Skip to main content

Φενέρμπαχτσε: Η πρόκριση στο Final 4, το υψηλής έντασης παιχνίδι της και η σπουδαιότητα της φυσικής κατάστασης

Η Φενέρμπαχτσε θα είναι μία από τις τέσσερις ομάδες του Final 4 της Euroleague, με τον Head of Performance των κίτρινων, κ. Κώστα Χατζηχρήστο να μιλάει στο superbasket.gr, για την φιλοσοφία και για την νοοτροπία των κίτρινων, αλλά και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή προετοιμασία στην επίτευξη των στόχων για μια ομάδα.

Η ομάδα από την Κωνσταντινούπολη υπό τις οδηγίες του κόουτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κατάφερε να νικήσει την Μονακό με 3-2 σε μια σειρά με πολύ μεγάλη ένταση, με πολύ πίεση και αγώνες που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκική ομάδα κατετάγη στην 6η θέση της κανονικής περιόδου στην Euroleague με ρεκόρ 20-14. Η Φενέρμπαχτσε θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό, ενώ σε περίπτωση πρόκρισης θα αγωνιστεί στον τελικό απέναντι στο ζευγάρι Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης. Οι κίτρινοι επιστρέφουν σε Final 4 της Euroleague από το 2019, ενώ θυμίζουμε ότι το 2017 κατέκτησαν τον τίτλο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. 

Η Φενέρμπαχτσε είναι μια επικίνδυνη ομάδα με μεγάλη αυτοπεποίθηση, η οποία σε όλους τους αγώνες, είχε μεγάλη ταχύτητα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της και παίζει πολύ δυναμικά. Σε συνάρτηση με όλα αυτά, επίσης έχει δείξει ισχυρό χαρακτήρα σε όλη την διάρκεια της σεζόν, κάτι που θα είναι σημαντικό και πολύ πιθανόν κρίσιμο σε κρίσιμα παιχνίδια όπως είναι αυτές οι αναμετρήσεις των Final 4 της Euroleague.

Οι κίτρινοι έχουν μεγάλο επιθετικό ταλέντο, αφού είναι μία από τις τρεις ομάδες με περισσότερους από 87 πόντους στους αγώνες της κανονικής περιόδου της Euroleague υπό τις οδηγίες του κόουτς Σάρας. Σημαντικό είναι ότι αποτελούν και πρώτη ομάδα στην κατηγορία των τριπόντων με το ρεκόρ των 449 τριπόντων, ενώ είναι επτά προσπάθειες μακριά (1.136 τρίποντα) από το να σουτάρουν τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία του θεσμού. Όπως είναι φυσικό, οι παίκτες της έχουν πολύ υψηλά ποσοστά σε αυτήν την κατηγορία. Πιο αναλυτικά, έχει τέσσερις παίκτες με περισσότερα από 40 τρίποντα, με τον Σκότι Γουίλμπεκιν να είναι στην πρώτη θέση με 118 τρίποντα. Η τουρκική ομάδα είχε κατά μέσο όρο 12.7 τρίποντα ανά αναμέτρηση στην κανονική περίοδο, με το ποσοστό να ανεβαίνει στα playoffs στα 13.4 τρίποντα ανά αγώνα. Υπενθυμίζουμε ότι  στον αγώνα με την Βαλένθια τον Μάρτιο έκανε ρεκόρ στην διοργάνωση με τα 24 τρίποντα. Είναι μια ομάδα που έχει παίκτες με μεγάλη εμπειρία και πολλές δεξιότητες, οπού μπορούν να ανταπεξέλθουν και στα κλειστά ματς, κάτι που φάνηκε και από τις δύο εκτός έδρας νίκες που πήρε στην παράταση επί της Μονακό στα playoffs. Πέρα από όλα αυτά, έπαιξαν ωραίο και θεαματικό μπάσκετ την φετινή σεζόν,  έχοντας πολλές λύσεις και αμυντικά και επιθετικά, με σπουδαία στιγμή τους 50 πόντους που σκόραρε ο Νάιτζελ Χέις Ντέιβις στο ματς απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου, κάνοντας ένα μεγάλο ρεκόρ. Όλα αυτά αποδεικνύουν όσα λέγαμε σχετικά και με την μεγάλη αυτοπεποίθηση της ομάδας.

