Ολυμπιακός - Με κεκτημένη ταχύτητα σε άμυνα και επίθεση
Μέσα από τέσσερα σημεία αξιολόγησης το «Shot Clock» εξηγεί πώς οι ερυθρόλευκοι έχουν κερδίσει ως τώρα τις εντυπώσεις με τον τρόπο παιχνιδιού τους
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί πίστευαν ότι ο φετινός Ολυμπιακός θα είναι μια δυνατή ομάδα. Όμως, μάλλον η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα ως τώρα ξεπερνά κάθε φιλοδοξία με ρεκόρ 3-1 στην Ευρωλίγκα και με συνεχόμενες «100αρες» στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα της ως τώρα είναι ο τρόπος παιχνιδιού της που είναι ευχάριστο για κάθε φίλαθλο του μπάσκετ και γράφει πάνω με φαρδιά γράμματα την υπογραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα. Για να εξηγήσουμε το πώς ο Ολυμπιακός ως τώρα έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει και κυρίως να κερδίσει ξεχωρίσαμε 4 στοιχεία:
#1 Διακριτοί ρόλοι στην ομάδα
Κάθε ομάδα που θέλει να κάνει μια καλή πορεία στο κορυφαίο επίπεδο πρέπει να έχει σαφείς και ορισμένους ρόλους, ώστε οι παίκτες να ξέρουν ποιό πλάνο υπηρετούν και με τι σκοπό. Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι οπαδός της λογικής του pace and space basketball, του τρόπου παινχιδιού δηλαδή που βασίζεται σε αποστάσεις, ρυθμό και shooting. Για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να παίξει αυτό το παιχνίδι, ο κόουτς έχει χτίσει την ομάδα σε μια λογική βασικών και συμπληρωματικών play maker. Βασικός, δε μπορεί παρά να είναι ο Κώστας Σλούκας, που με 4 ασίστ έναντι 1.5 λάθους έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη σεζόν, παίζοντας μόλις 23’ λεπτά παιχνιδιού. Την ίδια στιγμή, οι συμπληρωματικοί ball handlers Walkup και Dorsey δένουν σημαντικά με το σύνολο: ο ένας παίζοντας μπάσκετ υψηλής αποτελεσματικότητας, λίγων λαθών και σκληρής άμυνας και ο άλλος όντας ένας παίκτης που μπορεί ανα πάσα στιγμή να τιμωρήσει την αντίπαλη άμυνα και να σκοράρει είτε σε catch and shoot καταστάσεις είτε δημιουργώντας το δικό του σουτ. Την ίδια στιγμή, ο ρόλος του σκόρερ είναι σαφώς δοσμένος στον Σάσα Βεζένκοφ που μετρά 19 πόντους στην κλίμακα ανά 36 λεπτά αγώνα, ενώ ο Σακίλ Μακκίσικ φαίνεται να βρίσκει σταδιακά το ρόλο του παίρνοντας αρκετές καταστάσεις pick and roll στο μισό γήπεδο, καταστάσεις στις οποίες είναι εξαιρετικός ως finisher αλλά και σε drive and kick. Μιλώντας όμως για ρόλους, δε γίνεται να αφήσουμε εκτός το σπουδαίο ξεκίνημα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη που εξελίσσεται σε ένα πρότυπο 3 and D παίκτη.
#2 Ανοιχτό rotation
Για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ένα πλάνο γρήγορου μπάσκετ, θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη φρεσκάδα σε πόδια και μυαλό. Για αυτό, πέρα από τους ρόλους, χρειάζεται το απαραίτητο βάθος που μπορεί να καλύψει ένα ανοιχτό rotation. Έτσι, ο Ολυμπιακός δεν έχει κανέναν παίκτη ως τώρα που να παίζει πάνω από 27 λεπτά, ενώ 8 παίκτες του παίζουν από 15 εως 25 λεπτά! Με τους Martin, Πρίντεζη να αναμένεται να πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής μέσα στη σεζόν (αν τα πράγματα πάνε καλά) τότε θα μιλάμε για ένα rotation 10 παικτών που παίρνουν πάνω απο 15 λεπτά.
#3 Ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης
Είναι γνωστό ότι άμυνα και επίθεση στο μπάσκετ δεν μπορεί να είναι δύο διαφορετικά πεδία για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Αντίθετα, πρέπει να συνδέονται άμεσα στο πεδίο της τακτικής, ορίζοτας ότι η άμυνα είναι το πρώτο στάδιο της επίθεσης και αντίστροφα. Ο κόουτς Μπαρτζώκας επενδύει στο πώς η ομάδα του θα σταματήσει τον αντίπαλο, με μια άμυνα που έχει βασικά μεν, αλλά κρίσιμα concepts: 1. Άμυνα με αλλαγές 2. Άμυνα με βάθος 3. Πίεση στη μπάλα. Αποτέλεσμα του καλού σχεδιασμού και της υλοποίησης είναι ο Ολυμπιακός να είναι πρώτος σε Net Rating στην Ευρωλίγκα, όπως βλέπουμε στο γράφημα που αλιεύσαμε στο twitter.
Αναμφίβολα, μια ομάδα με Defensive Rating κάτω από 95 (93.6) και offensive rating πάνω από 107 (109.5) έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να πάει μακριά, αρκεί να συνεχίσει να παίζει με τον ίδιο τρόπο.
#4 Tα στατιστικά λένε την αλήθεια
Αν επιχειρήσουμε μια βουτιά στα στατιστικά της ομάδας του Πειραιά θα δούμε ότι όσα γράψαμε παραπάνω επιβεβαιώνονται. Και άλλωστε, τα στατιστικά είναι ένα εργαλείο εξήγησης της πραγματικότητας και όχι μια πανάκεια. Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι:
- 1ος σε Net Rating
- 1ος σε Defensive Rating
- 6ος σε Pace
- 5ος σε εύστοχα τρίποντα
- 6ος σε Rebound Percentage
- 4ος σε ast/to ratio
Όλοι οι παραπάνω δείκτες είναι δείγματα μιας ποιοτικής ομάδας που παίζει σύμφωνα με αυτά που ο ίδιος της ο προπονητής έθεσε ως βασικές αρχές. Με αυτά κατά νου, αναμένουμε να αξιολογήσουμε εκ νέου την προσπάθεια των Ερυθρόλευκων, με τον πήχη να έχει οριστεί -πλέον- αρκετά ψηλά.
Για τα στατιστικά: https://hackastat.eu/en/euroleague-stats-2021-2022/
Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook