Shot Clock – Πέντε συμπεράσματα από τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Παρτιζάν
Το «Shot Clock» γράφει για την σπουδαία νίκη των «ερυθρόλευκων», στο... θρίλερ του ΣΕΦ.
Όπως αναλύσαμε και στο preview της αγωνιστικής , ο Ολυμπιακός φιλοξένησε την Παρτιζάν σε ένα must win παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Παρότι το ματς δε διεκδικούσε δάφνες ποιότητας και είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, είχε αμείωτο ενδιαφέρον και οι ερυθρόλευκοι, με πρωταγωνιστές τους Μιλουτίνοβ και Λαρεντζάκη κατάφεραν να πάρουν τη νίκη. Ας δούμε λοιπόν 4 μπασκετικά συμπεράσματα από τη σημαντική αυτή νίκη.
Η παρουσία του Μιλουτίνοβ στη δεύτερη πεντάδα έδωσε πνοή
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πολύ έξυπνα επέστρεψε τον Μουσταφά Φαλ στην αρχική πεντάδα, που έχει δεδομένη χημεία και ποιότητα, μετακινώντας έναν εκ των καλύτερων παικτών στην Ευρώπη στον πάγκο. Ο λόγος; Το γεγονός ότι ο ΟΣΦΠ θα είχε ένα σημείο αναφοράς στην επίθεσή του με την παρουσία του Μιλουτίνοβ στη δεύτερη πεντάδα και έτσι θα αποφύγει τα μεγάλα κενά διαστήματα των προηγούμενων αγώνων. Αυτό, σε συνδυασμό με την παρουσία του Νάιτζελ Γκος έκαναν την δεύτερη πεντάδα πιο ορθολογική, άνοιξε διαδρόμους και έκανε τον Ολυμπιακό να έχει ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο. Φυσικά, αυτό αξιοποιήθηκε και στο κλείσιμο του αγώνα, όπου Γκος – Μιλουτίνοβ και ο εκπληκτικός Λαρεντζάκης ήταν μέσα στο παρκέ!
Η drop άμυνα εκτέθηκε από τον Σμάιλαγκιτς
Για τον Σέρβο σέντερ της Παρτιζάν έχουμε ξαναγράψει ότι είναι ένας παίκτης που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Πλέον είναι μια πραγματική απειλή σε pick and pop καταστάσεις, καθώς μπορεί τόσο να σουτάρει, αλλά και να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να δημιουργήσει για τον εαυτό του. Η παρουσία του έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό, με τον ίδιο να έχει μια μαγική τρίτη περίοδο και να αφήνει ένα ερωτηματικό γύρω από την αντιμετώπιση του pick and roll απέναντι σε τέτοιους παίκτες – πράγμα που φάνηκε και με την παρουσία του Βόιτμαν, που δε σκόραρε αλλά είχε 6 ασίστ συχνά από τέτοιες φάσεις στον αγώνα μέσα στο Μιλάνο.
Η παρουσία του Γκος ήταν κρίσιμη
Η εκτίμησή μας για τον Γκος είναι γνωστή. Μιλάμε για έναν ικανότατο guard, με ηγετικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ασφάλεια με την εξαιρετική του ικανότητα στο χειρισμό της μπάλας. Ο Γκος χθες δεν είχε ένα καλό παιχνίδι, καθώς ήταν πολύ άστοχος. Όμως, σκόραρε το καθοριστικό floater και τελείωσε το ματς με μηδεν λάθη, δείγμα της ικανότητας του να ελέγχει το ρυθμό και τη μπάλα. Αν στα μέτρια του ματς είναι έτσι, καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για πολύ σοβαρή μεταγγραφή.
Η αντιμετώπιση του Κάνααν ίσως θα μπορούσε να είναι διαφορετική
Αν πέρσι υπήρχε αμφισβήτησή προς το πρόσωπό του, φέτος όλα έχουν αλλάξει για τον Κάνααν που είναι ένας εκ των καλύτερων παικτών του Ολυμπιακού, παίζοντας εξαιρετική άμυνα, σκοράροντας και σουτάροντας με το εκκωφαντικός 48% στα τρίποντα. Αν εξαιρέσουμε την αποβολή του από την Αρμάνι, ο Αμερικάνος guard σκοράρει 11.5 πόντους ανά αγώνα έχοντας 2 κλεψίματα ανά ματς! Στο χθεσινό ματς ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο, όμως μετά από ένα σουτ για τρεις στον αιφνιδιασμό στην 3η περίοδο (που είχε 2/2 στον αιφνιδιασμό όμως μέχρι τότε), ο Γιώργος Μπαρτζώκας εκνευρίστηκε έντονα κάτι που επηρέασε την απόδοση του γκαρντ του στη συνέχεια. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο Κάνααν είναι από τους ελάχιστους παίκτες στην Ευρώπη που θα πρέπει να έχει το πράσινο φως να σουτάρει κατά ριπάς και ο ΟΣΦΠ είναι σε θέση να τον έχει στο ρόστερ του. Για τους σουτερ αυτού του επιπέδου, το «κακό» σουτ για τους περισσότερους, είναι σουτ ρουτίνας.
Η άμυνα θα είναι οδηγός ξανά
Η άμυνα του Ολυμπιακού προς το παρόν πιάνει υψηλή απόδοση για μικρά διαστήματα. Υπάρχουν αστάθειες και ερωτηματικά, πράγμα λογικό για το σημείο της σεζόν που βρισκόμαστε. Ωστόσο, είναι φανερό ότι υπάρχει η δυνατότητα να χτίσει μια ταυτότητα πάνω σε αυτό, σε βάσεις που ήδη υπάρχουν από πέρσι. Μέχρι τότε, η χθεσινή νίκη ήταν εξαιρετικής σημασίας.
ΥΓ1: Δε γίνεται να μην πούμε δύο λόγια για τον Νίκ Καλάθη. Από τον πάγκο της Φενέρ πέρασε στη βασική της πεντάδα στη διπλή εβδομάδα και απέδωσε σα να είναι ο Καλάθης του 2018. Δύο vintage εμφανίσεις από έναν σπουδαίο παίκτη.
ΥΓ2: Ένα σχόλιο -πρωτο και τελευταίο - για διαιτησία. Στο εφηβικό θυμάμαι ο προπονητής μου μας έλεγε ότι το να ασχολούμαστε με τη διαιτησία είναι δείγμα αδυναμίας διαχείρισης του παιχνιδιού. Και κάπως έτσι είναι. Σήμερα, η συζήτηση για τη διαιτησία ειναι όπλο στα οπαδικα media. Εμείς σε αυτό το πανηγύρι δε θα μπλέξουμε. Η τοξικότητα μεταξύ των δύο ομάδων είναι σε τεράστια επίπεδα: κάθε φορά οι οπαδοί του ΠΑΟ/ΟΣΦΠ ασχολούνται με διαιτησία αντί να κάτσουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Η διαιτησία στη Euroleague είναι ΣΥΝΟΛΙΚΑ απαράδεκτη σε όλα τα ματς, γιατί πολύ απλά το επίπεδο των διαιτητών είναι αναντίστοιχο του επιπέδου της λίγκας.