Skip to main content

Ο Ολυμπιακός κερδίζει το momentum σε μια κρίσιμη στροφή της σεζόν

Το «Shot Clock» γράφει για το step up του Κάνααν, την ευκαιρία που… άρπαξε από τα μαλλιά ο Λούντζης, τον… μαέστρο Γουόκαπ και το «Μπαρτζώκας basketball’ του Ολυμπιακού, που φάνηκε ξεκάθαρα στον θρίαμβο επί της Φενέρμπαχτσε.

Αν κοιτάξει κανείς το ρεκόρ του Ολυμπιακού, ίσως πει ότι αυτή η ομάδα, με τον τρόπο που παίζει, θα μπορούσε να έχει ακόμη καλύτερο. Και ας είναι πρώτη στην Ευρωλίγκα! Οι ήττες με Βιλερμπάν και Βαλένθια, ήταν αναμφίβολα δύο που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Όμως, ο άνθρωπος που έχει χτίσει αυτή την ομάδα -την ιστορικά καλή ομάδα, θα το λέμε ξανά και ξανά- φροντίζει να βάζει τα πράγματα σε τάξη.

«Δε πρέπει ποτέ να τρελαινόμαστε με μια νίκη, δε πρέπει ποτέ να τρελαινόμαστε με μια ήττα» είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μετά την εκκωφαντική νίκη της ομάδας του μέσα στη Φενέρ. Ο Ολυμπιακός έλεγξε απόλυτα το παιχνίδι μέσα στη Κωνσταντινούπολη – σε μια έδρα που παραδοσιακά τον δυσκολεύει. Ξεκίνησε δυναμικά από νωρίς, με τον άνθρωπο που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη κριτική φέτος, να δίνει τον τόνο – φυσικά, μιλάμε για τον Κάνααν. Τελικά, άνοιξε τη διαφορά και δεν ήταν παρά λίγα λεπτά πριν το τέλος που η Φενέρ αντέδρασε, έφτασε στο -13, μόνο και μόνο για να δει τον Τόμας Γουόκαπ να σκοράρει για τρεις και να τελειώνει το ματς.

«Θα κάνω ότι μου ζητήσει η ομάδα, είναι ομαδική δουλειά» δηλώνει ο Κάνααν μετά το αναμφίβολα καλύτερο του ματς με τα ερυθρόλευκα. Σίγουρα, έχει κάνει και άλλα εξαιρετικά ματς, όπως με τον ΠΑΟ, τη Virtus, τη Barcelona κ.α., αλλά το χθεσινό ήταν το πρώτο που φάνηκε για πολλά λεπτά – συγκεκριμένα για 20 – να είναι ο καλύτερος παίκτης του αγωνιστικού χώρου. Για την άμυνά του, ίσως δε συζητάμε αρκετά και το γεγονός ότι είναι μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ολυμπιακού λέει πολύ περισσότερα από όσα βλέπουμε καμία φορά απλά κοιτώντας τους αριθμούς. Ο coach Κατσικάρης, στη παρουσία εκπομπής που βρίσκεται ως αναλυτής, έθιξε το βασικό ζήτημα που παρέχει – ο ομολογουμένως μέτριος στην σεζόν ως τώρα, Αμερικάνος guard:

«Είναι τεράστιας σημασίας για τον Ολυμπιακό η δυνατότητά του να αλλάζει στους ψηλούς». Πράγματι, ο «κοντός» είναι βάσει αριθμών στα κορυφαία  guard σε άμυνα στο post, γεγονός που οφείλεται στο πολύ γυμνασμένο κορμί του που δούλεψε μετά τον εφιαλτικό τραυματισμό του όταν έπαιζε στους Suns. Χθες, ήταν το δεύτερο συνεχόμενο ματς που ο Κάνααν πήρε πολλές προσπάθειες, έδειξε την μοναδική του ικανότητα στα pull- up τρίποντα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να περιμένει ανάλογες εμφανίσεις.

