Skip to main content

Ζητείται Έλληνας: Ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού μπροστά σε μια πρόκληση

Το «Shot Clock» γράφει για τις περιπτώσεις Ελλήνων παικτών που, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, μπορούν να απασχολήσουν τον Ολυμπιακό.

Μετά την αποχώρηση του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό, όπως αντιλαμβανόμαστε οι ισορροπίες αλλάζουν σε κάθε επίπεδο. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν έναν από τους καλύτερους guard στην Ευρώπη που ταυτόχρονα είναι και Έλληνας με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη για προσθήκες στον Ελληνικό κορμό. Ας δούμε με βάση την υπάρχουσα κατάσταση πώς διαμορφώνεται το ρόστερ των φιναλίστ της Ευρωλίγκας:

PG:, Γουόκαπ, Γουίλιαμς - Γκος, Λούντζης

SG: Κάνααν, -, Λαρεντζάκης

SF: Παπανικολάου, ΜακΚίσικ

PF: -, Πίτερς

C: Φαλ, Μιλουτίνοβ, -

Σε αυτό το ρόστερ, έπειτα από την φυγή των δύο κατά τεκμήριο ποιοτικότερων παικτών του ΟΣΦΠ, υπάρχει η αναγκαιότητα για δύο μεταγραφές από το πάνω ράφι – οι οποίες πιθανότατα θα καλυφθούν από ξένο παίκτη. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι θα συμβεί αυτό το σενάριο, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει 8 ξένους χωρίς να έχει καλύψει την θέση του 3ου ψηλού. Το δεύτερο σενάριο είναι ο Ολυμπιακός να αποκτήσει τον Tyler Dorsey για τη θέση «2» και έτσι να γεμίσει τους 8 ξένους με έναν ρολίστα στους ψηλούς και φυσικά το μεγάλο όνομα στη θέση του Βεζένκοβ, για το οποίο αναλύσαμε σε αυτό το βίντεο. Ας δούμε λοιπόν τα σενάρια ξεχωριστά και τους πιθανούς Έλληνες που μπορούν να αποκτηθούν.

Σενάριο 1: Ανάγκη για Έλληνα ψηλό στο 4-5

Σε αυτό το σενάριο οι επιλογές είναι λίγες και μπασκετικά αρκετά περιοριστικές. Οι Κώστας Αντετοκούνμπο και Ντίνος Μήτογλου που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το ρόλο έχουν πάει στον ΠΑΟ, ενώ είναι μια θέση που δεν υπάρχει αρκετά μεγάλο βάθος σε ελληνικό στοιχείο.

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Η πρώτη και πιο λογική/ξεκάθαρη επιλογή είναι και η πιο δύσκολη. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πλέον τόσο με τους Μπακς, όσο και με την Εθνική αγωνίζεται μόνο στο 4 και στο 5. Είναι δυνατός, αθλητικότατος και versatile, αλλά ιδιαίτερα περιορισμένος επιθετικά. Ωστόσο, η περίπτωσή του έχει πολλές δυσκολίες. Αφενός, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Θανάσης θέλει να αφήσει το ΝΒΑ. Εκεί, ο ρόλος του μπασκετικά είναι περιορισμένος, αλλά ο λόγος του στα αποδυτήρια μετράει και σίγουρα θα δει αν οι Μπακς θα του προσφέρουν ένα νέο, χαμηλό συμβόλαιο. Επιπλέον, τόσο το κασέ του, όσο και ο ρόλος του ίσως είναι αρκετά μεγάλα για αυτό που ψάχνει ο Ολυμπιακός για την ώρα, καθώς τα 4-6 διαθέσιμα λεπτά στην Ευρωλίγκα είναι πιθανότατα λίγα – ειδικά αν χρειάζεται ένα ποσό κοντά στις 600 χιλιάδες για να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Γιώργος Τσαλμπούρης

Ο ύψους 2.16 παίκτης της Μπιλμπάο είχε μια πτώση σε σχέση με την καταπληκτική του περσινή χρονιά, ωστόσο παραμένει ένας ποιοτικός παίκτης. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι δύσκολο να δει κάποιος τον Τσαλμπούρη σε ομάδα Ευρωλίγκας και πόσο μάλλον στον Ολυμπιακό που έχει στόχο τον τίτλο, αλλά ο συνδυασμός μεγέθους και ικανότητας να σουτάρει (αν και φέτος σούταρε μόνο 25% για τρεις) ίσως είναι κομβικά για τις ανάγκες της ομάδας του coach Μπαρτζώκα.

Γιώργος Τανούλης

Ο 20χρονος παίκτης του Προμηθέα είναι ίσως η πιο πιθανή επιλογή στη περίπτωση που ο Ολυμπιακός κινηθεί για παίκτη σε αυτή τη θέση. Μιλάμε για έναν παίκτη που έπαιζε 10 λεπτά μέσο όρο στο EuroCup, άρα σε καμία περίπτωση δε θα έχει κάποιο ρόλο κοντά σε αυτό στον Ολυμπιακό. Είναι ωστόσο ένας παίκτης που μπορεί να αναπτυχθεί παίζοντας στο Ελληνικό πρωτάθλημα, καλύπτοντας την ανάγκη των ερυθρόλευκων στο «5».

Σενάριο 2: Προσθήκη Ντόρσεϊ στο Shooting Guard

Η ενδεχόμενη προσθήκη του Τάιλερ Ντόρσεϊ στη δεδομένη περίπτωση, ακόμη και αν δεν είναι το ιδανικότερο ταίριασμα, λύνει τα χέρια του Ολυμπιακού. Σε αυτή τη περίπτωση, οι 2 έξτρα θέσεις ξένων θα καλυφθούν στους ψηλούς και έτσι το ελληνικό στοιχείο μπορεί να προστεθεί σε άλλες θέσεις. Ένας παίκτης που μπορεί να ξεχωρίσει σε αυτή τη περίπτωση είναι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο κάποτε σταρ των μικρών Εθνικών ομάδων έκανε μια εξαιρετική σεζόν στην Ιταλία και φαίνεται στη καλύτερη φάση της καριέρας του. Με 10 πόντους και 5 ριμπάουντ μέσο όρο παρέχει μέγεθος στη θέση «3», είναι ικανός δημιουργός για τη θέση του και για δύο συνεχόμενες χρονιές σουτάρει με πάνω από 38% για τρεις.

Τα παραπάνω δεν είναι παρά υποθετικά σενάρια. Άλλωστε, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παικτών που θα μπορούσαν να απασχολήσουν. Μια περίπτωση που θα μπορούσε να εξεταστεί θα ήταν και ο Δημήτρης Αγραβάνης, αν και όσα εξωαγωνιστικά έχουν συμβεί για άλλη μια φορά, φαντάζει δύσκολο ο Ολυμπιακός να ασχοληθεί με την περίπτωσή του. Την ίδια στιγμή, παίκτες όπως ο Γόντικας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξεταστούν από τον Ολυμπιακό μιας και είναι πολύ μακριά από αυτό το επίπεδο στη δεδομένη φάση της καριέρας τους.

Μετά την αποχώρηση του Κώστα Σλούκα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στον Ολυμπιακό. Κυρίαρχα όμως, υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση. Το να καλύψεις ένα τέτοιο κενό χωρίς να πας σε μια λογική δύο διαφορετικών ρόστερ απαιτεί μέθοδο και σωστές επιλογές. Μένει να δούμε αν οι ερυθρόλευκοι θα τα καταφέρουν.