Πως ο Ολυμπιακός παίζει δυνατά για την τρίτη θέση (πίνακες)
Μετά την οριστικοποίηση του τρόπου που θα διαμορφωθεί η βαθμολογία της Euroleague, ο «Manolo» αναλύει όλα τα δεδομένα για την μάχη της οκτάδας και του πλεονεκτήματος έδρας.
Ο κύβος ερρίφθη και οι 15 ομάδες της Euroleague, δηλαδή όλες πλην των ρωσικών, αποφάσισαν σε χθεσινή σύσκεψη, ότι η διοργάνωση θα συνεχιστεί, με τα αποτελέσματα εναντίον των ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνιξ να μην υπολογίζονται στη βαθμολογία. Παρά τα όσα «ακούστηκαν» τις τελευταίες μέρες, για επικράτηση του σεναρίου της κατάταξης βάσει του ποσοστού νικών, επικράτησε η λογική, καθώς μοιάζει ως πιο δίκαιη λύση, να εφαρμοστεί ουσιαστικά ένα πρωτάθλημα 28 αγωνιστικών, όπου το ρεκόρ των 15 αντιπάλων θα αφορά αμιγώς τα παιχνίδια που έχουν δώσει μεταξύ τους…
Στο προηγούμενο κείμενο σας είχαμε παρουσιάσει τη δυναμική κατάταξη και το υπόλοιπο πρόγραμμα, βάσει του Plan B, της νέας βαθμολογίας, που τελικά θα ισχύσει. Συνεπώς, δεν αλλάζουμε πολλά πράγματα στην ανάλυση, αλλά με ένα μικρό «ρετουσάρισμα» θα σας δείξουμε τη νέα «μεγάλη εικόνα» της Euroleague, όπως έχει προκύψει μετά και τα παιχνίδια της περασμένης εβδομάδας…
Μετά και τους τελευταίος αγώνες φαίνεται να προκύπτει αυτό που γράψαμε και στο τελευταίο κείμενο, ότι δηλαδή είναι πιθανόν η 8η θέση να «κλειδώσει» ακόμη και στις 13 νίκες και ότι σε κάθε περίπτωση οι 14 τελικές νίκες, σε μεγάλο βαθμόs χαρίζουν πρόκριση. Σε αυτή την εξέλιξη συνετέλεσαν αφενός η εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν και αφετέρου η αδυναμία των Φενερμπαχτσέ, Μονακό να πετύχoυν μεγάλα διπλά επί της Εφές και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα.
Προτού προχωρήσουμε σε ένα breakdown του υπολειπόμενου προγράμματος και των πιθανοτήτων κάθε ομάδας, ας δούμε αναλυτικά τι αγώνες έχει να δώσει η καθεμία από αυτές και με τι συντελεστή δυσκολίας. Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται όσες πληροφορίες χρειαζόμαστε για τη συνέχεια:
Ξεκινώντας από τα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας, είναι ξεκάθαρο ότι η Μπαρτσελόνα πολύ δύσκολα θα πέσει από την κορυφή, καθώς έχει 2 νίκες επί της Ρεάλ, ενώ η Αρμάνι με πολύ δύσκολο πρόγραμμα, δεν προλαβαίνει να τη φθάσει. Οι Μαδριλένοι δεν διάγουν και τις καλύτερες μέρες τους, καθώς έχουν βγει μέχρι και ακραίες φήμες για απομάκρυνση του Λάσο, αλλά διαθέτουν την ποιότητα και την εμπειρία, ενώ και το πρόγραμμά τους αποτελεί σύμμαχο, με 4 εκτός έδρας παιχνίδια (Ερ. Αστέρα σήμερα, Εφές, Μακάμπι και ΠΑΟ) και 3 εντός (Αρμάνι, Βιλερμπάν και Μπάγερν), στα οποία φαίνεται ότι αρκεί μια συγκομιδή 4 νικών (εφόσον επικρατήσει της Ιταλικής ομάδας) ή το πολύ 5, για να μην απωλέσει τη 2η θέση.
