ΕΣΑΚΕ - Οι κορυφαίες βραδιές και τα ρεκόρ του All Star Game
Σε ρυθμούς All Star Game... χορεύει το ελληνικό μπάσκετ και ο ΕΣΑΚΕ παρουσιάζει τις σημαντικότερες βραδιές και τα ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.
Αναλυτικά το αφιέρωμα της διοργανώτριας αρχής:
Τι είναι ένα All Star Game; Η ευκαιρία για να δούμε συγκεντρωμένα σε ένα παρκέ όλα τα μεγάλα αστέρια του Πρωταθλήματος. Η ευκαιρία για να μπει στην άκρη το αποτέλεσμα και να δοθεί προτεραιότητα στο θέαμα και τη χαρά του μπάσκετ. Είναι η ευκαιρία για μια γιορτή, ειδικά τώρα που αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας που έβαλαν και υποχρεωτικά μία παρένθεση στον θεσμό. Μετρώντας ώρες για την πραγματοποίηση της γιορτής του επαγγελματικού μπάσκετ, του 25ου All Star Game στο ΟΑΚΑ, το esake.gr παρουσιάζει κάποια από τα ρεκόρ που καταγράφηκαν στην ιστορία του θεσμού.
Όπως και να το δούμε, οι αθλητές ήταν, είναι και θα είναι οι πρωταγωνιστές, υπάρχουν κάποιοι που άφησαν λίγο πιο βαρύ το αποτύπωμα τους στον θεσμό. Αρχίζοντας την καταγραφή κάποιων ξεχωριστών επιδόσεων στην ιστορία των All Star Game, από τα ατομικά ρεκόρ, υπάρχει μία κατηγορία παικτών που μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή. Είναι τρεις αθλητές που κατάφεραν να βάλουν δύο φορές στο προσωπικό παλμαρέ τους τον τίτλο του MVP.
Τη μικρή αυτή λίστα άρχισε να γράφει ο Πέτζα Στογιάκοβιτς λίγο πριν αφήσει τα ελληνικά γήπεδα για να λάμψει στο ΝΒΑ. Αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης στα All Star Games του 1996 και του 1997. Είναι κάτι που στην πορεία του θεσμού κατάφεραν στη συνέχεια ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης το 2006 και το 2010 και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο το 2018 και το 2019.
Ο Big Sofo και η μοναδική «40άρα»
Το 18ο All Star Game που έγινε στις 14 Μαρτίου 2010 στα «Δύο Αοράκια» ξεχώρισε για μία επίδοση που παραμένει μοναδική. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του θεσμού που ένας παίκτης έφτασε τους 40+ πόντους. Ήταν μάλιστα ένας από εκείνους που δεν έχτισαν την καριέρα τους φορτώνοντας τα αντίπαλα καλάθια, δεν ήταν δηλαδή κάποιος από εκείνους που κουβαλάνε την ταμπέλα του σκόρερ. Ήταν ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης.
Ο Big Sofo λοιπόν σημείωσε 42 πόντους στο παιχνίδι που έγινε το 2010 στο Ηράκλειο σε μία επίδοση που είναι η κορυφαία στην ιστορία της διοργάνωσης. Πιο κοντά σε αυτήν βρέθηκε μετά από επτά σχεδόν χρόνια, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο που σημείωσε 39 πόντους στο 23ο All Star Game, εκείνο που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2019 στο Nick Galis Hall.
Στην ιστορική διαδρομή των 24 All Star καταγράφονται επίσης ως κορυφαίες επιδόσεις σκοραρίσματος, εκείνες των 33 πόντων που είχε ο Ζακ ΛεΝτέι στο 23ο, των 32 πόντων που είχε ο Αρτούρας Καρνισόβας στο 6ο, των 31 πόντων που είχε ο Ζόραν Σάβιτς στο 2ο και των 30 που είχε ο Πέτζα Στογιάκοβιτς στο 6ο All Star Game.
Τα επτά τρίποντα του Γκόλντγουαϊρ κρατούν ακόμη
Το 7ο All Star Game έκρυβε μία επίδοση που παραμένει ακατάρριπτη 24 χρόνια μετά. Ήταν εκείνο που έγινε στο ΟΑΚΑ και παρότι ο Άντονι Γκόντγουαϊρ δεν ήταν με την πλευρά των νικητών αφού η Ευρώπη νίκησε την Αμερική, κατάφερε να σημειώσει επτά τρίποντα, μία επίδοση την οποία δεν έφτασε κανείς άλλος, πριν ή μετά από τον Αμερικανό γκαρντ που εκείνη τη σεζόν έπαιξε στον Ολυμπιακό.
