Τόνι Κούκοτς: Αξίζει να γίνει Hall of Famer; (vids, pics)
Με αφορμή την δήλωση του προπονητή της Μπαρτσελόνα Σβέτισλαβ Πέσιτς πως: «Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ο Τόνι Κούκοτς δεν είναι Hall of Famer», το Superbasket.gr θυμάται τι ακριβώς πέτυχε ο Κροάτης φόργουορντ στην καριέρα του και αν αξίζει να βρίσκεται στο HoF .
Ο Τόνι Κούκοτς γεννήθηκε στις 18/9/1968 στο Σπλιτ της τότε Γιουγκοσλαβίας. Από μικρός ασχολούνταν με τον αθλητισμό αφού πέρα από το μπάσκετ είχε διακρίσεις στο πινγκ πονγκ αλλά και στο ποδόσφαιρο, αφού έπαιζε ως τερματοφύλακας στα τμήματα υποδομής της Χάιντουκ Σπλιτ, έχοντας ως πρότυπο τον θρυλικό αμυντικό της Μίλαν, Φράνκο Μπαρέζι.
Ο Κροάτης φόργουορντ ξεκίνησε την μπασκετική του καριέρα στα 17 του χρόνια από την ομάδα της πόλης του, την Γιουγκοπλάστικα και μαζί της κατέκτησε τρεις σερί φορές την Euroleague τις σεζόν 1989-1991. Ιδιαίτερα τη σεζόν του 1990, η ομάδα από το Σπλιτ έκανε το Triple Crown , έχοντας κατακτήσει όλους του εγχώριους αλλά και τον ευρωπαικό τίτλο, ενώ τη σεζόν 1990-1991, η Γιουγκοπλάστικα άλλαξε όνομα σε ΠΟΠ 84, για εμπορικούς λόγους
Με το «7» στην πλάτη, ο Τόνι Κούκοτς, ξεδίπλωσε το μεγάλο μπασκετικό του ταλέντο, υπό τις οδηγίες του κόουτς και «δασκάλου» του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ενώ το 1990 ο Παβλίσεβιτς, με την σειρά του, ανέλαβε καθήκοντα προπονητή.
«Μίδας και με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας»
Ο Κούκοτς έχοντας υπηκοότητα Γιουγκοσλαβίας, έκανε… πράγματα και θαύματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 1987, στο οποίο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο αλλά και σκόραρε το απίστευτο ρεκόρ των 11 τριπόντων στο ματς ενάντια στις ΗΠΑ. Σάρωσε τα μετάλλια στις μικρές ηλικίες, ενδεικτικά, πήρε το χρυσό μετάλλιο στα Ευρωπαικά Κ16 και Κ18 αλλά και στο Παγκόσμιο Κ19.
Στο Eurobasket του 1987 έκανε την πρώτη εμφανισή του στην ομάδα των ανδρών, αλλά η Ελλάδα την νίκησε στα ημιτελικά και την περιόρισε στην τρίτη θέση. Ο Κούκοτς κατέκτησε με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας το χρυσό μετάλλιο τόσο στο Eurobasket του 1989 και του 1991 όσο και στο Παγκόσμιο του 1990, ενώ επίσης βραβεύτηκε ως ασημένιος Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988.
Ιταλία και NBA
Η περιοχή της Γιουγκοσλαβίας όμως περνούσε δύσκολα εκείνο το διάστημα,(1991) λόγω του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε. Σε μια συνέντευξη του, ο Κούκουτς περιγράφει αναλυτικά το πώς έμαθε για τον πόλεμο κατά την διάρκεια του Eurobasket 1991 στην Ιταλία. Τι και αν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, δεν μπορούσε να μιλήσει σε κανέναν από την οικογένεια του κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, αφού οι γραμμές είχαν κοπεί.
Έπειτα αποχώρησε και πήρε μεταγραφή στην Ιταλική Μπένετον Τρεβίζο, οπού πέρασε τις επόμενες δύο σεζόν. Εκεί κατέκτησε το Ιταλικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1992 και το εγχώριο κύπελλο, το 1993, ενώ βρέθηκε στο Final Four του 1992, όπως και ο ΠΑΟΚ. Στον τελικό της διοργάνωσης η ιταλική ομάδα ηττήθηκε με 59-55 από την Γαλλική Λιμόζ, του «δασκάλου» του Κούκοτς, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.
