Skip to main content

Γεωργίου: «Αισθάνομαι πικρία γιατί φτάσαμε στην πηγή αλλά δεν ήπιαμε νερό»

Στον ραδιοφωνικό «αέρα» του Studio E 103 FM φιλοξενήθηκε ο Αντιπρόεδρος της πρώην Διοικούσας Επιτροπής του ΠΑΣ Γιάννινα, Χρήστος Γεωργίου.

Ο κος Παππάς, στην αρχική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σε αρκετό κόσμο, πως η Διοικούσα Επιτροπή αποχώρησε, την στιγμή που ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε βάλει πλώρη για την Basket League.

"Το budget ήταν σχεδόν έτοιμο για τη νέα σεζόν. Υπήρχε πλάνο και προγραμματισμός. Είμαι σίγουρος ότι αν μας δινόταν η δυνατότητα τότε μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα παίζαμε στη Basket League. Αισθάνομαι πικρία για αυτό που έγινε γιατί ουσιαστικά φτάσαμε στην πηγή αλλά δεν ήπιαμε νερό. Εμείς από την πλευρά μας δεν αλλάξαμε καμία συμφωνία. Δεν υπήρχε πουθενά στην αρχική σύμβαση ότι πρέπει να γίνουμε Κ.Α.Ε. Αν εξαιρέσουμε τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα Πάτρας, όλες οι υπόλοιπες ομάδες της Α2 είναι ερασιτεχνικά σωματεία. Με όσους μιλήσαμε δήλωσαν έκπληκτοι που μας ζήτησαν να γίνουμε Κ.Α.Ε. στην Α2. Προφανώς αν πηγαίναμε στην Α1 τότε θα ήμασταν υποχρεωμένοι να γίνουμε Κ.Α.Ε. γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Όμως τη φετινή σεζόν δεν υπήρχε λόγος να προσθέσουμε στο ήδη βεβαρημένο κόστος μιας ομάδας που θέλει να πρωταγωνιστήσει άλλο ένα έξτρα κόστος 100.000 €. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό."

Από εκεί και πέρα, ο αντιπρόεδρος της Πρώην Διοικούσας Επιτροπής μίλησε για:

Την ανακοίνωση των φίλων του ΠΑΣ:

"Ποιος ο λόγος να κάνουμε μία μη ανταγωνιστική ομάδα για να γίνουμε Κ.Α.Ε.; Εμείς είχαμε ένα πλάνο και το τηρήσαμε πιστά. Να φτάσουμε απνευστί από το τοπικό στην Α2 και το κάναμε. Στη συνέχεια το πλάνο ήταν να μείνουμε 1-3 χρόνια στην Α2 ώστε να οργανωθούμε καλύτερα, να μάθουμε την κατηγορία και να αναπτύξουμε ένα καλύτερο τμήμα marketing. Θέλαμε να είμαστε πανέτοιμοι για να κάνουμε το βήμα για την Α1. Τη δεδομένη λοιπόν χρονική στιγμή δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε το πλάνο μας γιατί το ήθελαν κάποιοι άλλοι. Αν κόβαμε λεφτά από το budget για να γίνουμε Κ.Α.Ε. τότε θα είχαμε μία ομάδα που θα πάλευε να σωθεί όλη τη χρονιά χωρίς λόγο και στο τέλος μπορεί να πέφταμε. Το ξαναλέω ότι δεν υπάρχει λογική στην απαίτηση του Ερασιτέχνη να γίνουμε Κ.Α.Ε.",

Το γιατί δεν στάθηκαν υπέρ της δημιουργίας εταιρίας:

"Ο Φίλιππος Βέροιας, το Ανατόλια, η Καβάλα, η Λάρισα, ο Αμύντας, το Παγκράτι είναι εταιρίες; Δεν μπορεί η πλειοψηφία των ομάδων της Α2 να είναι ερασιτεχνικά σωματεία και να περνάνε τα έξοδά τους από τα βιβλία τους και εμείς να είμαστε εταιρία."

