Skip to main content

Ο Ορφέας Στασινός στο Superbasket: «Στόχος μας να εδραιωθούμε, θέλουμε το Μαρούσι να δείχνει μια οικογένεια στο παρκέ»

Ο γκαρντ του Αμαρουσίου, Ορφέας Στασινός μίλησε στο Superbasket.gr για την νέα σεζόν στην Basket League, υπογραμμίζοντας τις απόψεις του για την επερχόμενη περίοδο, καθως και για την ιδιαίτερη σχέση ζωής που έχει με τους κίτρινους.

 Το Μαρούσι υπό τις οδηγίες του κόουτς Γιώργου Σκαραφιγκά, επιστρέφει και δηλώνει παρών στην Basket League μετά από πάνω από μια δεκαετία σε χαμηλότερες κατηγορίες. Οι "κίτρινοι" έχουν γράψει ιδιαίτερη ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ τόσο μεταξύ άλλων, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα το 2001 και την συμμετοχή στον τελικό του EuroChallenge το 2004, όσο και με την δεύτερη θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα του 2004 και στην κανονική περίοδο του 2005, αλλά και στην συμμετοχή του στους τελικούς του 2002 και του 2006. Οι επιτυχίες ήταν πολλές και μία από αυτές ήταν και η συμμετοχή στο Top 16 της Euroleague την σεζόν 2009-2010.

Ο Ορφέας Στασινός μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με αυτές τις επιτυχίες, όντας παίκτης από τις ακαδημίες και την Γ' Εθνική μέχρι και την Basket League την φετινή σεζόν. Σε ηλικία 14 ετών, ο Ορφέας Στασινός έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο ανδρικό, παίζοντας στη Β’ Εθνική, ενώ αγωνίστηκε σε όλες τις εθνικές κατηγορίες (Γ' Εθνική, Β' Εθνική, Elite League και τώρα στην Basket League) με την φανέλα των κίτρινων. Η σχέση του με την ομάδα χαρακτηρίζεται ως σχέση ζωής και είναι κάτι πολύ ωραίο, αλλά και μοναδικό σε μια εποχή που επικρατεί ο επαγγελματισμός. Η μοναδική εξαίρεση ήταν τη σεζόν 2019-2020 που βρέθηκε στην Basket League με τον Ήφαιστο Λήμνου, υπό τις οδηγίες του κόουτς Μανωλόπουλου, άλλοτε παίκτη και προπονητή των "κιτρίνων". 

Το Μαρούσι την περσινή σεζόν τερμάτισε στην δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου της Elite League με ρεκόρ 20-10 και απέκλεισε στα προημιτελικά τον Κόροιβο Αμαλιάδας. Με αυτόν τον τρόπο πήρε την πρόκριση για το Final 4 της δεύτερης εν τάξει κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος και εκεί κατέκτησε την πρώτη θέση και πήρε και την άνοδο στην Basket League, νικώντας τον Πανερυθραικό με 80-68 στα ημιτελικά και τον Τρίτωνα με 76-73 στον τελικό.

Ο Ορφέας Στασινός είχε κατά μέσο όρο την περσινή σεζόν, 16.6 πόντους, 6 ασίστ, 3.7 ριμπάουντ και 2.3 κλεψίματα. Κατάγεται από μπασκετική οικογένεια, καθώς είναι γιος του θρυλικού σκόρερ Β Εθνικής και Α2 στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 Νίκου Στασινού, ο οποίος έβαζε 40αρες με τη φανέλα κυρίως του Πρωτέα Αθηνών.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Ορφέας Στασινός στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για το πώς περιμένεις την πρόκληση της Basket League την νέα σεζόν και πόσο ανταγωνιστική θεωρείς ότι είναι η κατηγορία.
 
