Skip to main content

ΝΒΑ Free Agency: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν έως τώρα

Το Shot Clock αναλύει τις κινήσεις στην αγορά του ΝΒΑ και στέκεται στο ποιες ομάδες βγαίνουν κερδισμένες από τις μέχρι στιγμής κινήσεις και ποιες οφείλουν να επανακάμψουν.

Στη φετινή free agency σίγουρα μπορούμε να διακρίνουμε ομάδες που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και ομάδες που κινούνται είτε αδιάφορα είτε χάνουν. Φυσικά, εμείς ως Shot Clock κάνουμε αυτό το βασικό διαχωρισμό με βάση τους στόχους και τις δυνατότητες κάθε ομάδας μετά απο τις προσθαφαιρέσεις στα ρόστερ στις Day 1 και 2 της free agency, ενώ η Day 3 έχει ήδη ξεκινήσει.

Tier 1

howard43435

  • Ο Doc Rivers πηγαίνοντας στη Φιλαδέλφεια μίλησε ξεκάθαρα για αλλαγή κουλτούρας και κλίμα πρωταθλητισμού απο την πρώτη κιόλας μέρα. Οι κινήσεις στη free agency έδειξαν ακριβώς αυτό: σε μια ομάδα που έλειπε σουτ, προστέθηκαν οι σεσημασμένοι Seth Curry και Danny Green. Σε μια ομάδα που δεν είχε αναπληρωματικό Center, ήρθε ο εξαιρετικός πέρσι Howard, ενώ ο Tyrese Maxey έρχεται να παίξει τον ρόλο του σκόρερ από τον πάγκο. Με λίγα λόγια, οι Sixers έχουν πλέον τα πάντα. Τι δεν έχουν; Δικαιολογίες. Η ώρα για το μεγάλο άλμα έφτασε και για να τα λέμε όλα το έχτισαν με τις κινήσεις τους.

Montrezl Harrell5353

  • Μεγάλοι κερδισμένοι σαφέστατα και οι Los Angeles Lakers. Οι πρωταθλητές έχουν μετατραπεί ήδη σε υπερδύναμη έχοντας βελτιώσει το ρόστερ τους, ενώ σίγουρα δε δείχνουν να έχουν τελειώσει. Τα δημοσιεύματα τους θέλουν να είναι για τα καλά στο παιχνίδι του Marc Gasol! Μιλάμε για ένα ρόστερ που είναι πολύ παραπάνω από υπερπλήρες σε κάθε κομμάτι του και η υπογραφή του Harrell ήταν εκτός απο έκπληξη και εντυπωσιακή. Ο 6ος παίκτης της χρονιάς έρχεται στην ομάδα που θα βρει ως νέο απόκτημα και τον Dennis Schroeder (έταιρος υποψήφιος για το ίδιο βραβείο), έχοντας κάνει σεζόν καριέρας. Την ίδια στιγμή, οι Lakers εξασφάλισαν και τον Wes Matthews βαθαίνοντας τον πάγκο τους με έναν έμπειρο 3 and D παίκτη που τη σεζόν που μας πέρασε σούταρε με 37% στο τρίποντο και 40% 3P στα play off.
  • Οι Atlanta Hawks έχουν φτιάξει ένα πολύ βαθύ ρόστερ. Ναι, δεν είναι ρόστερ πρωταθλητισμού και μένουν πολλά κενά ακόμη. Όμως η υπογραφή του Danilo Galinari τους δυναμώνει αρκετά, ενώ την ίδια στιγμή κλείδωσαν και τη θέση του αναπληρωματικού Point Guard με τον Kris Dunn. Οι Hawks επενδύουν κυρίως στο βάθος, πιστεύοντας ότι ο Trae Young με ένα γεμάτο ρόστερ γύρω του είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τους οδηγήσει μακριά στα play off.
  • H Charlotte, αν και φαινομενικά ίσως παραγνωρίζεται, έκανε πολύ σοβαρές προσθήκες. Ενώ πήρε το Lamelo Ball στο draft εξασφάλισε την υπογραφή του Gordon Hayward έναντια 120 εκ. για 4 χρόνια. Πολλοί θεωρούν ότι ήταν πάρα πολλά τα λεφτά, ωστόσο το ΝΒΑ εκτός από πρωτάθλημα μπάσκετ είναι σαφέστατα και μια business. Έτσι λοιπόν η υπογραφή ενός παίκτη στη Charlotte ή στο Denver ή ακόμη και στο Milwaukee είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι η υπογραφή ενός παίκτη στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος άντζελες ή το Μαιάμι. Η ομάδα του Michael Jordan πήρε τον Gordon Hayward: ναι, σε υψηλή τιμή. Ναι, είναι εύθραυστος. Κι όμως, είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει υπογράψει συμβόλαιο όντας στο prime του στη Charlotte εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Το αν και κατά πόσο ο Hayward θα καταφέρει να αποδώσει σε υψηλό επίπεδο ως Shot Clock το απαντήσαμε στο χθεσινό μας ποστ.

