Το εγχειρίδιο του Basketball Champions League
Ο «Manolo» παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διοργάνωση που ξεκινά την Δευτέρα (4/10). Δείτε τους ομίλους και τις ομάδες που τους απαρτίζουν, ανάμεσα τους και τις ΑΕΚ, Λαύριο και ΠΑΟΚ που εκπροσωπούν την Ελλάδα.
Αύριο, Δευτέρα (4/10), ανοίγει αυλαία το Basketball Champions League, στην 6η διοργάνωση της ιστορίας του, με το παιχνίδι ανάμεσα στην back 2 back πρωταθλήτρια, San Pablo Burgos και την ενισχυμένη Besiktas, με τις μεγάλες φιλοδοξίες!
Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2016 ως μια προσπάθεια της FIBA να μπει σφήνα στη Euroleague και κυρίως στο Eurocup, με έμφαση στην παρουσία ομάδων από όλη την Ευρώπη, έστω και αν η δυναμικότητά τους δεν είναι top level. Το BCL, πλέον, θυμίζει αρκετά διοργανώσεις μιας άλλης εποχής (Κύπελλο Πρωταθλητριών mid-90s), με προκριματικό γύρο και στη συνέχεια, 8 ομίλους των 4 ομάδων με σύστημα round robin, από όπου προκρίνονται 16 ομάδες συνολικά. Αναλυτικά, από κάθε όμιλο προκρίνεται απευθείας στη φάση των 16 η 1η ομάδα, ενώ όσες τερματίσουν στη 2η και 3η θέση, διεκδικούν μέσω διαδικασίας play in, τα υπόλοιπα εισιτήρια. Στο 2ο γύρο, οι 16 ομάδες σχηματίζουν και πάλι νέους ομίλους των 4 και οι δύο πρωτοπόροι κερδίζουν την είσοδό τους στα Ρ/Ο, σε best of 3 σειρές. Το περσινό Final 8 αντικαταστάθηκε ξανά με το προηγούμενο format, δηλαδή Final 4.
Και φέτος, λοιπόν, με πολλές ομάδες ισοδύναμες και αρκετές νέες δυνάμεις να ξεπροβάλουν, το πρεστίζ του BCL αναμένεται υψηλότερο, έστω και αν δεν έχει κάποια από τη λάμψη των ομάδων που αγωνίζονται φέτος στο Eurocup! Ωστόσο, θα είναι ξανά εκεί η δις πρωταθλήτρια Burgos, η έτερη Ισπανική εκπρόσωπος, κάτοχος του πρώτου τροπαίου το 2016, Tenerife, η ΑΕΚ, ένα από τα powerhouses του θεσμού, με μια κατάκτηση τροπαίου και μια παρουσία σε τελικό, αλλά και ένα πλήθος ομάδων από όλη την Ευρώπη, από την περσινή φιναλίστ Pinar Karsiyaka, μέχρι τη “σταχτοπούτα”, Prometey, από την Ουκρανία! Προτού προχωρήσουμε σε μια επισκόπηση της διοργάνωσης, ας δούμε την εικόνα της Regular Season:
Εκ πρώτης όψεως, είναι ορατή η πολυσυλλεκτικότητα της φετινής διοργάνωσης, δεδομένου ότι υπάρχουν ομάδες από 17 χώρες, με την Τουρκία να έχει 5 εκπροσώπους, την Ισπανία 4, την Ελλάδα και την Ιταλία 3 και από εκεί και μετά οι Γαλλία, Γερμανία και Ισραήλ με 2. Παρόλο που απουσιάζουν οι πρωταθλητές από major και mid level πρωταθλήματα, το BCL έχει να αντιπαραβάλει έναν πυρήνα ομάδων με αρκετά καλό “όνομα” και παρόμοια δυναμικότητα, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό. Ειδικά τη φετινή περίοδο, υπάρχουν ισορροπημένοι όμιλοι και η θέσπιση του play in, μεταξύ των ομάδων στη 2η και 3η θέση, θα λειτουργήσει ως ένα ακόμη mini tournament, το οποίο θα προσφέρει συγκινήσεις!