"Σιγουρα η κατηγορία θα είναι πολύ ανταγωνιστική, όπως βλέπουμε και τις ομάδες και με τους παίκτες που έχουν αποκτήσει. Εγώ είχα συνηθίσει πιο πολύ στο πρωτάθλημα της Elite League, οπότε σίγουρα θα είναι κάτι νέο και για εμένα. Και τα άλλα παιδιά που έχουν αγωνιστεί παραπάνω στην Basket League, θα έχουν σίγουρα μια ιδέα παραπάνω λόγω της εμπειρίας τους. Όταν παίζεις μπάσκετ και θέλεις να έχεις φιλοδοξίες, το σκεπτικό πρέπει να είναι πάντα το ίδιο σε όποια κατηγορία και αν παίζεις". 
 
Ασύλληπτη επίδοση από το Μαρούσι: Έβαλε 30 τρίποντα κόντρα στη Δάφνη Δαφνίου
 
 Θα ήθελα να μας κάνεις ένα σχόλιο για την προετοιμασία της ομάδας σου για την νέα σεζόν, για τα φιλικά και ποιους στόχους βάζετε για την καινούργια χρονιά στην Basket League;
 
"Η προετοιμασία που κάναμε ήταν πολύ σκληρή, στο Καρπενήσι κάναμε για μια εβδομάδα την πιο δύσκολη περίοδο για την preseason. Στα φιλικά δεν θέλουμε να δείξουμε κάτι ατομικά, αλλά όπως λέει και ο προπονητής θέλουμε να βρεθούμε περισσότερο ως ομάδα μεταξύ μας. Να μάθουμε να παίζουμε με όλους τους συμπαίκτες μας μαζί στο παρκέ και να δημιουργήσουμε το κλίμα της ομάδας. Να έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε όλοι μαζί. Έχουμε κάποια φιλικά ακόμα είτε με ομάδες της Elite League, είτε με ομάδες της Basket League. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά". 
 
Ποια θέλετε να είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να έχετε στον αγωνιστικό χώρο;
 
"Αρχικά, θέλω να πω πολλά συγχαρητήρια και στην διοίκηση μας και για την συνεργασία με τον κ. Στασινόπουλο που καταφέρανε να βρεθεί η ομάδα στην Basket League, γιατί ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Οι στόχοι μας από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι και τώρα είναι να παραμείνουμε αρχικά στην κατηγορία. Θέλουμε να εδραιωθούμε, το Μαρούσι να παραμένει στην πρώτη κατηγορία και να είναι μια ανταγωνιστική ομάδα, πρώτα σε αγωνιστικό επίπεδο. Σχετικά με την φιλοσοφία, θέλουμε η ομάδα να δείχνει ως μια οικογένεια στο παρκέ και στις σχέσεις μεταξύ μας οι παίκτες και με τον κόσμο που ξέρουμε ότι θα μας στηρίξει ειδικά στα εντός έδρας ματς, αλλά και στους εκτός έδρας αγώνες. Θέλουμε να  δείχνουμε ότι είναι μια υγιής οικογένεια. Αγωνιζόμαστε ο ένας για τον άλλον και στο παρκέ θα τα δώσουμε όλα". 
 
Ορφέας Στασινός Archives - Basketblog
 
Έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με το Μαρούσι με το οποίο έχεις αγωνιστεί από την Γ' Εθνική σε πολύ μικρή ηλικία και τώρα βρίσκεσαι στην Basket League. Μίλησε μας για αυτήν την αγωνιστική πορεία και για την σχέση σου με την ομάδα. 
 
"Εγώ έχω βρεθεί πλέον σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες πλέον με το Μαρούσι. Και αυτό είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για εμένα, εδώ είναι το σπίτι μου, εγώ εδώ μένω. Χαίρομαι πάρα πολύ η ομάδα να πηγαίνει καλά και πόσο μάλλον να είμαι και εγώ μέρος αυτής της πορείας. Και όπως είπα από την Γ' Εθνική είμαστε ακόμη εδώ με κάποια παιδιά που είναι ακόμα εδώ όπως ο Παύλος Ξύδας και ο Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, είχαμε έρθει από τότε. Έχουμε περάσει όλα αυτά τα στάδια, είτε ανεβαίναμε, είτε έχουμε ξαναπέσει στην Β' Εθνική και πλέον τα καταφέραμε. Είναι η περιοχή μου εδώ, το Μαρούσι και από μικρός ήθελα να παίξω σε αυτήν την ομάδα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα. 
 
