Skip to main content

Τέσσερα στοιχεία που έδειξαν τη διαφορά επιπέδου μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Η ανάλυση του τελικού του Super Cup από το "Shot Clock".

Ο τελικός του Super Cup Ελλάδος ήταν το πρώτο ουσιαστικό τεστ των δύο αιωνίων και το τέλος του αγώνα βρήκε την ομάδα του Ολυμπιακού να είναι νικήτρια με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να προσθέτει στο βιογραφικό του έναν τίτλο που του έλειπε, τους ερυθρόλευκους να φαίνονται έτοιμοι για την δύσκολη συνέχεια και τον ΠΑΟ να προσπαθεί να βρει απαντήσεις χτίζοντας μια νέα ομάδα. Παρά το γεγονός ότι το ματς ήταν διαφορετικό από τα περσινά, τα σημεία που το έκριναν έχουν κοινά χαρακτηριστικά και για αυτό αξίζει μια ματιά στο πώς ο ΟΣΦΠ κατάφερε να επικρατήσει για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

#1 Η διαφορά στο rebound είναι ζήτημα ταυτότητας

Πρόσφατα ο coach Μπαρτζώκας δήλωσε ότι το rebound και το spacing θα είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά που θα επιδιώξει να έχει στην ταυτότητά της η ομάδα του. Ο ΟΣΦΠ έχει στο ρόστερ του 3 εκ των κορυφαίων rebounder στην Ευρώπη στο πρόσωπο των Βεζένκοφ, Μπολομπόι και Φαλ και όπως είδαμε χθες η παρουσία τους ήταν καθοριστική καθώς οι 3 τους είχαν συνολικά 25 ριμπάουντ, σχεδόν όσα όλη η ομάδα του ΠΑΟ συνολικά (28)! Παρά τις προσπάθειες του Γιώργου Παπαγιάννη στο συγκεκριμένο τομέα (9 ριμπάουντ), φάνηκε να είναι για άλλη μια φορά ολομόναχος κάτι που τον έφθειρε ψυχικά και σωματικά. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι φέτος θα είναι μια ομάδα που πολύ δύσκολα θα τη κερδίσεις σε αυτόν τον τομέα.

 

#2 Η ικανότητα στη δημιουργία των δύο ομάδων βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο

Η διαφορά των δύο ομάδων στο να παράγουν ποιοτικότερες προσπάθειες και να έχουν καλύτερη χημεία στον τρόπο εκδήλωσης της επίθεσης ήταν ήδη γνωστή και η απουσία του Nate Wolters θα την έκανε ακόμη πιο εμφανή. Έτσι και έγινε. Οι ερυθρόλευκοι με 18 ασίστ (που θα ήταν πολλές παραπάνω αν δε σούταραν μόλις 7/29 τρίποντα, η πλειοψηφία των οποίων ελεύθερα) έπαιξαν όμορφα ανά διαστήματα και δεν προβληματίστηκαν επιθετικά. Κλειδί σε αυτή τη προσπάθεια ήταν τόσο η δυνατότητα της ομάδας να μοιράζει τη μπάλα, όσο φυσικά και το να βρίσκει πολλούς διαφορετικούς δημιουργούς: τον Κώστα Σλούκα από το pick and roll, τον Walkup μέσα στο flow της επίθεσης και τον Fall κάτω από τη μπασκέτα.

#3 Η ρακέτα του Ολυμπιακού είναι κορυφαία

Ο Γιώργος Παπαγιάννης γνωρίζουμε ότι είναι παίκτης πολύ υψηλού επιπέδου και παρότι ο τραυματισμός του φαίνεται ακόμη να τον επηρεάζει, ήταν και χθες ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟ. Το δύσκολο όμως ήταν ότι ήταν ολομόναχος απέναντι σε μια ρακέτα που είναι μέσα στις 3 κορυφαίες της Ευρώπης. Το βασικό χαρακτηριστικό των ψηλών του ΟΣΦΠ είναι ότι είναι versatile, μπορεί δηλαδή να επιδράσει στο παιχνίδι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Από τη μια, ο Σάσα Βεζένκοφ που μπορεί να σκοράρει από παντού, ενώ από την άλλη ο Φαλ παρέχει εξαιρετικό παιχνίδι στο ποστ και ο Μπολομπόι –όπως είχαμε γράψει- είναι elite pick and roll παίκτης. Χθες είδαμε κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

 

#4 Ο ΠΑΟ δεν έβρισκε σκορ

Όταν πρώτος σκόρερ της ομάδας σου είναι ο άσσος σου με 12 πόντους σε 10 προσπάθειες, καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πήγε καλά. Ο ΠΑΟ φάνηκε βραχυκυκώμένος, ο Γκριγκόνις είχε 0/9 σουτ και ήταν εκτός ματς και η αδυναμία του ΠΑΟ σε στοιχεία όπως η ικανότητα των παικτών να δημιουργούν το δικό τους σουτ φάνηκε ξεκάθαρα. Για να είμαστε πιο ξεκάθαροι όμως, το rotation του coach Ράντονιτς έδειχνε σα να ψάχνει ακόμα την ομάδα, πράγμα λογικό όταν μιλάμε για ένα ρόστερ που μόλις χτίστηκε. Ωστόσο, οι αλλαγές ήταν συχνές, τα σχήματα πολλά και ο ρυθμός είναι λογικό να χανόταν συνεχώς, ειδικά όταν απέναντί σου έχεις μια άμυνα πολύ υψηλού επιπέδου.

Το πρώτο ματς –από τα πολλά- των αιωνίων αντιπάλων έφτασε στο τέλος του και οι ερυθρόλευκοι επιβεβαίωσαν –για αρχή- ότι η διαφορά αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη. Ωστόσο, τα σημαντικά ματς και για τις δύο ομάδες ξεκινούν σύντομα, με την Ευρωλίγκα να ξεκινά και εμείς να ανυπομονούμε να τη σχολιάζουμε μαζί σας στις live εκπομπές του Superbasket.gr.