Σίγουρα, το BCL, εμφανίζει δυναμική, προσπαθώντας να εμπλουτίσει το προϊόν του και είναι αλήθεια ότι χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται σε όλους τους τομείς, όμως όσο δεν καταφέρνει να προσελκύσει τις καλύτερες ομάδες από το Eurocup, την ίδια ώρα που όσες ακολουθούν την αντίθετη διαδρομή, όπως οι Virtus και Monaco, μεγαλώνουν το status τους, θα μένει στη σκιά των διοργανώσεων υπό την αιγίδα της Euroleague. Αυτό, πάντως, επουδενί δεν μειώνει το μπασκετικό ενδιαφέρον για το BCL, αλλά και το επίπεδο των ομάδων και παικτών που συμμετέχουν σε αυτό.
Με αυτά ως ορεκτικό, ας προχωρήσουμε στο κυρίως πιάτο, με την παρουσίαση των 8 ομίλων:
GROUP A:
Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω με μια λέξη τον 1ο όμιλο, η πιο κατάλληλη θα ήταν ο όμιλος του “θανάτου”! Η Tenerife, με τον ίδιο … γηρασμένο κορμό, χωρίς τους Cavanaugh, Yusta και Diez καλείται να διαχειριστεί τον τραυματισμό του Shermadini. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία με τον Julian Gamble, πρώην center της Virtus. Η εξάρτηση από τους Fitipaldo, Huertas είναι μεγάλη, ενώ και η front line θεωρείται soft, ακόμη και για αυτό το επίπεδο. Στα συν για την ομάδα του Vidoretta, η καλή χημεία και η παρουσία καλών σουτέρ, όπως οι Salin, Wiltjer και Doornekaamp.
Η Sassari, μετά από αρκετά χρόνια, αποχαιρέτησε τον Pozzeco και επένδυσε στον πάγκο στο νεαρό Demis Cavina. Σημαντικές ήταν οι απώλειες των Spissu και Bilan, ο οποίος σύντομα θα τεθεί αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα, ως παίκτης της Prometey! Όμως, οι κινήσεις των Tyus Battle στα φτερά και Christian Mekowulu στη front line δίνουν ένεση αθλητικότητας και ταλέντου, ενώ ενίσχυση υπήρξε και στην περιφέρεια με το “γερόλυκο” David Logan και τον Anthony Clemmons. Η παραμονή του combo forward, Jason Burnell, διατηρεί τη σκληράδα και τον all around χαρακτήρα της ομάδας, ενώ καλή ήταν και η προσθήκη του Ousmane Diop από την Torino.
