Πρέλεβιτς: «Έκανα τον κύκλο μου στον ΠΑΟΚ, δεν επιστρέφω»
Ο Μπάνε Πρέλεβιτς έδωσε συνέντευξη στο Αθηναικό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχει μεγάλο σεβασμό για τον Θανάση Χατζόπουλο.
Αναλυτικά:
Πνεύμα ανήσυχο, συνυφασμένο με τον ενθουσιασμό, την εξέλιξη, την περιέργεια για το κάθε τι καινούριο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του. Απολαυστικός συνομιλητής, όταν σου δίνει την ευκαιρία να... κλέψεις λίγο από τον χρόνο του, τον οποίο το τελευταίο διάστημα μοιράζει σε πολλές δραστηριότητες.
Στην ταυτότητά του υπάρχει και η εμβληματική μπασκετική του διαδρομή, το έντονο αποτύπωμα που άφησε στον άθλημα γράφοντας... χιλιόμετρα στο παρκέ. Για το παρελθόν, όμως, το δικό του -αλλά και γενικότερα-, ο Μπάνε Πρέλεβιτς δε θέλει να μιλάει. Η σκέψη του είναι στο μέλλον.
«Ευχαριστούμε πολύ για ό,τι μας προσφέρατε εσείς, μαζί με τον κ. Νίκο Γκάλη, είναι ωραίες οι αναμνήσεις μας...», άκουσε να του λέει φίλαθλος του μπάσκετ, διακόπτοντας -ευχάριστα- την ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με τον άλλοτε εμβληματικό αρχηγό του ΠΑΟΚ και μετέπειτα προπονητή, τζένεραλ μάνατζερ, αλλά και επί μια οκταετία πρόεδρο του «Δικεφάλου».
«Ευχαριστώ πολύ», απάντησε ο ίδιος λακωνικά, εξηγώντας, ελάχιστα αργότερα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μια χαρά να ξέρεις πως σε κάποιον είσαι πρότυπο, αλλά μέχρι εκεί... Ολη η γενιά μου, όταν άρχισε να παίζει μπάσκετ, το έκανε από την αγάπη για το άθλημα. Ούτε που σκεφτόμασταν ότι αυτό μπορεί να γίνει η δουλειά μας. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι εξέλιξη θα έχουμε. Ηταν αλλιώς τα πράγματα τότε. Ποτέ δε σκέφτηκα ότι θα επηρεάσω τις ζωές ανθρώπων, αυτό ήρθε από μόνο του».
Διπλωματική -για πολλοστή φορά- ήταν η απάντησή του στην ερώτηση για την εντονότερη στιγμή της διαδρομής του στα γήπεδα: «Ηταν πολλές, δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία», οπότε, μοιραία, η κουβέντα επικεντρώθηκε στο σήμερα.
Ο χρόνος του Μπάνε Πρέλεβιτς μοιράζεται, εσχάτως, σε πολλά πράγματα, επαγγελματικές και μη ασχολίες, άλλες από τις οποίες αφορούν τον αθλητισμό και άλλες όχι. Του αρέσει πολύ, πλέον, και η καινούρια ιδιότητα που έχει τα τελευταία χρόνια, αυτή του φιλάθλου.
«Πέρασα από όλες τις θέσεις του μπάσκετ, ήρθε η ώρα να έχω και τη θέση του φιλάθλου, η οποία μου αρέσει πολύ! Κάποια στιγμή θα σκεφτώ αν θέλω να ασχοληθώ ξανά με το άθλημα. Θα σκεφτώ και θα δω...», τα λόγια του.
Εχει την «καλύτερη θέση», όπως τη χαρακτηρίζει, στο PAOK Sports Arena (σ.σ. court side seat), παρακολουθεί ανελλιπώς τις εντός έδρας υποχρεώσεις του μπασκετικού ΠΑΟΚ και έχει άποψη για το σύνολο των «ασπρόμαυρων» στη φετινή σεζόν.
«Πιστεύω πως η ομάδα, αυτό που μπορεί να κάνει, το κάνει. Είναι ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Στον αθλητισμό δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα σου συμβεί, αν θα υπάρχουν τραυματισμοί, είναι ομάδα που διεκδικεί κάθε παιχνίδι. Στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο όποιος είναι στη Θεσσαλονίκη. Βγαίνεις 5ος, 6ος ή μπορεί να κάνεις την έκπληξη και να βγεις 3ος, όπως το κάναμε εμείς προ ετών. Αυτό είναι, μέχρι εκεί πηγαίνεις».
