Skip to main content

Αγγέλου: «Μονταρισμένη ομάδα ο Ολυμπιακός, σκληρός αλλά μία ταχύτητα κάτω ο Παναθηναϊκός»

Για την παρουσία του στην Καρδίτσα, τον στόχο της ομάδας το πρωτάθλημα της Bsket League, αλλά και το επερχόμενο «αιώνιο» ντέρμπι της Euroleague,  μίλησε στο ΕΟΚ WEB Radio ο Βαγγέλης Αγγέλου.

Αναλυτικά ο προπονητής της Καρδίτσας μίλησε:

Για το πώς ζουν στην Καρδίτσα την παρθενική του παρουσία στην Α1: «Σίγουρα είναι μια πόλη που φιλοξενείται επαγγελματικά σ’ ένα πρωτάθλημα που έχει προβλήματα. Απ’ την άλλη, όπως σε όλες τις ομάδες πάντα υπάρχουν τα απρόοπτα, τα προβλήματα, οι τραυματισμοί και ζουν τα πράγματα από δύο πλευρές. Η μία πλευρά είναι ότι η πόλη «διψάει» για το μπάσκετ, ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο και το φίλαθλο κοινό είναι αρκετά φιλόξενο και με μπασκετική συμπεριφορά. Το δεύτερο είναι ο αγώνας που κάνει αυτή η ομάδα να πετύχει το στόχο της. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, όπως κάνουν όλοι».

Για το ότι δεν έχουν κάνει κάποια ακριβή κίνηση απ’ την αγορά: «Το ένα θέμα είναι το τι υπάρχει στην αγορά και το πώς κοστολογείται, το άλλο είναι τι θέση και τι όνομα έχεις εσύ στην αγορά και το τρίτο είναι ότι αν δε μένεις πιστός σ’ ένα πλάνο τη σημερινή εποχή με άξονα τα οικονομικά ξέρουμε όλοι απ’ το παρελθόν ότι όλο αυτό «καταρρέει». Είναι πολύ καλό που η διοίκηση έχει επιλέξει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και κινούμαστε πάνω σ’ αυτήν».

Για τη φιλοσοφία της ομάδας: «Ο καιρός που μπασκετικά ο προπονητής περνούσε τη φιλοσοφία του στους παίκτες πέρασε. Πλέον ο προπονητής πρέπει να προσαρμοστεί στους παίκτες και όσο το δυνατόν συντομότερο. Πρέπει κατά 70% να είσαι κοντά στους παίκτες. Είναι πάρα πολύ σύντομο το πρωτάθλημα, η αγορά για ομάδες σαν κι εμάς είναι περισσότερο ανοιχτή σε παίκτες που δεν έχουν ξαναπαίξει στην Ευρώπη και βγαίνουν από κολλέγια και G-League που δεν έχουν γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Δε μπορείς ν’ αλλάξεις την πνευματική τους συνήθεια και την προσέγγισή τους στο μπάσκετ σ’ ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό γίνεται μέρα-μέρα με τη βοήθεια των συμπαικτών και των ανθρώπων της ομάδας. Αυτό που προσπαθούμε να «καλλιεργήσουμε» είναι ότι η ομάδα αυτή έχει φτιαχτεί για να σέβεται τους παίκτες, να είναι ένα «σκαλοπάτι» για την καριέρα τους και απ’ το σεβασμό προσπαθούμε να πάρουμε αυτό που μπορούμε όσο καλύτερα γίνεται, με βάση τη χημεία των παικτών μεταξύ τους».

Για το αν η Καρδίτσα θα αντέξει την «πίεση» της Α1: «Κάθε πράξη και κάθε κατάσταση που ζούμε δεν ξέρουμε τι αφήνει στον άλλον. Όλη αυτή η εμπειρία βγάζει έξω απ’ τη ζώνη άνεσης όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην ομάδα. Η «στρατηγική» της ομάδας είναι πάρα πολύ έξυπνη, στηρίζεται στο μοντέλο του «εμείς» και η πόλη έχει αυτήν την ομαδικότητα της συμπεριφοράς. Αυτή είναι η ιδέα και η «στρατηγική», η εκτέλεση όμως σ’ όλα τα πράγματα έχει φθορά. Αν αυτή η φθορά θα γίνει πιο έντονη και θα υπάρχει περισσότερη διάθεση να διορθώσεις τα πράγματα σου μέσα απ’ τις εμπειρίες θα το δούμε στο τέλος της χρονιάς. Οι άνθρωποι της ομάδας και το κλίμα γύρω είναι κοντά στο εξαιρετικό, είναι ανιδιοτελείς, εργατικοί, συσπειρωμένοι, αλλά πάντα θέλεις και λίγη τύχη. Μέχρι τώρα η αντοχή των ανθρώπων, η συμπεριφορά και αυτό που παρέχεται και σ’ εμάς που δουλεύουμε, στους γύρω-γύρω και στους παίκτες θα έλεγα ότι κάνει εξαιρετικό το επίπεδο».

Για τη συνεργασία του με τον Χρήστο Δεληγιάννη και τον Γιάννη Μπουρούση: «Είναι πάρα πολύ καλή, γιατί είναι εξαιρετική η παρουσία τους, διακριτική, παθιάζονται με την ομάδα. Έχουν και ένα μεγάλο αβαντάζ, ξέρουν την ιδιοσυγκρασία του παίκτη. Και οι ίδιοι και οι υπόλοιποι άνθρωποι τον αναγνωρίζουν τον παίκτη. Αυτό είναι και μεγάλη ευκαιρία για τους παίκτες, δηλαδή αν κάποιοι επιλέξουν να ‘ρθουν στην Καρδίτσα σίγουρα δε θ’ αντιμετωπιστούν σαν «στατιστική», αλλά θα έχουν ανθρώπους γύρω τους που μπορούν να καταλάβουν και την ψυχοπνευματική πλευρά τους και αυτό είναι πλεονέκτημα για την Καρδίτσα».

Για το φετινό πρωτάθλημα: «Όταν το ζεις από μέσα, είναι ακριβώς ο κανόνας της οικογένειας, προσπαθείς να «επιβιώσεις» και να είσαι κοντά στους στόχους σου. Όταν το βλέπεις απ’ έξω, είναι ανταγωνιστικό, είναι ένα πρωτάθλημα που αυξάνεται ο ανταγωνισμός του πέφτοντας η ποιότητά του και πέφτει η ποιότητά του γιατί δεν έχεις πολύ χρόνο τους παίκτες μαζί και δεν έχεις την ευκαιρία να κάνεις φιλικά παιχνίδια, καθώς δεν υπάρχουν ομάδες στην κάθε περιοχή που να ‘ναι διαθέσιμες. Πάντως είναι όντως ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα».

Για το επερχόμενο (30/12) ντέρμπι «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα: «Ο Ολυμπιακός είναι μια μονταρισμένη ομάδα, με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, που μπαίνει με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα σε όλες τις καταστάσεις του αγώνα και προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει οτιδήποτε μπασκετικό μέσα απ’ το ρυθμό, κάτι που έχει δυσκολέψει όλες τις ομάδες που κινούνται και «ψάχνουν» τα ατού τους με λιγότερη ταχύτητα. Ο Παναθηναϊκός είναι μια «σκληρή» ομάδα, προσπαθεί στην άμυνα και στην επίθεση η «έκφρασή» της είναι σε μια ταχύτητα κάτω απ’ τον Ολυμπιακό. Το θέμα της ημέρας, του ρυθμού και τα μεγάλα σουτ σ’ αυτό το παιχνίδι είναι πάρα πολύ σημαντικά».