Η Ludwigsburg, μετά από διετή απουσία από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επιστρέφει με φιλοδοξίες. Με τον John Patrick στο τιμόνι, θα έχει στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση και παρά την απώλεια του Jaleen Smith και τη διαφαινόμενη, του ταλαντούχου center, Oscar Da Silva, έχει να αντιπαρατάξει την καλή της επιθετική λειτουργία και το αυτοματοποιημένο μπάσκετ. Κλασική ομάδα – προπονητή, εκτιμώ ότι μπορεί να σπάσει το δίπολο της κορυφής. Να σημειωθεί, πάντως, πως η γερμανική ομάδα δεν ξεκινήσει καλά στις εγχώριες διοργανώσεις. Έτσι, απέκτησε τον Αμερικανό forward, Justin Simon (Αυστραλία πέρυσι), που θα τη βοηθήσει σημαντικά, ενω βρίσκεται και στην αναζήτηση PG. Η Prometey, πρεσβεύει το αντίθετο από τη Ludwigsburg, ένας πλούσιος σύλλογος, ο οποίος από πέρυσι κινήθηκε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι. Φέτος ήταν ακόμη πιο “επιθετική”, αποκτώντας παίκτες όπως ο D’Angelo Harrison, o Sean Evans, ο DJ Kennedy και ο Miro Bilan! Στόχος η κατάληψη έστω της 3ης θέσης, για να διεκδικήσει την είσοδό της στη 2η φάση και το στοίχημα είναι να βρεθεί χημεία νωρίς, με τόσα πολλά νέα πρόσωπα…
FAVORITE: Dinamo Sassari
HOT TAKE: Ludwigsburg
PLAYER TO WATCH: D’Angelo Harrison
GROUP Β:
Και ο 2ος όμιλος είναι δυνατός και ισορροπημένος, με μεγάλο φαβορί την περσινή φιναλίστ, Karsiyaka, η οποία κράτησε τον προπονητή της, Sarica, και ενισχύθηκε με παίκτες, όπως οι Michaell Roll, Bonzie Colson και James Blackmon, οι οποίοι προστέθηκαν στον κορμό των M’Baye, Taylor και Erden, συνθέτοντας μια ισχυρή 5αδα. Ήδη, μάλιστα, ο Colson απέδειξε γιατί οι τούρκοι προχώρησαν στην απόκτηση του, με την εκπληκτική του εμφάνιση απέναντι στην Μπαχτσεσεχίρ. Για την ομάδα από τη Σμύρνη οι απαιτήσεις είναι υψηλές και ό,τι άλλο από την κατάληψη της 1ης θέσης, θα συνιστά μίνι – έκπληξη! Οι βασικοί της ανταγωνιστές θα είναι η Ισπανική Manresa, του professor Pedro Martinez, με ένα ρόστερ, όπου ξεχωρίζουν οι Luke Maye, Ismael Bako, Chima Moneke στη front line και ο σκόρερ Joe Thomasson στην περιφέρεια. Η Hapoel Jerusalem προέρχεται από μια δύσκολη χρονιά, τόσο σε Ισραήλ, όσο και BCL, ωστόσο η πρόσληψη του Oren Amiel στον πάγκο, αναμορφωτή της Nymburk, αποτελεί εχέγγυο για μια καλή πορεία φέτος. Οι μεταγραφικές κινήσεις ήταν από το “πάνω ράφι”, με παίκτες αξίας όπως οι Sean Kilpatrick, Anthony Bennett, Retin Obasohan, Thon Maker, Jalen Adams και Kaiser Gates. Η πρωταθλήτρια Πολωνίας, Stal Ostrow, χωρίς μεγάλη εμπειρία, θα έχει στόχο μια καλή παρουσία και με τη δύναμη της έδρας, να κάνει 3 νίκες, τον “μαγικό αριθμό”, που οδηγεί minimum στα play in. Το μεγάλο της αστέρι είναι ο Αμερικάνος G/F, James Palmer Jr., για τον οποίο σας είχαμε προϊδεάσει πριν λίγους μήνες…
FAVORITE: Pinar Karsiyaka
HOT TAKE: Hapoel Jerusalem
PLAYER TO WATCH: Thon Maker
GROUP C:
