Skip to main content

Η βαθμολογία των παικτών της Εθνικής στο Eurobasket

Το «Shot Clock» προχωρά στην αξιολόγηση των Ελλήνων διεθνών, μετά το φινάλε των υποχρεώσεων της Εθνικής μας ομάδας στο Eurobasket.

Το Ευρωμπάσκετ οδεύει προς το τέλος του και δυστυχώς, παρά τη δυναμική της ελληνικής ομάδας φέτος, ο αποκλεισμός στους «8» της διοργάνωσης από την πολύ δυνατή Γερμανία τελείωσε τα όνειρα για ένα μετάλλιο. Οι παίκτες της Εθνικής, ωστόσο, τα έδωσαν όλα και εμείς πάμε να αξιολογήσουμε την απόδοσή τους. Για να το κάνουμε αυτό φυσικά δεν αρκούν τα στείρα νούμερα, αλλά χρειάζεται να αξιολογήσουμε κάθε παίκτη με βάση το ρόλο του στην ομάδα, αλλά και το συνολικό του στάτους.

Κώστας Αντετοκούνμπο

Στα φιλικά προετοιμασίας ήταν καταπληκτικός και πρωταγωνιστούσε. Ο τραυματισμός του όμως στο ματς με τη Σερβία τον έθεσε ουσιαστικά εκτός Ευρωμπάσκετ και η συμμετοχή του στη δωδεκάδα ήταν περισσότερο δικλείδα ασφαλείας, παρά ουσιαστική επένδυση. Με 13’ συνολικά στο τουρνουά δε μπορεί να βαθμολογηθεί.

Μιχάλης Λούντζης

Τελειώνοντας του Eurobasket 2022 με 4 πόντους και 1.2 ασίστ μέσο όρο σε 9’ είναι φανερό ότι δε μπορεί να κριθεί αυστηρά. Ο guard του ΟΣΦΠ, στα 24 του, κατάφερε να μπει στη δωδεκάδα, κάνοντας μάλιστα και ένα εξαιρετικό ματς απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία με 10 πόντους και 5 ασίστ. Πλέον είναι δεδομένο ότι ο Λούντζης πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν έτοιμος παίκτης και όχι σαν ταλέντο και μόνο έτσι θα μπορέσει να βοηθήσει την Εθνική τα επόμενα χρόνια.

Βαθμολογία: 6/10

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Ξεκίνησε βασικός στα πρώτα παιχνίδια και είχε μερικές καταπληκτικές στιγμές. Ιδιαίτερα στο ματς με την Κροατία ήταν καθοριστικός. Όσο περνούσε το τουρνουά η απόδοσή του έπεφτε και μειωνόταν ο ρόλος του λόγω της επιστροφής του Γιώργου Παπαγιάννη. Είναι από τους παίκτες που θα λέγαμε ότι ο coach Ιτούδης δεν εκμεταλλεύτηκε όσο καλά μπορούσε, μιας και ειδικά στο ματς με τη Γερμανία θα μπορούσε να δώσει λύσεις ως defensive stopper.

Βαθμολογία: 6/10

Δημήτρης Αγραβάνης

Το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν καθοριστικό για τον Αγραβάνη. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και του Προμηθέα εδραιώθηκε στο ροτέισον, σκόραρε 6.3 πόντους και έπαιρνε 3.3 ριμπάουντ ανά 18 λεπτά αγώνα που αγωνιζόταν, σουτάροντας με 50% για τρεις. Υπήρξαν ματς που ο ύψους 2.08μ. Power Forward ήταν από τους κορυφαίους της Εθνικής και αντιλαμβανόταν πλήρως το ρόλο του. Παρά την πολύ θετική παρουσία του, τα λεπτά του μειώθηκαν, παρότι ήταν ξεκάθαρο ότι στο ματς με τη Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο. Με βάση το ρόλο του και τις απαιτήσεις για αυτόν ήταν αντικειμενικά πολύ καλός.

