Ένας λόγος ανησυχίας για κάθε ομάδα της Euroleague πριν τη διαβολοβδομάδα
Από το κακό ξεκίνημα Μιλάνο, Παναθηναϊκού, μέχρι τις λεπτομέρειες των πρωτοπόρων Φενέρ, Ολυμπιακού, το «Shot Clock» θέτει ένα ερώτημα στους 18 μονομάχους.
Η Ευρωλίγκα έχει ένα ιστορικά ανατρεπτικό ξεκίνημα και όπως είναι λογικό καμία -ή σχεδόν καμία- ομάδα δε κατάφερε να ξεφύγει από τα πράγματα που μπορούν να φέρουν ανησυχία στους φίλους της. Ας δούμε, συνοπτικά, τον σημαντικότερο λόγο ανησυχίας για κάθε ομάδα της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης:
Ερυθρός Αστέρας: Ο ρόλος του Petrusev
Μιλώντας για τον Ερυθρό Αστέρα, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για την χειρότερη ομάδα της λίγκας με διαφορά. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσαμε να θέσουμε πολλά ερωτήματα και λόγους ανησυχίας, μέσα σε αυτούς και το προπονητικό πρόγραμμα στρατιωτικού τύπου του coach Ivanovic.
Mike James wouldn’t be a fan of Dusko Ivanovic’s training regime 👀 pic.twitter.com/9D0APxlA2y
— BasketNews (@BasketNews_com) November 17, 2022
Ωστόσο, θα σταθούμε στην απόδοση του Petrusev, ενός παίκτη που μόλις μερικά χρόνια πριν έδειχνε ακόμη και NBA potential, όμως φαίνεται ότι δεν έχει κάνει το βήμα στη καριέρα του. Φέτος με μόλις 7.1 πόντους και 4.8 ριμπάουντ σε καμία περίπτωση δε κάνει τη διαφορά.
Παναθηναϊκός: δυστυχώς, οι αριθμοί λένε την αλήθεια
Ας δούμε για αρχή το γράφημα του 3stepsbasket. Όπως βλέπουμε, η ομάδα του coach Ράντονιτς είναι στη δυσάρεστη θέση να είναι από τις ομάδες που αποτυπώνουν στατιστικά την βαθμολογική τους κατάσταση. Με ρεκόρ 2-6, ο ΠΑΟ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί μιας και βρίσκεται στο πολύ μικρό group ομάδων με κακή επίθεση και κακή άμυνα. Ο Bacon έχει φέρει χαμόγελα στους φίλους της ομάδας λόγω της ποιότητας του, ο Παπαγιάννης έχει ανέβει σταδιακά, αλλά το καλοκαιρινό οικοδόμημα δεν ήταν αρκετά καλό εξ’αρχής. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει ακόμη την ταυτότητά του σε καμία από τις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ υπάρχει αστάθεια όσον αφορά την φυσιογνωμία και τους στόχους της ομάδας στο μέλλον. Ο αρχικός σχεδιασμός έδειξε μια προσπάθεια για να χτιστεί μια ομάδα για το μέλλον, όμως οι αμέσως επόμενες κινήσεις με αποκορύφωμα φυσικά τις κινήσεις για παίκτες όπως ο Ponitka και ο Βacon δείχνουν ότι τα μάτια είναι στραμμένα προς τη διεκδίκηση των play-off. Ποιο από όλα όμως είναι η πραγματική κατεύθυνση; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί πιθανώς τους επόμενους μήνες.
Μπάγερν Μονάχου: τα ροτέισον του coach Τρινκιέρι
Εδώ και χρόνια, η Γερμανική ομάδα πορεύεται με ηγέτη τον ίδιο της τον προπονητή. Στην περίπτωση του coach Trinkieri μιλάμε για έναν ικανότατο προπονητή που χτίζει ομάδες έτοιμες να κάνουν την υπέρβαση. Φέτος όμως είναι ο ίδιος που δείχνει να μη ξέρει πώς ακριβώς να διαχειριστεί ένα -για να είμαστε ειλικρινείς- αξιοπρεπέστατο ρόστερ. Οι χρόνοι των παικτών αλλάζουν σε κάθε ματς, οι 5άδες επίσης, το ροτέισον είναι ίσως πιο ανοιχτό από όσο πρέπει και η γερμανική ομάδα μοιάζει περισσότερο με ομάδα στα τέλη του Αυγούστου, παρά με ομάδα που θέλει να μπει στην 8αδα.