Για τον νέο αθλητικό νόμο  που δίνει την δυνατότητα στα ερασιτεχνικά σωματεία να κρατούν βιβλία Β’ κατηγορίας, κάτι, όμως, που έρχεται σε σύγκρουση με το φορολογικό καθεστώς:

"Δε γίνεται όλα τα σωματεία να λειτουργούν παρατύπως. Εάν πιθανόν γινόταν κάποιος έλεγχος τότε δε θα ίσχυε μόνο για τον ΠΑΣ Γιάννινα αλλά για όλες τις ομάδες που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ήδη υπάρχει μία διαδικασία συνολικής οργάνωσης της Α2. Έγιναν κάποιες διασκέψεις και συζητήθηκαν πολλά θέματα, όπως η συνολική λειτουργία και η αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν. Ένα βήμα που θα γινόταν ήταν η επίσκεψή μας στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη για να συζητήσουμε ένα μεγάλο πλέγμα θεμάτων. Θα πηγαίναμε και στην Ομοσπονδία. Το θέμα που συζητάμε δεν είναι πρόβλημα του ΠΑΣ, αλλά αν υπάρχει, είναι κοινό για όλες τις ομάδες. Σε καμία περίπτωση δε θα υπήρχε κίνδυνος ελέγχου και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο η λύση θα βρισκόταν συνολικά από όλα τα σωματεία της Α2."

Για τα κατορθώματα της ομάδας την τελευταία τριετία:

"Με πρωτεργάτη τον Γιάννη Μάντζιο, που ήταν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, βρεθήκαμε κάποιοι άνθρωποι που πήγαμε όλοι υπό την σκέπη του για να φτιάξουμε μία ομάδα που θα πάει ψηλά. Πριν 3 χρόνια πήραμε μία ομάδα χωρίς παίκτες. Ο μέγας χορηγός "ΒΙΚΟΣ", ο κ. Μάντζιος, ο κ. Παπαγγέλης, εγώ, εκείνη τη χρονική περίοδο ο κ. Πηλίδης, ο κ. Σιουμάλας και αργότερα ο Γιάννης Κουτσολιόντος, συμβάλλαμε τα μέγιστα ώστε η ομάδα να καταφέρει σε 3 χρόνια να ανεβαίνει τις κατηγορίες ως Πρωταθλήτρια και έχω την αίσθηση ότι και με την έλευση του γηπέδου, σε 1-2 χρόνια η ομάδα θα έπαιζε στην Α1. Επειδή ακούστηκαν πολλά, είναι ντροπή να συζητάμε ότι δεν υπήρχαν λεφτά και γι΄αυτό αποχωρήσαμε. Το budget είχε βρεθεί και η ομάδα ήταν έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα. Δεν υποσχόμασταν από φέτος την άνοδο αλλά αυτό θα συνέβαινε σε 1-3 χρόνια από τώρα."

Για τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, Γιάννη Μάντζιο, ο οποίος πήρε την ευθύνη για να μην γίνει ΚΑΕ ο ΠΑΣ:

" Ο Γιάννης (σ.σ. Μάντζιος) είναι παρορμητικός χαρακτήρας. Σίγουρα δεν εννοούσε ότι θα χρεοκοπήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα αν γίνει η ομάδα Κ.Α.Ε. Από τη στιγμή που θα αναλαμβάναμε να πάμε μπροστά δεν θα υπήρχε κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας. Με τους κυρίους Σεπετά και Μάντζιο μπροστά και εμείς από πίσω δεν υπήρχε περίπτωση κινδύνου χρεοκοπίας. Ξεκάθαρα τα πράγματα." 

Για τον λόγο που δεν πήραν το ρίσκο δημιουργίας ΚΑΕ, ώστε να μην πάει χαμένη η προσπάθεια των περασμένων ετών:

"Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτή την κίνηση. Έχω την αίσθηση ότι φτάσαμε σε ένα σημείο να είμαστε και "κερατάδες και δαρμένοι". Εμείς θέλουμε το μπάσκετ να προχωρήσει μπροστά όμως φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να σηκώσουμε ολόκληρο το βάρος του μπάσκετ της πόλης. Ας το κάνουν κάποιοι άλλοι. Δεν αποφύγαμε κάτι. Εμείς συνεχίσαμε στο ίδιο μοτίβο με την αρχική συμφωνία. Γιατί άλλαξε αυτή η συμφωνία και γιατί ξαφνικά έπρεπε να γίνουμε Κ.Α.Ε. δεν το καταλαβαίνω. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουμε Κ.Α.Ε. αυτή τη στιγμή. Στην Α1 είναι υποχρεωτικό αλλά είναι διαφορετική ιστορία γιατί έχεις βεβαιωμένα έσοδα π.χ. τηλεοπτικά. Σας διαβεβαιώ ότι αν υπήρχε η δυνατότητα οι ομάδες της Α1 να μην είναι Κ.Α.Ε. τότε θα το έκαναν."

