Skip to main content

Παναθηναϊκός: Δύο εμπόδια στο δρόμο προς την υπέρβαση

Το “Shot Clock” αξιολογεί και βαθμολογεί -ανά θέση- του ρόστερ των πράσινων για τη σεζόν 2021-22

Άλλη μια σεζόν ξεκινά και ο ΠΑΟ, με τον κόουτς Πρίφτη πλέον στον πάγκο του, επιδιώκει να φτιάξει μια ομάδα που θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική στο υψηλότερο επίπεδο του Ευρωπαικού μπάσκετ. Πάμε να δούμε ποιά στοιχεία ξεχωρίζουν, ποιά είναι πολύ θετικά και ποιά αρνητικά σε ένα ρόστερ που έχει ως βασικό στόχο μια υπέρβαση. Μια υπέρβαση κάθε παίκτη ξεχωριστά και φυσικά της συλλογικής τους προσπάθειας  και για αυτό ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής της φετινής ομάδας οφείλει να είναι ο Έλληνας κόουτς.

 

perry5443

Point Guards

Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει στο superbasket ένα άρθρο για point guard που ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ΠΑΟ. Λίγους μήνες μετά, η θέση του «1» είναι αυτή που φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό για το ρόστερ των πράσινων. Η προσθήκη του Perry είναι ένα φωτεινό σημείο στο σχεδιασμό του ΠΑΟ: με 6.1 ασίστ για 1.2 λάθη πέρσι στο Γιούροκαπ, ο Αμερικάνος έχει το προφίλ του παίκτη που είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα και είναι στο χέρι του να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία καριέρας που έχει. Ο Perry είναι ένας εξαιρετικός άσσος που θέλει να έχει αρκετό usg% μεν, όμως δε θυμίζει το πρότυπο αθλητικού Αμερικάνου guard στα Ευρωπαικά γήπεδα, παρότι είναι Αμερικάνος και αθλητικός. Με ύψος 1.83 παίζει σα ψηλότερος λόγω της δύναμης και της αθλητικότητάς του, ενώ η ικανότητά του να είναι αποτελεσματικός τόσο ως σκόρερ, όσο κυρίως σαν δημιουργός τον κάνει ένα πραγματικό thing to watch στην φετινή Ευρωλίγκα συνολικά. 

Όμως, για να καταφέρει ο Perry να περάσει στο επόμενο επίπεδο, θα πρέπει ο αναπληρωματικός άσσος να δίνει ασφάλεια στην ομάδα και εδώ το βάρος πέφτει στον Έλληνα γκαρντ που πέρσι σούταρε με 34% fg στην Ευρωλίγκα, 29% για τρεις και ήταν επιρρεπής στη λάθος απόφαση. Ο Πρίφτης έδειξε με τον τρόπο του εμπιστοσύνη στον Μποχωρίδη που όμως έχει δείξει ότι ακόμη και στη καλύτερη εκδοχή του δεν είναι ο παραδοσιακός point guard, καθώς αφενός έχει αρκετά scoring insticts, αφετέρου είναι διαχρονικά ένας low assist/high to guard.

Βαθμός θέσης: 6/10

 

μέικον

Shooting Guards

Παρά το χαμηλό μπάτζετ της ομάδας, θα τολμήσουμε να πούμε ότι αν οι δύο παίκτες της θέσης «2» είναι υγιείς, συνιστούν ένα από τα καλύτερα δίδυμα shooting guard στη λίγκα. Από τη μια, ο Νέντοβιτς, ένας αποδεδειγμένος σκόρερ σε αυτό το επίπεδο που πέρσι τελείωσε τη σεζόν με 16 πόντους μέσο όρο και 37% για τρεις. Ο Σέρβος μπορεί να παράξει σκορ είτε με τη μπάλα στα χέρια είτε βγαίνοντας από τα σκριν είτε σε catch and shoot καταστάσεις και είναι ένα όπλο που κάθε ομάδα θα ήθελε. Αρκεί να είναι υγιής. 

Από την άλλη, ο πανέτοιμος για την Ευρωλίγκα Daryl Macon, που μετά από δύο εξαιρετικές σεζόν στη G League, πέρασε τον Ατλαντικό και απέδειξε γρήγορα ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το επίπεδο. O Macon θα είναι λάθος να παίξει στον άσσο. Θα είναι όμως και λάθος να μη μπορεί να πάρει το χώρο του παίζοντας με τη μπάλα στα χέρια, καθώς μιλάμε για έναν από τους πιο ικανούς off the dribble scorer.

Βαθμός θέσης: 9/10

 

σαντ ρος

Small Forwards

Με Παπαπέτρου και Χεζόνια υπήρχε η ευκαιρία ο ΠΑΟ να είναι κορυφαία ομάδα στη θέση «3». Τελικά Κροάτης δεν έμεινε. Όμως, ο ΠΑΟ παραμένει δυνατός στη θέση με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να είναι δεδομένα ένας από τους καλύτερους small forwards, ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ανυπομονούμε να τον δούμε να σκοράρει παραπάνω. Ο έτερος παίκτης του ροτέισον στη θέση είναι ο Howard Sant Roos, ένας versatile αμυντικός, πανέξυπνος παίκτης και ικανός πλέιμεικερ που μπορεί να παίξει και δίπλα στον Παπαπέτρου και να έχει ένα ρόλο Point Forward. Το βασικό ερώτημα για τον Κουβανό πάντα ήταν το αν μπορεί να σκοράρει. Φέτος όμως δε χρειάζεται να τον απασχολεί αυτό.