Βιλερμπάν: Ζητείται σκόρερ
Όσο καλός και αν είναι ο Νάντο Ντε Κολό και όσο σπουδαία σεζόν και αν κάνει ο Φαλ, η Βιλερμπάν είναι μια ομάδα που με 102.3 στο Offensive Rating της δε μπορεί να τρομάξει κανέναν. Ο Obasohan κάνει μια αξιοπρεπή rookie σεζόν, αλλά ο ρόλος του σκόρερ για τον οποίο ήρθε σίγουρα δεν έχει καλυφθεί μιας και σουτάρει με 28% για τρεις και μόλις 44% για δίποντα. Έτσι, η γαλλική ομάδα μοιάζει αβοήθητη επιθετικά κάτι που θα πρέπει άμεσα να λύσει.
Αρμάνι Μιλάνο: Η επίθεση είναι ιστορικά μεγάλο πρόβλημα
Για να βρούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που μια ομάδα με τόσο γεμάτο και δυνατό ρόστερ κατάφερε να έχει τόσο κακή επίθεση, θα πρέπει να ψάξουμε πάρα πολύ και ίσως να μη το βρούμε ποτέ! Η Αρμάνι έχει τη χειρότερη επίθεση της Ευρωλίγκας, κάνει πάρα πολλά λάθη, είναι αργή και φαίνεται να μην έχει ρόλους. Έτσι, η εξαιρετική της άμυνα πάει περίπατο και μια ομάδα που πολλοί θεωρούσαν φαβορί, βρίσκεται με ρεκόρ 3-5, χωρίς καν να έχει μπει στο δύσκολο κομμάτι του προγράμματός της.
Αναντόλου Εφες: Υπάρχει ζωή χωρίς τον Shane Larkin;
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης και απόλυτη κυρίαρχος της τελευταίας τριετίας έχει ξεκινήσει με 5 ήττες και 3 νίκες. Βέβαια, αφενός έχει παίξει αρκετά δύσκολα ματς, αφετέρου η εικόνα της στα περισσότερα παιχνίδια δεν ήταν τόσο ανησυχητική! Ο λόγος; Μα φυσικά, όπως κάθε χρόνο, η ομάδα του coach Αταμάν δείχνει να φορμαρίζεται στο δεύτερο μισό της σεζόν. Βέβαια, κάποια ματς χάθηκαν στο τέλος και όλοι ξέρουμε πώς η απουσία ενός παίκτη όπως ο Larkin ίσως θα μπορούσε να αλλάξει την μοίρα τέτοιων παιχνιδιών. Ότι και να γράψουμε όμως ίσως είναι περιττό, μιας και στο ρόστερ υπάρχουν οι κύριοι του γραφήματος που αλιεύσαμε από το Basket Data Scouting.
Άλμπα Βερολίνου: Πώς θα συνδυαστεί το όμορφο μπάσκετ με το αποτελεσματικό;
Μετά το απίθανο ξεκίνημα της, η Άλμπα μετρά 5 συνεχόμενες ήττες παρότι η άμυνά της είναι εξαιρετική στα περισσότερα ματς! Την ίδια στιγμή, η επίθεση της παράγει συνεχώς όμορφες φάσεις, όντας 1η σε ασίστ στη λίγκα με πρωταγωνιστή σε αυτόν τον τομέα τον Sikma. Δυστυχώς όμως, η Άλμπα δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για να μπορέσει να μετουσιώσει τις αρχές της σε νίκες και έτσι οι ήττες είναι αναπόφευκτες.