Ένα τρίποντο μακριά από εκείνη την επίδοση του Γκόλτνγουαϊρ, δηλαδή στα έξι, έφτασαν πέντε συνολικά παίκτες. Πριν, μετά ή ακόμη και στο βράδυ του Νοέμβρη του 1998….
*Ο Τζον Κόρφας στο 1ο All Star Game.
*Ο Άριαν Κόμαζετς στο 7ο All Star Game.
*Ο Νίκος Παππάς και ο Μάικλ Μπράμος στο 21ο All Star Game.
*Ο Θαντ ΜακΦάντεν στο 22ο All Star Game.
Οι μετρ των διαγωνισμών
Στην ιστορική διαδρομή των 24 All Star Game, κάποιοι παίκτες έδειξαν να νιώθουν πιο άνετα στους διαγωνισμούς. Ήταν εκείνοι άλλωστε που έχοντας την έμφυτη ικανότητα είτε στο μακρινό σουτ, είτε στα καρφώματα, βρήκαν πρόσφορο έδαφος και χωρίς την πίεση του αποτελέσματος, να την ξεδιπλώσουν.
Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είναι αυτός με τις περισσότερες νίκες στον διαγωνισμό των τριπόντων. Με το μακρινό σουτ έχτισε τη σπουδαία καριέρα του και με αυτό κατέκτησε τρεις συνεχόμενες φορές τον σχετικό τίτλο. Ήταν το 1995, το 1996 και το 1997 όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετείχε ξανά για να επιτρέψει και σε άλλους να φτάσουν σε αυτόν τον τίτλο. Αυτό και έγινε, όμως από τότε δεν υπήρξε αθλητές που να φτάσει σε αυτό το επίτευγμα.
Ο «θρόνος» των διαγωνισμών των καρφωμάτων, σε αντίθεση με εκείνον των τριπόντων, δεν έχει θέση μόνο για έναν. Τρεις παίκτες κατέκτησαν τον διαγωνισμό από δύο φορές, όλοι τους Αμερικανοί. Ήταν ο Χένρι Τέρνερ (1994, 1999), ο Αντόνιο Χάρβεϊ (1997, 1998) και ο Λανς Χάρις (2010, 2011).
Limit up και limit down
Σε ομαδικό επίπεδο υπήρξαν κάποιες επιδόσεις που ξεχώρισαν στα προηγούμενα 24 All Star Game, με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Το παιχνίδι με τους περισσότερους πόντους ήταν εκείνο που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2019 στο Nick Galis Hall αφού Έλληνες και ξένοι σημείωσαν συνολικά 295 πόντοι. Η επίδοση των 149 που είχε ομάδα των Ελλήνων επίλεκτων είναι επίσης η κορυφαία στην ιστορία της διοργάνωσης.
Στην άλλη όψη του νομίσματος βρίσκεται η επίδοση των 75 πόντων που σημείωσαν οι Αμερικανοί στο 5ο All Star Game που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 1996 στο Nick Galis Hall. Δεν είχε οδηγήσει ωστόσο και στο αρνητικό ρεκόρ συνολικής επίτευξης πόντων αφού στο 13ο All Star Game που έγινε στις 10 Απριλίου 2005 στο «Δ.Τόφαλος» είχαν σημειωθεί 153 πόντους.
Στον… πόντο
Ελάχιστα ήταν τα παιχνίδια στα οποία η κυριαρχία μιας ομάδας ήταν ξεκάθαρη. Στην πλειοψηφία τους τα All Star Game ήταν αμφίρροπα παιχνίδια. Κάποια από αυτά λίγο περισσότερο, αφού υπήρξαν συνολικά πέντε ματς που κρίθηκαν κυριολεκτικά στον πόντο.
8ο All Star Game - 20 Νοεμβρίου 1999
ΟΑΚΑ: Ευρώπη-Αμερική 119-118
9ο All Star Game - 20 Ιανουαρίου 2001
ΕΑΚ Πάτρας: Έλληνες-Ξένοι 86-85
10ο All Star Game - 16 Φεβρουαρίου 2002
Δ.Κραχτίδης: Ξένοι-Έλληνες 126-125
13ο All Star Game - 10 Απριλίου 2005
Δ.Τόφαλος: Έλληνες-Ξένοι 77-76
21ο All Star Game - 9 Μαρτίου 2014
Κλειστό Κλαδισού: Έλληνες-Ξένοι 123-122