Το σερί νικών του Ολυμπιακού τον διατηρεί στην πρώτη θέση, όμως το ματς απέναντι στην Εφες, όσο και αν κανείς δε μιλά έτσι για αυτό, ίσως είναι πολύ σημαντικό. Οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν ξεκλειδώσει ακόμη την ομάδα του coach Αταμάν, μια ομάδα που δεν αποκλείεται να την συναντήσει στα πλέι-οφ – πράγμα που φυσικά κανείς δε θέλει. Άλλωστε, παλεύεις για το πλεονέκτημα έδρας και ένα καλό πλασάρισμα, ώστε να ελέγχεις την τύχη σου. Και το να πέσεις απέναντι στην δυναστεία της Εφες δεν είναι τύχη. Ωστόσο, ο ΟΣΦΠ θέλει να δείξει στον εαυτό του ότι μπορεί να κερδίσει μια τόσο σπουδαία ομάδα, ακόμη και αν αυτή δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα καλή φέτος.

Ο Μιχάλης Λούντζης, που πήρε την ευκαιρία και ήταν εξαιρετικός, δηλώνει ότι «ό,τι συμβαίνει στο γήπεδο είναι αποτέλεσμα προπόνησης». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα του προπονητή του και το υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης των παικτών στο πλάνο είναι δείγμα της δουλειάς που γίνεται. Η απουσία του Κώστα Σλούκα, ενός εκ των καλύτερων Point Guard στη λίγκα, αντί να λειτουργήσει διαλυτικά, αποτελεί ευκαιρία για κάθε παίκτη στην περιφέρεια να ανεβάσει την απόδοσή του – μαζί με το ρόλο του.

Η περιφέρεια του Ολυμπιακού κατασπάραξε μπασκετικά την αντίστοιχη της Φενέρ. Ο Γουόκαπ έδειξε την ικανότητά του να καθοδηγεί την ομάδα για άλλη μια φορά, με 7 ασίστ και 1 λάθος, απέναντι σε μια ομάδα που πίστεψε ότι είναι αδύναμος ball handler και τον πίεσε σε όλο το γήπεδο. Από την άλλη, η Φενέρ με τα τόσα ποιοτικά forward δε μπόρεσε να παίξει ρόλο, με τον Παπανικολάου να κάνει άλλο ένα σπουδαίο παιχνίδι. Στα ματς με Βίρτους και Φενέρ, που απουσίαζε ο Σλούκας, ο αρχηγός του Ολυμπιακού μετρά 19 πόντους μ.ο. με 70% για τρεις!

Είναι φανερό ότι, ακόμα και απέναντι σε ομάδες με σοβαρότατους στόχους όπως η Φενέρ, ο Ολυμπιακός έχει βρει ένα τρόπο να κερδίζει. Αυτός δεν είναι άλλος, από το «Μπαρτζώκας basketball». Φυσικά, κανείς δε το έχει ορίσει έτσι, αλλά ίσως πρέπει, γιατί για πρώτη φορά στο Ευρωπαικό στερέωμα βλέπουμε actions από τα playbook των Spurs και των Warriors να μην είναι δανεικά και να μη μοιάζουν εκτός πλαισίου. Αντίθετα, τα βλέπουμε εμποτισμένα μέσα στη λογική μιας ομάδας. Τί είναι λοιπόν το «Μπαρτζώκας basketball»; Είναι η δυνατότητα μια επίθεση να παράγει συνεχώς, ανεξαρτήτως ατομικοτήτων. Είναι η άμυνα να βρίσκει ενέργεια μέσα από την ένταση στην επικοινωνία και όχι μέσα από τα απλά ατομικά plays. Είναι τελικά το πάντρεμα των μεγαλύτερων σχολών του σύγχρονου μπάσκετ για ένα αποτέλεσμα απλά μοναδικό. Θαύμα της Regular Season; Θα απαντήσουμε όχι. Γιατί ο coach Μπαρτζώκας το έχει ξανακάνει. Και έχει κερδίσει.