Skip to main content

Ο απόλυτος οδηγός για τα Play-off της Euroleague

Το «Shot Clock» σκιαγραφεί τα προφίλ των οκτώ ομάδων που συμμετέχουν στα Play Offs της Euroleague.

Μετά από μια καταπληκτική regular season, η Euroleague μπαίνει στην τελική ευθεία. Οι ομάδες προετοιμάζονται για τα πολύ δυνατά play-off και με στόχο ένα εισιτήριο για το Kaunas θέλουν να περάσουν από την 8άδα όσο πιο…αναίμακτα γίνεται. Για να ξέρετε τα πάντα για τα φετινά play-off ακούστε το τελευταίο μας αναλυτικό Podcast για όλα τα ζευγάρια!

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σκιαγραφήσουμε το προφίλ των ομάδων, θα δώσουμε τους X-Factors , ορίζοντας ταυτόχρονα το ταβάνι κάθε μία εξ αυτών. Εσείς, δεν έχετε παρά να κάτσετε αναπαυτικά και να το απολαύσετε!

Ολυμπιακός

Προφιλ: Η ομάδα του coach Μπαρτζώκα εκπροσώπησε όλη τη σεζόν το σύγχρονο μπάσκετ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένταση στην άμυνα, κίνηση στην επίθεση με και χωρίς την μπάλα, με στόχο το σουτ να καταλήγει στον ελεύθερο παίκτη και όχι απαραίτητα στην ασταμάτητη διαδικασία του κυνηγιού ενός miss match. O προπονητής του Ολυμπιακού έθεσε τη φιλοσοφία και οι παίκτες την ακολούθησαν κατά γράμμα, με κάποιους από αυτούς να κάνουν σεζόν καριέρας: ο Σάσα Βεζένκοβ έγινε από πολύ καλός παίκτης, ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη. Ο Thomas Walkup μετατράπηκε από έναν εξαιρετικό αμυντικό combo guard σε ελίτ playmaker, ο Παπανικολάου σουτάρει 48% (!) για τρεις σε 3.2 προσπάθειες ανά αγώνα και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του rotation. Ο Ολυμπιακός αποτελεί μια κορυφαία άμυνα, όντας 1ος σε Defensive Rating στη λίγκα, ενώ είναι η 2η καλύτερη επίθεση σε rating πίσω μόνο από την Παρτίζαν.

X-Factor: Θέλοντας και μη, ο x-factor για τον Ολυμπιακό θα είναι η παρουσία του Κάνααν. O Αμερικάνος guard δεν κάνει μια καλή σεζόν, όμως μια ενδεχόμενη έκρηξή του μπορεί να δώσει μέχρι και κρίσιμη νίκη στην ομάδα του. Φέτος, απέναντι στη Φενέρ, μετρά 13 πόντους μέσο όρο με 8/13 τρίποντα και αν μπορέσει να είναι αποτελεσματικός και στα πλέι-οφ ίσως δείξει ότι μπορεί να υπολογίζεται περισσότερο.

Ταβάνι: Το ταβάνι της ομάδας είναι ξεκάθαρο. Ο Ολυμπιακός έχει ότι χρειάζεται φέτος για να πάρει την Ευρωλίγκα.

 

Μπαρτσελόνα

Προφιλ: Το ταλέντο πολύ. Οι προσωπικότητες και η εμπειρία μιλούν από μόνες τους. Κι όμως, η Μπαρτσελόνα, μια ομάδα που το 68% των πόντων της έρχεται από ασίστ συμπαίκτη, δεν έχει πείσει κανέναν ότι είναι το φαβορί για την Ευρωλίγκα. Ο coach Saras έχει επιλέξει ότι όλα θα γίνουν με τον τρόπο του: κανείς παίκτης δε παίζει ιδιαίτερα πολύ, κανείς δεν έχει πάνω από 25% σε usage rate (ο Μίροτιτς πρώτος με 24.6%), κι όμως ενώ οι αριθμοί αποθεώνουν το ομαδικό μπάσκετ το αποτέλεσμα είναι κάπως…άγαρμπο. Η Μπαρτσελόνα βασίζεται στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι, παίρνει πολύ λίγες προσπάθειες κάτω από το καλάθι και παρότι έπεσε στα μαλακά ( Ζάλγκιρις), έχουμε μειωμένη αυτοπεποίθηση για αυτήν.

X-Factor: Αναμφίβολα, το πόσο καλός θα εμφανιστεί ο Κόρι Χίγκινς μπορεί να είναι κρίσιμος παράγοντας για την ομάδα του. Τελειώνοντας τη σεζόν με όχι και τόσο σπουδαίο τρόπο, ο Αμερικάνος Shooting Guard πρέπει να δείξει ότι το ταλέντο του στο να παράγει για τον εαυτό του μπορεί να τραβήξει την ομάδα του ένα βήμα πιο μακριά.