paul54546

  • Οι Phoenix Suns όχι απλά πήραν τον Chris Paul, αλλά συνέχισαν με την υπογραφή του Jae Crowder. Η υπογραφή ενός superstar μέσω trade και ενός τόσο καλού ρολίστα, μέσα σε ένα πλαίσιο με παίχτες που είναι up and coming stars στη λίγκα και μόλις είχαν ολοκληρώσει το 8-0 στο bubble είναι εξαιρετικό γεγονός.
  • Οι Timberwolves δυνάμωσαν αισθητά. Απο το ολικό lifting της ομάδας στο draft, μέχρι την υπογραφή εκ νέου του Ricky Rubio και από εκεί στο resign του εξαιρετικού Malik Beasley που εκτοξεύθηκε στη Μινεσσότα, όλα δείχνουν ότι το κλίμα είναι εύφορο, ώστε η ομάδα να επιστρέψει σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει απαραίτητα την επιστροφή στα play off. Άλλωστε, μιλάμε για τους Wolves, άρα το χειρότερο σενάριο πάντα είναι σε πρώτο πλάνο.
  • Lillard, McCollum, Covington, Collins, Nurkic, Carmelo, Derrick Jones Jr, Kanter, Giles, Anfernee Simons είναι οι 10 πρώτοι παίκτες του Portland. Εμείς θα πούμε: ομάδα που θα παλέψει για το home advantage. Η προσθήκη του RoCo είναι ότι έλειπε, καθώς ένας παίκτης - πρότυπο 3 and D δίπλα στους McCollum και Lillard είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Οι ψηλοί τους είναι όλοι εξαιρετικοί και αλληλοσυμπληρώμενοι, αν και όλοι έχουν θέματα τραυματισμών στο παρελθόν. Επιπλέον, ο Carmelo ως 6ος παίκτης -συνειδητοποιημένα- αναμένεται εξαιρετικός.

Tier 2

jrue holiday

  • Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, οι Bucks - ναι, η ομάδα που είναι πρώτη στη ρέγκιουλαρ σίζον τα τελευταία δύο χρόνια- έχει ισχυροποιηθεί και μάλιστα αισθητά. Αρχικά, η προσθήκη του Jrue Holiday, ενός από τους καλύτερους 2 way Combo guards της λίγκας, έρχεται να αλλάξει ριζικά το επίπεδο της ομάδας. Ο Jrue καλύπτει την αδυναμία της ομάδας στο σκοράρισμα όταν δεν τραβάνε Middleton και Giannis. Στην πραγματικότητα, θα είναι πολλά τα ματς που μπορεί να τους ξεπερνά, καθώς είναι ένας παίκτης που μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο. Την ίδια στιγμή πρόκειται για έναν top pick and roll δημιουργό, πράγμα στο οποίο οι Bucks είχαν σοβαρά προβλήματα, ενώ έρχεται να γίνει αυτόματα ο καλύτερος αμυντικός στην καλύτερη άμυνα της λίγκας. Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν οι υπογραφές των DJ Augustin, Bobby Portis και Forbes που σε διαφορετική κλίμακα ο καθένας αποτελούν σημαντικότατες προσθήκες ή και αναβαθμίσεις.
  • Το Miami κατάφερε να διατηρήσει στο ρόστερ του τον Goran Dragic και με τακτική μάλιστα που δείχνει ότι θα τον κρατήσει και για τα τελευταία χρόνια της καριέρας του στην ομάδα. Παράλληλα, η υπογραφή του Avery Bradley αποτελεί μια εξαιρετική είδηση για μια ομάδα που αν κάτι τη χαρακτηρίζει είναι η σκληράδα.

ibaka53535

  • Οι Clippers αθόρυβα έκαναν δύο σημαντικές προσθήκες. Ο Luke Kennard είναι ένας παίκτης που ταιριάζει γάντι στην ομάδα ως floor spacer, ενώ ο Serge Ibaka είναι μεταγγραφή πρωταθλητισμού. Ναι, έχασαν πολλά και τους λείπει ακόμη ένας point guard. Όμως, μια ομάδα με την υπογραφή του Ibaka για 19 εκ., που τον τοποθετεί στην ίδια πεντάδα με τον Leonard και τον Paul George δε μπορεί να μπει στους χαμένους.
  • Ο τραυματισμός του Klay δημιούργησε ιδιαίτερο άγχος και λύπη σε όλους τους φίλους της λίγκας, αλλά ιδιαίτερα σε αυτούς των Warriors. Κι όμως, η ομάδα κατευθείαν απάντησε: υπέγραψε έναν καλό αναπληρωματικό point guard και ένα decent τριάρι, στα πρόσωπα των Wannamaker και Βazemore, ενώ προσέθεσε τους Oubre, Wiseman σε μια ομάδα που είναι σαφέστατα επικίνδυνη και θα παλέψει για το Home advantage. Πώς; Υπογράφοντας ακόμη ένα παίκτη με την αξιοποίηση του Disabled Player Exception απο τον τραυματισμό του Klay.

Tier 3

Εδώ θα βάλουμε όλες τις ομάδες που δεν έχουν κερδίσει κάτι. Απο τους Knicks που δείχνουν να κινούνται μεθοδικά και τους Pistons που κάνουν κινήσεις που οδηγούν στην ανταλλαγή του Blake Griffin, μέχρι τους Bulls που δείχνουν ανήμποροι να παίξουν ρόλο στη λίγκα, μια σειρά απο ομάδες δεν έχουν κινηθεί ιδιαίτερα στην Free Agency. Ομάδες σαν τους Raptors έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα (υπογραφή VanVleet) αλλά έχουν χάσει και σημαντικούς παίκτες όπως ο Ιμπάκα, ενώ ομάδες όπως οι Spurs ανανέωσαν κομμάτια του κορμού τους όπως ο Poertl. Όμως οι μέρες περνούν και το πόστ μας παραμένει ανοιχτό μέχρι να δούμε ποιός θα είναι ο κερδισμένος της φετινής free agency.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook