Skip to main content

Αυγενάκης για EuroLeague: «Αν γίνει πρόταση θα το συζητήσουμε με θετική διάθεση»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για τα βήματα που απαιτούνται για την επιστροφή στην κανονικότητα, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ αλλά, τις εκλογές της ΕΟΚ αλλά και τη θέληση του δήμου Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει το υπόλοιπο της φετινής σεζόν, εφόσον η διοργώνωση συνεχιστεί.

Η Ελλάδα προσπαθεί να περάσει σε μία νέα πραγματικότητα, με το Υφυπουργείο Αθλητισμου σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές να εξετάζουν τον πλέον ασφαλή τρόπο προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομάλή η μετάβαση. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης και ενημέρωσε για τα βήματα που απαιτούνται, αναφέρθηκε στην προσφορά της αθλητικής κοινότητας, στις προπονήσεις και την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, στα μέτρα ενίσχυσης των σωματείων αλλά και στις εκλογές της ΕΟΚ.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την προσφορά των αθλητών στην εκστρατεία «Ζήσε Αθλητικά»:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αθλητική οικογένεια που αγκάλιασε το μένουμε στο Σπίτι και τη δράση “Ζήσε αθλητικά”. Παραπάνω από 1200 φιάλες αίματος έχουν συγκεντρωθεί ήδη. Πάνω από 50.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από δημοπρασίες με αντικείμενα μεταξύ άλλων από Σπανούλη, Πρίντεζη, Αντετοκούνμπο, Στογιάκοβιτς και άλλους».

Για το μητρώο αθλητικών φορέων:

«Εγκαινιάζουμε το μητρώο αθλητικών φορέων: Προχωράμε με ταχύτητα βήματα. Αποτυπώνουμε το σωματειακό περιβάλλον που δεν ξέρουμε μέχρι τώρα. Την Παρασκευή 8 Μαΐου θα είναι έτοιμη η πρώτη φάση για να καταγραφούν όλα τα σωματεία».

Για τις προπονήσεις:

«Επιτρέπονται οι προπονήσεις χαμηλής επικινδυνότητας μόνο ατομικών αθλημάτων και μόνο σε ανοιχτούς χώρους».

Για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων:

«Η επανεκκίνηση των αθλητικών διοργανώσεων θα γίνουν μόνο κεκλεισμένων των θυρών. Το πότε θα ξεκινήσει το κάθε άθλημα γίνεται βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων. Έτσι κάναμε τόσο καιρό, έτσι θα συνεχίσουμε».

Για τα μέτρα ενίσχυσης των σωματείων:

«Βασικός πυλώνας είναι για εμάς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Εχουμε προετοιμάσει πλαίσιο με μέτρα για την ενίσχυση των σωματείων. Περιμένουμε έγκριση για να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις σε συνάρτηση και με το μητρώο αθλητικών φορέων, όπως αναφέραμε».

Για το θέμα με τις εκλογές της ΕΟΚ:

«Προτεραιότητα μας είναι η ασφαλής επιστροφή του αθλητισμού. Θα έρθει το θέμα αυτό αργότερα. Είμαστε σε διαρκή διάλογο και θα έχουμε σύντομα εξελίξεις. Υπάρχει η μια κατεύθυνση να πάρουν παράταση οι διοικήσεις και να γίνουν οι εκλογές μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και η άλλη κατεύθυνση να γίνουν κανονικά οι εκλογές».

Για το άνοιγμα αθλημάτων σε σάλα:

«Θα ανοίγουμε σιγά σιγά τα αθλήματα. Περιμένουμε την υγειονομική κοινότητα να μας δώσει την έγκριση. Δεν βιαζόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να κάνουμε λάθη και να κάνουμε πισωγύρισμα. Αν δεν είμαστε έτοιμοι δεν θα κάνουμε σκόντο στο άνοιγμα των εγκαταστάσεων».

Για την επιστροφή των αθλητών στις προπονήσεις και τους εργαστηριακούς ελέγχους:

«Θα πρέπει να βλέπουμε την αύξηση της έντασης και της διάρκειας κάθε δυο εβδομάδες για την προστασία των αθλητών όταν μιλάμε για ατομικές προπονήσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Στην επόμενη φάση το σχεδιάζουμε και θα το κάνουμε εστιασμένα και επισταμένως και πριν τους αγώνες για τα ομαδικά αθλήματα. Οταν μιλάμε για νέους ανθρώπους, μιλάμε για συμπτωματικά άτομα και έτσι έχει ιδιαίτερη σημασία ο εργαστηριακός έλεγχος των αθλητών».

Για το τι θα γίνει σε περίπτωση που βρεθεί κρούσμα σε αθλητική εγκατάσταση:

«Αν βρεθεί ένα θετικό κρούσμα σε αθλητική εγκατάσταση, θα είναι και οι ανάλογες συστάσεις. Δεν το θεωρώ πιθανό να δοθεί εντολή για κλείσιμο της εγκατάστασης. Το πιο πιθανό είναι να απέχουν όλοι όσοι ήταν μαζί με το θετικό κρούσμα στην εγκατάσταση».

Για το πώς θα επιτραπεί να διακόψουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες χιλιάδες παιδιά λόγω ανησυχίας των γονέων:

«Έχουμε ετοιμάσει πλαίσιο στήριξης των ερασιτεχνικών φορέων. Το πως θα πείσουμε τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους να προπονηθούν, θα γίνει με τον χρόνο και θα πειστούν όταν νιώσουν ότι είναι ασφαλείς. Δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε οποιαδήποτε πίεση. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μας. Η άθληση είναι απαραίτητη, αλλά η ασφάλεια προέχει».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει τη συνέχεια της EuroLeague, απάντησε πως:

«Δεν έχουμε επίσημη πρόταση. Ανεπίσημα έχουμε ενημερωθεί. Όταν γίνει επίσημα θα το συζητήσουμε με θετική διάθεση. Οτιδήποτε ενισχύει την αθλητική δραστηριότητα θα το στηρίξουμε».

Για τα καλοκαιρινά καμπ:

«Είναι νωρίς για να δοθεί το πράσινο φως. Διοργάνωση σημαίνει κόσμος, ιδρώτας, χαλάρωση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Από τη μεριά του, ο ΓΓ Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι αγώνες:

«Βλέπουμε τους αγώνες σε πολύ μεταγενέστερη φάση, ξεκινάμε από τις ατομικές προπονήσεις. Προσπαθούμε να κάνουμε επανεκκίνηση του αθλητισμού που κάνουμε και έπειτα του αθλητισμού που βλέπουμε».

Όσον αφορά τις ατομικές προπονήσεις είπε ότι:

«Σε δεύτερη φάση θα τα δούμε αυτά. Θα δούμε τα κολυμβητήρια και τα κλειστά σε επόμενη φάση. Θα ξεκινήσουμε με ατομικές προπονήσεις και βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη της υγειονομικής επιτροπής. Σιγά – σιγά θα χαλαρώνουμε τους περιορισμούς. Θα πρέπει να βλέπουμε τι επίδραση έχει το καθένα».

Για το αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα γίνουν αγώνες με την παρουσία θεατών:

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το τι θα γίνει σε 1-2 μήνες. Κάθε μέρα βγαίνει δελτίο τύπου για να βλέπουμε τι γίνεται εκτιμώντας την κατάσταση».

Για το πότε θα μπορούν να γίνουν προπονήσεις έστω και ατομικές σε κλειστά γυμναστήρια:

«Φαντάζομαι γίνεται αναφορά στα μεγάλα κλειστά γυμναστήρια. Αυτό θα είναι σε επόμενη φάση. Θα πρέπει να το δούμε σε επόμενη φάση. Σε πρώτη φάση μπορεί να γίνεται προπόνηση σε ανοιχτούς χώρους».