Στον 3ο όμιλο έχουμε την πρώτη ελληνική παρουσία, με το Λαύριο να προσπαθεί, σε έναν απαιτητικό όμιλο, να αποφύγει την τελευταία θέση, δίνοντας συνέχεια στο όνειρο του στο BCL! Αν και η ομάδα του Σερέλη, δεν φαίνεται ακόμη σε καλή κατάσταση και οι Diallo, Cosey δεν έχουν αναπληρωθεί ουσιαστικά, θα παλέψει, με όπλα την καλή επίθεση και το γρήγορο μπάσκετ. Η Dijon, μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια, έχει και φέτος υψηλές βλέψεις, που φτάνουν, γιατί όχι, μέχρι και την κατάκτηση του τίτλου! Με τον Nenad Markovic στον πάγκο και τον Holston ηγέτη στο παρκέ, προσέθεσε στο ρόστερ παίκτες με εμπειρία, όπως οι Sek Henry, Toni Katic και Joshiko Saibou, ενώ ο Rashard Kelly, ο οποίος ήρθε “πακέτο”, με τον προπονητή, από την Gaziantep, αναμένεται να αποτελέσει τον ψηλό – δυναμίτη, που χρειάζεται η Γαλλική ομάδα. Η πρωτάρα του BCL, αλλά με πλούσια ιστορία, Malaga, άφησε το Eurocup και στοχεύει σε μια καλή πορεία, που φτάνει minimum μέχρι το Final 4. Ο Κατσικάρης παρέμεινε στον πάγκο, μετά τη θετική παρουσία στο 2ο μισό της περσινής σεζόν και διαθέτει ένα πλούσιο ρόστερ, όπου ξεχωρίζουν οι Norris Cole, Dario Brizuela, Michael Eric, Axel Bouteille και το παιδί – θαύμα, Yannick Nzosa! Μπορεί να φθάσει ψηλά η ομάδα από την Ανδαλουσία, αρκεί να έχει σταθερότητα στην απόδοση της και να μπορέσει να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα. Η Nizhny, όσο και αν δεν “γεμίζει” το μάτι, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ένα σύνολο με αρχές και έναν αξιόλογο προπονητή, όπως ο Zoran Lukic, για αρκετά χρόνια. Φέτος θα στηριχθεί στους νεοαποκτηθέντες Dmitry Khvostov, Lazeric Jones, Reinalds Freimanis και Nicola Jovanovic, για να έχει μια επιτυχημένη σεζόν.
FAVORITE: Unicaja Malaga
HOT TAKE: Nizhny Novgorod
PLAYER TO WATCH: Rashard Kelly
GROUP D:
Συνεχίζουμε με τον 4ο όμιλο, όπου συμμετέχει η ΑΕΚ και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “όμιλος της ελπίδας”! Οι κιτρινόμαυροι προχώρησαν σε πολλές αλλαγές τη φετινή off season και υπό τις οδηγίες του Δέδα, φιλοδοξούν να είναι ξανά ανταγωνιστικοί. Ο βασικός κορμός άλλαξε στο μεγαλύτερο μέρος του, καθώς οι Γκίκας, Macon, Maciulis και Moreira αποτέλεσαν παρελθόν. H ΑΕΚ εστίασε στην απόκτηση ξένων παικτών με εμπειρία, όπως οι Quino Colom, Eric Griffin, και Stevan Jelovac, αλλά και με potential (Braian Angola, Juan Pablo Vaulet). Το Ελληνικό στοιχείο τονώθηκε με τους Κόνιαρη, Παππά και Μπόγρη. Παρόλο που η ΑΕΚ έχει “γεμάτο” ρόστερ, η μετάβαση στη νέα εποχή δεν θα είναι εύκολη και φαίνεται σε πρώτη φάση να απουσιάζει ένα σημείο – αναφοράς στην περιφέρεια, ενώ παρελθόν, πριν καν προλάβει να επιστρέψει, αποτέλεσε ο Manny Harris. Η Treviso, η οποία κέρδισε θέση στους ομίλους, μέσω της προκριματικής φάσης, θα είναι δύσκολή αντίπαλος για την πρωτιά, όπως έδειξε και στην πρεμιέρα της LBA Serie A. Διαθέτει ποιοτικό σύνολο, όπου ξεχωρίζουν οι Dewayne Russell, Tomas Dimsa και Henry Sims, με πολλές λύσεις σε κάθε γραμμή. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι της Λετονίας, VEF Riga, και Ουγγαρίας, Falco Szombathely, φαίνεται ότι θα κυνηγήσουν την προνομιούχο 3η θέση. Η πρώτη αποδυναμώθηκε, χάνοντας τον Kyle Allman, η δεύτερη δεν έχει την απαιτούμενη ποιότητα, για να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω, αν και είναι έμπειρη ομάδα.