Το πέρασμα του από την Μπένετον θεωρήθηκε επιτυχημένο και για αυτό το λόγο το καλοκαίρι του 1993 o Κροάτης μετακόμισε στον μαγικό κόσμο του NBA. Το 1990 είχε γίνει draft στο Νο29 με τους Σικάγο Μπουλς να τους επιλέγουν και άνηκε από τότε στην θρυλική ομάδα των 90s. Τι και αν ήταν 2.11 μέτρα, μπορούσε να παίξει από γκάρντ μέχρι σέντερ, ήταν πραγματικά ένας παίκτης-κλειδί, σύμφωνα με τους ειδικούς της εποχής. Στην αρχή δεν ξεκινούσε βασικός και είχε τον ρόλο του έκτου παίκτη στην ομάδα του Φιλ Τζάκσον, αλλά με την αποχώρηση του Γκράντ το 1994, ο Κούκοτς εδραιώθηκε στην βασική πεντάδα.
Η επιστροφή του Τζόρνταν στην ενεργό δράση τον επόμενο χρόνο, έδωσε νέα ώθηση στους Μπουλς, οι οποίοι με Πίπεν, Κερ και πολλούς ακόμα αστέρες, κατέκτησε τα τρία επόμενα πρωταθλήματα κάνοντας για δεύτερη φορά το περίφημο three pit. Ο Κροάτης φόργουορντ ήταν ο τρίτος καλύτερος σκορερ πίσω από τους Τζόρνταν και Πίπεν έχοντας περίπου 28 λεπτά συμμετοχής, κάτι που επιβεβαιώνει ότι ήταν γρανάζι για την ομάδα του Σικάγο.
Από τους Μπουλς, ο Κούκοτς, αποχώρησε το 2000 και μέχρι το 2006 αγωνίστηκε στους Σίξερς, στους Χοκς, κλείνοντας, την καριέρα του στο Μπακς. Στις 15 σεζόν , έπαιξε 846 αγώνες στην Αμερικανική λίγκα, έχοντας κατά μέσο όρο 11.6 πόντους , 4.2 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ.
Εθνική Κροατίας και δηλώσεις Τζόρνταν και Πίπεν
Ο Κούκοτς αποχώρησε από την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, όταν η Κροατία έγινε ανεξάρτητο κράτος και αγωνίστηκε στην Εθνική της ομάδα από το 1992. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Βαρκελώνη, η βαλκανική χώρα έχασε από την «Dream Team» στον τελικό, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Για την ιστορία ο Κούκοτς πήρε άλλα δύο χάλκινα μετάλλια με την Εθνική Κροατίας, το ένα στο Παγκόσμιο του 1994 και το άλλο στο Eurobasket του 1995.
Είναι προφανές ότι ο Κροάτης φόργουορντ έχει κατακτήσει σχεδόν όλους τους τίτλους που βρέθηκαν στο πέρασμα του τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυλλογικό επίπεδο. Φυσικό είναι το ερώτημα του Πέσιτς γιατί να μην έχει μπει ακόμα στο HoF , αλλά ο Κούκοτς επεσήμανε πως: «Ειλικρινά, σημαίνει περισσότερα για μένα ότι έπαιξα δίπλα στον Μάικλ Τζόρνταν και κατέκτησα δαχτυλίδια στο ΝΒΑ, παρά αυτό».
Βέβαια στην συνέχεια των δηλώσεων ο 51χρονος φόργουορντ, διευκρίνισε πως: «Δεν ξέρω αν τελικά θα μπω ποτέ στο Hall of Fame. Αν θέλω; Προφανώς και θέλω! Πέρασε ακόμη ένας χρόνος βέβαια και τίποτα δεν έχει γίνει. Αν οι πρώην προπονητές, συμπαίκτες και οι ειδικοί λένε ότι είμαι ένας από τους 3-4 καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ευρώπης, για τι να συζητήσουμε; Μπορεί να μην ξέρουν τι λένε; Δεν έχει σημασία να συνεχίσουμε να συζητάμε κάτι πάνω σε αυτό. Καλύτερα να καταναλώσω ενέργεια για να παίξω γκολφ, παρά να μιλήσω πάλι για όλο αυτό».
Ο Κούκοτς κιόλας έχει τα καλύτερα διαπιστευτήρια για να μπει στον «τοίχο των πρωταθλητών», με τον Τζόρνταν να υπογραμμίζει ότι: « Ο Τόνι Κούκοτς, ο Νο1 Ευρωπαίος» και τον Πίπεν να διευκρινίζει πως: «Νομίζω ότι το αξίζει να γίνει Hall of Famer ο Τόνι. Ήταν μια πολύ σημαντική μονάδα για την ομάδα μας. Στο σημερινό μπάσκετ οι ομάδες έχουν Big Three. Ο Τόνι ήταν μέρος αυτού του παζλ για εμάς».
https://www.youtube.com/watch?v=Z-UCwLOQOHs&feature=youtu.be