Ο Κώστας Χατζηχρήστος έχει την θέση του Head of Performance στην Φενέρμπαχτσε, έχοντας πρότερη εμπειρία πολλών χρόνων στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον κόουτς Δημήτρη Ιτούδη, οπού συνοδεύτηκε με πολλές επιτυχίες και με πολλούς τίτλους.

Βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό πόστο που έχει σχέση με την φυσική και σωματική κατάσταση των παικτών της ομάδας της Κωνσταντινούπολης. Έχει να κάνει με τον στόχο της ομάδας για το γεγονός ότι θέλει οι παίκτες να ανταπεξέρχονται γρήγορα στις αντιξοότητες και στους τραυματισμούς, να δείχνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ώστε να την βοηθούν όσο μπορούν καλύτερα.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Κώστας Χατζηχρήστος στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

 Πώς η Φενέρμπαχτσε προσεγγίζει το Final 4 της Euroleague και αρχικά, τον αγώνα στα ημιτελικά απέναντι στον Παναθηναϊκό;

"Προφανώς η πρόκριση στο Final 4 της Euroleague είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την ομάδα. Έχει να συμμετάσχει σε Final 4 από το 2019. Ξεκίνησε από την έκτη θέση στην βαθμολογία της κανονικής περιόδου και κατάφερε να προκριθεί. Φυσικά, αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση με ενθουσιασμό και σοβαρότητα. Παρότι οι κίτρινοι είχαν να πάνε σε Final 4 πέντε χρόνια, έχουν μια πολύ έμπειρη ομάδα για αντίστοιχου βεληνεκούς διοργανώσεις. Απίστευτη εμπειρία έχει ο προπονητής, ο Σάρας που είναι το 13ο του Final 4 σαν παίκτης και σαν προπονητής. Γενικώς υπάρχει εμπειρία στην ομάδα για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Είναι γνωστό ότι αποτελεί μια ομάδα που οι επιτυχίες είναι κάτι το απαιτητό. Περιμένουμε με ανυπομονησία τον ημιτελικό της Παρασκευής (24/5) με τον Παναθηναϊκό. Ξεκάθαρα εκεί θα είναι θέμα ημέρας και momentum".

Θα ήθελα να μας πείτε την άποψη σας για τις δύο ελληνικές ομάδες που προκρίθηκαν στο Final 4, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. 

"Η πρόκριση των δύο ομάδων της χώρας μας στο Final 4 σαφέστατα είναι μια μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι μια πολύ καλή συγκυρία που βρίσκονται και οι δύο ελληνικές ομάδες στο Final 4 της Euroleague, κάτι που είχε να συμβεί πάρα πολλά χρόνια, από το 2012 στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει θετικά και για το μπάσκετ στην Ελλάδα. Ελπίζω να βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος, όπου χρειάζεται πολύ αυτήν την τόνωση. Με το γεγονός ότι βρίσκονται οι τέσσερις ομάδες στο Final 4, ο εκάστοτε σύλλογος έχει 25% πιθανότητα κατάκτησης του τίτλου και στον τελικό το ποσοστό γίνεται 50%. Εγώ πιστεύω ότι η πρόκριση στην τελική φάση του Βερολίνου είναι μεγάλο επίτευγμα και για τον Ολυμπιακό και για τον Παναθηναϊκό. Ιδιαίτερα, οι πράσινοι ήταν χαμηλά στην βαθμολογία τις προηγούμενες σεζόν και φέτος κατάφεραν να βγουν δεύτεροι στην κανονική περίοδο και να πάρουν την πρόκριση από τα playoffs".

