Skip to main content

Ολυμπιακός – Τα τέσσερα σημεία – κλειδιά του 1-0

Το «Shot Clock» γράφει για τον Ολυμπιακό που πέτυχε την πρώτη νίκη αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει κάτι περισσότερο.

Τον Σεπτέμβρη του 2021 ελάχιστοι περίμεναν ότι ο ΟΣΦΠ θα είναι μια από τις ομάδες που θα διεκδικούν ως φαβορί μια από τις τέσσερις πολύτιμες θέσεις του final 4. Λίγους μήνες μετά, προηγείται 1-0 έναντι της Μονακό στα play-off κάνοντας μια εξαιρετική εμφάνιση, έχοντας πλεονέκτημα έδρας και αναγκάζοντας την καλύτερη (κατά απόλυτο αριθμό) επίθεση της λίγκας να κάνει τη χειρότερη της επίδοση. Για να συμβούν όλα αυτά χρειάστηκαν 4 στοιχεία κλειδιά, τα οποία αναλύουμε στο σημερινό μας άρθρο.

#1 Η ένταση της άμυνας δίνει ρυθμό στην επίθεση

Η φιλοσοφία του coach Μπαρτζώκα είναι πάντα βασισμένη στην ένταση της άμυνας. Έτσι, παρά το κακό επιθετικό ξεκίνημα, η ομάδα ήταν πάντα συγκεντρωμένη στο στόχο. Παίζοντας επιθετικά πάνω στη μπάλα, ανεβαίνοντας ψηλά και κάνοντας τελικά 10 κλεψίματα, οι ερυθρόλευκοι οδήγησαν σε 18 λάθη τη Μονακό, αριθμός που δεν επιτρέπει σε καμία ομάδα να διεκδικήσει τη νίκη σε έναν αγώνα υψηλού επιπέδου.

 Απόλυτοι πρωταγωνιστές ήταν οι Walkup και McKissic, όπου είχαν 4 και 3 κλεψίματα αντίστοιχα, αλλά κυρίως είχαν εξαιρετική πειθαρχία στην άμυνά τους, δεν «έκλεβαν» και επιδίωκαν συνεχώς να σπάσουν τον ρυθμό του Mike James και κατ’ επέκταση όλης της Μονακό.

#2 Το δίδυμο Walkup-McKissic έκανε τη διαφορά και στις δύο πλευρές του παρκέ

Από το Δεκέμβρη και μετά, ο McKissic κάνει σχεδόν σε κάθε ματς τη διαφορά ερχόμενος από τον πάγκο. Χθες, η έντασή του και η επιθετικότητά του προς το καλάθι άνοιξαν διαδρόμους σε όλη την ομάδα, ενώ την ίδια στιγμή σούταρε 3 στα 7 τρίποντα!

Από την άλλη, ο Walkup έκανε συνολικά ένα εξαιρετικό παιχνίδι, αλλά η τρίτη περίοδός του θύμισε τις μέρες του στο κολλέγιο, όπου ήταν ο ηγέτης της ομάδας του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με 9 συνεχόμενους πόντους, που ήρθαν με 4 διαφορετικούς τρόπους, έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει (και) επιθετικά. Ένα τρίποντο από τη γωνία, ένα εκκωφαντικό κάρφωμα, ένα midrange fadeaway (!) και ένα εξαιρετικό lay-up!

#3 Η Μονακό είναι ομάδα που δεν τηρεί βασικές αρχές

Όσο επικίνδυνη και αν είναι η Μονακό και όσο εξαιρετικό ρόστερ και να έχει, η αλήθεια είναι ότι όλη της η σεζόν χαρακτηρίζεται από ένα μπάσκετ που δεν πατά στις βασικές αρχές του αθλήματος: αρχές που ισχύουν και πρέπει να τηρούνται σε κάθε επίπεδο μπάσκετ, είτε μιλάμε για μια τοπική λίγκα είτε για τους τελικούς του ΝΒΑ.

Ο Μιχάλης Στεφάνου πρόσφατα έγραφε ότι «όπως κάνουν από τον Οκτώβριο, κερδίζοντας αρχικά τον σεβασμό, στη συνέχεια το χειροκρότημα και τελικά την παραδοχή της μπασκετικής κοινότητας ότι με σταθερότητα και συνέπεια αποδίδουν ένα από τα καλύτερα μπάσκετ της Ευρώπης. Χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, πάντα με ταπεινότητα και σεβασμό, αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους». Αυτό είναι η μία αλήθεια για τη Μονακό. Η άλλη είναι ότι αυτή η ομορφιά του μπάσκετ της κρύβει μια τυχαιότητα στις κινήσεις της ομάδας με βάση τις ατομικές επιλογές παικτών. Πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε μια ομάδα με απόλυτο ηγέτη των Mike James; Χθες, οι Μονεγάσκοι πληγώθηκαν από τα fundamentals, τα οποία ο ΟΣΦΠ τηρεί ευλαβικά.

#4 Ο Κώστας Σλούκας και μια βοήθεια από την άκρη του πάγκου

Τα λόγια για τον Γιώργο Πρίντεζη περισσεύουν. Ο ΟΣΦΠ έχει την πολυτέλεια να φέρνει από τον πάγκο έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ευρωλίγκας, έναν από τους -αποδεδειγμένα- σπουδαιότερους performers σε κρίσιμες στιγμές. Χθες, ο Πρίντεζης με 12 πόντους σε 13 λεπτά ήταν καταλυτικός, έχοντας μάλιστα το απόλυτο, μιας και είχε 3/3 fg και 4/4 βολές! Από την άλλη, ο Κώστας Σλούκας είναι ο καλύτερος παίκτης της σειράς και είναι αναγκαίο να το δείχνει κάθε φορά, ώστε ο Ολυμπιακός να πάει στο final 4. Χθες είχε 10 πόντους, 6 ασίστ και ήταν και πάλι ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά στο τέμπο του αγώνα.

Υπάρχει απάντηση από τη Μονακό;

Είναι φανερό ότι η Μονακό φοβήθηκε τη παρουσία του Μουσταφά Φαλ και επέλεξε να παίξει με τον Motiejunas για πολύ ώρα στο πρώτο ημίχρονο. Τελικά, στα σημεία που κατάφεραν να επιστρέφουν για λίγο στο ματς, ήταν το pick and roll με ψηλό τον Hall που δυσκόλεψαν την άμυνα του ΟΣΦΠ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ο κόουτς Μπαρτζώκας. Παίκτες σαν τον James, Bacon και Diallo θέλουν spacing και όταν η ομάδα σουτάρει με 30% για τρεις, αυτή η ισορροπία πρέπει να έρθει από αλλού. Ο Donta Hall είναι ένας από τους καλύτερους lob catchers στην Ευρώπη, παρέχει vertical spacing  στην ομάδα και ίσως τα λεπτά του ανέβουν πάνω από τα 23’ που είδαμε στο πρώτο ματς.