Βαθμός θέσης: 8/10

 
 οκαρο γουάιτ

Power Forwards

O ΠΑΟ στη θέση «4» πολύ πιθανό να έχει αδυναμίες. Ο Okaro White είναι ένας καλός παίκτης για το επίπεδο του EuroCup και ένας καλός αναπληρωματικός για την Ευρωλίγκα. Όμως, ο κόουτς Πρίφτης τον πιστεύει και θέλει να του δώσει την ευκαιρία να είναι βασικό γρανάζι σε μια ομάδα Ευρωλίγκας. Αθλητικά, δεν είναι εκεί που ήταν παλιά, αλλά παραμένει ένας ικανότατος παίκτης, καλός rebounder για τη θέση του και μπορεί να παίξει άμυνα. Πάνω κάτω, αυτά είναι και τα χαρίσματα του Evans. Όμως, αν δε δούμε τον Παπαπέτρου στο «4» τότε το spacing της ομάδας θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο White είναι μέτριος σκόρερ και κακός σουτέρ, ενώ ο Evans φυσικά δε σουτάρει από μακρινή απόσταση. Ο Λεωνίδας Κασελάκης θα αποτελεί μια επιλογή του ροτέισον που θα μπορεί να συμβάλλει, αλλά όχι με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βαθμός Θέσης: 5/10

 

παπαγιανης

Centers

Φέτος είναι μια χρονιά που ο Γιώργος Παπαγιάννης πρέπει και μπορεί να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά και να γίνει ένα από τα καλύτερα πεντάρια στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο βελτιώνεται και πέρσι με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο μέτρησε 8.8 πόντους και 5.5 ριμπάουντ σε μόλις 21 λεπτά, παρέχοντας ταυτόχρονα elite rim protection μετρώντας 2.6 τάπες/36 λεπτά παιχνιδιού. Ο Παπαγιάννης έχει αναπτύξει ένα όμορφο δεξί χουκ, ένα καλό midrange σουτ, τα screen του βελτιώνονται όπως και η αντίληψή του στο επιθετικό κομμάτι, ενώ αμυντικά μπορεί να γίνει ο καλύτερος «παραδοσιακός» ψηλός μετά τον Edy Tavares. Αν ο Παπαγιάννης κάνει ακόμη ένα step up (που επαναλαμβάνουμε ότι μπορεί να το κάνει) τότε ο ΠΑΟ μπορεί να είναι μια καλύτερη ομάδα από ότι πολλοί νομίζουν. 

Την ίδια στιγμή, ο Floyd είναι (όπως ο Perry και ο Macon) παίκτης που μπορεί να κάνει το βήμα στην Ευρωλίγκα και να καθιερωθεί στο υψηλό επίπεδο. Ακολουθώντας τα πρότυπα των mobile ψηλών που βλέπουμε τη τελευταία δεκαετία στην Ευρωλίγκα, ο ρόλος του φαίνεται να του ταιριάζει γάντι. Τη τριάδα ψηλών συμπληρώνει ο Βασίλης Καββαδάς, που μετά από μια εξαιρετική σεζόν στον Ηρακλή, μπορεί να πάρει χρόνο στην Ευρωλίγκα. Ο Καββαδάς είναι ένας πραγματικά καλός Center, ικανότατος αμυντικά, γνωρίζει το ρόλο του επιθετικά και αυτό θα τον βοηθήσει να καθιερωθεί στα ρόστερ της μεγαλύτερης διοργάνωσης.

Βαθμός θέσης: 8/10

Overall

Ο ΠΑΟ έκανε καλή δουλειά στο να βρει παίκτες που θα μπορέσουν στο μέλλον να είναι ακόμη καλύτεροι δημιουργώντας υπεραξία. Ο Perry, o Macon και ο Floyd είναι ακριβώς αυτό το μοντέλο πάικτη και αποτελούν σωστές επιλογές. Το στυλ του κόουτς Πρίφτη μπορεί να εξυπηρετηθεί από αυτό το ρόστερ, αλλά τόσο αυτός όσο και οι παίκτες του καλούνται να κάνουν ένα βήμα παραπάνω εκπλήσσοντας τον κόσμο της Ευρωλίγκας.

 Σε αυτή τους τη προσπάθεια, ίσως ερωτηματικά στη θέση του «άσσου» και η στελέχωση στη θέση «4», να είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα συναντήσουν. Στο σύγχρονο μπάσκετ το spacing είναι ένας αναφαίρετος παράγοντας ίσως για όλες τις θέσεις του γηπέδου. Το ίδιο ισχύει και για το multiple playmaking και scoring  από πολλές θέσεις. Ενώ ο Παναθηναικός φαίνεται να έχει πολλούς ικανούς παίκτες στο να σκοράρουν ή να παράξουν για τον εαυτό τους ή τους συμπαίκτες τους, στο θέμα του spacing υπάρχει ζήτημα με λίγους παίκτες να σουτάρουν πάνω από 35% στο τρίποντο.