Skip to main content

Βόβορας: «Κλειδί της επιτυχίας του Παναθηναϊκού το ότι έφερε δύο ανθρώπους με «know how» για το Final 4»

Για την κατάκτηση της Euroleague από τον Παναθηναϊκό, αλλά και την παρουσία του στο πρωτάθλημα Λιθουανίας, όντας στο τιμόνι της Νεπτούνας, μίλησε στο EOK WEB Radio ο Γιώργος Βόβορας.

Αναλυτικά ο Έλληνας προπονητής μίλησε:

Για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας απ’ τον Παναθηναϊκό: «Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία ανεξαρτήτως επένδυσης και μπάτζετ. Το “κλειδί” της επιτυχίας νομίζω πως ήταν ότι έφερε δύο ανθρώπους που έχουν το “know how” για το Final-4 και στον πάγκο και στις τέσσερις γραμμές. Πήρε έναν κόουτς που έχει πάρει τα 3 απ’ τα 4 τελευταία ευρωπαϊκά και πήρε έναν παίκτη που σε όλες τις ομάδες που έχει πάει ξέρει πώς να οδηγήσει μια ομάδα στο Final-4. Αυτό ίσως ήταν το σημαντικότερο για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση και σε δύσκολες ημέρες. Κομβικό παιχνίδι νομίζω πως είναι η νίκη στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ, είναι το ματς που άλλαξε όλη τη σκέψη του Παναθηναϊκού. Εκεί άρχισαν και πίστευαν ότι μπορεί να κάνει κάτι πολύ καλό ομάδα. Στο Final-4 ο Παναθηναϊκός έπαιξε στα 70 απ’ τα 80 λεπτά εξαιρετικό μπάσκετ και κέρδισε απόλυτα δίκαια τον τίτλο».

Για την εμφάνιση του Παναθηναϊκού στον τελικό με τη Ρεάλ: «Στην 1η περίοδο, παρ’ όλο που είχε δεχθεί πάρα πολλούς πόντους ο Παναθηναϊκός, έμεινε κοντά γιατί έχει το ταλέντο στην επίθεση. Αυτό δείχνει την ποιότητα του ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός έχει κάτι που τονίζει τις αδυναμίες της Ρεάλ. Η Ρεάλ πάντα ρισκάρει στα σουτ, γιατί έχει τον Ταβάρες μέσα και ο Παναθηναϊκός έχει πάρα πολλούς παίκτες που απειλούν μετά από ντρίπλα. Ο Μήτογλου νομίζω ήταν το “κλειδί”, όπου πήγε στο “5” και η ομάδα ήταν έτοιμη να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες. Πνευματικά ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος και αυτό το δείχνει η ενέργεια που έβγαλε και το physicality. Όλοι οι παίκτες που πατούν στο παρκέ γνωρίζουν τον ρόλο τους και είναι έτοιμοι να αποδώσουν στο 100%. Αυτό είναι καθαρά έργο του κόουτς που πρέπει να του πιστωθεί. Γι’ αυτό θεωρείται ένας απ’ τους κορυφαίους και οι τίτλοι το δείχνουν από μόνοι τους. Αυτό που πρέπει επίσης να αποδώσουμε στον Αταμάν είναι πως είναι ένας δίκαιος προπονητής και όταν βλέπουν οι παίκτες ότι υπάρχει δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως ποιος είσαι, και όταν ξέρουν πως αν κάνουν κάτι καλό θα μείνουν στο παρκέ, είναι ένα ακόμα μεγάλο προσόν και δείχνει την ποιότητά του σαν προπονητής».

Για τον Μάριους Γκριγκόνις: «Ο Γκριγκόνις ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ομάδας. Ένα άλλο πράγμα που κάνει ο κόουτς Αταμάν είναι ότι “χτίζει” την ομάδα με βάση τη φιλοσοφία του. Ο Γκριγκόνις ταιριάζει απόλυτα στο να είναι το 3ο γκαρντ που μπορεί να δημιουργήσει και να σκοράρει. Σίγουρα η ομάδα είναι αυτή που έκανε τον Γκριγκόνις να παίξει στο επίπεδο που μπορεί να παίξει και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται καθαρά σε όλον το οργανισμό και τον προπονητή».

Για τον Κέντρικ Ναν: «Σίγουρα ο Ναν είναι ο παίκτης που άλλαξε τη ροή, που έδωσε την επιπλέον “σπίθα” που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός. Ήρθε σε ένα δύσκολο “φεγγάρι” για την ομάδα και το ότι προσαρμόστηκε τόσο γρήγορα οφείλεται σίγουρα στην προσωπικότητά του. Μια ομάδα για να κατορθώσει μέσα σε μια ολόκληρη σεζόν να περάσει τις δύσκολες βραδιές, πάει να πει ότι υπάρχουν υγιή και πολύ καλά αποδυτήρια. Το να έρθει ένας παίκτης χωρίς εμπειρία απ’ την Ευρώπη σε έναν τόσο μεγάλο οργανισμό, με τόσο μεγάλη πίεση και να μπορέσει να γίνει μέλος του οργανισμού, οφείλεται σε όλους τους παράγοντες. Τον προπονητή, τους συμπαίκτες του, αλλά και τον ίδιο».

Για τις εντυπώσεις του απ’ τη Λιθουανία και τη Νεπτούνας: «Πήγα στη μέση της σεζόν σε μια δύσκολη περίοδο για την ομάδα. Είχαμε 8 σερί νίκες, για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, κερδίσαμε όλες τις κορυφαίες ομάδες. Στα play-offs παίξαμε με τη Γουλβς, παλέψαμε, χάσαμε 2-1 και τελείωσε η σεζόν για εμάς. Προσπαθούμε να “χτίσουμε” κάτι καινούργιο απ’ την επόμενη σεζόν. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απ’ το επίπεδο του πρωταθλήματος. Στη Λιθουανία αγαπούν τον αθλητισμό, στην Ελλάδα αγαπάμε πιο πολύ… τη νίκη. Η κουλτούρα τους είναι ότι τους αρέσει ο αθλητισμός, τους αρέσει να αγωνίζεται η ομάδα και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα είναι δίπλα σε αυτήν. Πραγματικά είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία και για εμένα να είμαι σε αυτήν τη λίγκα. Είμαι πολύ χαρούμενος. Ελπίζω την επόμενη σεζόν να μπορέσουμε να κάνουμε το βήμα μας και στην Ευρώπη και στη λιθουανική λίγκα».