Είστε ο υπεύθυνος της φυσικής κατάστασης της Φενέρμπαχτσε, έχοντας την θέση του Head of Performance. Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε μέσα στην διάρκεια της σεζόν στην Euroleague;

"Μετά την αλλαγή του συστήματος της Euroleague, οπού πια όλες οι ομάδες αντιμετωπίζονται μεταξύ τους, οι αγώνες έγιναν περισσότεροι και η συχνότητα των αναμετρήσεων είναι πολύ μεγάλη. Οι ομάδες έχουν και άλλους παράγοντες που έχουν να σκεφτούν, για παράδειγμα την επιλογή των ξένων παικτών στους αγώνες του πρωταθλήματος που θα παίξουν μαζί με τους γηγενείς παίκτες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται δύο ταχύτητες παικτών μέσα στην ομάδα, δηλαδή αυτοί που παίζουν περισσότερο και αυτοί που αγωνίζονται λιγότερο. Μέσα στην σεζόν η προσπάθεια όλων μας είναι να κρατήσουμε τους παίκτες μας όσο περισσότερο γίνεται να είναι υγιείς. Οπότε αν χτυπήσουν, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην δράση με βάση την ασφάλεια, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται. Επίσης, η ομάδα στοχεύει στο να διατηρήσει την φόρμα της, σε όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται. Αυτό είναι δύσκολο, γιατί η αγωνιστική περίοδος στην Ευρώπη είναι περίπου δέκα μήνες. Θεωρώ ότι όλες οι ομάδες της Euroleague παρατηρούν αυτές τις προκλήσεις και για να υποστηρίξουν περισσότερο τους αθλητές, για αυτό προσλαμβάνουν παραπάνω προσωπικό, επενδύουν στις τεχνολογίες και κάνουν επενδύσεις στις εγκαταστάσεις (καινούργια γυμναστήρια κτλ). Η δουλειά είναι πολύ απαιτητική και χρειάζεται μια ομάδα ανθρώπων για αυτήν. Εμείς είμαστε δέκα άτομα στο Performance, που είναι ένα κομμάτι της ομάδας που έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την υγεία. Γίνεται μια ομαδική δουλειά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους παίκτες υγιείς και να μπορούμε να συμβουλεύουμε όσους χρειάζεται να μας ακούσουν σχετικά με την χρησιμοποίηση των παικτών".

Έχετε πολλά χρόνια εμπειρίας με τις ομάδες στην Euroleague. Πόσο θεωρείτε ότι επηρέασε τους παίκτες η αλλαγή του format που είχε γίνει; Και αν πιστεύετε ότι θα έχουμε αλλαγές σε ενδεχόμενη αύξηση των ομάδων στην Euroleague;

"Η αλλαγή του format στην Euroleague την σεζόν 2016-2017 τους επηρέασε όλους. Επηρέασε και τους παίκτες και τους προπονητές και τους οργανισμούς. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι η Euroleague δεν είναι η μόνη διοργάνωση που παίζουν οι ομάδες, γιατί υπάρχουν και οι υποχρεώσεις στην χώρα τους (εθνικό πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ), αλλά και οι αγώνες των εθνικών ομάδων με τα παράθυρα. Οπότε, οποιαδήποτε αύξηση ομάδων οπουδήποτε σε αυτό το σύστημα προκαλεί αναταραχές. Εγώ είμαι υπέρ της αύξησης των ομάδων και υπέρ της αύξησης των παιχνιδιών όσον αφορά μόνο την Euroleague. Ακόμη και όποια ενδεχόμενη αύξηση των ομάδων της Euroleague, θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες αλλαγές. Πρέπει η σεζόν να γίνει πιο μικρή, καθώς οι περισσότεροι παίκτες παίζουν τους τελευταίους τους αγώνες τέλος Ιουνίου και ξεκινάνε την νέα σεζόν στα τέλη του Αυγούστου, ενώ πολλοί από αυτούς τους παίκτες έχουν ενδιάμεσα υποχρεώσεις και με τις εθνικές ομάδες".

Παραμένουμε στο κομμάτι της Euroleague και σε συνδυασμό ότι έχει αναφέρει πως: "Το καλοκαίρι είναι μια σημαντική περίοδος για την εξέλιξη του εκάστοτε αθλητή". Τι προετοιμασία πρέπει να έχει κάνει ένας παίκτης για να ανταπεξέλθει σε μια μεγάλη σε διάρκεια σεζόν στο εγχώριο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη.

"Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος κλειδί για την προετοιμασία. Πρώτα από όλα, είναι σημαντική, γιατί θα πρέπει οι λίγο πιο μεγάλοι σε ηλικία παίκτες να αφήσουν το σώμα τους να ανακάμψει, εννοώ ότι θα πρέπει να ξεκουραστούν. Αλλά, ταυτόχρονα θα πρέπει να τους δοθεί χρόνος να δουλέψουν τις αδυναμίες τους. Έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με το κορμί τους και με την τακτική τους. Πιο αναλυτικά, το καλοκαίρι έχει δύο κομμάτια, το ένα είναι η φυσική βελτίωση, η βελτίωση της αθλητικής ικανότητας, εκεί που οι παίκτες δουλεύουν την δύναμη, την ταχύτητα κτλ. Το άλλο κομμάτι είναι η μπασκετική βελτίωση, δηλαδή για τους παίκτες είναι η βελτίωση στις αδυναμίες του παιχνιδιού τους. Αυτό το κομμάτι χρειάζεται χρόνο. Για αυτό λέμε ότι η ενδιάμεση μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι μεγάλη, να είναι για παράδειγμα περίπου τρεις μήνες και όχι ενάμιση μήνας. Δεν χωράνε όλα αυτά στο πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, αν ένας παίκτης θέλει τον χειμώνα να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο υγιής και να έχει καλή απόδοση, θα πρέπει να ασχοληθεί το καλοκαίρι, γιατί στην προετοιμασία των ομάδων είναι απαιτητό να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι προετοιμασίες των ομάδων έχουν αλλάξει μορφή σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Συγκεντρωνόμαστε στα τέλη Αυγούστου, κάνουμε δέκα μέρες προπόνηση και μετά αγωνιζόμαστε σε φιλικά και σε τουρνουά, οπού εκεί από την μία, δεν χρειάζεται να νικήσεις οπωσδήποτε, αλλά από την άλλη, η ένταση του παιχνιδιού είναι τόσο πολύ μεγάλη, οπού θα πρέπει να αντέξεις.  Αλλιώς, τραυματίζεσαι. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να πάθει ένας παίκτης είναι να τραυματιστεί στην αρχή της χρονιάς. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανακάμψει μετά και να βρει τον ρυθμό του και την θέση του στην ομάδα μετέπειτα. Συνοψίζοντας, το καλοκαίρι είναι μια περίοδος κλείδι για να ασχοληθεί ένας παίκτης με το σώμα του και με τον εαυτό του".

Θα ήθελα να μας σχολιάσετε κάποια πράγματα που έχετε αναφέρει σε προηγούμενες συνεντεύξεις σας. Πρώτον, ότι η δική σας προσέγγιση είναι ολιστική, με την έννοια ότι το σώμα αποτελείται από τις ανατομικές δομές, τη βιοχημεία του, αλλά υπάρχει και το πνεύμα. Επίσης, έχετε πει ότι η πειθαρχία είναι πολύ βασικό κομμάτι για την επιτυχία, αλλά και για την αντιμετώπιση των τραυματισμών.

"Αν ο οποιοσδήποτε θέλει να πετύχει ένα στόχο πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια σε αυτό που κάνει. Ένας μαθητής παραδείγματος χάρη δεν μπορεί να διαβάσει για ένα μήνα, μετά να μην διαβάσει τον επόμενο μήνα και τον παραεπόμενο μήνα να ξανακάνει διάβασμα και να περιμένει ότι θα πετύχει στις εξετάσεις. Η συνέπεια ισχύει και σχετικά με τις προπονήσεις. Κάθε φορά που φορτίζουμε μια πρόκληση στο σώμα μας, δημιουργεί και κάποιες προσαρμογές, με σκοπό να ανταπεξέλθει σε αυτήν την πρόκληση. Για παράδειγμα, άμα τρέχω μεγάλες αποστάσεις, σταδιακά βελτιώνεται η φυσική μου κατάσταση και μετά θα έχω την δυνατότητα να τρέχω μεγαλύτερες αποστάσεις. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αν αυτό το πράγμα δεν έχει συνέπεια και απλά ένας παίκτης ξεκινάει και σταματάει σε κάποιες περιπτώσεις, τότε αυτό δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα με κάποιους παίκτες είναι αυτό, το ότι δουλεύουν σκληρά για κάποιο χρονικό διάστημα και για κάποιο άλλο χρονικό διάστημα, δεν δουλεύουν τόσο πολύ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται συνέχεια και ατελείωτα προπονήσεις, γιατί χρειάζεται και το πνεύμα να ξεκουράζεται. Είναι πολύ σημαντικό το πώς αισθάνεται ένας παίκτης, το πώς ο ίδιος θεωρεί ότι τον επηρεάζει η προπόνηση. Φυσικά, το μυαλό τελικά ορίζει το σώμα. Πολλοί παίκτες εμφανίζονται κουρασμένοι, επειδή δεν έχουν την κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση. Πολύ πιθανόν λόγω της κόπωσης και των συνεχόμενων παιχνιδιών. Αυτά τα παιδιά κρίνονται κάθε εβδομάδα με τους αγώνες από εκατομμύρια κόσμο, ανησυχούν για τα συμβόλαια τους, για την υγεία τους, για την οικογένεια τους κτλ. Πρέπει όλα να λαμβάνονται υπόψη ότι σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα. Χρειάζεται να υπάρχει μια περίοδος ξεκούρασης και μέσα στην εβδομάδα αν γίνεται και γενικότερα να υπάρχει μια προσέγγιση ολιστική και να κοιτάμε όλες τις πλευρές του αθλητή. Ο αθλητής δεν είναι μηχανή, είναι άνθρωπος. Εμείς τους βλέπουμε πάνω κάτω κάποιες ώρες την ημέρα, δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο τους επηρεάζει η καθημερινότητα τους και ο περίγυρος τους. Με την ολιστική προσέγγιση, πρέπει όλα αυτά να τα υπολογίζουμε και γιατί πρέπει να προσπαθούμε να βοηθάμε τον κάθε παίκτη να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό στο γήπεδο".

Η Φενέρμπαχτσε ήταν μια ομάδα που έπαιξε γρήγορο μπάσκετ, με πολύ ένταση την φετινή σεζόν. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για την πορεία της στην κανονική περίοδο και στα playoffs. Ιδιαίτερα η σειρά της Φενέρμπαχτσε με την Μονακό είχε παιχνίδια με πολύ δυναμική. Πώς θεωρείτε ότι οι παίκτες της ανταπεξήλθαν σε αγώνες που έγιναν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

"Οι ομάδες που καταλήγουν στην κορυφή της Euroleague έχουν παίκτες που είναι καλοπροπονημένοι, είναι υψηλού επιπέδου αθλητές και από προπονητικά τιμ που έχουν εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, σχετικά με την εκγύμναση των ομάδων. 

Η εκγύμναση της κάθε ομάδας είναι πολυεπίπεδη. Επειδή είμαστε γυμναστές θεωρεί πολύς κόσμος ότι εμείς ορίζουμε τα πάντα. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο head coach είναι αυτός που πρέπει να διαπιστώσει σε πιο επίπεδο έντασης και με ποια συχνότητα πρέπει να γυμνάζονται οι παίκτες της ομάδας. Για αυτό το λέω ότι σε αυτό το επίπεδο, οι προπονητές έχουν μια πάρα πολύ καλή γνώση. Για παράδειγμα ο κόουτς Γιασικεβίτσιους που είμαστε τώρα και ο κόουτς Ιτούδης που συνεργαστήκαμε για μια δεκαετία, έχουν τεράστια εμπειρία για το πώς να διαχειριστούν την ομάδα τους. Ρυθμίζουμε τις εντάσεις, πότε και ποιος πρέπει να κάνει την κάθε προπόνηση και πόσο προπόνηση. Προσπαθούμε κάποιους παίκτες να τους προστατεύσουμε, π.χ. μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα. Πολύ δουλειά γίνεται στα παρασκήνια, μέσα στα γυμναστήρια και στα φυσικοθεραπευτήρια. 

