Skip to main content

Ευρωμπάσκετ: Το κρισιμότερο στοιχείο για την Εθνική και έξι σχόλια για την 1η ημέρα

Το «Shot Clock» προλογίζει  την πρεμιέρα της Ελλάδας και κάνει την αποτίμηση των χθεσινών παιχνιδιών. 

 Μετά από σχεδόν ένα μήνα προετοιμασίας και με την Εθνική ομάδα να ετοιμάζεται να ριχθεί στη μάχη του Ευρωμπάσκετ, το ενδιαφέρον σε μπασκετικό επίπεδο κινείται στην κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Φέτος, με τον coach Ιτούδη στο τιμόνι, η «επίσημη αγαπημένη» είναι δεδομένα μια ομάδα με αρχές και ιδέες, με πλάνο για την σωστή αξιοποίηση των παικτών της και μπασκετικούς ρόλους.

Για περισσότερη ανάλυση, σχετικά με το ρόστερ της Εθνικής, την ανάλυση μας για το Ευρωμπάσκετ και πολλά ακόμη μπορείτε να ακούσετε το podcast μας.

Τα αρνητικά στοιχεία της Εθνικής έχουν γραφτεί ξανά και ξανά: το διαχρονικό πρόβλημα στο σουτ θα μας συντροφεύει και φέτος -και πιθανότατα για χρόνια ακόμη. Το πρόβλημα στις βολές σίγουρα θα είναι εκεί, ειδικά αν ο Γιάννης σουτάρει κάτω από 70% μιας και θα είναι ο παίκτης που θα εκτελεί τις περισσότερες βολές ανά παιχνίδι.

Στο μπάσκετ, όμως, λέμε «έλεγξε ότι μπορείς να ελέγξεις». Η Εθνική πηγαίνει στο Eurobasket ως η ομάδα με το καλύτερο αμυντικό potential, με το καλύτερο potential στα δίποντα (ειδικά με την παρουσία του Γιάννη αυτό εκτοξεύεται) και ως μια από τις πιο versatile και ικανές στο rebound ομάδα.

Τα εξαιρετικά νούμερα στο transition μόνο τυχαία δεν είναι: για να μπορέσεις να επιτεθείς στο «τοίχος» που στήνεται μπροστά στον Superstar της Εθνικής, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τρέξεις και να επιτεθείς πριν αυτό στηθεί.

Η Ελλάδα δείχνει ομάδα που θα βασιστεί στα fundamentals των παικτών της και στη δυνατότητά τους να βγάζουν γρήγορα αιφνιδιασμό, παίρνοντας ένα…boost από την παρουσία του καλύτερου transition παίκτη όλων των εποχών.

Για να είναι όμως μια ομάδα ικανή να τρέξει, πρέπει να διασφαλίζει το αμυντικό rebound. Το δίδυμο Γιάννης-Παπαγιάννης είναι πιθανότατα το καλύτερο rebounding δίδυμο του Ευρωμπάσκετ, δύο παίκτες που έχουν τα ένστικτα, το κορμί και την ικανότητα να καθαρίσουν όλα τα rebound.

Την ίδια στιγμή, το δίδυμο ψηλών μας (που όμως δεν έχει παίξει ακόμη ούτε 1 λεπτό στο παρκέ!) αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δίδυμα ψηλών που μπορεί τόσο να παρέχει rim protection, όσο και να αλλάξει στο pick and roll.

Φεύγοντας από την Εθνική, της οποίας την πορεία θα παρακολουθούμε στενά ούτως ή άλλως, ας δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία από την εντυπωσιακή πρώτη μέρα του Ευρωμπάσκετ!

1. Η Τουρκία, παρά τον εξαιρετικό προπονητή της και το καλό ρόστερ της, δείχνει ακόμη να ψάχνεται. Σε ένα ματς που οι Alperen και Korkmaz ήταν σε μέτρια μέρα, χρειάστηκε ο Shane Larkin να παίξει α λα Εφές, να σκοράρει 18 πόντους και να μοιράσει 7 ασίστ για να πάρουν τη νίκη. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ανεξήγητη επιλογή εκ μέρους των Μαυροβούνιων να παίξουν under στα σκριν έναν τέτοιο παίκτη.

2. Το Βέλγιο μπορεί να μην τρομάζει κανέναν, αλλά έδειξε ότι πρόκειται για μια ομάδα με αρχές, που μπορεί να κάνει ζημιές. Έτσι, κέρδισε την Γεωργία, που παρά τον εξαιρετικό ξανά Sandro Mamukaleshvili, έχει τεράστια έλλειψη στη θέση του «1».

 

3. Στο ματς της ημέρας, η Σλοβενία είχε σε πολύ κακή μέρα τον Λούκα Ντόνσιτς, που είχε 1/8 τρίποντα, αλλά κυρίως ήταν σα να μην είναι καθόλου συγκετρωμένος στο ματς – είχε βέβαια 10 ασίστ, γιατί παραμένει ο Λούκα.

Οι προσπάθειες των Kuzminskas και Grigonis δεν ήταν αρκετές, μιας και το star duo της Λιθουανικής Εθνικής ήταν αρκετά κακό. Οι Mike Tobey και Goran Dragic ήταν οι κορυφαίοι του ματς δέιγμα του πόσο καλή ομάδα είναι η Σλοβενία.

4. Η Γερμανία διέλυσε τη Γαλλία σε μια νύχτα που δεν είχε καν σε καλή μέρα τα μεγάλα ονόματά της. Η ομάδα του Dennis Schroeder έπαιξε -ξανά- καταπληκτική άμυνα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε για τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ο Daniel Theis, o Τhiemann και ο Voigtman ήταν όλοι τους εξαιρετικοί στην άμυνα, ενώ η επίθεση της Γερμανίας βρήκε λύση από την εξαιρετική βραδιά των Lo και Giffey για τρεις.

Το σουτ τους άνοιξε την άμυνα, ο πολύ κακός Rudy Gobert ήταν εκτός θέσης – όχι ιδιαίτερα σύνηθες- στη ρακέτα και έτσι η Γερμανία σκόραρε εύκολα, κρατώντας παράλληλα τη Γαλλία σε 14 ασίστ για 17 λάθη, με τον καλύτερο Γάλλο παίκτη, Evan Fournier  να έχει 2/10 και να είναι εκτός ματς.

Η πεντάδα με Poirier δίπλα στο Gobert σίγουρα δε βοήθησε.

 

5. Παρά τα απίθανα νούμερα του Σάσα Βεζένκοφ, η Ισπανία παρουσιάζοντας σοβαρότητα και αρχές, με τους αδερφούς Hernangomez να έχουν 29 πόντους και 13 ριμπάουντ σε 20 λεπτά μαζί, πήρε πολύ εύκολα το ματς και αναμένουμε να τη δούμε στη συνέχεια.

 

6. Με πρωταγωνιστές -όπως αναμενόταν- τους Musa και Nurkic η Βοσνία πήρε μια κρίσιμη νίκη απέναντι στην Ουγγαρία. Το δίδυμο της Βοσνίας αποτελεί μια συνεχή pick and roll  απειλή που μπορεί να παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο και να βρει διαφορετικούς τρόπους να σκοράρει.

Προς το παρόν, φαίνεται να είναι μια ομάδα που παίζει σε υψηλό σκορ, αλλά μένει να δούμε τί θα κάνει απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους.