Skip to main content

Red Light Green Light: Αντίθετοι ρόλοι για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Μία νίκη και μία ήττα,  ήταν ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων, στην 23η αγωνιστική της Euroleague και το «Shot Clock» γράφει για την εικόνα των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, απέναντι σε Ερυθρό Αστέρα και Μπασκόνια αντίστοιχα.

Η Ευρωλίγκα επιστρέφει στη κανονικότητα και οι δύο ομάδες της χώρας είχαν δύο δύσκολα ματς εντός έδρας. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε απέναντι στη Μπασκόνια. Πάμε να δούμε τα σημαντικά στοιχεία της αγωνιστικής.

Red light: O ΟΣΦΠ βρίσκεται σε κρίση. Αυτό ήρθε να το επιβεβαιώσει και ο αγώνας με την ΑΕΚ (παρά την νίκη) και σίγουρα ο κόουτς Μπαρτζώκας πρέπει να δει πώς μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή δείχνει να είναι η συγκέντρωση της ομάδας και των παικτών στους ρόλους τους με αρκετά νεύρα να έχουν ξεσπάσει. Η απόδοση της τελευταίας περιόδου απέναντι στην ΑΕΚ χθες ίσως είναι ένα σημείο που μπορεί να γυρίσει την κατάσταση για τους ερυθρόλευκους.

« Ο ΟΣΦΠ είναι σε κρίση και βασικό ζητούμενο είναι να ξαναβρεθούν οι ρόλοι της ομάδας»

 

Green light: Κι όμως! Στο πρώτο ματς του Γιόβιτς με τα πράσινα η ομάδα φάνηκε να κάνει το καλύτερο παιχνίδι της σεζόν! Η έλλειψη πλέιμεικερ στον ΠΑΟ ήταν τόσο μεγάλη που ένας παίκτης με την ποιότητα του Σέρβου έκανε αμέσως τη διαφορά ακόμη και αν απέχει τόσο καιρό από τους αγωνιστικούς χώρους. 23 ασίστ για 12 λάθη σε μια ομάδα σαν τον ΠΑΟ είναι ένα βήμα προς πάρα πολύ καλή κατεύθυνση.

«Ο Γιόβιτς άλλαξε εύκολα την επίθεση της ομάδας»

 

Red light: Ο Σλούκας είναι φανερό ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και ίσως είναι ένα στοιχείο που ο ΟΣΦΠ πρέπει να κρατήσει για τη συνέχεια. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να παράξει επίθεση ο ηγέτης της ομάδας είναι μοναδικός και σε μια περίοδο που τα πράγματα δε πάνε πολύ καλά, ίσως ο κόουτς Μπαρτζώκας μπορεί να απλοποιήσει την επίθεση της ομάδας αυξάνοντας το usg% του Έλληνα διεθνή και δίνοντας το υπόλοιπο βάρος στην άμυνα. Οι 76 πόντοι από τον Ερυθρό Αστέρα μέσα στο ΣΕΦ είναι πολλοί.

«Να δοθεί βάρος ξανά στην αμυντική λειτουργία»

 

Green light: Από την αρχή της σεζόν θέλαμε τους Έβανς και Γουάιτ περισσότερο στο «5» γεγονός που συνέβη στο ματς με τη Μπασκόνια και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά: o κόουτς Πρίφτης με την απουσία του Παπαγιάννη, πήγε με τα «4άρια» του περισσότερη ώρα στη θέση του ψηλού και δικαιώθηκε. Στη πραγματικότητα, αυτή η κίνηση ήταν βάσει κοινής λογικής, καθώς το spacing του ΠΑΟ ήταν συνήθως κακό.

« Καλύτερο spacing με μια μικρή διορθωτική κίνηση»

 

Red light: Πρόσφατα γράψαμε μια αναλυτική προσέγγιση για το πώς ο ΟΣΦΠ μπορεί να γίνει εκ νέου η ομάδα που πήγαινε σπουδαία στις πρώτες αγωνιστικές. Οι απουσίες λόγω του ιού έφεραν αναταραχή, αλλά αυτό είναι μια δικαιολογία για όλες τις ομάδες. Το βασικό στοιχείο είναι ότι ο ΟΣΦΠ κάνει μια κοιλιά, που αγωνιστικά δικαιολογείται. Όμως, έρχεται ένας καυτός Μάρτης και το ματς στο ΣΕΦ ήταν από τα λεγόμενα “must”. Ίσως η σπίθα του Κώστα Σλούκα μπορεί να αλλάξει τη κατάσταση και σίγουρα είναι ένας παίκτης που θα πόνταρες πάνω του.

«Ο καθοριστικός ρόλος του Σλούκα»

 

Green light: Ο ΠΑΟ αποφάσισε να διορθώσει τα βασικά του ζητήματα (spacing και playmaking) και αμέσως αναδείχθηκαν κάποιες αρετές του ρόστερ του. Πλέον, είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος στόχος στην Ευρωλίγκα, αλλά το να παίξει ωραίο μπάσκετ και να εντάξει  τους νεαρούς παίκτες του στο ροτέισον είναι μια μοναδική ευκαιρία για να χτιστεί κάτι καλό στο μέλλον.

«Αρχές και χτίσιμο για το μέλλον»