Οι αγώνες των playoffs είχαν τρομερή ένταση. Η κάθε ομάδα έχασε κάποιους παίκτες με τραυματισμό κατά την διάρκεια αυτών των αγώνων. Είναι φυσιολογικό αυτό, γιατί αυτοί οι αγώνες έχουν πολύ μεγάλη ένταση, αλλά και μεγάλη συχνότητα. Για παράδειγμα, μέσα στην σεζόν δεν παίζει μια ομάδα πέντε παιχνίδια ζωής και θανάτου μέσα σε δώδεκα ημέρες όπως έγινε στα playoffs της Euroleague. Πρέπει το σώμα να είναι σε θέση να αντέξει αυτήν την πίεση, αλλά και να υπάρχει πνευματική δύναμη. Η δουλειά για την κανονική περίοδο και για τα playoffs γίνεται μήνες πριν. Γίνεται σοβαρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και στην φυσική και στην τακτική προετοιμασία κτλ".

Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για την ελληνική παροικία της Φενέρμπαχτσε που έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ομάδα.

"Αρχικά θα ξεκινήσω με τον κόουτς Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος ουσιαστικά έφτιαξε αυτήν την ομάδα και διάλεξε τους παίκτες. Ο Γιώργος Παπαγιάννης μέσα στην σεζόν βρήκε τον ρόλο του, όπως και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, αυτό ισχύει και για τον Νικ Καλάθη, που έχει κάνει τρομερά playoffs. Επίσης, υπάρχει και άλλος ένας Έλληνας, ο φυσικοθεραπευτής μας, ο Κοσμάς Κοντογιάννης. Οπού πρωτοήλθε και αυτός μαζί με τον κόουτς Ιτούδη. Προσπαθούμε και εμείς να βάλουμε την δική μας πινελιά στις επιτυχίες της ομάδας".

Με τον κόουτς Δημήτρη Ιτούδη είχατε συνεργαστεί για πολλά χρόνια στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και είχατε κάνει κάτι απίστευτο με τις συνεχείς προκρίσεις σε Final 4 της Euroleague, αν αναλογιστούμε τον ανταγωνισμό. Θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για εκείνη την περίοδο.

"Ήταν μια πολύ σημαντική περίοδος τουλάχιστον στην δική μου την καριέρα, γιατί ήμασταν στο υψηλότερο επίπεδο. Βέβαια η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια μεγάλη ομάδα που είχε επιτυχίες. Αλλά αυτά που καταφέραμε δεν ήταν κάτι εύκολο. Ιδιαίτερα, με το νέο format είχε μεγάλη δυσκολία το επίτευγμα της πρόκρισης στο Final 4 της Euroleague. Πολλές συγκυρίες μπορούν να σε επηρεάσουν σχετικά με την πρόκριση σε ένα Final 4 της Euroleague. Για παράδειγμα, ένας τραυματισμός ενός παίκτη πολύ πιθανόν να επηρεάσει την ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας και στην αυτοπεποίθηση της. Η πίεση των φαβορί είναι πολύ σημαντική και σε κάθε διοργάνωση βλέπουμε για παράδειγμα ότι οι ομάδες παγώνουν και δυσκολεύονται να σκοράρουν στα τελευταία δύο-τρία λεπτά. Το Final 4 ως διοργάνωση είναι απρόβλεπτο. Πρέπει να είναι όλοι οι παίκτες σε κορυφαία φυσική κατάσταση και είναι καλό μια ομάδα να έχει τους περισσότερους της παίκτες μαζί και να έχουν αποφυγεί τους τραυματισμούς. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας για εμένα πάντα ήταν σχολείο και μπορούσε να φέρνει πάντα πολύ καλούς παίκτες. Η συνύπαρξη με αυτούς τους παίκτες ήταν πολύ ιδιαίτερη και είμαι ευγνώμων σε όσους συμμετείχαν σε αυτό το project, στον κόουτς Δημήτρη Ιτούδη που με διάλεξε, στην ομάδα που με κράτησε και στους παίκτες με τους οποίους δουλέψαμε. Οι προκρίσεις στα Final 4 ήταν πολύ δύσκολες, δεν ήταν κάτι δεδομένο και κάτι εύκολο όπως το θεωρεί πολύς κόσμος. Για παράδειγμα, το 2019 έπρεπε να κάνουμε εκτός έδρας νίκες και εν τέλει πήγαμε στην τελική φάση και κατακτήσαμε τον τίτλο".