FAVORITE: AEK Athens
HOT TAKE: Treviso
PLAYER TO WATCH: Braian Angola
GROUP E:
Και στον 5ο όμιλο έχουμε Ελληνική συμμετοχή, με τον ΠΑΟΚ να επιστρέφει μετά από απουσία 1 έτους. Ο Λυκογιάννης έκανε καλή δουλειά στο 2ο μισό της σεζόν και κέρδισε με το “σπαθί” του, την παραμονή στο Δικέφαλο του Βορρά. Η περιφέρεια με Jermaine Love και Malcolm Griffin είναι ιδιαίτερα δυνατή, ενώ στις θέσεις των wings υπάρχει το καλό σουτ στα πρόσωπα των David DiLeo και Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς. Η ομάδα έχει βάθος και στις θέσεις των ψηλών, με τους Derek Ogbeide, Marvin Jones και Μιχάλη Καμπερίδη. Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να πληρώσει ακριβά το “τομάρι” του, διεκδικώντας μια θέση στα play in, σε έναν ισορροπημένο όμιλο. Το φαβορί, θεωρητικά, θα ήταν η Nymburk, αλλά η αποχώρηση του Amiel, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, σε μια ομάδα που είχε μάθει στις επιτυχίες με το συγκεκριμένο προπονητή. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η απώλεια των Obasohan και Dalton, δύο κομβικών παικτών την περσινή σεζόν. Για τη θέση του Amiel, προτιμήθηκε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Aleksander Sekulic (εκλέκτορας της Εθνικής Σλοβενίας), με το σκεπτικό να συνεχίσει στα γνώριμα χνάρια του προκατόχου του. Το ρόστερ παραμένει αρκετά ποιοτικό, με τον scoring guard Jerrick Harding, για 2η σεζόν στην ομάδα και παίκτες όπως οι Gibbs, Hruban και ο Αυστραλός center Gorjok Gak. Η πλέον ισχυρή ομάδα του ομίλου, στα χαρτιά, μοιάζει η Galatasaray, η οποία το καλοκαίρι ενισχύθηκε σημαντικά, με παίκτες υψηλού επιπέδου, όπως οι Trimble, Blackshear Jr., Bost και Akoon-Purcell. Με τους γηγενείς Koksal και Arar συμπαραστάτες, η Cim Bom θέλει να ξεχάσει το περσινό της κάζο στο θεσμό και να φθάσει πολύ ψηλά! Τέλος, η Βοσνιακή Igokea είναι υπολογίσιμη αντίπαλος, ένα σύνολο που στηρίζει πολλά στο μακρινό σουτ. Στον αξιόλογο κορμό των γηγενών παίκτων και του guard, Antabia Waller, προστέθηκε ο Markell Starks (Avtodor).