Βαλένθια: πώς θα ήταν η ζωή με έναν σταρ στο ρόστερ;
Η Βαλένθια, από κάθε άποψη, είναι (ακόμη μια) ομάδα-έκπληξη της διοργάνωσης μιας και έχει 4 νίκες και 4 ήττες, με κάποιες από τις ήττες να έρχονται κυριολεκτικά στον πόντο απέναντι σε δυνατές ομάδες. Ο Chris Jones είναι καταπληκτικός, αλλά ακόμη δε μπορεί να θεωρηθεί παίκτης που μπορεί να πάρει πάνω του πολλούς συνεχόμενους αγώνες σε αυτό το επίπεδο.
Μέχρι λοιπόν να καλυφθεί αυτό το κενό στο ρόστερ, αναμένουμε η Ισπανική ομάδα να χάσει κάποια κρίσιμα παιχνίδια.
Μακάμπι Τελ-Αβίβ: Κάποιος να ηγηθεί της άμυνας
Η Μακάμπι φέτος έχει ένα γεμάτο και πλούσιο ρόστερ που με το γρήγορό της μπάσκετ έχει καταφέρει να κερδίσει αρκετά ματς. Ηγέτες σε αυτή τη προσπάθεια είναι οι ταλαντούχοι και πληθωρικοί guard της, Lorenzo Brown και Wade Baldwin, που μαζί μετρούν 31 πόντους και 11 ασίστ μέσο όρο! Τί γίνεται όμως με την άμυνά της; Χωρίς κάποιον defensive anchor, ο coach Κάτας ψάχνει λύσεις σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: πώς από ομάδα G- League η Μακάμπι θα γίνει ομάδα Ευρωλίγκας.
Βίρτους Μπολόνια: Υπάρχει νούμερο 1 στην επίθεση;
Η Μπολόνια βρίσκεται στο 4-4 καθαρά και μόνο λόγω της καταπληκτικής της άμυνας, η οποία αποτελεί ακόμη ένα παράσημο του Sergio Scariolo. Όμως, επιθετικά, παρά την πληθώρα ικανών παικτών, κανείς δε φαίνεται να έχει τον ρόλο ή και την άνεση να τραβήξει μπροστά την ομάδα. Σπάνια βλέπουμε κάποιος να σκοράρει πολλούς πόντους, ενώ ο Lundberg είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας με 11 μόλις πόντους μέσο όρο!
Παρτιζάν Βελιγραδίου: Το βάθος στον πάγκο είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας
Η Παρτιζάν αποτελεί μια ομάδα που επέστρεψε στην Ευρωλίγκα και θέλει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν από φέτος. Λίγο η παρουσία του κορυφαίου προπονητή στην ιστορία της διοργάνωσης, λίγο το πλούσιο ταλέντο των παικτών και φυσικά η ιστορία της ομάδας έχουν κάνει τους οπαδούς να γεμίζουν το γήπεδο, δημιουργώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα.
Average #EuroLeague attendance this season 🙌
— BasketNews (@BasketNews_com) November 16, 2022
🇷🇸 Partizan: 16,103
🇱🇹 Zalgiris: 13,695
🇹🇷 Anadolu Efes: 13,679
🇮🇹 Milan: 10,369
🇮🇱 Maccabi: 10,359
🇩🇪 ALBA: 9,594
🇹🇷 Fenerbahce: 9,550
🇬🇷 Olympiacos: 7,482
🇪🇸 Real Marid: 7,374
🇷🇸 Crvena Zvezda: 7,263
Continued... ⬇️
Παρά την απίστευτη επίθεση της ομάδας, στην οποία 5 παίκτες (!) (Punter, LeDay, Lessort, Exum, Nunnaly) έχουν πάνω από 10 πόντους μέσο όρο σκοράροντας με κάθε τρόπο, το βάθος στον πάγκο δημιουργεί ερωτηματικά μιας και οι παίκτες κουράζονται και η ένταση στην άμυνα πέφτει. Η επιστροφή του Smailagic ίσως δώσει σημαντικές βοήθειες, αλλά μια προσθήκη στο «4» μοιάζει επιτακτική.