Ταβάνι: Η ομάδα είναι φτιαγμένη για να πάρει τον τίτλο. Εμείς ωστόσο, θα ορίσουμε το ταβάνι της στο Final-4.

 

Ρεάλ Μαδρίτης

Προφιλ: Η εποχή Πάμπλο Λάσο τελείωσε και η Ρεάλ δεν είναι φόβητρο χωρίς αυτόν στον πάγκο της. Είναι όμως μια εξαιρετική ομάδα. Με μια πραγματικά εξαιρετική άμυνα, χτισμένη γύρω από τον σπουδαίο Edy Tavares και με versatile φτερά που κάνουν τα πάντα σε υψηλό επίπεδο ( Ντεκ, Γιαμπουσελέ, Χεζόνια, Χάνγκα) η Ρεάλ έχει μέγεθος και ποιότητα σχεδόν σε κάθε θέση. Όχι όμως σε όλες! Το πρόβλημα στον άσσο είναι τεράστιο. Από τη μια, οι Μαδριλένοι δε μπορούν να παράξουν επιθετικά χωρίς την παρουσία του Σέρχιο Ροντρίγκεζ (και δευτερευόντως του πολύ κακού φέτος Γιούλ), αλλά στα πλέι-οφ είναι δύσκολο να τους κρύψεις αμυντικά -ειδικά απέναντι στη Παρτιζάν.

X-Factor: Εδώ δεν έχουμε με x-factor παίκτη, αλλά με μια συνθήκη. Μπορεί η Ρεάλ να παίξει εκτεταμένα λεπτά με τον Μούσα στο «1»; Αν όχι, πώς θα κρατηθεί στη σειρά με τους Γιούλ και Τσάτσο να είναι δύο από τους χειρότερους αμυντικούς της Ευρωλίγκας;

Ταβάνι: Κατάκτηση Ευρωλίγκας. Αυτό γράφει το τέλος του δρόμου. Όμως, ένας αποκλεισμός στους «8» δεν είναι καν εκτός συζήτησης.

 

Μονακό

Προφιλ: Η Μονακό φτιάχτηκε το καλοκαίρι με στόχο να είναι μια ομάδα που μπορεί να σουτάρει, να δημιουργήσει ατομικά και να καλύψει τον Μάικ Τζέιμς αμυντικά. Τελικά, καθόλη τη διάρκεια της κανονικής σεζόν είχε προβλήματα σε άμυνα και επίθεση και κάθε ματς που έπαιζε έμοιαζε με ντέρμπι. Οι αριθμοί της δείχνουν ότι είναι χειρότερη από ότι κατέληξε, η εικόνα που είδαμε στο γήπεδο επίσης. Αυτό σημαίνει ότι στο αυστηρότερο πλαίσιο των Play-off θα λυγίσει ή ότι είναι ήδη πιο έτοιμη; Θα το μάθουμε σύντομα.

X-Factor: Όταν φτάνεις να έχεις ως x-factor τον καλύτερό σου παίκτη τότε ξέρεις ότι κάτι πήγε στραβά. Η Μονακό το τελευταίο διάστημα έχει…θέματα με τον Μάικ Τζέιμς, αλλά αυτή τη στιγμή τον έχει ανάγκη όσο ποτέ. Και αυτός έχει ανάγκη να γίνει πιο efficient σε άμυνα και επίθεση.

Ταβάνι: Πολύ δύσκολα βλέπουμε τη Μονακό πρωταθλήτρια φέτος. Στη πραγματικότητα, το ταβάνι της είναι να περάσει από τη Μακάμπι.

 

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Προφιλ: Η Μακάμπι είναι η βασική εκπρόσωπος της G-League στην Ευρωλίγκα – όπως έχουμε ξαναπεί σε αστείο τόνο. Τί σημαίνει αυτό μπασκετικά όμως; Ότι η ομάδα του Κάτας παίζει σε ένα πολύ υψηλό ρυθμό, επιδιώκει να κερδίσει τον αντίπαλο μέσα από το physicality και την έντασή της. Επιθετικά όλα γυρνάνε γύρω από το καλύτερο backcourt της λίγκας για φέτος με τον Λορενζο Μπράουν να είναι ένας εξαιρετικός άσσος, ενώ ο Γουέιντ Μπάλντγουιν είναι ίσως ο πιο εκρηκτικός σκόρερ σε όλη την Ευρωλίγκα.

 

X-Factor: Με τα προβλήματα της Μακάμπι στο rebounding να είναι σημαντικά, ο ρόλος των Κόλσον και Μάρτιν πρέπει να είναι καθοριστικός. Ειδικά ο Μπόνζι Κόλσον, που έδειξε και στο επίπεδο της Ευρωλίγκας την ικανότητά του να κυριαρχεί στο rebound ως «φτερό» χρειάζεται να κάνει ακόμη ένα στεπ απ.

