Skip to main content

Η απόκτηση κοινοτικού έχει περιορισμό και παράλληλα κοστίζει πανάκριβα

Η μετάβαση στη νέα εποχή και στον εκσυγχρονισμό δεν είναι απλή υπόθεση και θέλει χειρισμούς ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα και πάνω απ' όλα η εθνική κυριαρχία.

Πώς θα γίνει αυτό στο μπάσκετ όταν μπαίνουν ξένοι στην Α2 ανδρών και κοινοτικοί σε Β' και Γ' Εθνική ανδρών και Α2 γυναικών; Αυτό αναρωτιούνται κάποιοι. Κι όμως υπάρχει απάντηση σε αυτό, διότι μπαίνουν κανόνες που βάζουν σε τάξη ακόμα και τους νόμους.

Ο νέος Αθλητικός νόμος, λοιπόν, ισχύει από τον Ιούνιο του 2021 και επιτρέπει στους συγκεκριμένους αλλοδαπούς αθλητές να εγγράφονται ελεύθερα στα Ερασιτεχνικά Σωματεία  της ΕΟΚ και να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Με άλλα λόγια, επιτρέπεται σε μια ομάδα να έχει όσους κοινοτικούς θέλει εδώ και ένα χρόνο.

Τι έκανε η ΕΟΚ; Δεν αγνόησε τον κανονισμό - όπως έγινε πέρυσι με κίνδυνο ενστάσεων και κατάληξης των πρωταθλημάτων στα δικαστήρια - αλλά έβαλε το όριο του ενός κοινοτικού.   Παράλληλα όποιος θέλει παίκτη τέτοιας κατηγορίας θα πληρώνει και υψηλό παράβολο 2.000 ευρώ, ως επιπλέον αντικίνητρο στην απόκτηση αλλοδαπού αθλητή/τριας που εμπίπτει στη διάταξη του νόμου. Και τα χρήματα αυτά θα μπαίνουν απευθείας στο λογαριασμό με κωδικό «ΑΝΑΠΤΥΞΗ».