Εκεί που όμως φαίνεται ότι «υπάρχει ζουμί» είναι στην υπόθεση της 3ης θέσης, όπου πλέον ο Ολυμπιακός, μετά τις 2 νίκες επί της Armani και το δπιλό στο Μόναχο, μπορεί να τη διεκδικήσει. Η ομάδα του Mesina δεν έχει εύκολο πρόγραμμα (μόνο 2 εντός με Bayern και Monaco που «καίγονται» και 4 εκτός με Real, Maccabi, Efes, Villeurbanne). Εφόσον πετύχει 3 – 4 νίκες σε αυτά τα παιχνίδια, φθάνοντας σε ρεκόρ 19 – 9 ή 20 – 8, τότε ο Ολυμπιακός θα χρειάζεται μόλις 1 παραπάνω για να την «πιάσει» και να την ξεπεράσει στην ισοβαθμία.
Φυσικά το έργο των ερυθρόλευκων είναι δύσκολο, έχοντας και αυτοί σε σύνολο 6 παιχνιδών, 4 εκτός έδρας, αλλά η νίκη επί της Μπάγερν και η καλή εικόνα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Τα δύο επόμενα ταξίδια σε Βερολίνο και Κάουνας είναι αυτά που θα κρίνουν και τους στόχους της ομάδας, καθώς με 2 νίκες εκτιμώ ότι θα είναι φαβορί, έστω για την 3η θέση, ενώ και με 1 θα παραμείνει στο «κυνήγι» της Αρμάνι. Αυτό μεσοπρόθεσμα ίσως αποδειχθεί καθοριστικό, αποφεύγοντας μια πιθανή διασταύρωση με την Efes. Πάντως, ο Ολυμπιακός μόνο με «θαύμα» θα πέσει κάτω από την 4η θέση και του αρκούν 4 νίκες ακόμη για να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα. Η εκτίμηση μου είναι ότι αν καταφέρει να πάρει 2/4 εκτός έδρας και νικήσει τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ, τότε η 3η θέση θα «παιχτεί» με την Barcelona την τελευταία αγωνιστική!
Η Efes με δείκτη + 2 πλέον και 8 ακόμη παιχνίδια (εκ των οποίων τα 4 εντός έδρας) δείχνει έτοιμη για ένα δυναμικό finish το οποίο μπορεί να τη φέρει μέχρι και την 4η θέση. Η νίκη επί της Φενερμπαχτσέ ήταν η καλύτερη ένεση, πριν ξεκινήσει το εκτός έδρας σερί της σε Vitoria, Monaco, Kaunas. Η σοβαρή Efes δείχνει ικανή να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 5η – 6η θέση, βάσει των τωρινών δεδομένων, τόσο λόγω της ποιότητας της, όσο και λόγω του προγράμματος (το 2ο πιο εύκολο με 41,6% από όλες τις υπόλοιπες διεκδικήτριες).
Αν μπορούμε να επικαλεστούμε τη μεταφυσική στην περίπτωση της Τουρικής ομάδας (μην ξεχνάτε ότι η διακοπή της σεζόν 2019 – 20 ίσως της στέρησε ένα τίτλο), το ίδιο ισχύει και για τη Maccabi, η οποία είναι άλλη μια ομάδα στην οποία κάτι χρωστάει η ιστορία από τότε! Η Maccabi όχι μόνο σκαρφάλωσε 4 θέσεις με τα νέα δεδομένα, όχι μόνο είναι σε συντελεστή + 1 και actual record 11 – 10 (δηλαδή 3 νίκες μακριά από την πρόκριση, κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε ουτοπικό), αλλά μετά την αγχωτική νίκη επί της Baskonia κρατάει γερά στα χέρια της έστω την 8η θέση, αρκεί να κερδίσει στο ΟΑΚΑ και να εκμεταλλευτεί την «καυτή» της έδρα με τη Villeurbanne και την Armani ή τη Real. Ο στόχος της θα είναι να εξασφαλίσει πριν την τελευταία αγωνιστική ένα εισιτήριο, για να μη συρθεί σε do-or-die παιχνίδι με τη Fenerbahce, από την οποία μάλιστα έχει ήδη μια ήττα με – 11.
