Μερικές σημειώσεις από τα πρώτα φιλικά του Ολυμπιακού
Το «Shot Clock» καταγράφει τα πρώτα συμπεράσματα του από τον νέο Ολυμπιακό.
Ο Ολυμπιακός έδωσε τα πρώτα ουσιαστικά του φιλικά εν όψει της νέας σεζόν και παρότι είναι νωρίς για συμπερασμάτα, κάποια πράγματα έγιναν φανερά από την αρχή. Ενώ λοιπόν ο Ίγκνας Μπραζντέικις έρχεται και αναμένεται να είναι το «κλείσιμο» στο ρόστερ του Γιώργου Μπαρτζώκα, οι ερυθρόλευκοι έδειξαν θετικά στοιχεία στους πρώτους αγώνες. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά.
Υψηλός βαθμός έντασης στην άμυνα
Όπως τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και φέτος ο Ολυμπιακός αναμένεται να έχει μια κυριαρχική άμυνα που βασίζεται φυσικά στο ότι κέντρο της είναι ένας εκ των σπουδαιότερων αμυντικών που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα. Ο Τόμας Γουόκαπ ορίζει την ένταση της άμυνας του Ολυμπιακού και είναι ο παίκτης που αναδεικνύει την ταυτότητα της ομάδας σε αυτή τη πλευρά του παρκέ. Δίπλα του, ο Κώστας Παπανικολάου που είναι διαχρονικά ο συνδετικός κρίκος αυτής της αμυντικής λειτουργίας, ενώ ο Κάνααν έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της με την μοναδική του ικανότητα να μένει μπροστά στον αντίπαλο και να περνάει πάνω από τα screen. Ένα στοιχείο που προστέθηκε ωστόσο φέτος και δεν υπήρχε είναι το rim protection. Παρά το γεγονός ότι ο Φαλ είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός, οι μάχες που κερδίζει είναι συχνά χάρη στο μέγεθός του και τις τοποθετήσεις του. Ο Μιλουτίνοφ όμως είναι μια δεσπόζουσα παρουσία κάτω από τη ρακέτα, που περιστασιακά θα βγει στα hedge out ή ακόμη και στις αλλαγές, αλλά κάτω από τη μπασκέτα θα «σκεπάσει» τη στεφάνη! Χαρακτηριστικά, στην Κύπρο έδειξε τις διαθέσεις του μοιράζοντας 6 τάπες σε δύο αγώνες!
Επιθετική λειτουργία έτοιμης ομάδας
Μπορεί να άλλαξαν σημαντικά πρόσωπα το καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό, όμως είναι φανερό ότι δεν άλλαξαν οι ρόλοι. Έτσι, σε μια ομάδα που ξέρει να λειτουργεί, ο Πίτερς πήρε τη θέση του Σάσα και ο Γκος του Σλούκα και έτσι ο Ολυμπιακός παρουσιάζει υψηλό βαθμό εκτέλεσης και δημιουργίας παρά το ότι βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν. Η πρώτη πεντάδα των ερυθρόλευκων έχει πολλαπλές πηγές δημιουργίας και σκοραρίσματος, ενώ η δεύτερη θέλει σίγουρα το χρόνο της για να δέσει και να βρει τις ισορροπίες.
Ο Άλεκ Πίτερς
Το ότι ο Πίτερς είναι ποιοτικός παίκτης είναι γνωστό και δεδομένο. Το ότι θα μετρούσε όμως 20 πόντους και 5.5 ριμπάουντ στα δύο πρώτα του παιχνίδια στη μετά-Βεζένκοβ εποχή μοιάζει με ιδανικό σενάριο για κάθε φίλο του ΟΣΦΠ. Το σύστημα του Μπαρτζώκα διαχρονικά αναδεικνύει ποιοτικά 4άρια που μπορούν να σουτάρουν και να κινηθούν μακριά από τη μπάλα. Από τον Ράντολφ στον Βεζένκοβ, έχουμε δει πώς η Motion offense μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά για τέτοιους παίκτες. Ο Πϊτερς βρήκε ελεύθερα σουτ και φυσικά είναι ξεκάθαρο ότι έχει το πράσινο φώς να τα σουτάρει όλα (!), έβαλε τα κρίσιμα σουτ και στα δύο ματς και φαίνεται έτοιμος για μεγάλη σεζόν.
Μπορεί η επίθεση να παράξει αρκετά;
Ο Ολυμπιακός κέρδισε και τα δύο ματς στην Κύπρο παίζοντας εξαιρετική άμυνα και έχοντας δύο σημαντικές απουσίες στο επιθετικό κομμάτι. Οι πόντοι του δεν ξεπέρασαν τους 75 και είναι φανερό ότι επιθετικά θα χρειαστούν κάποια πράγματα για να μπορέσει να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα:
- Επιθετική παραγωγή από τον Γουόκαπ. Όσο καλός και να είναι σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, ο Γουόκαπ είναι καθοριστικός και θα πρέπει να σκοράρει, έχοντας μέοσους όρους κοντά στους 8 πόντους.
- Ο Κανααν μέτρησε 6.5 πόντους μ.ο., αλλά είναι σαφές ότι θα πρέπει να κινηθεί κοντά στους 10 για να υπάρχει η απαραίτητη παραγωγικότητα στον Ολυμπιακό. Το ματς απέναντι στη Μακάμπι πρέπει να είναι οδηγός. Ο Κάναν είναι volume scorer, οπότε οι 9 προσπάθειες που πήρε απέναντι στη Μακάμπι είναι ενθαρρυντικό στοιχείο.
Εφόσον η περιφέρειά του αποδώσει επιθετικά, τότε και ο μέσος όρος πόντων θα ανέβει, ενώ η παρουσία του Μπραζντέικις σίγουρα θα δώσει και στο επιθετικό κομμάτι. Για τον Λιθουανό θα έρθει νέο αναλυτικό μας άρθρο, που θα εξηγούμε πώς ο Μπραζζντέικις καλύπτει σημαντικές ανάγκες του Ολυμπιακού.