Skip to main content

Υπάρχουν Scorers στην αγορά;

Το «Shot Clock» γράφει για τις περιπτώσεις παικτών εκτός Euroleague που μπορούν να καλύψουν την κομβική θέση «2» σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρίσκονται στην αναζήτηση παίκτη στη θέση «2». Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός και των δύο ομάδων βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο, αυτή τη στιγμή χαρτογραφείται η ίδια ανάγκη και για τις δύο, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δική μας οπτική: η κάλυψη της θέσης δύο με έναν σκόρερ, που θα μπορεί να παίξει σε iso καταστάσεις, που θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ μετά το pick and roll και θα έχει μέγεθος. Ταυτόχρονα, ένα βασικό χαρακτηριστικό και για τις δύο ομάδες είναι αυτός ο σκόρερ να μην έχει ανάγκη να παίζει μονίμως με τη μπάλα στα χέρια του, καθώς και τα δύο ρόστερ είναι γεμάτα -πλέον- με ικανότατους δημιουργούς.

Φυσικά, κάποιος θα έλεγε ότι ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από έναν παίκτη που θα έχει και χαρακτηριστικά δημιουργίας μετά την φυγή του Σλούκα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο coach Μπαρτζώκας υπολογίζει σε αυτό το κομμάτι πολύ τους Γκος και Γουόκαπ, ενώ φυσικά υπάρχει η εκτίμηση ότι το σύστημα του Ολυμπιακού μπορεί να παράξει εξαιρετικά αποτελέσματα στη δημιουργία με βάση τον τρόπο παιχνιδιού. Άλλωστε, όπως σημειώσαμε και στο τελευταίο μας podcast, παρότι ο Σλούκας ήταν πρώτος σε ασίστ στον Ολυμπιακό, η ομάδα του χωρίς αυτόν στο παρκέ παρήγαγε 3 ασίστ παραπάνω ανά 100 κατοχές.

Υπό αυτή την έννοια, με βάση το στυλ που έχει επιλέξει ο δύο συνεχόμενες φορές προπονητής της χρονιάς στην Ευρωλίγκα, ο pick and roll δημιουργός δεν είναι απαραίτητο κομμάτι του παζλ, αν ο σκόρερ που θα ενταχθεί στο πλαίσιο της ομάδας είναι ικανός να παρέχει -έστω σε κάποιο βαθμό- δημιουργία.

Με βάση τα παραπάνω, πάμε να δούμε 4 σκόρερ που μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους, είναι ικανοί χειριστές και μπορούν να προσφέρουν και στις δύο πλευρές του παρκέ για τη θέση «2» σε Ολυμπιακό, ΠΑΟ και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Κατηγορία 1: Στα ραντάρ μας για καιρό

Quinndary Weatherspoon (193cm, 92kg), 26 ετών

Το παιχνίδι του Weatherspoon είναι βασισμένο στο εξαιρετικό του footwork, στην ικανότητά του να δημιουργεί για τον εαυτό του και για τους άλλους, να σκοράρει με κάθε τρόπο και να παίζει πάνω στο flow της επίθεσης. Χρόνια τώρα βρίσκεται στις θέσεις 12-13 των ρόστερ καλών ομάδων του ΝΒΑ μέχρι που πέρσι αποφάσισε να…πλουτίσει πηγαίνοντας στην Κίνα. Εκεί, απλά επιβεβαίωσε ότι δεν…πρέπει να βρίσκεται εκεί και με 17 πόντους και 3.5 ασίστ σε 21 λεπτά μέσο όρο ανά παιχνίδι (υπάρχουν κανονισμοί που δεν επιτρέπουν ξένους ταυτόχρονα στο παρκέ) ήταν εξαιρετικός. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται στο Summer League, αλλά η πόρτα του ΝΒΑ δύσκολα θα ανοίξει ξανά. Ο QW είναι παίκτης συστήματος που μπορεί να σκοράρει, να δημιουργήσει, αλλά να συμβάλλει συνολικά στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Mason Jones (193cm, 90kg), 25 ετών

Μέγεθος, footwork, IQ, ικανότητα να δημιουργήσει σε iso ή σε pick and roll, πειθαρχημένος αμυντικός. Ο Mason Jones στα δικά μας μάτια είναι αυτή τη στιγμή (μαζί με τον Kevin Punter) οι δύο καλύτεροι σκόρερ εκτός ΝΒΑ. Άλλη μια καταπληκτική σεζόν στη G- League έφτασε και είναι καιρός να του γίνει μια πρόταση…που δε μπορεί να αρνηθεί. Ιδανικό ταίριασμα για κάθε ομάδα που έχει ανάγκη από έναν εξαιρετικό σκόρερ και σουτέρ, που προσφέρει όμως σε πολλούς παραπάνω τομείς.

