Skip to main content

Συμεωνίδης: «Το Λαύριο έχει γερές και σταθερές βάσεις όσον αφορά την Α1 και την παραγωγή παικτών»

Για την νίκη του Λαυρίου επί του Απόλλωνα Πάτρας και την πορεία της ομάδας στην Basket League, την στήριξη στο… νέο αίμα αλλά και τις φιλοδοξίες του συγκροτήματος της Λαυρεωτικής, μίλησε στο EOK WEB Radio ο Σάββας Συμεωνίδης.

Αναλυτικά ο Assistant Coach του Λαυρίου μίλησε:

Για τη νίκη επί του Απόλλωνα Πάτρας: «Ήταν μια σημαντική νίκη, η οποία “κλειδώνει” σχεδόν οριστικά τον κύριο στόχο της ομάδας τη φετινή σεζόν, την παραμονή της στην κατηγορία».

Για τη φετινή σεζόν του Λαυρίου: «Επειδή κάθε καλοκαίρι οι ομάδες αναγκάζονται να φτιάξουν ένα ρόστερ με 10 καινούργιους παίκτες και κυρίως εμείς που ψάχνουμε να βρούμε Αμερικάνους που είναι rookies, είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστείς στα δεδομένα της χρονιάς, να δώσεις στα παιδιά να καταλάβουν κάποια πράγματα. Υπάρχουν προσθαφαιρέσεις και τραυματισμοί. Όλες οι ομάδες περνούν δύσκολα στο πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος κι εμείς με καινούργιο προπονητή έπρεπε πάλι να δημιουργήσουμε μια κατάσταση. Θεωρώ πως όλα πήγαν καλά, κάναμε πολύ σημαντικές νίκες και βάσει του ρόστερ που έχουμε αλλά και της εικόνας της μπασκετικής ομάδας. Έχουμε κάνει πραγματικά νίκες υπέρβασης. Όλες τις ομάδες πέρα από τους δύο “αιώνιους” και το Περιστέρι τις έχουμε νικήσει τουλάχιστον μία φορά».

Για την εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ την 1η αγωνιστική: «Δείξαμε πάρα πολύ έτοιμοι την 1η αγωνιστική, καταφέραμε με μια πολύ σπουδαία εμφάνιση να κάνουμε το “διπλό” στην ΑΕΚ, μια νίκη που μας έδωσε την ψυχολογία να κάνουμε ένα καλό σερί αγώνων. Αυτό μάς έφερε μια δυναμική να μπορέσουμε να δούμε το πρωτάθλημα με ενθουσιασμό απ’ το ξεκίνημα».

Για το αν μπορούν οι ξένοι του Λαυρίου να προχωρήσουν ακόμη ψηλότερα: «Ουσιαστικά ο Ντε Τζούλιους είναι ο πρώτος που έφυγε γιατί ήρθε μια ομάδα έδωσε το buy-out και τον πήρε. Αν δούμε τα νούμερά του και την εικόνα του στη Γερμανία, παίζει πάρα πολύ καλά. Είναι απ’ τα παιδιά που μπορούν να κάνουν βήματα προς τα πάνω. Επίσης, έχουμε τον Καστανιέδα που μπορεί να προχωρήσει. Είναι και ο Μουρ που μπορεί να “πατήσει” σε μεγαλύτερα επίπεδα. Πραγματικά έχει κάνει τρομερές εμφανίσεις, είναι σπουδαίος παίκτης, καταπληκτικός χαρακτήρας. Όλα τα παιδιά στην ομάδα είναι σπουδαίοι χαρακτήρες, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο κι αυτό. Υπάρχουν γενικά παιδιά στην ομάδα που μπορούν να κάνουν βήματα προόδου στην Ευρώπη».