FAVORITE: Galatasaray
HOT TAKE: PAOK Salonica
PLAYER TO WATCH: Melo Trimble
GROUP F:
Στον 6ο όμιλο έχουμε δύο ξεκάθαρα φαβορί, που θα κυνηγήσουν την 1η θέση, την Tofas Bursa και την ανανεωμένη Strasbourg. Πιο πίσω στα προγνωστικά είναι η πρωταθλήτρια Βελγιού, Oostende και η Kalev Tallinn από την Εσθονία. Η Tofas φέτος προχώρησε σε μια σπουδαία μεταγραφική κίνηση στην περιφέρεια με τον Kasey Shepherd, ενώ η απόκτηση του Elgin Cook στο 3, θα βάλει αθλητικότητα και ενέργεια στην ομάδα. Η σημαντικότερη απώλεια είναι αυτή του Tarik Philipp, ο οποίος πέρυσι ήταν ο μαέστρος της, ωστόσο ο Paco Cruz είναι κατάλληλος αντικαταστάτης! Παρέμειναν στο ρόστερ οι Tomislav Zubcic και Jeremy Simmons, πολύτιμα κομμάτια της γραμμής ψηλών. Η Strasbourg μπαίνει και αυτή σε νέα εποχή, χωρίς τα μεγάλα αστέρια της, την περσινή σεζόν, Wainright και Colson. Ο newcomer Matt Mitchell, απευθείας από το SDSU και ο παλιός γνώριμος, Jarell Eddie, θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό τους, μαζί με τον Deandre Lansdowne, ο οποίος παρέμεινε και έχει σημαντικό ρόλο στο back court. Η Γαλλική ομάδα διαθέτει βάθος στο ρόστερ και αναμένεται και φέτος να είναι από τις πρωταγωνίστριες της διοργάνωσης. Στη μάχη της 3ης θέσης, η Oostende, φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο μπροστά, σε σχέση με την Kalev. Διαθέτει πληθώρα ποιοτικών παικτών, όπως οι Pierre-Antoine Gillet, Phil Booth και Levi Randolph στην περιφέρεια και το δίδυμο Jantunen – Welsh στο front court. Ωστόσο, η δικλείδα ασφαλείας της είναι ο προπονητής της, Dario Gjergja, ο οποίος βρίσκεται για 10η σερί χρονιά στον πάγκο της! Όσο για την Kalev, πέρασε “δια πυρός και σιδήρου” από τα προκριματικά. Με την άγνοια κινδύνου που τη χαρακτηρίζει, θα είναι δύσκολη αντίπαλος και θα προσπαθήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Από το ρόστερ της ξεχωρίζουν οι Davion Berry, Kamari Murphy και ο Εσθονός Kristjan Kitsing.
FAVORITE: Strasbourg
HOT TAKE: Oostende
PLAYER TO WATCH: Matt Mitchell
GROUP G:
Σε αυτόν τον όμιλο έχουμε 3 ομάδες που πρωταγωνίστησαν πέρυσι (Brindisi, Hapoel Holon, Darussafaka) και την πρωτάρα Cluj-Napoca, η οποία άφησε το Περιστέρι εκτός διοργάνωσης. Το οξύμωρο είναι ότι τα δύο φαβορί, Brindisi και Holon έχουν αποδυναμωθεί σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, με το “Αστέρι του Νότου” να χάνει τους Darius Thompson, D’Angelo Harrison και Derek Willis. Το θετικό είναι η παραμονή του Vitucci στον πάγκο, καθώς και του Raphael Gaspardo, ενός πολυσύνθετου forward, ο οποίος έφθασε κοντά σε μεταγραφή στην Olimpia Milano. Η μπαγκέτα στον άσο δόθηκε πλέον στον Josh Perkins, ο οποίος είναι πολύ καλύτερος από ό,τι έδειξε στην Partizan, ενώ ιδανικό συμπλήρωμά του θα είναι ο Chappell, που συνεχίζει την Ιταλική περιπέτεια, μετά τη θητεία του στη Venezia. H Holon, με τη σειρά της, καλείται να πορευθεί χωρίς τον Δέδα και έχοντας χάσει πολύτιμες μονάδες, όπως οι McGee, Harris και Workman. “Ψαγμένη” η τοποθέτηση του Maurizio Buscaglia στον πάγκο, ενός προπονητή με τελευταία θητεία στην Brescia και επιτυχημένη παρουσία κυρίως στην Trento, στο παρελθόν. Στο ρόστερ προστέθηκαν guards όπως οι Joe Ragland και Steven Gray, με έφεση στο 1vs1. Η Darussafaka ξεκινάει ως dark horse του ομίλου, με ένα πλούσιο σύνολο, όπου ξεχωρίζουν οι Troy Caupain, Gabe Olaseni, Isaiah Pineiro και οι γηγενείς Sinan Guler, Can Mutaf και Dogus Ozdemiroglu. Τέλος, η Ρουμάνικη Cluj, αν και ενισχύθηκε ενόψει της συμμετοχής της στους ομίλους του BCL, αποκτώντας πρόσφατα και τον Will Cherry, δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες, ακόμη και για την κατάληψη της 3ης θέσης. Παρόλα αυτά, αν υποτιμηθεί, μπορεί να κάνει μεγάλες ζημιές, έχοντας ακόμη στη σύνθεσή της τους Dustin Hogue, Elijah Stewart, Karel Guzman και τους έμπειρους ψηλούς Stipanovic και Bircevic.