Βαθμολογία: 8/10

Ιωάννης Παπαπέτρου

Αντίθετα με τους παραπάνω παίκτες, ο Ιωάννης Παπαπέτρου αναμενόταν να είναι ένα κρίσιμο γρανάζι για την εθνική σε άμυνα και επίθεση. Είτε λόγω του τραυματισμού του είτε λόγω αδυναμίας να αντιληφθεί πλήρως το ρόλο του, ο παίκτης της Παρτιζάν είχε ένα πολύ κακό τουρνουά. Σε 19 λεπτά αγώνα μέτρησε μόλις 4.7 πόντους και 2 ριμπάουντ ανά αγώνα σουτάροντας 20% για τρεις και 31% εντός πεδιάς! Από τα τουρνούα που ένας παίκτης του επιπέδου του, θα πρέπει να αφήσει μια για πάντα πίσω του.

Βαθμολογία: 4/10

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

Ξεκίνησε το τουρνουά όντας στην άκρη του πάγκου, κέρδισε το ρόλο του σταδιακά και έφτασε στα δύο κρίσιμα ματς των πλέι-οφ να είναι ίσως ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της Εθνικής. Ο Λαρεντζάκης έκανε τα πάντα σωστά – όσα μπορούσε, όσα του ζητήθηκαν και ίσως άλλα τόσα. Η συγκινητική του προσπάθεια απέναντι στη Γερμανία με 18 πόντους σε 17’ και +13 σε ένα ματς που η Εθνική έχανε συνεχώς μιλά από μόνη της. Ήταν από τους λόγους που το ματς με τη Τσεχία γύρισε, σούταρε 42% για τρεις στο τουρνουά, κέρδιζε επιθετικά φάουλ, έκανε 1.1 κλέψιμο ανά ματς και αποδείχθηκε ο τέλειος παγκίτης – που για να είμαστε ειλικρινείς, μιας και τον έχουμε κριτικάρει αρκετά, ίσως τελικά να έπρεπε να έχει μεγαλύτερο ρόλο δίπλα στον Γιάννη, μιας και φαινόταν να αντιλαμβάνεται τί πρέπει να κάνεις δίπλα σε έναν τόσο μεγάλο παίκτη.

Βαθμολογία: 9/10

Γιώργος Παπαγιάννης

Δυστυχώς, για την Εθνική και για τον ίδιο, ένας από τους καλύτερους Center του Ευρωπαϊκού μπάσκετ δεν ήταν έτοιμος 100% για το τουρνουά. Η παρουσία του περιορίστηκε σε 17 λεπτά ανά αγώνα, όπου προλάβαινε να έχει 7 πόντους και 3.5 ριμπάουντ, αλλά ο ψηλός του ΠΑΟ φαινόταν εκτός ρυθμού, χωρίς να είναι ο εαυτός του. Η δικαιολογία του είναι υπαρκτή και αναμένουμε του χρόνου, να είναι δίπλα στο Γιάννη, ένας πρωταγωνιστής για την Εθνική.

Βαθμολογία: 6/10

Νικ Καλάθης

Ο σταρ της Φενέρ έκανε ένα μέτριο τουρνουά. Δεν ήταν κακός σε καμία περίπτωση, αλλά δεν ήταν ο domimant guard που έχουμε γνωρίσει και είδαμε ξεκάθαρα στο ματς με τη Τσεχία όπου κυριάρχησε με 14 πόντους, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ. Ο βετεράνος Point Guard εμφανίστηκε για πρώτη φορά κακός στην άμυνα, οι αδυναμίες του στο σκοράρισμα τον έκαναν μερικές φορές «Unplayable» δίπλα στον Γιάννη και το ταίριασμα του με τον Κώστα Σλούκα έμοιαζε συχνά αδύνατο.

Βαθμολογία: 6.5 /10

Tyler Dorsey

Ο 2-way παίκτης των Mavericks αποτελεί ένα σημαντικό παίκτη για την Εθνική, μιας και δίνει μια σημαντική διάσταση μέσω του σουτ του και της ικανότητάς του να σκοράρει. Έτσι, μας ζέστανε για τα καλά με δύο καταπληκτικά ματς στην αρχή του τουρνουά. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και ειδικά τα δύο ματς με Τσεχία και Γερμανία ήταν δύσκολα, μιας και η άμυνά του εκτέθηκε σε τεράστιο βαθμό. Ωστόσο, ο Tyler Dorsey τελειώνει το τουρνουά με 13.6 πόντους, με 2 τεράστια ματς και 40% για τρεις και για να είμαστε δίκαιοι, αυτό έπρεπε να κάνει, αν και στα κρίσιμα ματς δεν ήταν ο εαυτός του.

