Skip to main content

Euroleague Final 4: Η ξεχωριστή περίπτωση του «Shaq Attack»

Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις τέσσερις ομάδες του Final 4 της Euroleague, με το superbasket.gr να υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της αγωνιστικής προσφοράς του Σακίλ ΜακΚισικ στους ερυθρόλευκους.

Οι Πειραιώτες βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Final 4 της Euroleague με τον ίδιο προπονητή, τον κοουτς Γιώργο Μπαρτζώκα, με την ίδια αθλητική λογική και κατά μεγάλο ποσοστό με τους ίδιους παίκτες. Αν και η φετινή χρονιά είχε δυσκολίες και πολλές προκλήσεις από την αρχή, οι ερυθρόλευκοι βρήκαν απαντήσεις, έκαναν προθήκες παικτών και με εφόδια κυρίως την άμυνα τους και το γεγονός ότι έχουν γερά θεμέλια στην ομάδα τους, κατάφεραν να προκριθούν στο Final 4 της Euroleague στο Βερολίνο. 

Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν παίκτες που πήραν κάποιο ατομικό βραβείο ή ήταν στις καλύτερες πεντάδες την φετινή σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν καλοί; Όχι κάθε άλλο. Σημαίνει ότι ήταν ομάδα, ότι κανείς δεν θέλησε να αναδειχθεί περαιτέρω, αλλά σκοπός όλων ήταν ο ομαδικός στόχος και η νίκη στον εκάστοτε αγώνα. Πολλοί παίκτες σκόραραν πολύ, άλλοι ξεχώρισαν για την μεγάλη ατομική τους βοήθεια σε άμυνα και σε επίθεση. Όλοι σίγουρα πήραν την συμπάθεια και την αναγνώριση από όλο το κοινό, πόσο μάλλον αφού ανταμείφθηκε η προσπάθεια τους. 

Οι φίλαθλοι για να ξεχωρίσουν ένα παίκτη πέρα από τα κατορθώματα του στο παρκέ, πρέπει να συνδεθούν μαζί τους. Έτσι γίνεται και με τον Σακιλ ΜακΚισικ όλες αυτές τις σεζόν. Ενδεχομένως δεν είναι ο πρώτος παίκτης των ερυθρόλευκων στις στατιστικές κατηγορίες, αλλά δίνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν οι φίλαθλοι των Πειραιωτών. Θα μπει μέσα στην αντίπαλη άμυνα, θα σουτάρει τρίποντο, θα βοηθήσει πάρα πολύ στο αμυντικό κομμάτι και θα δώσει αυτοπεποίθηση στον Ολυμπιακό. Κάποιες φορές πετυχαίνει και κάποιες άλλες όταν βλέπει το τελικό σκορ η ομάδα του υπολείπεται σε πόντους. Σημασία έχει ότι είναι παίκτης με σθένος και ότι μπορεί να γυρίσει μόνος του ένα ματς. Η χρονιά του δεν ξεκίνησε με το καλύτερο τρόπο με τον τραυματισμό να τον κρατάει για πολύ καιρό εκτός, αλλά ο “Shaq Attack” απέδειξε ότι είναι παίκτης τον οποίο μπορείς να εμπιστευτείς. 

Ο Σακίλ ΜακΚισικ ξεχωρίζει για την μεγάλη ενέργεια που βγάζει στο παρκέ και την δυναμική που δίνει στην ομάδα του. Ο ς Μπαρτζώκας ξέρει καλύτερα από όλους το πόσο πολύ βοηθάει ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι του, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις του τον Ιανουάριο του 2024, όπου είχε αναφέρει ότι: «Εγώ έχω τον εξής κανόνα και αυτός δεν αλλάζει. Τους παίκτες που έχουν βοηθήσει την ομάδα να κατακτήσουν ό,τι εγχώριο τίτλο υπάρχει, τους στηρίζω. Δεν σημαίνει, ότι επειδή έμεινε ένα μήνα εκτός ο ΜακΚίσικ θα τον αλλάξω. Δεν θα το κάνω ποτέ αυτό. Είναι σημαντικός για τον Ολυμπιακό και δεν θα τον πουλήσω».

Ο ΜακΚίσικ βγήκε μπροστά και έδειξε την αγωνιστική του συμπεριφορά στα playoffs του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα, αλλά και το πόσο κομβικός ήταν, βοηθώντας την ελληνική ομάδα να πάρει την πρόκριση για το Final 4 της Euroleague. Πιο αναλυτικά ήταν ο πρώτος σκόρερ (12 πόντους) και ο πρώτος σε PIR (13.2 στο ρανκινγκ) των Πειραιωτών κατά μέσο όρο στους πέντε αγώνες με αντιπάλους τους μπλαουγκράνα. Έκανε φετινό ρεκόρ με 21 πόντους στο Game 4, ενώ είχε κομβική συμβολή, με εννέα συνεχόμενους πόντους με δύο τρίποντα, ένα λέι απ και μία βολή στο Game 5.

Ξεκάθαρα η συνεισφορά του στον Ολυμπιακό φαίνεται τόσο στους αγώνες, όσο και στα στατιστικά στοιχεία, ενώ είναι μέλος της ομάδας που έχει φτιάξει το δικό της θρύλο στο ελληνικό μπάσκετ, αφού έχει κατακτήσει με τους ερυθρόλευκους δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, τρία Κύπελλα Ελλάδας και δύο ελληνικά σούπερ καπ.

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ των ερυθρόλευκων πριν το Final 4 της Euroleague δήλωσε ότι: «Αισθάνομαι ότι είναι η χρονιά που θα τα πάρουμε όλα, αλλά είναι η EuroLeague και όλα μπορούν να συμβούν. Δεν θέλω να το γρουσουζέψω. Τα παιδιά είναι συγκεντρωμένα, ο κόουτς είναι συγκεντρωμένος, οπότε είμαι αισιόδοξος. Ανυπομονώ για το ματς, όπου θα είμαι στον πάγκο και ο κόουτς θα μου μπει να περάσω στο παρκέ».