τον Oliver Hanlan. Η απώλεια του Φλιώνη είναι σημαντική και τα μόνα θετικά σημάδια, προκύπτουν από την παρουσία του Καστρίτη στον πάγκο, αλλά και ενός ταλέντου όπως ο Όμηρος Νετζήπογλου.   

netzipoglou53535353

Ηρακλής: Ομολογώ ότι τη νέα περίοδο περιμένω πολλά από το Γηραιό! Η περσινή χρονιά δεν εξελίχθηκε καλά, με αλλαγές προπονητών και ξένων παικτών, αφήνοντας στο τέλος πικρή γεύση, καθώς η ομάδα απέτυχε στους βασικούς της στόχους, δηλαδή πρόκριση στους ομίλους του BCL και στα Ρ/Ο της Α1. Για τον πάγκο επιλέχθηκε ο έμπειρος Σκουρτόπουλος, ο οποίος μέχρι τώρα δείχνει ότι πάει να φτιάξει κάτι καλό. Οι μεταγραφές των Γ. Αγραβάνη, Παπαδάκη και Κουζέλογλου έβαλαν στο ρόστερ νεαρούς και ικανούς Έλληνες, ενώ πολύ στοχευμένες ήταν και οι κινήσεις των ξένων. Ο Ryan Woοlridge, μπορεί να μην «έπιασε» πέρυσι στην Bayreuth και να επέστρεψε στις ΗΠΑ, αλλά είναι guard με αθλητικά προσόντα και έφεση στο σκορ.  Επίσης ο Ηρακλής έφερε πίσω στην Ελλάδα τον 31χρονο guard/forword Elston Turner.

Προφανώς η αντικατάσταση του Hanlan δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αν και οι υπόλοιπες κινήσεις στο back court είναι ανάλογες, ο Ηρακλής μπορεί να εμφανιστεί αναβαθμισμένος. Τα ονόματα των Tyler Hall και Jaylen Barford, που έχουν … ακουστεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Καλή ήταν και η κίνηση στο 5, με την απόκτηση του Αμερικάνου shooting big, Michael Finke, άλλου στυλ από τον Καββαδά, ο οποίος όμως μπορεί να είναι upgrade στην επίθεση. Αναμένοντας και τις τελευταίες μεταγραφές, που θα ολοκληρώσουν το ρόστερ, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο Γηραιός ετοιμάζεται για μια καλύτερη σεζόν!

ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ

Προμηθέας: Ο πιο ανταγωνιστικός και σταθερός εκπρόσωπος της μπασκετικής επαρχίας τα τελευταία χρόνια, είναι αναμφισβήτητα ο Προμηθέας, με σημαντικές διακρίσεις, καθώς την περασμένη σεζόν κατέκτησε και το Super Cup! Παρόλα αυτά, η χρονιά δεν εξελίχθηκε το ίδιο καλά στη συνέχεια, με την ομάδα να βιώνει έναν άδοξο αποκλεισμό από το Eurocup, έχοντας πληγεί και από τον κορωνοϊό, ενώ έγιναν αρκετές αλλαγές και στο ρόστερ. Στους ημιτελικούς με το Λαύριο, ο Προμηθέας δεν τα κατάφερε και έτσι έμεινε εκτός τελικών, στόχος που ήταν ρεαλιστικός για τα δεδομένα του… Η φετινή σεζόν σηματοδοτεί και εδώ μια νέα αρχή, με τον Μάκη Γιατρά, μετά από σειρά ετών, να αποτελεί παρελθόν. Στη θέση του ένας Ισπανός «δάσκαλος», ο Luis Casimiro, που έχει στο παλμαρέ του ένα πρωτάθλημα – φαινόμενο, με τη Manresa το 1998 (έχοντας για παίκτη τότε τον Joan Creus), ενώ η πιο πρόσφατη δουλειά του ήταν στη Malaga. Από τον περσινό κορμό ο Προμηθέας κράτησε τους Jerai Grant και Δ. Αγραβάνη, όμως κινήθηκε άμεσα και στοχευμένα στη μεταγραφική αγορά και οι μέχρι τώρα κινήσεις είναι ουσιαστικές. Το back court, παρά τις αποχωρήσεις των Jerian Grant και Gian Clavell, εμπλουτίστηκε με guards, που γνωρίζουν το Ελληνικό πρωτάθλημα, όπως οι Kendrick Ray και Abdul Ghaddy, οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται καλά. Αλλά και στη front line, η απόκτηση του Dario Hunt ενισχύει την Πατρινή ομάδα, καθώς πρόκειται για αναβάθμιση από τον συμπαθή Agbelese. 

