Skip to main content

Κεσαπίδης: «Ο Βεζένκοβ είναι το καλύτερο «4άρι» στην Ευρώπη»

Ο Σάσα Βεζένκοβ θα κοσμεί και πάλι το ελληνικό πρωτάθλημα καθώς και την Euroleague, με τον Ανδρέα Κεσαπίδη, προπονητή του στα τμήματα υποδομής του Άρη, να μιλά για την πορεία του Βούλγαρου παίκτη, όλα αυτά τα χρόνια, χαρακτηρίζοντας τον ως το καλύτερο «τεσσάρι» της Ευρώπης.

Αναλυτικά ο Κεσαπίδης μίλησε στο EOK WEB Radio:

Για το αν περίμενε να φτάσει τόσο ψηλά ο Βεζένκοβ: «Νομίζω ότι όλη η δουλειά και αυτό που βλέπαμε από τότε, όντας μικρός ο Σάσα, μας έδειχνε ότι θα γίνει κάτι μεγάλο. Δε μπορούσαμε να το προσδιορίσουμε και να πούμε ότι θα γίνει τόσο μεγάλο, αλλά ήμουν σίγουρος ότι θα φτάσει να είναι πρωταγωνιστής στο τοπ επίπεδο. Νομίζω ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων. Νομίζω αυτήν τη στιγμή μιλάμε για το καλύτερο “4άρι” στην Ευρώπη, μιλάμε για τον παίκτη με το πιο ακριβό συμβόλαιο στην Ευρώπη, για ένα παιδί που πήγε στο ΝΒΑ. Έχει “τρυπήσει” πολλά ταβάνια και όλο αυτό έχει γίνει με τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση που είχε σε αυτό που αγαπάει πάρα πολύ».

Για την ωριμότητά του: «Σε αυτό παίζει τρομερό ρόλο το περιβάλλον που είχε ο Σάσα όλα αυτά τα χρόνια. Είχε τρομερή υποστήριξη από την οικογένειά του. Τον βοήθησε να αποφύγει τις οποιεσδήποτε κακοτοπιές και ήταν εξαιρετικά ώριμος και στο παιχνίδι. Και στην έξω του ζωή ήταν πολύ ώριμος, ήξερε ακριβώς τι ήθελε να κάνει. Ήταν πάρα πολύ συνεπής σε όλο αυτό. Νομίζω αυτό τον ξεχώρισε. Αυτό είναι προσόν όλων αυτών που πετυχαίνουν, όταν η στοχοπροσήλωση είναι στο 100% στο τέλος πάντα κάτι καλό φτιάχνεις».

Για το έξυπνο παιχνίδι του: «Πραγματικά ήταν ένας δεύτερος προπονητής μέσα στο γήπεδο. Δηλαδή είναι ένα από τα παιδιά που θέλει ο προπονητής να συνεργάζεται μαζί του. Του λέει μια κουβέντα και καταλαβαίνει πέντε. Ξέρει να καλύπτει τις όποιες αδυναμίες του. Το μυαλό του δουλεύει σε πολύ υψηλές στροφές».

Για τις τον τελικό Παίδων με τον Μαντουλίδη: «Ο Μαντουλίδης ήταν με 6 συνεχόμενα Πανελλήνια Πρωταθλήματα στην κατηγορία των Παίδων και εμείς ήμασταν οι διεκδικητές. Παίζουμε έναν τελικό στην Μίκρα με 3.5 χιλιάδες κόσμο, πολύ ωραίο παιχνίδι. Είμαστε 1 πόντο πίσω έχουμε πάρει time-out, δείχνουμε ένα play πώς θα βγει ο Σάσα να σουτάρει. Ο Σάσα “διαβάζει” και κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε δείξει, γιατί η άμυνα προσαρμόστηκε. Πήρε ένα πολύ δύσκολο σουτ και το βάζει. Όλα τα άλλα είναι ιστορία, πήραμε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, πήραμε αήττητοι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα».

Για το ενδιαφέρον του Μαντουλίδη: «Ήταν πολύ κοντά να πάει στον Μαντουλίδη, αλλά με τις ενέργειες της τότε διοίκησης νομίζω κάναμε το “colpo grosso” και τον φέραμε λίγο πριν υπογράψει στον Μαντουλίδη. Ο Σάσα εκείνη τη χρονιά ήταν στο Πανευρωπαϊκό με την Παίδων της Βουλγαρίας, δεν τον είχαμε δει, με τον μπαμπά του μιλούσαμε. Τριάρι ξεκινήσαμε, τριάρι προσπαθούσαμε να τον δουλέψουμε. Με τον καιρό νομίζω πολύ σωστά καταλάβαμε όλοι ότι είναι… 3.5 προς το 4. Το αποδέχθηκε και ο ίδιος και η οικογένεια. Κατάλαβε ότι εκεί υπήρχε κενό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και νομίζω ότι κάναμε σωστή επιλογή που καταλήξαμε εκεί».

Για το ότι είχε μείνει στον Άρη ένα χρόνο ακόμη: «Νομίζω ότι ακριβώς αυτό είναι που λέγαμε για την ωριμότητα της σκέψης και της απόφασης. Εκεί πιστεύω με αυτήν την απόφαση να μείνει στον Άρη και να κάνει τη χρονιά που έκανε, να βγει MVP του πρωταθλήματος, έδειξε σε πολλά παιδιά ποιος πρέπει να είναι ο δρόμος, Πολλές φορές βιαζόμαστε στην εφήμερη χαρά, στον πολύ φανταχτερό και χάνουμε την ουσία. Ο Σάσα επέλεξε τον πιο ασφαλή δρόμο, αλλά αυτός ο ασφαλής δρόμος τον οδήγησε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ήταν κομβική απόφαση και ο ρόλος που είχε τότε στον Άρη και ο τρόπος που έπαιξε την χρονιά νομίζω τον έβαλε πολύ πιο δυνατά στο μπασκετικό στερέωμα».

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στο ΝΒΑ: «Τον βοήθησε πάρα πολύ το πώς προπονούταν στην Αμερική. Νιώθει κερδισμένος ο Σάσα. Στη διαδικασία και στην καριέρα ενός αθλητή θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές. Πιστεύω ότι ο Σάσα έχει περάσει 1-2 τέτοιες δύσκολες και στην Μπαρτσελόνα έχει περάσει δύσκολες στιγμές. Και τώρα πέρασε μια σχετικά δύσκολη στιγμή, όντας MVP της Ευρωλίγκας πήγε στο NBA χωρίς χρόνο συμμετοχής. Και από αυτόν τον δρόμο, όμως, βρήκε πράγματα να κερδίσει για να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει τα επόμενα χρόνια».

Για την καλύτερη συμβουλή στον Σάσα: «Εγώ αυτό που του έλεγα πάντα, όπου πάντα το έκανε, ήταν να μην σταματήσει ποτέ να δουλεύει. Ακόμα και τώρα ένα παιδί που βγάζει αυτά τα λεφτά, που είναι MVP Ευρωλίγκας, που έπαιξε NBA, τον τρόπο με τον οποίον δουλεύει θα τον ζήλευαν πάρα πολλοί 16χρονοι και 20χρονοι. Είναι ασταμάτητος, δουλεύει συνέχεια, δεν έχει ρεπό, το μυαλό του είναι πώς θα βελτιώνεται συνεχώς. Νομίζω αυτό είναι ένας τρόπος ζωής, που μακάρι να γίνει πρότυπο για τους νεαρότερους για να μπορέσουν να τον ακολουθήσουν».