«Σέβομαι πολύ τον Θανάση Χατζόπουλο»
Μετρώντας πολυετή θητεία στην προεδρία της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ο Μπάνε Πρέλεβιτς κατανοεί καλύτερα από τον καθένα το δύσκολο έργο, σε οικονομικό κυρίως επίπεδο, που έχει να φέρει σε πέρας ο νυν επικεφαλής του «Δικεφάλου», Θανάσης Χατζόπουλος.
«Εχω πάρα πολύ καλή σχέση με τον Θανάση, ήμασταν φίλοι στη διάρκεια της δικής μου προεδρίας, μιλάμε και τώρα. Σέβομαι πάρα πολύ αυτό που κάνει, επειδή το έχω περάσει ξέρω πόσο ζόρικο είναι. Δεν είναι εύκολη δουλειά να είσαι πρόεδρος μιας ομάδας. Καταρχάς, είναι επαγγελματική δουλειά, κάτι που δεν καταλαβαίνουμε εδώ. Είναι δουλειά. Δεν μπορείς να την κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου και το βασικότερο, δεν μπορείς να την κάνεις χωρίς χρήματα. Οι ομάδες είναι επαγγελματική δουλειά, ο γενικός διευθυντής της ομάδας είναι επαγγελματίας και πρέπει να πληρώνεται, για το χρόνο που διαθέτει, για να δημιουργεί. Αυτές οι θέσεις είναι επαγγελματικές», σχολίασε.
Πρόσθεσε τονίζοντας: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει στον ΠΑΟΚ ένας άνθρωπος που ασχολείται, έχει την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσει, αλλά δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος. Κάποια στιγμή, όσο και να βάζει συνέχεια χρήματα, θα κουραστεί. Οι ομάδες, όπως το λέγαμε και εμείς παλιότερα, πρέπει να αυτοσυντηρούνται. Για να μπορεί να αυτοσυντηρείται, όμως, μια ομάδα, πρέπει να την οργανώσεις εκτός του αγωνιστικού χώρου. Εταιρείες είναι οι ομάδες. Παρόλο που έχουν περάσει δεκαετίες, δεν το έχουμε καταλάβει ή μάλλον δε θέλουμε να το καταλάβουμε. Χρειάζεται πλάνο, οργάνωση και χρόνος, γιατί εμείς έχουμε και τη νοοτροπία του "αύριο θέλω να κερδίσω". Δε γίνεται έτσι το πράγμα».
Ξεκαθάρισε, επίσης, πως: «Δεν είναι στα πλάνα μου να επιστρέψω στον ΠΑΟΚ, νομίζω πως έχω κάνει τον κύκλο μου. Αυτήν τη στιγμή δεν το σκέφτομαι καν! Βέβαια, αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Τζέιμς Μποντ και πάντα το λέω "Never say never again" (ποτέ μη λες ποτέ ξανά). Πέρα από τις εκτός του αθλητισμού ασχολίες μου, έχω άλλα πράγματα -αυτήν τη στιγμή- στο μυαλό μου».
Για τη χρόνια κόντρα ανάμεσα στη FIBA και την Ευρωλίγκα, το πώς επηρεάζει αυτή σε συλλογικό επίπεδο, αλλά τις εθνικές ομάδες, ανέφερε: «Δεν πάει πουθενά αυτό το πράγμα. Στη διάρκεια της προεδρίας μου στον ΠΑΟΚ μίλησα με πάνω από 10 μεγάλους επιχειρηματίες, γιατί πάντα ήθελα να προσπαθήσω να φέρω -και όχι μόνο εγώ, γενικά όλοι τότε στην ομάδα- έναν μεγάλο επιχειρηματία, στυλ Ιβάν (σ.σ. Σαββίδη), για το μπάσκετ, με το πρότυπο που ήταν ο Ιβάν στο ποδόσφαιρο και όλοι έλεγαν το ίδιο πράγμα: "Ωραία, παίρνω την ομάδα, παίρνω το πρωτάθλημα, που θα παίξω;" "Στο BCL", απαντούσα. "Μα, στο BCL παίζεις και εσύ, γιατί να ασχοληθώ;", απαντούσαν πίσω. Πρέπει να βρεθεί λύση. Όταν από μια ομάδα κόβεις το όνειρο να παίζει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, είναι λυπηρό. Βλέπουμε, επίσης, τι γίνεται και με τις εθνικές ομάδες. Θα συμφωνήσω με μια δήλωση που έκανε σχετικά ο Νίκος Ζήσης, με αυτήν την πρακτική υποφέρουν οι παίκτες. Διότι, το πρώτο πράγμα που θέλει πάντα ένας παίκτης είναι να αγωνίζεται με την εθνική του ομάδα».
Πηγή: amna.gr