Ταβάνι: Η συμμετοχή στο final-4 θα είναι ένα τεράστιο κέρδος και κάθε άλλο παρά απίθανη φαίνεται.

 

Παρτιζάν Βελιγραδίου

Προφιλ: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, έχοντας ακολουθήσει την παγκόσμια τάση του αθλήματος, έχει δώσει το κουμάντο της ομάδας σε έναν παίκτη που δεν είναι καθαρόαιμος άσσος και βασίζεται στο ρυθμό που αυτός μπορεί να δώσει. Ο λόγος φυσικά για τον Ντέντε Έχουμ, έναν εκ των πιο versatile παικτών στη λίγκα, που στην άμυνα μπορεί να μαρκάρει τους πάντες, ενώ στην επίθεση ανεβάζει το τέμπο, επιτίθεται ασταμάτητα προς τη ρακέτα, ανοίγοντας χώρο για την υπόλοιπη επίθεση. Το high pick and roll με τον Έξουμ ως ball-handler και τον Λεσόρ ως screener είναι η δομή πάνω στην οποία η Παρτιζάν χτίζει την επίθεσή της, πλαισιώνοντας το με ικανότατους σουτέρ όπως ο Πάντερ και ο Νάναλι. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι το 63% σε True Shooting που είναι φυσικά στις κορυφαίες επιδόσεις.

X-Factor: Μια νίκη εκτός έδρας θα καθορίσει το αν η ομάδα του coach Ομπράντοβιτς μπορεί να πάει στο final-4. Με τη πανίσχυρη έδρα της να είναι καμίνι, η Παρτιζάν θα ποντάρει στην διαφορά αθλητικότητας και επιπέδου αυτή τη στιγμή μεταξύ των Έξουμ, Πάντερ, Νάναλι απέναντι στη περιφέρεια της Ρεάλ.

Ταβάνι: Final-4 με μειονέκτημα έδρας απέναντι στη Ρεάλ; Γιατί όχι; Κατάκτηση τίτλου; Μόνο ο μεγάλος Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπορεί να επιχειρήσει κάτι τέτοιο τη φετινή σεζόν!

 

Ζάγλκιρις Κάουνας

Προφιλ: Η απόλυτη έκπληξη της διοργάνωσης. Η ομάδα που το ρόστερ της θα πίστευε κανείς ότι θα είναι στο τέλος της βαθμολογίας και τελικά βγήκε 7η! Η Ζάλγκιρις, υπό της οδηγίες του Μακσβίτις, έχει κάνει μια μαγική σεζόν. Βασικό της όπλο είναι η ομοιογένεια και η ακραία ευχέρειά της στο επιθετικό rebound και μπορεί να βάλει δύσκολα σε κάθε αντίπαλο.

X-Factor: Στη πραγματικότητα, δε περιμένουμε κάποια έκπληξη από την Ζάγκιρις. Ένα στοιχείο που μπορεί όμως να αλλάξει τη ροή της σειράς απέναντι στην Μπαρτσελόνα είναι ένα ενδεχόμενο πολύ καλού shooting από τη πλευρά των Λιθουανών σε όλη τη σειρά. Αν παράγουν δεύτερες ευκαιρίες και σουτάρουν καλά, γιατί να μην επιδιώξουν το θαύμα;

Ταβάνι: Το να δυσκολέψουν τη Μπαρτσελόνα είναι το ταβάνι αυτής της ομάδας.

 

Φενέρμπαχτσε

Προφιλ: Μια από τις πιο ασταθείς και περίεργες ομάδες της Ευρωλίγκας. Από τη μια, το ρόστερ είναι γεμάτο παίκτες ικανούς να κερδίσουν τους πάντες και μάλιστα υπό τις οδηγίες ενός εξαιρετικού προπονητή. Από την άλλη, όλη η χρονιά δίδαξε ότι η Φενέρ εξαρτάται από κάποιους παράγοντες που δε μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι θα ισχύουν στα πλέι-οφ: o Νίκ Καλάθης παραμένει ένας κάκιστος σουτέρ, ενώ με τον Νεμάνια Μπιελίτσα να είναι συνέχεια τραυματίας, οι Πιέρ και Χέιζ θα πρέπει να παίζουν εξοντωτικά λεπτά. Η Φενέρ θα επιδιώξει να παίξει στα ίσα με τον Ολυμπιακό, καθώς θεωρεί ότι είναι μια ομάδα που θα μπορούσε – υπό άλλες συνθήκες- να είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία.

X-Factor: Όταν ο Νικ Καλάθης σουτάρει με υψηλό ποσοστό στα τρίποντα, οι ομάδες του είναι φοβερές. Απέναντι στον Ολυμπιακό, θα είναι λογικά πάντα ελεύθερος. Θα καταφέρει να είναι κοντά στο 40%;

Ταβάνι: Αν η Φενέρ περάσει από τον Ολυμπιακό είναι ικανή για όλα.