Μπασκόνια: Μετά τους Thompson- Howard τί;
Η Μπασκόνια έχει ξεκινήσει δυναμικά δείχνοντας σε όλους ότι είναι ένα εξαιρετικό προτζεκτ. Η επίθεση της βγάζει φωτιές, ο Thompson είναι καταπληκτικός, ο Howard σκοράρει ασταμάτητα και όλα βαίνουν καλώς μέχρι εκεί. Μετά από αυτό όμως; Το ροστερ είναι μέτριο και κακά τα ψέματα δε δείχνει με ομάδα που θα καταφέρει να κρατήσει το ρεκόρ της ψηλά.
Ζαλγκίρις: Υπάρχει αρκετό ταλέντο για να διατηρηθεί ψηλά στη βαθμολογία;
Χωρίς καμία υπερβολή: η Ζαλγκίρις είναι η ομάδα που έχει ξεπεράσει τον εαυτό της όσο καμία! Έχει 5 νίκες και 3 ήττες και ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι συνδυάζει την εξαιρετική της άμυνα με τη χημεία των παικτών της στην επίθεση. Ωστόσο, όπως έχουμε αναλύσει από την αρχή της σεζόν, αυτό το ρόστερ είναι αδύναμο και το μπάτζετ είναι χαμηλό. Θα μπορούσαμε να δούμε μια τόσο μεγάλου επιπέδου έκπληξη ή η αντικειμενική κούραση και το δύσκολο πρόγραμμα θα λυγίσουν το εγχείρημα των Λιθουανών;
Μπαρτσελόνα: Πώς θα επηρεάσει την ομάδα η επιστροφή του απόλυτου σταρ της;
Η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα με εξαιρετικό ρόστερ, με παίκτες με παραστάσεις και ποιότητα σε κάθε θέση. Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα, οι νίκες έχουν φέρει πολύ καλό κλίμα και ο coach Saras έχει κερδίσει χρόνο για να χτίσει την ομάδα στα πρότυπά του. Όμως, η επιστροφή του Μίροτιτς, ενός εκ των κορυφαίων παικτών στην Ευρώπη, που δεδομένα θέλει μεγάλο ρόλο και usg%, μπορεί να ταράξει τις ισορροπίες σε μια ομάδα που καταφέρνει με τόσο ταλέντο να βγάζει ως #1 επιλογή της τον Νίκολας Λαπροβίτολα, που είναι φέτος καταπληκτικός και μετρά 15.5 πόντους ανά παιχνίδι.
Ρεάλ Μαδρίτης: Μπορεί αυτή η περιφερειακή γραμμή να σηκώσει το βάρος;
Αν κανείς δει το ρόστερ της Ρεάλ, θα καταλάβει εξ’αρχής ότι μιλάμε για μια από τις πιο γεμάτες ομάδες των τελευταίων ετών. Η γραμμή ψηλών είναι γεμάτη με σπουδαίους Center και Forward στην καλύτερη τους ηλικία, στα forwards έχει παίκτες που μοιράζονται το χρόνο ενώ σε άλλες ομάδες θα έπαιζαν 30 λεπτά! Κι όμως.. Φτάνοντας στην περιφέρεια, θα δει κανείς τα μεγαλύτερα ονόματα του ρόστερ, τεράστιους παίκτες, που βρίσκονται πλέον στη δύση της καριέρας του. Μπορεί ο Σέρχιο Ροντρίγκεζ και ο Γιούλ να σηκώσουν το βάρος φτάνοντας την ομάδα ως το final 4; Φέτος μετράνε μαζί 9.2 πόντους και 7.9 ασίστ, αριθμοί που σίγουρα δεν αντιστοιχούν στα βασικά γρανάζια μιας ομάδας που θέλει να σηκώσει το τρόπαιο της Ευρωλίγκας.
