Παπαθεοδώρου: «Ο τρόπος που θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι ένα πρότυπο για το ελληνικό μπάσκετ»
Στον διαδικτυακό αέρα του EOK WEB Radio φιλοξενήθηκε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, με τον προπονητή του Προμηθέα, μετά το εντυπωσιακό 111-92 επί του Αμαρουσίου, να μιλά για την εικόνα και την φιλοσοφία της ομάδας του, για τον Ολυμπιακό και τον τρόπο παιχνιδιού του, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς και για το πρόγραμμα «ΝΟΥΣ».
Αναλυτικά ο προπονητής των Πατρινών μίλησε:
Για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας του: «Είναι κάτι το οποίο που μάς αρέσει και αρέσει σε όλον τον κόσμο νομίζω. Και οι αριθμοί και ο τρόπος με τον οποίον τελειώνουμε τα παιχνίδια μας, με πολύ υψηλό σκορ, αλλά και ο ρυθμός του αγώνα είναι κάτι που μάς ευχαριστεί. Είμαστε σε καλό δρόμο, παρ’ ότι είμαστε μια πολύ νέα ομάδα με 10 σχεδόν καινούργιους παίκτες και ένα καινούργιο προπονητικό επιτελείο. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε μια καλή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ομάδας, έχουμε παιδιά ταλαντούχα, με όρεξη και κίνητρο για διάκριση. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και στο γήπεδο με την εικόνα που βγάζουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε».
Για την αγωνιστική φιλοσοφία του Προμηθέα, με παιχνίδι υψηλού τέμπο και πολλών κατοχών: «Το μπάσκετ είναι ένα “ζωντανό” άθλημα, που κάθε περίπου 4 χρόνια υπάρχει μια διαφορετική τάση στο παιχνίδι. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, να μην είμαστε δογματικοί, να προσαρμοζόμαστε στον σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού και κυρίως να προσαρμοζόμαστε στο υλικό το οποίο έχουμε στα χέρια μας. Επειδή η συνεργασία με τον Προμηθέα ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς, είχαμε τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουμε τις πρώτες μας επιλογές. Σε συνδυασμό με την παραμονή του Κάουαν, μας δόθηκε ακόμη περισσότερο πουσάρισμα για να προσπαθήσουμε να παίξουμε με τον τρόπο που παίζουμε τώρα. Έχουμε το υλικό που μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, τα χαρακτηριστικά των παικτών είναι προσαρμοσμένα σ’ αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, οπότε το να παίξουμε πιο αργά, πιο στοχευμένα και σε λιγότερες κατοχές δε θα εξυπηρετούσε την ομάδα. Αυτό που κάνουμε είναι πιο ωραίο στο μάτι για τον κόσμο, πιο ωραίο για εμάς και αυτήν τη στιγμή είναι και αποτελεσματικό. Βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο όμως και η πραγματικότητα είναι ότι αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με μεγαλύτερη συνέπεια σε πιο απαιτητικά παιχνίδια, χωρίς να υποτιμάω τους μέχρι στιγμής αντιπάλους μας.
Ο Ολυμπιακός δεν είναι μια ομάδα που έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια. Είναι μια ομάδα με έναν ισορροπημένο «κορμό», ένα ισορροπημένο μπάτζετ, στην οποία δεν ξεχωρίζει κάποιος απ’ τους υπολοίπους παίκτες, πέρα απ’ τον Σάσα (σ.σ. Βεζένκοβ) που πέρυσι ξεχώριζε. Οπότε αυτός είναι ένας τρόπος για την ελληνική σχολή αν θέλουμε να την αναπτύξουμε, να την εμπεδώσουμε, να μεταφερθεί αυτή η γνώση. Το έχω μεταφέρει και στον ίδιο τον Μπαρτζώκα ότι πρέπει να το κάνει αυτό το πράγμα. Επειδή μιλάμε για το ελληνικό μπάσκετ συνολικά, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση και να κινηθεί όλος ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη από τις μικρές ηλικίες πάνω σ’ ένα τέτοιο κομμάτι, που δε χρειάζεται τόσο πολύ μεγάλο ταλέντο, ούτε τόσο μεγάλα σωματικά προσόντα. Δεν είναι κακό να το πούμε. Κάποιες φορές πρέπει να έχεις ένα πρότυπο. Νομίζω ότι ο τρόπος που έπαιξε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός, μπορεί να είναι ένα πρότυπο για το ελληνικό μπάσκετ».
