Skip to main content

Η σημασία του να έχεις έναν Elite παίκτη στο ρόστερ σου

Το «Shot Clock» αναλύει το πώς ο Ντουέιν Μπέικον αλλάζει όλη την ταυτότητα του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν με πολύ κακό τρόπο. Ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να κριτικάρει πολύ έντονα τον οργανισμό και τους παίκτες, γεγονός λογικό αν σκεφτεί κανείς τα αποτελέσματα. Kι όμως, μετά το σερί τριών νικών στην Ευρωλίγκα, το κλίμα βελτιώνεται σταδιακά και μια ενδεχόμενη νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό τη Δευτέρα ίσως είναι το καθοριστικό στοιχείο που θα αλλάξει τη σεζόν της ομάδας του κόουτς Ράντονιτς. Στην εκπομπή μας Shot Clock Euroleague Show αναλύσαμε το γιατί ο ΠΑΟ έχει αλλάξει στα τελευταία ματς και στο σημερινό άρθρο επιχειρούμε μια εις βάθος προσέγγιση του πώς, η παρουσία του Bacon, ενός παίκτη που είναι δεδομένα μέσα στους 5-6 καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκας, αλλάζει όλη την ταυτότητα του Παναθηναικού.

Σκοράρισμα

Πρώτος άξονας δε μπορεί παρά να είναι το σκοράρισμα. Ο Bacon μετρά 18.5 πόντους σε 30’ παιχνιδιού, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το βασικό μας κριτήριο μιας και οι 18.5 πόντοι του έρχονται με έναν εξαιρετικά μη-αποτελεσματικό τρόπο. Χαρακτηριστικά σουτάρει μόλις 41% στα δίποντα και 32% στα τρίποντα, με το True Shooting να βρίσκεται στο 52%, αρκετά κάτω από το μέσο όρο της λίγκας. Στο παρακάτω γράφημα του 3stepsbasket.com μπορούμε να δούμε το Shot Chart του Αμερικάνου σταρ, το οποίο επιβεβαιώνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Αν είναι τόσο αναποτελεσματικός, τότε γιατί είναι καθοριστικός;

Με βάση αυτό το ερώτημα ξετυλίγεται το κουβάρι του γιατί ο ΠΑΟ είναι άλλη ομάδα από τότε που υπέγραψε ο σταρ του. Αρχικά, κάποια στιγμή είναι δεδομένο με βάση την κλάση του ότι θα αρχίσει να είναι αποτελεσματικός και τότε ίσως δούμε μια σεζόν 22 πόντων μέσο όρο ή και παραπάνω, γιατί ναι, ο Bacon είναι τόσο καλός.

 Όμως, αν κανείς δει τους αριθμούς του ΠΑΟ από τότε που μπήκε στο παρκέ θα καταλάβει πόσο κάνει τη διαφορά:

  • Οι νίκες, το σημαντικότερο άλλωστε στατιστικό, είναι πλέον 4 σε 6 παιχνίδια του.
  • Με αυτόν στο παρκέ ο ΠΑΟ είναι 7 πόντους ανά 100 κατοχές καλύτερος από τον αντίπαλό του!
  • Παρουσιάζεται πειθαρχημένος αμυντικά με το 106 που μετρά σε defensive rating να είναι ανάμεσα στις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρωλίγκα.
  • Σε μια ομάδα με φτωχό playbook και όχι ιδιαίτερο βάθος στον πάγκο, ο Bacon ανά πάσα στιγμή δημιουργεί το δικό του σουτ, πηγαίνει στις βολές (σουτάρει 6.5 βολές ανά αγώνα ευστοχώντας στο 87% αυτών)
  • Οι άμυνες συγκεντρώνονται πάνω του με αποτέλεσμα το γήπεδο να «μεγαλώνει» για τους συμπαίκτες του.

Η απόδοση των συμπαικτών του είναι δείγμα της δικής του επιρροής

Ο Γιώργος Παπαγιάννης πριν έρθει ο Bacon στον ΠΑΟ μετρούσε 5.2 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 1 μπλοκ ανά παιχνίδι. Πλέον, στα 6 παιχνίδια του με το νέο συμπαίκτη του μετρά 8.3 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 1.9 μπλοκ θυμίζοντας πολύ περισσότερο τον εξαιρετικό παίκτη που είδαμε πέρσι. Ο Derrick Williams -που ούτως ή άλλως έκανε πολύ καλή σεζόν- μετρούσε 12.1 πόντους στα πρώτα 5 παιχνίδια, ενώ στα επόμενα 6 οι μέσοι όροι του έχουν εκτοξευτεί στους 16.5 πόντους ανά παιχνίδι! Ο λόγος και για τους δύο παίκτες είναι ο Bacon που επιθετικά, ανοίγει το γήπεδο με τη προσοχή που δίνει σε αυτόν η αντίπαλη άμυνα είτε όταν έχει τη μπάλα είτε όταν βρίσκεται μακριά από αυτή. Χαρακτηριστικά, ο Williams μαρκάρεται σταθερά πλέον από ένα παίκτη στο midpost, όπου είναι ικανότατος και μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ όποτε θέλει. Ενώ, με ανοιχτή τη ρακέτα ο Γιώργος Παπαγιάννης έχει χώρο για να παίξει το αγαπημένο του Pick and Roll με τον Nate Wolters.

Ο ρυθμός του αγώνα

Πλέον ο ΠΑΟ παίζει ως μια ομάδα που θέλει και μπορεί να χτυπήσει κάθε παιχνίδι και για αυτό επιδιώκει από νωρίς σε κάθε παιχνίδι να ανοίξει τον ρυθμό. Το ματς με τη Ζαλγκίρις ήταν στο κερασάκι στη τούρτα σε αυτή τη διαδικασία.

Πολλά high pick and roll με τον Bacon ως ball handler κάνουν την αντίπαλη άμυνα να τρέξει και αυτό δημιουργεί μια συνολική ανισορροπία τη στιγμή που όλη η άμυνα προσαρμόζεται σε αυτόν. Την ίδια στιγμή, το μέγεθός του και η ικανότητα να παίξει στη δύναμη τα 2-3 της λίγκας και στα πόδια τα 4-5, κάνουν τα matchup του ΠΑΟ αρκετά πιο εύκολα.

Τελικά παρά τις δηλώσεις του coach Ράντονιτς πριν καιρό, ο ΠΑΟ και χρειαζόταν και ήθελε έναν παίκτη σαν τον Βacon. Ποιος δε θέλει άλλωστε έναν από τους καλύτερους παίκτες της λίγκας στο ρόστερ του; Ό,τι και να λένε οι προπονητές, οι πρωταγωνιστές ήταν είναι και θα είναι οι παίκτες και ειδικά αυτοί που ξέρουν να κάνουν τη διαφορά.