Βαθμολογία: 8/10

Κώστας Σλούκας

Όποιος μας διαβάζει τακτικά, γνωρίζει ότι θεωρούμε τον Κώστα Σλούκα έναν πραγματικά σπουδαίο guard, έναν παίκτη που κάθε χρόνο είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το MVP της Ευρωλίγκας και έναν guard που στα χαρτιά τουλάχιστον ταιριάζει γάντι με το στυλ παιχνιδιού του superstar της Εθνικής μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο. Για να μην πολυλογούμε, ο Σλούκας μπαίνοντας στο τουρνουά, ήταν  ο αδιαμφησβήτητος δεύτερος καλύτερος παίκτης της Εθνικής -και ακόμα είναι. Απλά δυστυχώς δε το έδειξε. Ίσως ο τραυματισμός του τον άφησε εκτός ρυθμού και ίσως η συνύπαρξή του τόσο με τον Γιάννη, όσο και με τον Νίκ Καλάθη του πήραν πολλά από τα καθήκοντά του και έτσι και πολλά από τα θετικά του στοιχεία. Η άμυνά του στο ματς με τη Γερμανία πόνεσε την Εθνική, ενώ η διαστακτικότητα του στην επίθεση ήταν κάτι που δε περιμέναμε. Ο Σλούκας για άλλη μια φορά ήταν αποτελεσματικός ως σκόρερ, είχε 10 πόντους με 50% fg και 47% για τρεις και μοίραζε 3 ασίστ ανά ματς, αλλά δε μπόρεσε να είναι το ξεκάθαρο νούμερο 2 της Εθνικής κάτι που η ποιότητά και η εμπειρία του ξεκαθάριζαν ότι θα έπρεπε να είναι. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη φάση της καριέρας του, ο Σλούκας είναι αρκετά καλύτερος παίκτης από τον Νικ και πρέπει και η διαχείρισή του να είναι τέτοια.

Βαθμολογία: 6.5/10

Κώστας Παπανικολάου

Στη περίπτωσή του, ας μη κοιτάξουμε στατιστικά, αν και με 7 πόντους και 5.5 (!) ριμπάουντ ξεχώρισε. Αν σούταρε και καλύτερα από το 33% για τρεις, θα μιλούσαμε για την τέλεια εκδοχή ενός 3 & D παίκτη δίπλα στον Γιάννη. Ο Παπανικολάου έκανε ένα από τα καλύτερα τουρνουά από ρολίστα που έχουμε δει για την Εθνική εδώ και πολλά χρόνια. Εξαιρετικός στην άμυνα -παρότι τα πόδια του έχουν βαρύνει- εξαιρετικός στα κοψίματά του στην επίθεση. Δυστυχώς, το μοναδικό μέτριο ματς του έγινε στους «8». Είναι κρίσιμο για τον αρχηγό της Εθνικής να συνεχίσει να προσέχει το σώμα του και το παιχνίδι του, όπως κάνει μέχρι σήμερα, γιατί τα χαρακτηριστικά του είναι κρίσιμα για την Εθνική σε μπασκετικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο. Δίπλα σε κάθε Γιάννη και Ντόνσιτς, θέλεις δίπλα έναν Παπανικολάου.

Βαθμολογία: 9/10

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Λένε ότι το πιο δύσκολο πράγμα στο μπάσκετ είναι να σε θεωρούν όλοι τον καλύτερο και να πρέπει να το αποδείξεις. Ο Γιάννης, παρότι δε κατάφερε να μας οδηγήσει στα μετάλλια, έκανε ένα θρυλικό τουρνουά και γίνεται ο πρώτος Έλληνας μετά τον Νίκο Γκάλη που τελειώνει το τουρνουά ως 1ος σκόρερ με το εκκωφαντικό 29.3 πόντους σε 28.3 λεπτά, ενώ την ίδια στιγμή είναι 6ος σε ριμπάουντ και 11ος σε ασίστ. Μιλάμε για ιστορικές επιδόσεις που μόνο ένας τέτοιου επιπέδου παίκτης θα μπορούσε να δώσει. Το να έχουμε έναν τέτοιο παίκτη στην Εθνική είναι ευχή. Αλλά οφείλουμε πάντα να χτίζουμε σωστά το πλάνο και τη δομή μιας ομάδας που με αυτόν, πάντα έχει μια ευκαιρία να κερδίσει.

Βαθμολογία: 9.5/10