Όταν ήμουν μικρός, έβλεπα από κοντά από κοντά αυτούς τους παίκτες να παίζουν Euroleague με το Μαρούσι στο γήπεδο του ΟΑΚΑ, αλλά και στο γήπεδο του Αγίου Θωμά να αγωνίζονται απέναντι με τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναικό και έλεγα ότι και εγώ θέλω να παίξω σε αυτό το γήπεδο. Ξεκίνησα μπάσκετ από μικρός και σε όλες τις ακαδημίες και τώρα είμαστε εδώ". 
 
O Oρφέας Στασινός είναι το Μαρούσι των τελευταίων χρόνων | Gazzetta
 
 Έχεις ξανααγωνιστεί στην Basket League με τον Ήφαιστο Λήμνου. Ποιες οι εμπειρίες σου από εκείνο το χρονικό διάστημα;
 
"Έχω πάρει αρκετές εμπειρίες και από αυτήν την χρονιά. Ήταν η σεζόν που διεκόπη λόγω της πανδημίας του κορονοιού, την σεζόν 2019-2020 και σταμάτησε η χρονιά στην μέση. Μέχρι τότε είχα προλάβει να πάρω αρκετές εμπειρίες, να καταλάβω ότι το επίπεδο είναι διαφορετικό. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες όλοι, οπότε γνωρίζω και εγώ πως είναι τα πράγματα λόγω αυτής της εμπειρίας". 
 
Πώς σου φάνηκε το νέο format και το Final 4 της Elite League. Ποιες οι αναμνήσεις σου και τι κρατάς συνολικά από αυτήν την διοργάνωση;
 
"Είναι όντως ένα πολύ πρωτοποριακό format. Εγώ προφανώς έχω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις, αφού τα καταφέραμε και χαίρομαι που το πετύχαμε στην πρώτη φορά που έγινε. Όχι μόνο εγώ που το έζησα, αλλά και πολύς κόσμος το εκτίμησε αυτό και ήρθε να δει τους ημιτελικούς και τον μικρό και τον μεγάλο τελικό την τελευταία ημέρα. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό το να συνεχιστεί έτσι η διοργάνωση με αυτό το format. Θα φέρει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, που είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, ιδιαίτερα η Elite League την φετινή σεζόν θα είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα,, με πολύ καλές ομάδες, που έχουν κάνει καλές μεταγραφές. Θα χαίρεται όλος ο κόσμος να το βλέπει". 
 
Ορφέας Στασινός: Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις κι είναι κομβικός για το  Μαρούσι! - Basketblog
 
Ο πατέρας σου, ο κ. Νίκος Στασινός ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ των εθνικών κατηγοριών την δεκαετία του 1980 και του 1990. Επειδή παίζετε στις θέσεις των γκαρντ, ποιες ιδιαίτερες συμβουλές σου έχει δώσει για το παιχνίδι.
 
"Παίζουμε περίπου στην ίδια θέση, αλλά αυτός είχε διαφορετικό ρόλο από εμένα από ότι έχω καταλάβει και έχω δει. Έπαιζε αποκλειστικά ως σκόρερ και έβαζε πολλούς πόντους. Αυτά που κρατάω από ότι μου έχει πει για τους αγώνες και από τις συμβουλές του είναι ότι όπου και να παίζεις το μπάσκετ είναι ίδιο, είναι ένα. Είτε παίζεις στην Γ' Εθνική, είτε παίζεις στην Basket League. Προσωπικά, μου λέει να παίζω το δικό μου μπάσκετ και με τον τρόπο που αγωνίζομαι, όπου και να βρίσκομαι. Αυτό κρατάω".
 
στασινος.jpg