Skip to main content

Χένρικ Ντέτμαν: Ο κόουτς που αναγέννησε την Εθνική Φιλανδίας

Η Φιλανδία έχει αποδείξει στις πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις πως θεωρείται μια υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό  μπασκετικό χώρο και αυτό χάρη στον κόουτς Χένρικ Ντέντμαν που την αναμόρφωσε την τελευταία δεκαπενταετία. Το Superbasket.gr με αφορμή τα γενέθλια του 61χρονου προπονητή εξηγεί πως  η σκανδιναβική χώρα κατόρθωσε να ανέβει τόσα πολλά επίπεδα.

Μία από τις αναμνήσεις του Eurobasket 2017 ηταν ο ιδιαίτερος χαιρετισμός των φιλανδών φιλάθλων, που θέλησαν να μιμηθούν τους πρόγονους τους Βίκινγκ, κερδίζοντας σίγουρα τις εντυπώσεις του κοινού. Τι και αν το φιλανδικό μπάσκετ δεν έχει διακρίσεις , ο κόουτς Χένρικ Ντέντμαν κατάφερε να το ανεβάσει επίπεδα και την τελευταία δεκαετία να εδραιώσει την σκανδιναβική χώρα στο ευρωπαϊκό  μπασκετικό χώρο. 

Ο 61χρονος προπονητής έχει συνολικά δύο θητείες με την Εθνική Φιλανδίας, με την πρώτη από το 1992 έως το 1997 και την δεύτερη να ξεκινάει από το 2004, ενώ από το 1997 έως το 2003 διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Γερμανίας.

Μπορεί να μην έχει η Φιλανδία διακρίσεις όπως πρωτοείπαμε, έχει βέβαια  μπασκετική ιστορία με συνεχή παρουσία στα πρώτα Eurobasket μέχρι το 1967. Με προπονητή τον Ντέντμαν επανήλθε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο Eurobasket του 1995 στην Αθήνα, είκοσι ολόκληρα χρόνια από της τελευταία της συμμετοχή. Όπως ήταν φυσικό οι Φιλανδοί στο ΟΑΚΑ,  δεν κέρδισαν κάτι παραπάνω από την χαρά της συμμετοχής.

Τα επόμενα πέντε χρόνια όπως πρωτοείπαμε ο 61χρονος  κόουτς είχε τα ηνία της εθνικής Γερμανίας, που  την οδήγησε στην τέταρτη θέση στο Eurobasket του 2001 στα γήπεδα της Τουρκίας. Βέβαια ο Ντέντμον όντας πιο έμπειρος ξαναγύρισε πίσω στην Φιλανδία, ξεκινώντας την μπασκετική αναμόρφωση του και καταφέρνοντας να την εδραιώσει στο ευρωπαϊκό μπασκετικό γίγνεσθαι.

Finland downs Greece in EuroBasket, moves into 2nd in group | Yle ...

Αρχικά, το 2005 και το 2007 η Φιλανδία έπαιξε στην Β’ κατηγορία του Eurobasket με τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες, σε μια διοργάνωση με δυνατά ονόματα όπως των μετέπειτα NBAers Ζάζα Πατσούλια και Ταμπό Σεφολόσα. Η επιστροφή της Φιλανδίας στα μεγάλα μπασκετικά τουρνουά ήρθε το 2011, με το Eurobasket, που φιλοξένησε η γειτονική της Λιθουανία. Εκεί βρέθηκε στο δρόμο της  «επίσημης αγαππημένης» στην φάση των ομίλων , αλλά με double-double του Γιάννη Μπουρούση η Ελλάδα κατάφερε να επικρατήσει εύκολα με 61-81.Η ένατη θέση με τις τρεις νίκες δημιούργησε μεγάλο μπασκετικό ενδιαφέρον στην χώρα, με αποτέλεσμα το 2013 οι φίλαθλοι της χώρας να κατακλύσουν τα στάδια της Σλοβενίας το 2013.

Δύο χρόνια αργότερα, η φιλανδική ομάδα υπό τις οδηγίες του Ντέντμον, ξαναβρέθηκε στο δρόμο της Ελλάδας και μάλιστα πήρε και την ρεβάνς με 77-86, λόγω ενός εκπληκτικού τρίτου δεκαλέπτου με επί μέρους 12-21. Ο Αντρέα Τρινκιέρι τραβούσε τα μαλλιά του και δίκαια αφού αυτή η ήττα αποδείχθηκε  «μοιραία» για την συνέχεια της «γαλανόλευκης» στην διοργάνωση. Όπως το 2011 έτσι και το 2013 η Σκανδιναβική χώρα πλασαρίστηκε στην ένατη θέση, την καλύτερη που έλαβε την τελευταία δεκαετία, κάτι που τους έδωσε αισιοδοξία για το μέλλον

Οι παρουσίες στο Eurobasket του 2015 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 μπορεί να μην έφεραν διακρίσεις, αλλά έδωσαν εμπειρίες, π και εδραίωσαν την Φιλανδία στα μεγάλα μπασκετικά σαλόνια.

Comfortable victory for Finland National Team against Greece | SDNA

Το 2017 όντας μια από τις διοργανώτριες της διοργάνωσης, εξαργύρωσε όλες αυτές τις εμπειρίες έχοντας φτιάξει ένα ικανό σύνολο για διάκριση. Η Ελλάδα έχασε ξανά από τους Φιλανδούς με 77-89, οι οποίοι με ρεκόρ 4-2 κατέλαβαν την 11η θέση, αποδεικνύοντας ότι είναι μια σύγχρονη υπολογίσιμη ευρωπαϊκή μπασκετική δύναμη.

Μέρος της επιτυχίας του Ντέντμαν είναι ότι ένιωθε όλα αυτά τα χρόνια σαν δική του την εθνική ομάδα της χώρας του, για αυτό το λόγο πέρα από κόουτς λειτουργούσε και ως μάνατζερ των παικτών της, θέλοντας να έχει λόγο για όλα.