Για το ρόστερ της ομάδας και τις ευκαιρίες που δίνονται στους νεαρούς παίκτες: «Έχουμε επιλέξει 7 ξένους και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και απ’ τους 7 μέχρι τώρα, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι και θέμα ικανότητας και θέμα γνώσης της αγοράς και θέμα τύχης του πώς θα «δέσουν» μεταξύ τους. Εμείς έχουμε επιλέξει από φιλοσοφία τον συγκεκριμένο ελληνικό «κορμό». Υπήρχαν και πιο έμπειροι παίκτες που ήταν στο πλάνο μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν ήρθαν. Από ‘κει και πέρα, σε όλο αυτό που παρουσιάζεται, το πρώτο και σημαντικότερο συστατικό που υπάρχει είναι η καλή εσωτερική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλήνων και ξένων, το οποίο για να το πετύχεις θέλει συγκεκριμένους χαρακτήρες. Ο Μπαζίνας, ο Πλώτας, ο Καραγιαννίδης είναι σε μια νεαρή σχετικά ηλικία και δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό, είναι κανονικά μέλη της ομάδας. Είναι ο 8ος, ο 9ος και ο 10ος παίκτης της ομάδας. Είτε στα εύκολα, είτε στα δύσκολα, η ομάδα θα παίξει με αυτούς. Έχουμε έξι ξένους στην ελληνική λίγκα, δύο σχετικά έμπειρους Έλληνες, τον Χρυσικόπουλο και τον Κόνιαρη, και μετά αυτά τα παιδιά. Το σημαντικότερο για εμένα είναι ότι στην προετοιμασία έδειξαν πράγματα και κέρδισαν τον χρόνο τους. Παίζουν γιατί δείχνουν ότι αξίζουν».
Για τον Λίνο Χρυσικόπουλο και τον Αντώνη Κόνιαρη: «Ο Λίνος είναι ένα παιδί που έχει κάνει ήδη μια διαδρομή σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο, αναγνωρίζει πλέον τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του. Μιλάμε για ένα εξαιρετικό παιδί, που πάντα θα παίξει και θα συμμετέχει για το καλό της ομάδας, που για ‘μας ήταν απαραίτητο να το έχουμε σ’ αυτήν την καινούργια δημιουργία που θέλουμε της ομάδας. Ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε απ’ τον συγκεκριμένο παίκτη. Ο Αντώνης βρισκόταν σ’ ένα δύσκολο σημείο της καριέρας του, με τραυματισμούς, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη και ξέρουμε τι μπορεί να δώσει αυτό το παιδί όταν είναι σε καλή κατάσταση πνευματικά και σωματικά. Αυτήν τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας της ομάδας μας και προσδίδει μεγάλη ισορροπία σ’ αυτό που παρουσιάζεται στο παρκέ».
Για το προπονητικό επιτελείο του Προμηθέα: «Έχουμε ένα εξαιρετικό team στην ομάδα μας. Εκτός απ’ τον Δημήτρη Μενουδάκο, είναι ο Κώστας Ντούβας που είναι πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα και αφουγκράζεται τα «θέλω» του οργανισμού, αλλά και ο Νίκος Αρβανίτης. Πίσω απ’ όλο αυτό το κομμάτι που φαίνεται στους αγώνες, υπάρχει η δική τους καθημερινή δουλειά, η έξτρα δουλειά με τους νεαρούς παίκτες και τους υπόλοιπους. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό. Όταν ένας προπονητής κάνει 500 πάσες την ημέρα σ’ έναν παίκτη για να σουτάρει και «σπαταλάει» άλλη μιάμιση ώρα, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για τον αθλητή κι έτσι αποκτάς εμπιστοσύνη. Σε αυτό είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ανθρώπους με διάθεση. Και απ’ τη στιγμή που έρχονται αποτελέσματα και παίζουν οι νέοι παίκτες και, μάλιστα, καλά, αυτό σού δίνει τη δύναμη να δουλέψεις την επόμενη μέρα με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό, γιατί βλέπεις ότι η δουλειά σου αποδίδει».
Για το πρόγραμμα «ΝΟΥΣ»: «Ένα πρόγραμμα για νέους παίκτες δε μπορεί να έχει ανταπόκριση σε 1-2-3 χρόνια. Το “χτίζεις” και θες ένα βάθος πενταετίας για να βλέπεις τους πρώτους καρπούς, χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί οι παίκτες θα είναι και βασικά κομμάτια της ομάδας. Απ’ τη στιγμή που υπάρχει το πρόγραμμα και οι εγκαταστάσεις, χρειάζεται συνέπεια, πλάνο, εμπιστοσύνη και φυσικά να πάρεις μια απόφαση ότι παίζοντας παιδιά του προγράμματος θα ρισκάρεις να κάνεις πράγματα που μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα στην αρχή. Επειδή είμαστε στον… βάλτο όσον αφορά την παραγωγή των Ελλήνων παικτών, πρέπει να “χτίσουμε” και παίκτες και νοοτροπίες και χαρακτήρες. Δε χρειάζεται βιασύνη, θέλει υπομονή και σύνεση. Είναι μια διαδικασία συγκεκριμένη, στην οποία πρέπει να περάσει χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει υπομονή και απ’ τους προπονητές και απ’ την ομάδα και τη διοίκηση αυτής. Είναι, όμως, το… αλατοπίπερο που νοστιμίζει όλο αυτό που βλέπεις».