Άλλη μια «κερδισμένη» ήταν η Bayern, η οποία όμως ενώ ατενίζει τους αντιπάλους τους από την 6η θέση της actual βαθμολογίας, η εντός έδρας ήττας από τον Ολυμπιακό την έφερε σε πολύ δύσκολη θέση για τη συνέχεια, έχοντας μακράν το πιο απαιτητικό πρόγραμμα από όλες τις ομάδες (66,7%), με μόλις 1 εντός έδρας αγώνα (απέναντι σε Ερ. Αστέρα) και 5 εκτός (Fenerbache, Armani, ΠΑΟ, Efes και Real), οι 4 από τους οποίους είναι υψηλής δυσκολίας. Η αναμέτρηση με την Φενερμπαχτσέ είναι «πρόωρος τελικός», γιατί σε περίπτωση νίκης, τότε δύσκολα θα χαθεί η πρόκριση. Αν, όμως, ηττηθεί τότε αφενός η Τουρκική ομάδα θα αναπτερώσει τις ελπίδες της, αφετέρου οι Βαυαροί θα πρέπει να πετύχουν τουλάχιστον μια νίκη στις 3 επόμενες επισκέψεις τoυς, στα γήπεδα των Αρμάνι, ΠΑΟ, Εφές. Το χειρότερο δυνατό σενάριο για την ομάδα του Trincheri, θα είναι να μπλέξει σε πολλαπλή ισοβαθμία με τη Monaco, από την οποία μετράει δύο ήττες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδυνέψει σοβαρά να μείνει εκτός 8αδας…
Μιας και λέμε για τους Μονεγάσκους, είναι ίσως η πιο αδικημένη ομάδα από τη … νέα τάξη πραγμάτων. Όχι μόνο έχασε από το σακούλι της 3 μεγάλες νίκες επί CSKA, Unics, αλλά είδε και ανταγωνιστές της να την ξεπερνάνε. Πλέον κυνηγάει minimum 3 – 4 νίκες στα υπόλοιπα 5 απαιτητικά παιχνίδια (συνολικός βαθμός δυσκολίας 47,6%) για να έχει βάσιμες πιθανότητες πρόκρισης. Τα εντός έδρας παιχνίδια με Alba, Baskonia είναι must win και θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον την Efes ή τον Ολυμπιακό στο Πριγκηπάτο για να έχει ελπίδες. Αν χρειαστεί και ένα μεγάλο διπλό, φαίνεται πιθανότερο να το κάνει στο Μιλάνο, αλλά σε γενικές γραμμές πρώτα πρέπει να κοιτάξει να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα. Πολύ σημαντικό για την ομάδα του Sacha Obradovic ότι έχει 2 νίκες επί της Bayern και έχει το πάνω χέρι σε ισοβαθμία με τη Fenerbahce. Εύκολα ή δύσκολα η 8η θέση μοιάζει εφικτή, αρκεί να μην έχει κάποια ήττα – σοκ, όπως συνηθίζει (βλ. εντός από Zalgiris).