Το Ελληνικό στοιχείο, επίσης, τονώθηκε με τον παλιό γνώριμο Γκίκα και τον Ρογκαβόπουλο! Ο Casimiro δεν είναι μάγος, αλλά αν του δοθεί πίστωση χρόνου, θα παρουσιάσει κάτι καλό μακροπρόθεσμα…

Κολοσσός: Άλλη μια σταθερή επαρχιακή δύναμη είναι η ομάδα της Ρόδου, η οποία και την περσινή σεζόν κατάφερε να προκριθεί στα Ρ/Ο! Φέτος έγιναν αρκετές αλλαγές, με τον Κολοσσό να χάνει αρκετή από τη δύναμη πυρός του, τους Dominic Artis, Kenny Goins και Kerem Kanter. Ο Καντζούρης είχε ως πρώτο μέλημα στη φετινή off season, την απόκτηση έμπειρων Ελλήνων παικτών, που παραδοσιακά μπορούν να βοηθήσουν ομάδες αυτού του επιπέδου. Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, λοιπόν, θα είναι ξανά συμπαίκτης με τον Ξανθόπουλο, ενώ και οι μεταγραφές των ξένων, ειδικά αν ευοδωθεί και του Ty Lawson, ακολούθησαν το ίδιο σκεπτικό, με τον Kim Tillie να ενισχύει τη front line των Ροδιτών, ερχόμενος απευθείας από το εξωτικό πρωτάθλημα της Ιαπωνίας! Για άλλη μια χρονιά εκτιμώ ότι ο Κολοσσός θα έχει ως στόχο την είσοδο στην 8αδα, όμως όπως είναι γνωστό από … αρχαιοτάτων χρόνων, στην Α1 πρώτα κοιτάζεις να σωθείς και μετά σηκώνεις το βλέμμα σου ψηλότερα.

kolossos pagkos kantzouris53553

Λάρισα: Η Λάρισα πέρυσι κατάφερε να σωθεί στο φινάλε και φέτος θα επιδιώξει να έχει πιο … ήρεμη σεζόν. Με τον Παπανικολόπουλο να συνεχίζει στον πάγκο της, προχώρησε σε μερικές σημαντικές μεταγραφές Ελλήνων, όπως οι Ζάρας, Τσαϊρέλης και Καράμπελας, ενώ πλέον κοιτάει την ενίσχυση της στην Αμερικάνικη αγορά. Οι Washington και Hickey ήταν οι πρώτες κινήσεις, αλλά πλέον θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα, ειδικά στο back court, για να μπορέσει η ομάδα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

 

Απόλλων: Η ιστορική ομάδα της Πάτρας επέστρεψε ξανά στα μεγάλα σαλόνια και φυσικά ο πρωταρχικός στόχος της, δεν μπορεί παρά να είναι η παραμονή σε αυτήν. Μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι και αναμένεται η ρελάνς από εδώ και έπειτα. Ο Βετούλας παρέμεινε στον πάγκο όπως και οι Διαμαντάκος, Μολφέτας στο ρόστερ, δύο από τους πρωταγωνιστές της περσινής ανόδου. Σημαντική ήταν η απόκτηση του Νίκου Δίπλαρου από τον ΠΑΟ, ενώ σε επίπεδο ξένων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Sedrick Barefield, ο οποίος είχε θετική παρουσία πέρυσι στη Λιθουανική Nevezis. Έχει δρόμο ακόμη μπροστά του ο Απόλλων, αλλά τα μηνύματα για τη νέα χρονιά είναι αισιόδοξα! 

apollon5453453