Skip to main content

EuroLeague: Όταν ο Παπαλουκάς οδήγησε την ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης (pics+vids)

Πριν 14 χρόνια ακριβώς ο Θοδωρής Παπαλουκάς οδήγησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην κατάκτηση του τίτλου της Euroleague και το Superbasket.gr θυμάται τι ακριβώς έγινε στο Final Four του 2006.

Του Άρη Κατσίδη

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αφού  «σκούπισε» στα playoffs την Εφές Πίλσεν με 2-0 στην σειρά, εξασφάλισε την θέση της για το Final Four 2006 που φιλοξενήθηκε στο Sazka Arena της Πράγας. Στα ημιτελικά οι Μοσχοβίτες υπό τις οδηγίες του Ετόρε Μεσίνα αντιμετώπισαν νικηφόρα  την Μπαρτσελόνα  των Ναβάρο, Μάρκ Γκαζόλ, Μπασίλε, στην οποία αγωνιζόταν και ο Μιχάλης Κακιούζης.

theo-papaloukas-cska-moscow-2006-final-four-prague.jpg

Τι και αν οι «μπλαουγκράνα» βρέθηκαν μπροστά στο σκορ στο ημίχρονο (38-34), οι 19 πόντοι των Παπαλουκά και Χόλντεν αλλά και οι 17 του Σμόντις χάρισαν την νίκη με 75-84 στην ΤΣΣΚΑ και συνεπώς το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης. Στον δεύτερο ημιτελικό η τότε κάτοχος του τροπαίου, Μακάμπι, ξεπέρασε το εμπόδιο της Ταού Κεράμικα, με το double-double του Λουίς Σκόλα (17 πόντους-11 ριμπάουντ) να μην είναι αρκετό για να νικήσει τους Ισραηλινούς.

Στον τελικό, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι κοντραρίστηκαν από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό σε μια μάχη στήθος με στήθος, με την πρώτη περίοδο να λήγει ισόπαλη (18-18). Με επί μέρους 17-12 της ΤΣΣΚΑ, η ρωσική ομάδα πήρε το προβάδισμα στο ημίχρονο και παρόλο που η  Μακάμπι μείωσε στον ένα πόντο στο τέλος της τρίτης περιόδου, οι Μοσχοβίτες πήραν την νίκη στις λεπτομέρειες με 73-69 στο τέλος.

58f.jpg

Η ρωσική ομάδα είχε μια πληθώρα αστέρων, οι οποίοι την οδήγησαν στον τίτλο. Αλλά από αυτούς ξεχώρισε ο Θοδωρής Παπαλουκάς, με τον Έλληνα γκαρντ να αναδεικνύεται MVP του Final Four με συγκομιδή 18 πόντους, 3 ριμπάουντ και 7 ασίστ στον τελικό.

Για την ιστορία, αυτός ήταν ο πέμπτος τίτλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά είχε βαρυσήμαντη σημασία αφού ήταν ο πρώτος μετά από 35 χρόνια (1970-71).