Μονακό: Είναι ο καιρός του Mike James;
Το καλοκαίρι η Μονακό φάνηκε να κάνει την μια καλή μεταγραφική κίνηση μετά την άλλη. Λίγους μήνες μετά αποδεικνύεται ότι κάθε κίνηση ήταν όσο καλή φανταζόμασταν και ίσως λίγο παραπάνω! Τα ερωτήματα και οι ανησυχίες δεν υπάρχουν για μια ομάδα που καταφέρνει να παίξει μπάσκετ στο δικό της ρυθμό, να τρέξει το γήπεδο, να παίξει εξαιρετική άμυνα και φυσικά να βασιστεί στις πλάτες ενός παίκτη που σκοράρει 18.8 πόντους ανά παιχνίδι! Ο Mike James είναι πιο ώριμος από ποτέ και σουτάρει με το μυθικό 67% από τη περιοχή του midrange. Οπότε το ερώτημα είναι για πόσο μπορεί να δείχνει ότι είναι πλέον σταθερά σε αυτό το πραγματικά σπουδαίο επίπεδο.
Ολυμπιακός: Ο ρόλος του Canaan
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν και το μεγαλύτερο ερώτημά του ήταν η αμυντική του λειτουργία, την οποία αναλύσαμε πρόσφατα στο Shot Clock Euroleague Show. Πλέον, φαίνεται τα πράγματα να έχουν διορθωθεί με δύο εξαιρετικές αμυντικές εμφανίσεις απέναντι σε Παρτιζάν και Μπάγερν. Η συζήτηση όμως που έχει απασχολήσει πολύ τους ερυθρόλευκους συνεχίζει: είναι ο Canaan η σωστή επιλογή για τη θέση «2»; Θα μπορέσει κάποια στιγμή να προσαρμοστεί στο νέο του ρόλο; Ο Αμερικάνος guard, που είναι δεδομένα ένας ποιοτικός παίκτης, φαίνεται διστακτικός στο να μπορέσει να επιδράσει στο παιχνίδι έχοντας χαμηλό usage rate με τη μπάλα στα χέρια. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε το Shot Chart του ερυθρόλευκου guard στην περσινή Unics στην Ευρωλίγκα. Ο Canaan μετρούσε 11.8 πόντους, σουτάροντας 41% για τρεις, όντας καταπληκτικός τόσο σε catch and shoot από τις γωνίες όσο και μετά από pick and roll από τις 45. Το γεγονός ότι είχε τη μπάλα στα χέρια του (24.6% usage rate), του επέτρεπε να βρει ρυθμό και να πάρει τις προσπάθειες του (5.8 προσπάθειες για τρεις).
Φέτος στον Ολυμπιακό οι ανάγκες είναι διαφορετικές. To usg% του είναι στο 21% και το volume του πολύ χαμηλότερο. Το αποτέλεσμα είναι ο ίδιος να μη μπορεί να βρει ρυθμό και αυτό είναι κάτι που φαίνεται ακόμη και στα ματς που είναι καλός, μιας και ξεκινά δυνατά στα τελευταία παιχνίδια, αλλά με την πάροδο του χρόνου η απόδοσή του πέφτει.
Το αν και κατά πόσο θα παραμείνει η απόδοσή του σε αυτό το επίπεδο θα κρίνει πολλά για την πορεία της ομάδας του coach Μπαρτζώκα.
Φενέρμπαχτσε: Μπορεί ο Carsen Edwards να λάμψει;
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και το ερώτημα που τίθεται για τον Edwards είναι ίσως υπερβολικό. Είναι ένας παίκτης που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και παρότι δεν είναι πολύ επιδραστικός ήδη έχει μερικά εξαιρετικά ματς και έρχεται από ένα ματς όπου είχε 14 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 6 στα 10 σουτ και +23 στο +/-! Αν αυτή είναι η ανησυχία σου στα τέλη Νοέμβρη στην Ευρωλίγκα είσαι σε πολύ καλό δρόμο! Η ομάδα του coach Ιτούδη παίζει φανταστικά και στις δύο πλευρές του παρκέ, έχει χτίσει ένα καταπληκτικό σύνολο και αυτή τη στιγμή είναι ένα σκαλί πάνω από τον ανταγωνισμό της.