Skip to main content

Πρόεδρος Γκράν Κανάρια: «Γι αυτό αποσυρθήκαμε από την Euroleague»

Ο πρόεδρος της Γκραν Κανάρια, Σιτάπχα Σαβάν ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η νικήτρια του φετινού Eurocup δεν θα αγωνιστεί την επόμενη χρονιά στην Euroleague. 

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος  των Ισπανών:

«Είναι μία πράξη υπευθυνότητας. Η μετάβαση στην EuroLeague θα συνοδευόταν από μία σημαντική αύξηση των αγώνων από τους 18 στους 34. Στο EuroCup οι ομάδες έχουν κενό τριών ημερών ανάμεσα στα παιχνίδια, ενώ στην EuroLeague συνήθως αυτό είναι δύο ημέρες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν επτά διπλές αγωνιστικές στη διάρκεια της σεζόν στην EuroLeague, με τις ομάδες να δίνουν τρία παιχνίδια μέσα σε πέντε ημέρες. Για να ανταπεξέλθουμε σε ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα, θα ήταν απαραίτητες οι πτήσεις τσάρτερ. Σκεφτείτε ότι η Βαλένθια ανέβασε τα έξοδα μετακίνησής της από τις 500.000 ευρώ στα 1.5 εκατομμύρια ευρώ μόλις μπήκε στην EuroLeague. Στη δική μας περίπτωση η αύξηση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Την υπολογίσαμε στα 2.025.000 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έσοδα χωρίζονται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα φιξ ποσό μισού εκατομμυρίου, από το οποίο αφαιρούνται τα έξοδα για τους διαιτητές. Το δεύτερο μέρος βασίζεται στις αποδόσεις κάθε ομάδας. Ξεκινάει από περίπου 200.000 ευρώ για τη 14η θέση και φτάνει στα 1.8 εκατομμύρια (σσ. για τον πρωταθλητή). Οι τέσσερις τελευταίες ομάδες της regular season δεν αποκομίζουν κάτι. 

Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες φτάνουν στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά, το εν λόγω ποσό διανέμεται μόνο στις ομάδες με άδεια τύπου Α και δεν αποφέρει έσοδα στις υπόλοιπες. Πάρτε για παράδειγμα την Άλμπα Βερολίνου, η οποία τερμάτισε τελευταία την περασμένη σεζόν και έβγαλε μόνο 350.000 ευρώ».