Skip to main content

Υπάρχουν Shooting Guard στην αγορά; (vids)

Το «Shot Clock» γράφει για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις παικτών από τις ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να βρουν την θέση τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, προσφέροντας από την θέση «2».

Παρά το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα υποστηρίξαμε ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να δώσει ουσιαστικότερες ευκαιρίες στον Isaiah Canaan αυτό δε σημαίνει ότι η συζήτηση γύρω από το όνομά του δε πυροδοτεί το ενδιαφέρον του κοινού για την απόκτηση ενός Shooting Guard. Μιας και δεν είμαστε δημοσιογράφοι, δε μπορούμε να γνωρίζουμε το αν και κατά πόσο οι ερυθρόλευκοι θα κινηθούν στην αγορά, όμως παίρνουμε αφορμή από αυτή τη συζήτηση και φέρνουμε μια λίστα, την πρώτη μας για το 2023, που αφορά Shooting Guards που είναι έτοιμα για την Ευρωλίγκα. Θα δούμε 3 διαφορετικές περιπτώσεις παικτών από την Αμερική που θα μπορούσαν (μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια) να συμβάλλουν στην Ευρωλίγκα από τη θέση του «2» έχοντας ως βασικά στοιχεία 1. Την ικανότητά τους να σκοράρουν και 2. Τη δυνατότητά τους να παίξουν εντός ενός ανταγωνιστικού πλαισίου. Για να το θέσουμε διαφορετικά, οι παίκτες που θα δούμε δεν είναι βγαλμένοι με τη λογική «να γράφουν αριθμούς» σε κακές ομάδες (όπως πχ σε περσινό μας άρθρο αναφέραμε αναλυτικά μερικές περιπτώσεις παικτών όπως ο Queen), αλλά αντίθετα είναι ποιοτικοί παίκτες έτοιμοι να παίξουν και να προσφέρουν νίκες, ακόμη και αν δεν θαμπώνουν με τους αριθμούς τους

Kevon Harris

O Kevon Harris παλεύει για να μπει στο ρόστερ των Orlando Magic και οι πάρα πολλοί τραυματισμοί τον έβαλαν στο rotation του coach Mosley, όπου στάθηκε αξιοπρεπώς στα 26 παιχνίδια που φόρεσε τη φανέλα. Μάλιστα, έδειξε και το πόσο έχει δουλέψει τόσο το κορμί του, όσο και το σουτ του με 39% σε περιορισμένο όμως δείγμα. Κατά βάση, το συμπέρασμα που βγήκε από τα 26 παιχνίδια του στο ΝΒΑ είναι ότι στα 25 του οι ευκαιρίες όλο και θα λιγοστεύουν. Οι Magic πλέον έχουν σχεδόν όλο το ρόστερ τους πίσω και ο Harris θα αγωνιστεί κατά βάση στη G- League εκεί όπου μετρά 21.4 πόντους με 56% FG και 47% για τρεις σε 6.8 προσπάθειες. Ο Harris είναι ένας σπάνια δυνατός παίκτης που με ύψος κοντά στα 2 μέτρα μπορεί να παίξει στη δύναμη κάθε guard. Το σουτ του έχει καλή μηχανική και έχει άνεση να σουτάρει είτε στατικά είτε μετά από τρίπλα. Τα handles του δεν είναι τα καλύτερα, όμως μπορεί να φτάσει ικανοποιητικά μέχρι τη ρακέτα, χρησιμοποιώντας τα προσόντα του. Στο ΝΒΑ έδειξε ότι την ίδια στιγμή είναι ένας καταπληκτικός on-ball defender που πιέζει τη μπάλα, ενώ μακριά από αυτή αναγνωρίζει τις γωνίες πάσας και επιτίθεται σε αυτές. Σίγουρα το μυαλό του είναι στο ΝΒΑ, όμως οι ευκαιρίες εκεί λιγοστεύουν. Τώρα είναι η ώρα μια ομάδα της Ευρωλίγκας να κινηθεί για αυτόν.

Justin Anderson

Στα 30 του, ο Αnderson με 242 παιχνίδια στο ΝΒΑ, έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μέλος μιας ομάδας που επιδιώκει νίκες στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό όμως δε μπορεί να συμβεί στο ΝΒΑ. Οι χρονιές του πλέον στη G-League είναι μεστές και έχουμε ξαναγράψει για αυτόν. Η αθλητικότητά του και η ικανότητά του να δημιουργήσει με τη μπάλα στα χέρια, αλλά και μακριά από αυτήν τον κάνουν να ξεχωρίζει, ενώ το μέγεθός του στη θέση του shooting guard του επιτρέπει να κατεβαίνει μέχρι και το «4» στην Ευρώπη. Ο Anderson δεν είναι παίκτης για τη G-League. Όμως το τρένο του ΝΒΑ πιθανότατα πέρασε. Λίγες μέρες πριν επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση σκοράροντας 38 πόντους. Πώς να το γράψουμε αλλιώς: o Anderson είναι μεταγραφή για ομάδα που θέλει να πάρει την Ευρωλίγκα.

Mychal Mulder

Ο Mulder πριν 2 χρόνια πήρε την ευκαιρία της ζωής του στο ΝΒΑ. Οι Warriors είχαν τον ένα τραυματισμό μετά τον άλλον και έτσι ο καναδός Shooting Guard έγινε κομμάτι του rotation μιας ομάδας που κατέκτησε την 7η θέση στη regular season του ΝΒΑ – αποκλείστηκαν έπειτα στα Play-in με δύο ήττες. Ο Mulder δεν είναι παίκτης που αλλάζει το επίπεδο μιας ομάδας στην Ευρωλίγκα από μόνος του -όπως οι δύο παίκτες που αναφέραμε πριν.  Είναι όμως ένας απίθανος shooter που στη καλή του μέρα μπορεί να βάλει πολλά τρίποντα. Φέτος σουτάρει με 43% σε 11 τρίποντα ανά αγώνα και μπορεί να ανεβάσει το σύνολο μέσα από τη συνεισφορά του σε αυτό. Το γεγονός ότι οι Warriors τον είχαν στο ρόστερ τους μόνο τυχαίο δεν είναι. Το ίδιο και για τους Heat που τον έχουν από κοντά στη θυγατρική τους στη G-League.