Red light Green light: Τα υψηλά επίπεδα της συγκέντρωσης του Ολυμπιακού και η πράσινη ζώνη που έσπασε
Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός επέστρεψαν με μία νίκη και μία ήττα από την Ρωσία και το Shot Clock κάνει τον απολογισμό των ελληνικών ομάδων, για την 13η αγωνιστική της Euroleague.
Οι Ελληνικές ομάδες ταξίδεψαν στη Ρωσία για την 13η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και επέστρεψαν με μια νίκη και μια ήττα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Ο ΟΣΦΠ νίκησε στη παράταση την φορμαρισμένη Ούνικς, ενώ ο ΠΑΟ έχασε από την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ. Ας δούμε τα βασικά στοιχεία των δύο αγώνων.
Red light: Ο Ολυμπιακός κατάφερε να νικήσει στην παράταση δείχνοντας χαρακτήρα και καλή συγκέντρωση μέσα στην έδρα μιας δυνατής ομάδας. Ήταν ένα σημαντικό διπλό από πολλές απόψεις μιας και οι δύο ομάδες μπορεί να βρεθούν κοντά στις θέσεις των πλέι οφ. Πρωταγωνιστής για τους ερυθρόλευκους ο φανταστικός Σάσα Βεζένκοφ που με 22 πόντους και 3 τρίποντα ήταν ξανά καθοριστικός. Όμως, η νίκη του ΟΣΦΠ οφείλεται κυρίαρχα στη συγκέντρωση της ομάδας που κατάφερε σε ένα ματς που σούταρε 37 τρίποντα, ευστοχώντας μόλις στα 9 από αυτά, να παραμείνει στο ματς, να παίξει το παιχνίδι της, να μοιράσει τη μπάλα και τελικά να επικρατήσει.
«Η συγκέντρωση του ΟΣΦΠ ήταν το καλύτερο στοιχείο ενός πολύ ιδιαίτερου ματς»
Green light: Τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό δεν πήγαν καλά. Η Cska φάνηκε διαβασμένη στη ζώνη του Πρίφτη και τη διέλυσε σουτάρωντας 50% για τρεις και αναγκάζοντας τον ΠΑΟ να προσαρμοστεί άμεσα. Είναι φανερό ότι μια ομάδα με τόσο καλή τακτική προσέγγιση και τόσο ικανούς παίκτες όπως το ρώσικο powerhouse, δε θα μπορούσε να βραχυκυκλώσει στη ζώνη. Ο παίκτης που έκανε τη διαφορά ήταν φυσικά ο Shved που με 17 πόντους, 13 ασίστ και 5 τρίποντα έκανε τη διαφορά.
«Η ζώνη του ΠΑΟ διαβάστηκε και έσπασε γρήγορα και αποτελεσματικά από την ρώσικη ομάδα»
Red light: O κόουτς Μπαρτζώκας ήξερε ότι η Ούνικς είναι μια ομάδα που βασίζεται πάρα πολύ στο iso και στο προσωπικό ταλέντο, επένδυσε στη πίεση και στην κάλυψη των passing lanes και προσπάθησε να βγάλει εκτός αγώνα τον Λορένζο Μπράουν, που είναι ο μόνος παίκτης της Ούνικς που προσπαθεί να δημιουργήσει με 5.1 ασίστ ανά αγώνα. Αποτέλεσμα ήταν τα 11 κλεψίματα (5 από τον Βεζενκοφ) και τα 6 λάθη του Αμερικάνου Point Guard. Πολύ καλή η παρουσία των Γουόκαπ και Λαρεντζάκη σε αυτό το επίπεδο, που αναδεικνύονται ως ένα εξαιρετικό αμυντικό δίδυμο στη λίγκα. Η μετατροπή του Brown από δημιουργό σε σκόρερ ήταν το μεγάλο κέρδος του ΟΣΦΠ, παρά τους 21 πόντους του.
«Η αμυντική τακτική του Μπαρτζώκα στόχευε στον Λορένζο Μπράουν και δικαιώθηκε»
Green light: Για άλλη μια φορά ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν ο πρωταγωνιστής για την ομάδα του Πρίφτη. Με 14 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο έλληνας σέντερ βρίσκει τρόπο κάθε φορά να είναι στους διακριθέντες, δείγμα του πόσο έχει αναβαθμίσει το παιχνίδι του εδώ και 1 μήνα, μετά το πολύ κακό ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. Παράλληλα, ο ΠΑΟ είχε σε καλή μέρα τους Οκάρο Γουάιτ και Έβανς, Αυτό βέβαια οφείλεται και στην προσέγγιση του κόουτς Ιτούδη που έδωσε χώρο στους δύο φόργουορντ του ΠΑΟ, στοχεύοντας να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Μέικον, όπως και έγινε.
«Ο Παπαγιάννης, ξανά, ήταν ο πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού»
Red light: Μετά από καιρό, υπήρξε παλμός στον Χασάν Μάρτιν. Χωρίς να είναι εξαιρετικός και μακριά από το επίπεδο που έπαιζε πέρσι, ο Αμερικάνος mobile center, έκανε μια μεστή εμφάνιση σε 12’ και πάνω σε αυτό καλείται να χτίσει. Είναι μια δύσκολη περίοδος για αυτόν, όμως η στήριξη αποτελεί μονόδρομος για τον κόουτς Μπαρτζώκα μιας και ο Φαλ είναι ένα κορμί που δε θέλεις να πιέζεις με πολλές μπάλες και λεπτά. Το αν ο Μάρτιν θα έχει ανοδική πορεία μετά από αυτή την εμφάνιση, μένει να φανεί, όμως ήταν ένα βήμα προς τα μπρος.
«Καλή εμφάνιση για τον Μάρτιν μετά από καιρό»
Green light: Μετά τη φυγή και του Φέρελ, ο ΠΑΟ θα πρέπει εκ νέου να ψάξει για γκάρντ, με την ελπίδα αυτή τη φορά να ψάξει παίκτη με τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται: pass first point guard με floor general χαρακτηριστικά. Είναι φανερό ότι αυτή η ομάδα μένει πίσω, πάρα πολύ πίσω, όσο δεν υπάρχει ένας point guard που να μπορεί να φτιάξει το παιχνίδι της ομάδας και να ορίσει τον ρυθμό. Το αν ο ΠΑΟ θα βρει κάτι τέτοιο, θα κρίνει εν πολλοίς και το πώς θα συνεχιστεί η σεζόν του.
«Η ανάγκη για Point Guard είναι άμεση και καθοριστική»