Για το αν υπήρξαν συζητήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να γίνει ΚΑΕ, αν η ομάδα φτάσει στην Α2:

"Φυσικά και δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση. Η πρόβλεψη ήταν όταν υποχρεωθούμε να γίνουμε Κ.Α.Ε., δηλαδή στην Α1, να το κάνουμε."

Για το αν υπηρχαν προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στην Διοικούσα Επιτροπή και τον Ερασιτέχνη:

"Με όποιες διαφορές και αν είχαμε μεταξύ μας σε διάφορες χρονικές στιγμές, θεωρώ ότι η Διοικούσα Επιτροπή λειτούργησε πάρα πολύ καλά. Όπως γνωρίζετε οι διαφορές οδηγούν σε μία ποιο ισχυρή θέση. Εκ του αποτελέσματος μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι φτάσαμε μέσα σε 3 χρόνια ως πρωταθλητές στην Α2 χωρίς καμία στάση. Ξαναλέω ότι αν συνεχίζαμε, στα επόμενα 2 χρόνια θα πηγαίναμε στην μεγάλη κατηγορία. Άπαντες στους μπασκετικούς κύκλους ανά την Ελλάδα δεν πιστεύουν πως χάλασε αυτή η προσπάθεια. Πιστέψτε με ήμασταν μία ομάδα στόχος από όλους τους μάνατζερ στην Α1. Όλοι μας περιμένανε στη μεγάλη κατηγορία. Μάλιστα μας πρότειναν να παίξουμε από τώρα στην Α1 αλλά δεν είμαστε έτοιμοι.  Δεν μπορεί να το συλλάβει το μυαλό μου τι συνέβη. Ήμασταν ομάδα έτοιμη, καλά οργανωμένη, που δε χρωστά πουθενά, με γερές βάσεις, με καλή διοίκηση και μεγάλο χορηγό. Ήμασταν από τις λίγες ομάδες στην Α2 που είχαμε έτοιμο το budget τόσο νωρίς. Θέλω φυσικά να ευχαριστήσω τους φιλάθλους του ΠΑΣ Γιάννινα για τη στήριξη και τη βοήθειά τους όλα αυτά τα χρόνια. Τους άξιζε κάτι καλύτερο από το μπάσκετ. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον αλλά μακάρι να ευοδώσει η προσπάθεια του Σάκη Τζαλαλή και να παίξει η ομάδα στην Α2."

Για τον βασικό χρηματοδότη της ομάδας:

"Εγώ ξέρω ότι η εταιρία "ΒΙΚΟΣ" μας βοήθησε πάρα πολύ αυτά τα 3 χρόνια. Μας έδωσε αρκετά χρήματα και μας ανέβασε το prestige της ομάδας. Οι συμφωνίες που έκαναν μαζί μας τηρήθηκαν στο ακέραιο. Τους ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία που είχαμε και ίσως στο μέλλον οι πορείες μας ξαναβρεθούν. Πάντως δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι που δεν περιλαμβάνεται στις συμφωνίες που κάναμε." 

Για το αν υπάρχει περίπτωση οι δύο πλευρές να καθίσουν εκ νέου στο ίδιο τραπέζι για να επέλθει συμφωνία:

"Προσωπικά έχω αδειάσει και δεν έχω καμία διάθεση. Δεν ξέρω τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής τι σκέφτονται. Φυσικά είμαστε ομάδα. Αν παρθεί μία απόφαση θα παρθεί ομαδικά. Έχουμε αναλωθεί σε θέματα άνευ ουσία αντί να σχεδιάζουμε την ομάδα. Όλες οι ομάδες ψάχνουν να βρουν χορηγούς και χρήματα. Εμείς είχαμε έτοιμο το budget."