Η Fenerbahce έχει μείνει αρκετά πίσω, με ρεκόρ 9 – 13 και συντελεστή – 2. Πλέον, με 6 αγώνες να απομένουν (με βαθμό δυσκολίας 49,8%), κάθε άλλο παρά κρατάει την τύχη στα χέρια της. Ζητάει τουλάχιστον 5 νίκες στα επόμενα παιχνίδια και επικράτηση οπωσδήποτε επί της Bayern (ιδανικά με + 9). Η Τουρκική ομάδα διαθέτει την ποιότητα μεν, πρέπει να κάνει υπέρβαση στη συνέχεια δε. Το παιχνίδι με την Bayern είναι «τελικός» και στη συνέχεια θα πρέπει να πετύχει επίσης το διπλό με την Baskonia και να διαφυλάξει την έδρα της στους αγώνες με ΠΑΟ και Alba, για να έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την πρόκριση. Τα πράγματα μοιάζουν ιδιαίτερα δύσκολα και η Τουρκική ομάδα κοιτάζει να «καβαλήσει» μία εκ των Μπάγερν, Μονακό, Μακάμπι για να μπει στην 8αδα, έχοντας μείνει πίσω και χωρίς περιθώρια για απώλειες. Δεν ξέρω αν ο Djordjevic θα «αγόραζε» το ενδεχόμενο, η είσοδος στα Ρ/Ο να κρίνεται την τελευταία αγωνιστική στο παιχνίδι με τη Maccabi, με τη νίκη να σημαίνει πρόκριση και την ήττα, αποκλεισμό, αλλά είναι ίσως το πλέον επιθυμητό και πιθανό σενάριο για τη Fenerbahce…
Ο Ερ. Αστέρας, ο οποίος για άλλη μια χρονιά κάνει «υπέρβαση» βάσει υλικού, αναπτέρωσε τις ελπίδες του και μπήκε στο κόλπο των Ρ/O, με τις νίκες επί της Fenerbache και της Μπασκόνια, που τον έφεραν σε απόσταση μόλις 1 νίκης από την 8η θέση, αλλά με δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια (βαθμός δυσκολίας 60%). Η επόμενη εντός έδρας δυάδα αγώνων είναι εκείνη που θα καθορίσει τους στόχους της ομάδας του Radonjic, η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε στο Βελιγράδι. Αν γίνει το 2x2 με τις Real, Maccabi και φθάσει στις 11 νίκες, τότε θα τα «δώσει όλα» εκτός έδρας με Alba, Bayern και Zalgiris. Σίγουρα είναι δύσκολο το έργο του Ερ. Αστέρα και έχει λιγοστές ελπίδες, αλλά θα τις κυνηγήσει μέχρι τέλους. Το πιθανότερο είναι να καταλήξει κάπου μεταξύ 9ης και 11ης θέσης.
Οι υπόλοιπες 2 ομάδες που ακολουθούν και βρίσκονται στην παρουσίασή μας, έχουν θεωρητικές μόνο ελπίδες για την είσοδο στην 8αδα. Οι Alba και Baskonia είναι λίγο πιο πίσω, έχοντας μηδαμινές πιθανότητες, καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο. Η Γερμανική ομάδα ευνοείται από το γεγονός ότι έχει 8 παιχνίδια ακόμη (με μέτριο δείκτη δυσκολίας 54,8%) εκ των οποίων κάποια αρκετά βατά, τα οποία μπορεί να κερδίσει βελτιώνοντας και άλλο τη θέση της (Ερ. Αστέρα, ΠΑΟ εντός και Baskonia εκτός). Ωστόσο, δεν διαθέτει την ποιότητα και το βάθος για να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από ένα τιμητικό πλασάρισμα και ουσιαστικά αναμένεται να είναι ρυθμιστής. Η Baskonia έχασε μεγάλη ευκαιρία να μπει στο παιχνίδι της 8ης θέσης, χάνοντας από Maccabi και Ερ. Αστέρα και μάλλον πρέπει να αποδεχθεί τη μοίρα της. Ακόμη και το απόλυτο νικών πλέον, δεν φαίνεται αρκετό για την πρόκριση… Το ίδιο ισχύει και για τους τρεις ουραγούς Βιλερμπάν, Ζαλγκίρις και ΠΑΟ, που πλέον δεν έχουν ούτε μαθηματικές πιθανότητες πρόκρισης.
Εν κατακλείδι, το φινάλε της Ευρωλίγκα αναμένεται συναρπαστικό, καθώς απομένουν αρκετά παιχνίδια μεταξύ ομάδων που διεκδικούν ίδιους στόχους και μπορούν να έρθουν τα «πάνω – κάτω»! Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στη «μάχη» του πλεονεκτήματος έδρας, όπου Αρμάνι και Ολυμπιακός έχουν το «πάνω χέρι», όμως η είσοδος στα Ρ/Ο θα κριθεί στις λεπτομέρειες και ίσως σε πολλαπλή ισοβαθμία, τριπλή ή και τετραπλή. Αν και παρακινδυνευμένο, θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη για την τελική κατάταξη, πιο πολύ βάσει ενστίκτου:
- Barcelona
- Real
- Olympiacos
- Armani
- Efes
6 – 8. Maccabi, Bayern, Monaco (τυχαία σειρά)
9. Fenerbahce
10. Crvena Zvezda