Skip to main content

Αυγενάκης: «Λύνουμε τα χέρια των Ομοσπονδιών για να λάβουν αποφάσεις» (vid)

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να μιλά για την τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 30.3.2020 ΠΝΠ “Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (Α΄75)».

Με την συγκεκριμένη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στις Ομοσπονδίες να αποφασίσουν την λήξη των πρωταθλημάτων τους, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο... λύνονται τα χέρια των Ομοσπονδιών.

Ο κ. Αυγενάκης είπε στο βήμα της Βουλής:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριες και κύριοι βουλευτές η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση σε ολόκληρη την κοινωνία, και όπως ήταν επόμενο και στον Αθλητισμό.

Η αθλητική οικογένεια της χώρας μας για πρώτη φορά ενωμένη συντονισμένη προσπαθεί και εκείνη να συμβάλει με τον δικό της τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο και από αυτό το βήμα μου δίνεται η ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλα τα μέλη της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας, προς όλους τους αθλητές, κορυφαίους αθλητές και Ολυμπιονίκες μας που από την πρώτη μέρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συνέβαλαν και εκείνοι με τον δικό τους τρόπο στην προσπάθεια ενίσχυσης του μηνύματος «μένουμε στο σπίτι», «αθλούμαστε στο σπίτι», «τρώμε υγιεινά» και συμβάλουμε στην προσπάθειά που κάνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για συγκέντρωσή φιαλών αίματος.

Η συμμετοχή όλων και ο τρόπος στήριξης αυτής της προσπάθειας είναι τουλάχιστον συγκινητική και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας. Παράλληλα έχουν προσφέρει προσωπικά τους αντικείμενα, ενθύμια από μεγάλες διοργανώσεις για να ενισχύσουν έτσι την προσπάθεια της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Υγείας μέσα από δημοπρασίες. Έτσι δηλώνουν ότι ο αθλητισμός έχει αξίες και αγαθά που αναδεικνύονται μέσα από την κρίση, είναι η αξία της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της στήριξης. Η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι δεν είναι μόνη της. Έχει μαζί της την αθλητική οικογένεια που στηρίζει με τις δράσεις της την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Είμαι εδώ σήμερα για να υπερασπιστώ δύο τροπολογίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με την πανδημία, η πρώτη αφορά τη μεταβατική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, έχουμε δέσμευση χρονική απέναντι στη WADA και -είμαστε απολύτως συνεπείς από την ώρα που αναλάβαμε- στη λειτουργία πλέον του Οργανισμού ΕΟΑΚΑΝ από ΕΣΚΑΝ, και αυτή η διάταξη δημιουργεί τις προϋποθέσεις, το ενδιάμεσο στάδιο στην ουσία, ώστε να μεταφερθεί ο ΕΣΚΑΝ και να λειτουργήσει ως ΕΟΑΚΑΝ. Χρειάζεται περίπου ένα εξάμηνο ως ότου λειτουργήσει ως οργανισμός και για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις προς την WADA. Έχω καταθέσει αυτήν την τροπολογία η οποία βεβαίως συνδέεται άμεσα με την πανδημία, όπως τονίστηκε και στις τηλεδιασκέψεις που είχαμε με τα στελέχη της WADA. Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα ώστε να είμαστε επιτέλους απολύτως συνεπείς ως χώρα σε έναν οργανισμό που κατά το παρελθόν μας έδειξε κίτρινη και μετά κόκκινη κάρτα.

Και το δεύτερο έχει να κάνει με μία διάταξη που δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης κανονισμών και προκηρύξεων αθλητικών διοργανώσεων με άμεση ισχύ, έτσι δηλαδή πλέον η κάθε Ομοσπονδία, ο κάθε οργανισμός που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης πρωταθλημάτων και αθλητικών γεγονότων να μπορεί, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ανά άθλημα να πάρει απόφαση για το πότε θα επανεκκινήσει ή θα διακόψει τα πρωταθλήματά του, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις εντολές κατευθύνσεις των ειδικών.

Μέχρι στιγμής στην χώρα μας ακούσαμε τους ειδικούς και δεν χάσαμε και αυτό θα κάνουν και τα κορυφαία στελέχη των αθλητικών Ομοσπονδιών. Μέσα από αυτήν τη διάταξη τους δίνουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουν λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλύτέρα έτσι ώστε είτε να διακοπούν πρωταθλήματα είτε να μεταφερθούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα να παρθούν αποφάσεις στα όργανα με αυξημένη πλειοψηφία, κατά τρία τέταρτα του συνόλου των μελών και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό λύνει τα χέρια, γιατί έχουμε ήδη κάνει αρκετά μεγάλη ζύμωση με όλους στην αθλητική οικογένεια.

Μάλιστα χθες είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη με την ΕΟΕ και με όλα τα μέλη των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών, μου είπαν ότι το περιμένουν, το δέχονται, το θέλουν, διότι με αυτόν τον τρόπο λύνονται τα χέρια τους να λάβουν αποφάσεις και κυρίως να δουν πως θα στηρίξουν τα αθλήματα που ομολογουμένως έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά".

Σε ερώτηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο γιατί χρειάστηκε νομοθετική πρωτοβουλία για την αναπροσαρμογή του προγράμματος των πρωταθλημάτων των Ομοσπονδιών και των Λιγκών ο κ. Αυγενάκης διευκρίνισε:

"Δεν κάνουμε κάτι παραπάνω από το να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες και τη δυνατότητα των αθλητικών Ομοσπονδιών των Λιγκών να πάρουν αποφάσεις νόμιμα για την αναπροσαρμογή του προγράμματος. Δεν παρεμβαίνουμε. Απλά με την τροπολογία αυτή νομιμοποιούνται να αλλάξουν το πρόγραμμά τους, είτε σε μορφή διακοπής είτε σε μορφή παράτασης ή μεταφοράς του προγράμματος ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος.

Ο νόμος 2725 δεν επιτρέπει αλλαγή στο πρόγραμμα μεσούσης της σεζόν άρα αν δεν περάσουμε τη διάταξη θα μείνουν ξεκρέμαστοι. Δεν κάνουμε κάτι άλλο. Φυσικά δεν παρεμβαίνουμε απλά φτιάχνουμε το πλαίσιο. Τους δίνουμε δικαίωμα αναδιάταξης του προγράμματος διευκολύνοντάς τους να κάνουν νόμιμα αυτό που εκείνοι ξέρουν καλύτερα από όλους, πάντα με τη συμβουλή των ειδικών επιστημόνων".