Κατηγορία 2: Αξίζουν το ρίσκο

Theo Pinson (196cm, 96 cm)

Στα 27 του, ο Theo Pinson φαίνεται ότι έπαιξε την τελευταία σεζόν του στο ΝΒΑ. Αν και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του εκτός μπάσκετ είναι ικανές να τον κρατήσουν στην Αμερική ακόμη και με ένα μη εγγυημένο συμβόλαιο, ο ίδιος δηλώνει ότι διψά για μπάσκετ και ανταγωνισμό. Οι ικανότητες του είναι δεδομένες, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από το αν είναι έτοιμος να παίξει σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, μιας και τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκεται μονίμως ως 12ος παίκτης και ο χρόνος συμμετοχής του είναι πολύ μικρός. Βέβαια, στο τελευταίο ματς της σεζόν, όπου οι Mavericks έπαιξαν με τις ρεζέρβες τους, ο Pinson σημείωσε ένα εντυπωσιακό triple double που θύμισε τις ικανότητές του: ικανός ball handler, δυνατό και μακρύ κορμί για τη θέση του, παίζει από 1 μέχρι 3 και μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίπλα. Σε ένα σύστημα που δεν τον θέλει πρωταγωνιστή μπορεί να προσφέρει αρκετά, ενώ και μόνο το γεγονός ότι είχε τη θέση του σταθερά στη δωδεκάδα των Mavericks (εκεί που δε μπόρεσε να μπει ο Tyler Dorsey) λέει πολλά για την ποιότητά του.

Romeo Langford (193cm, 96 kg)

Το πρώην supertalent που δε κατάφερε να αναδειχθεί στους Celtics σίγουρα θα ψάξει την ευκαιρία του ξανά στο ΝΒΑ. Την περασμένη σεζόν πήρε την ευκαιρία του στους Spurs παίζοντας 20 λεπτά ανά αγώνα, σημειώνοντας 7 πόντους μ.ο. O Langford είναι καταπληκτικός αθλητής, πολύ καλός χειριστής, με εξαιρετικά τελειώματα κοντά στο καλάθι. Ταυτόχρονα, μπορεί να τρέξει όσο λίγοι στο transition. Το σουτ του, παρά την καλή μηχανική θέλει ακόμη δουλειά και είναι το στοιχείο που πρέπει να βελτιώσει. Με βάση όμως την ικανότητά του στο midrange και την ταχύτητά του δε θα έχει ζητήματα στην Ευρώπη.

Κατηγορία 3: Υψηλού επιπέδου Stars για το Ευρωπαικό επίπεδο

Jaylen Nowell (193cm, 91 kg)

O Νοwell είναι από τις περιπτώσεις που δεν αποκλείεται να βρουν συμβόλαιο το αμέσως επόμενο διάστημα. Η προηγούμενη σεζόν τον βρήκε να παίζει 19 λεπτά ανά αγώνα στους Timberwolves -μια ομάδα Play-off! Ο Νowell, αν έρθει στην Ευρώπη, θα είναι φυσικά ο καλύτερος iso scorer των Ευρωπαϊκών γηπέδων. Η ικανότητά του να τραβάει την άμυνα πάνω του είναι μοναδική, ενώ το πρώτο του βήμα μπορεί να κάνει τον αντίπαλο να «παγώσει». Ικανός σουτέρ τριών πόντων παρά τη μέτρια σεζόν σε αυτό το κομμάτι πέρσι, ενώ αμυντικά στην Ευρώπη που είναι πιο εύκολο να παίζεις άμυνα, μπορεί να σταθεί. Εξαιρετική επιλογή από το πάνω ράφι.

Austin Rivers (193cm, 91 kg)

Μετά από 9 σεζόν στο ΝΒΑ, μερικές εκ των οποίων εξαιρετικές, ο πρώτος youtube mixtape superstar των λυκειακών χρόνων ίσως δε βρει άλλο συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Μια πρόταση με καλά λεφτά μπορεί να τραβήξει την προσοχή του μιας και μιλάμε για παίκτη που θέλει να είναι πρωταγωνιστής. Στα 31 του, μπορεί να αμυνθεί ικανοποιητικότατα, ενώ το επιθετικό του πακέτο είναι μοναδικό: καταπληκτικός χειριστής, ικανότατος σουτέρ που μπορεί να δημιουργήσει χώρο γύρω του. Ο Rivers είναι παίκτης που έχει μάθει να παίζει στο πλαίσιο καλών ομάδων μιας και οι 8 παρουσίες σε play-off μιλούν από μόνες τους. Σίγουρα απαιτείται υπέρβαση, αλλά μάλλον ζούμε σε ένα νέο καλοκαίρι υπερβάσεων στο Ελληνικό μπάσκετ.

Svi Mykhailiuk (201cm ,92kg)

Ο Ουκρανός σταρ δεν είναι υψηλότερου επιπέδου από τους προηγούμενους στη λίστα. Όμως, το γεγονός ότι είναι εξαιρετικός γνώστης της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας και έχει δείξει και στις διοργανώσεις της FIBA την ικανότητά του να είναι σταρ σε αυτού του είδους μπάσκετ είναι καθοριστικό για το πώς τον αντιμετωπίζει η αγορά. Ο Svi έκανε μια εξαιρετική σεζόν με 10.4 πόντους και 40% για τρεις με την -κακή- Charlotte. O Ουκρανός μπορεί να δημιουργήσει μετά το pick and roll, να βγει από τα screen, ενώ συνολικά πρόκειται για παίκτη που μπορεί να παίξει και με τη μπάλα και χωρίς αυτή. Είναι μια ιδανική περίπτωση για κάθε ομάδα στην Ευρωλίγκα που ψάχνει βασικό Shooting Guard.