FAVORITE: Brindisi
HOT TAKE: Darussafaka
PLAYER TO WATCH: Raphael Gaspardo
GROUP H:
Κλείνουμε με τον 8ο όμιλο, όπου συμμετέχει η πρωταθλήτρια Burgos. Μπορεί ο Pennaroya να μην είναι πια … εκεί, αλλά να έχει μετακομίσει νοτιοανατολικά, στη Valencia, όμως ακόμη και έτσι, η ομάδα μοιάζει και φέτος ανταγωνιστική. Στο ρόστερ της δεν βρίσκονται επίσης ο Jasiel Rivero (ακολούθησε τον Pennaroya), o Ken Horton και ο McFadden, αλλά ο υπόλοιπος βασικός κορμός παρέμεινε στη θέση του και μάλιστα ενισχυμένος με παίκτες όπως οι Dani Diez, Suleiman Braimoh, Tyrus McGee και Steve Zack. Μοναδικός στόχος για την ομάδα του Zan Tabak, πλέον, είναι το three-peat! Μια από τις αντιπάλους, που θα προσπαθήσει να ανακόψει την πορεία της, είναι η φιλόδοξη Besiktas, η οποία με “ζεστό χρήμα”, λόγω της μετακίνησης του Sengun στο ΝΒΑ και του Hazer στη Fenerbahce, πραγματοποίησε σπουδαίες μεταγραφικές κινήσεις. Οι Josh Reaves, Dedric Lawson, Rondae Hollis-Jefferson, Trevon Bluiett και Jordan Bone δίνουν ποιότητα και βάθος, σε μια ομάδα με προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια και λίγες επιλογές ξένων παικτών. Η Oldenburg, η έτερη εκπρόσωπος της Γερμανίας, παρουσιάζεται δυνατή και έτοιμη να διεκδικήσει την πρόκριση. Ο εμβληματικός προπονητής της, Mladen Drijencic, θα είναι για 8η χρονιά στο τιμόνι της, έχοντας στη διάθεση του ένα πλούσιο ρόστερ, παρά τις απώλειες των Hornsby, Boothe και Mahalbasic. Η Γερμανική ομάδα διαθέτει παίκτες, όπως τον περσινό 1ο σκόρερ της BBL, Michal Michalak, τον πρώην NBA-er Phil Pressey, τον αθλητικό ψηλό, Tai Odiase, με Euroleague potential και αξιόλογους συμπληρωματικούς παίκτες (Pjanic, Heidegger και Holyfield). Εκτιμώ ότι μπορεί να είναι από τις εκπλήξεις της φετινής σεζόν! Δεν θα έλεγα, πάντως, το ίδιο και για τη Lietuvos Rytas… Η Λιθουανική ομάδα βρίσκεται σε πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια και φέτος θα στηριχθεί σε ένα “πυρήνα” λίγων παικτών επιπέδου. Οι αποχωρήσεις των Echodas και Goudelock δύσκολα θα καλυφθούν και ακόμη πιο δύσκολα θα μπορέσει η ομάδα να διεκδικήσει, έστω την 3η θέση.
FAVORITE: San Pablo Burgos
HOT TAKE: EWE Baskets Oldenburg
PLAYER TO WATCH: Dedric Lawson