Ολυμπιακός - Φενέρ: Κόντρα σε μια μεγάλη δύναμη που ακόμη ψαχνεται
Το «Shot Clock» χαρτογραφεί το παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε, εξηγεί το όχι καλό της ξεκίνημα και προλογίζει την αποψινή μεγάλη μάχη με τους ερυθρόλευκους
Η Φενέρ, μια μεγάλη δύναμη της Ευρωλίγκας, έρχεται στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό με μόνο στόχο τη νίκη. Έπειτα από 6 αγωνιστικές, οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στο 4-2, ενώ οι Τούρκικη ομάδα βρίσκεται στο κακό για αυτήν 2-4, κάνοντας το παιχνίδι να έχει κρίσιμο χαρακτήρα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για δύο ομάδες που λογικά θα παλέψουν για τις ίδιες θέσεις στη regular season (4-6).
Η αχίλλειος πτέρνα της Φενέρ: Η θέση του προπονητή
Για να αναλύσουμε τη Φενέρ πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που βρίσκεται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο. Από την εποχή της κυριαρχίας στην Ευρώπη με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, περάσε στην εποχή του Ιγκόρ Κοκόσκοβ, ενός ικανότατου προπονητή που έδειξε ποιοτικά στοιχεία στη δουλειά του. Όμως, η αποχώρηση του Κοκόσκοβ έφερε στον πάγκο (κάπως ανεξήγητα για εμάς με βάση το βιογραφικό του) τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, έναν προπονητή που παίζει απλό μπάσκετ, πολλές φορές λίγο «παλιομοδίτικο» και η φήμη του ως προπονητή σε επίπεδο recruiting και φυσικά on the fly coaching είναι από μέτρια ως κακή.
Έχοντας αυτό κατα νου, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ολυμπιακός έρχεται αντιμέτωπος με μια ομάδα με δυνατό ρόστερ και φιλοδοξίες, αλλά με έναν προπονητή που δεν αποκλείεται να αποχωρήσει σύντομα από τον πάγκο της ομάδας του αν συνεχίσει αυτά τα αποτελέσματα και κυρίως αυτό το μπάσκετ.
Μια στατιστική προσέγγιση στο παιχνίδι της Φενέρ
Ο Τζόρτζεβιτς παρουσιάζει μια ομάδα που παίζει καλή άμυνα κι έχει το χαμηλότερο παθητικό στην Ευρωλίγκα με 68.3 πόντους ανά παιχνίδι. Σε αυτό σίγουρα παίζει καθοριστικό ρόλο και οι μόλις 41 πόντοι που έβαλε η Ούνικς απέναντί της, αλλά αν δούμε τους αριθμούς σε μια ανάλυση ανά 100 κατοχές παρατηρούμε ότι και πάλι η Φενέρ έχει το καλύτερο defensive rating στην Ευρωλίγκα με 99.7!
Την ίδια στιγμή είναι δεύτερη σε ποσοστό ασίστ ανά καλάθι με το εξαιρετικό 66% ast% που δείχνει ότι η ομάδα έχει ένα θετικό προσανατολισμό ως προς τον τρόπο παιχνιδιού της, αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται μόνη πρώτη στην ευρωλίγκα σε ποσοστό λαθών απαντά από μόνο του στο γιατί τα αποτελέσματα δεν είναι με το μέρος της.
Η Φενέρ λοιπόν παίζει άμυνα, κλέβει μπάλες (1η σε stl% στην Ευρωλίγκα και 8.8 κλεψίματα ανά αγώνα), έχει καλό rim protection (3η σε blk% στην Ευρωλίγκα) και μοιράζει τη μπάλα στην επίθεση όμως τα πολλά της λάθη και το 33% στα τρίποντα (που όμως μπορεί να διορθωθεί) δε της επιτρέπουν να είναι σε καλύτερη μοίρα. Βλέπουμε λοιπόν ότι η στατιστική δε δικαιολογεί την δυσμενή θέση που βρίσκεται ως τώρα η ομάδα και αυτό εξηγείται αν σκεφτεί κανείς ότι οι 3 από τις 4 ήττες ήρθαν με 4 πόντους ή λιγότερους στη διαφορά. Άρα, ο Ολυμπιακός δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει μια ομάδα που θέλει να κάνει «το ματς της» έπειτα από τα ανεπιτυχή αποτελέσματα.
Τι συμβαίνει με τους σταρ της ομάδας;
Ένας βασικός λόγος που το 2-4 δεν είναι 3-3 ή και 4-2 για τη Φενέρ είναι η κακή προπονητική διαχείριση, αλλά και μια συνθήκη που πηγάζει από αυτή: κάποιοι από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας αποδίδουν μέτρια ή και κακά. Ο σταρ guard Henry έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα τη σεζόν με μόλις 5.7 πόντους ανά αγώνα και το πολύ κακό 31% σε fg%. Είναι σαν τίποτα να μη πηγαίνει όπως θέλει ο Αμερικάνος Point Guard. Ο Μάρκο Γκούντουριτς διανύει την χειρότερη σεζόν της καριέρας του ως τώρα και φαίνεται εκτός κλίματος, ακριβώς όπως και ο Polonara. Είναι ξεκάθαρο ότι στη Φενέρ υπάρχει ένα ζήτημα ρόλων. Η μπάλα γυρίζει και κανείς δε ξέρει ακριβώς πότε και γιατί να πάρει μια προσπάθεια. Κλασικό πρόβλημα ομάδας του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Την ίδια στιγμή, ακόμη και παίκτες θρύλοι όπως οι Βέσελι και Ντε Κολό ψάχνουν τα πατήματά τους.
Τί να προσέξει ο Ολυμπιακός;
Ο Ολυμπιακός, αν θέλει να κάνει το 5-2 και να εδραιωθεί στις πρώτες θέσεις, θα πρέπει να προσέξει το δίδυμο ψηλών της Φενέρ. Η άμυνα με αλλαγές του κόουτς Μπαρτζώκα ίσως δεν είναι το καταλληλότερο εργαλείο για να αντιμετωπίσει το pick and roll της Φενέρ και δεδομένης της κακής κατάστασης των guard της ίσως πρέπει να δοκιμαστεί η drop coverage με τον Fall σε αναβαθμισμένο ρόλο. Την ίδια στιγμή, οι θέσεις ισχύος του Ολυμπιακού είναι οι θέσεις που αμυντικά πονάνε οι αντίπαλοί του: πολύ δύσκολα θα βρεθεί αντίδοτο στους Σλούκα, Ντόρσει, Γουόκαπ, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ μπορεί να βρει ξανά το ρυθμό του απέναντι στα 4άρια της Φενέρ. Στόχος των ερυθρόλευκων είναι να πιέσουν τον αντίπαλό τους, να τον κάνουν να κάνει λάθη στα οποία είναι επιρρεπής, να πάρει βιαστικές αποφάσεις και τελικά να θέσει το ρυθμό του. Έναν ρυθμό που θα θέλει το ματς κοντά στους 80-85 πόντους, που η Φενέρ δείχνει ότι δε μπορεί να ανταποκριθεί.