Για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών: «Προσπαθούμε να το κάνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχουν δοθεί πολύ μεγάλες ευκαιρίες σε παιδιά, όπως ο Μιχάλης Σπρίντζιος που φέτος του δώσαμε πάρα πολλές ευκαιρίες. Πήρε χρόνο, πήρε πολύ μεγάλη εμπειρία απ’ την εικόνα της Α1, ήταν ένα απ’ τα παιδιά που στηρίχτηκαν. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τον Νικολαΐδη, κυρίως τον Αλέξανδρο, αλλά και τον Απόστολο. Φέτος έχουμε κάποια παιδιά με διπλό δελτίο, ήρθε ο Τσάμης που επίσης έπαιξε αρκετά καλά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ευκαιρία σε παιδιά. Όταν πρέπει να παλέψεις να κάνεις πολύ σημαντικές και σπουδαίες νίκες και παράλληλα να βάλεις νέα παιδιά, αυτό έχει μια δυσκολία. Ο κόουτς Μέξας είναι ο πρώτος που το έκανε πραγματικότητα, έδωσε πραγματικά χρόνο και ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά».

Για το αν θα δοθεί περισσότερος χρόνος συμμετοχής σε νεαρά παιδιά από ‘δω και πέρα: «Έχουμε και 2-3 παιδιά όπως ο Γιάννης Βαζούκης, ο Δεϊμέζης, δύο παιδιά με διπλά δελτία που προπονούνται όλη τη βδομάδα μαζί μας. Είναι παιδιά που μπορούν να βρουν χρόνο συμμετοχής το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πως είναι και σπουδαία ταλέντα. Αυτό είναι το πρότζεκτ από ‘δω και πέρα. Η ομάδα έχει παιχνίδια μπροστά της, είναι απελευθερωμένη απ’ το κομμάτι της παραμονής και πιστεύω ότι θα δείξει καλή εικόνα μπασκετικά. Θα συνεχίσει να παίζει πολύ ωραίο μπάσκετ όπως κάνει τους τελευταίους τρεις μήνες».

Για το ότι έχουν παιδιά με διπλό δελτίο: «Το ξεκινήσαμε από πέρυσι. Είχαμε κάποια παιδιά που δούλευαν εδώ μαζί μας μες στη βδομάδα, έκαναν την προετοιμασία. Το ίδιο κάνουμε και φέτος. Κάποια παιδιά τα βοηθήσαμε πιστεύω. Υπάρχουν ιδέες γενικά. Το Λαύριο είναι μια πόλη λίγο πιο έξω απ’ την Αθήνα και δεν είναι δύσκολο να φέρεις παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά μοντέρνα και για το επίπεδο της Α1. Μακάρι να μπορούμε να το κάνουμε και τα επόμενα χρόνια».

Για το αν μπορεί στο άμεσο μέλλον να αλλάξουν οι φιλοδοξίες του Λαυρίου προς τα πάνω: «Αυτό νομίζω πως είναι θέμα και τύχης. Συμφωνώ πως τα μπάτζετ έχουν τον πρώτο λόγο και όταν οι ομάδες έχουν πολύ μεγάλες οικονομικές διαφορές μπορούν να πάρουν καλύτερους παίκτες και έμπειρα παιδιά, αλλά η δική μας ομάδα έχει μια πολύ καλή βάση, πολύ καλό περιβάλλον, έχει μια υγεία και στον περίγυρό και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, έχουμε ανθρώπους που είναι κοντά και μάς βοηθούν. Είναι πολύ σημαντικά πράγματα αυτά για μια ομάδα που θέλει να “χτίσει” μερικά πράγματα και να μπορεί να μένει στην Α1. Δεν είναι τυχαία η πορεία του Λαυρίου και τη φετινή χρονιά. Αν μπορείς όμως να βρεις κάποια… λαβράκια παίκτες που μπορούν να σε “εκτοξεύσουν” κάποια χρονιά, αυτό είναι πιθανόν. Αυτό, όμως, έχει να κάνει με πολλά πράγματα, οι καιροί αλλάζουν και χρόνο με τον χρόνο δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει. Η ομάδα έχει πολύ γερές και σταθερές βάσεις όσον αφορά την Α1 και την παραγωγή παικτών».